duminică, 9 februarie 2020

Congresul ARA 43 2019, UCLA “ARA în Secolul 21”


Congresul ARA 43 2019, UCLA
 “ARA în Secolul 21”

de Prof. Dr. lIleana Costea
Președinte Interimar ARA

În zilele de 15-17 noiembrie 2019, a avut loc, la Los Angeles, Congresul ARA 43 al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe.

Congresul s-a ținut la prestigioasa universitate UCLA (University of California din Los Angeles). Gazde și co-sponsori au fost, din partea UCLA: Departamentul de Limbi și Culturi Slave, Est Europene și Eurasiatice, Centrul de Studii Europene și Ruse și Clubul Studenților Români.

Așa cum indică tema congresului, “ARA în Secolul 21”, evenimentul a folosit cele mai moderne mijloace tehnologice.  Pentru prima dată la un Congres organizat de ARA, anul acesta s-a utilizat sistemul de sesiuni Web cu ajutorul programului Zoom de conferință la distanță.

Partea întâi a Congresului s-a desfășurat în mod tradițional. Comunicările au fost susținute de autorii lor, în clădirea Kaplan Hall, UCLA, sâmbătă 16 noiembrie, dar folosirea sistemului de  conferință web Zoom a permis tuturor participanților înscriși la Congres din America, România, Franța, Italia și Austalia să vadă și să audă prezentările ținute la UCLA.

Partea a II-a, care a avut loc  duminică 17 noiembrie, s-a ținut sub formă de Sesiune Web, desfășurându-se exclusiv on line. Participarea la distanță a fost apreciată în mod special de cei ce nu au putut să călătorească peste oceane și continente. Ea a creat posibilitatea unor dialoguri și discuții “pe viu” între participanți creind sesiuni dinamice de întrebări și răspunsuri (Q&A).

 General Chair al Congresului ARA, ediția 43, a fost arhitecta Ilona Scott, din California de Sud, iar Co-General Chair, Prof. Dr. Ileana Costea, Președinte Interimar ARA și membru ARA de patru decenii. Local Chair a fost Dr. Georgiana Gălățeanu-Fârnoagă care de peste 30 ani predă limba română la UCLA, unde studenții pot susține un major și minor în limba română.
Chair-ul Sesiunii Web a fost Dr. Adrian Stoica, cercetător la JPL/NASA, și cel ce a organizat și condus Congresul ARA 39 din 2015 de la Caltech, Pasadena, California.

În sesiunea de deschidere a congresului ARA 43 a luat cuvântul dl. Consul General al României din Los Angeles, Cosmin Dumitrescu. Domnia Sa s-a adresat Congresului 43 ARA nu numai din perspectiva poziției instituționale, aducând o notă umană, personală, plină de cădură  contribuției ARA la punerea în valoare a împlinirilor României și românilor din țară și de oriunde în lume. Fie că e vorba de arte și de cultură, de inventica de ultimă oră, de contribuțiile în IT sau dinamizarea relațiilor economice.

Câtiva dintre noi la UCLA. De la stanga la dreapta : Ilona Cosma, Ileana Costea, Adrian Stoica, Cosmin Dumitrescu, Jacob Segal, Oana Leonte, Georgiana Gălățeanu-Fârnoagă


Congresul ARA 43 a avut comunicări de o înaltă ținută academică, continuând principiile și nivelul intelectual și științific stabilit de fondatorii Academiei Româno- Americane, de la înființarea ei, în 1975. Firește a fost păstrată ștacheta și nivelul comunicărilor de la congresele din ultimii doi ani, respectiv Congresul 41 de la Sinaia, din 2017, și Congresul 42, de la Iași, din 2018, avându-l ca Președinte Interimar  pe cunoscutul Acad. Prof.Constantin Corduneanu. Și anul acesta, cu ocazia Congresuluim ca și la congresele 41 și 42, se publică două volume: unul de rezumate/abstracte ale prezentărilor, cu o notă biografică a autorilor (http://main.ara-as.org/download/ara-43-abstracts-2019/) cât și Journal ARA (new Series) Arts and Humanities. În următoarele luni, urmează să apară și Journal ARA (new Series) Science and Engineering , pe linia dorită de Prof. Corduneanu de a readuce publicațiile ARA la un înalt nivel academic. Editor Șef al volumelor anuale ARA este Dr.Oana Leonte, membră a Bordului de Directori ARA.

Discuții animate în pauze.

Comunicările prezentate la Congres sunt accesibile on-line, în spiritul unei difuzări moderne, creindu-se un model de inter-relaționare între creatorii, cercetătorii, profesorii din varii domeni, din atâtea generații și de pe atâtea meridiane geografice și cognitive. Site- ul web, deși încă în lucru, poate fi accesat la: https://ileanacostea.wixsite.com/mymainsite/ara43.

Congresele ARA Revival din ultimii trei ani (2017, 2018, 2019) încheie un capitol negru, traversat de Academia Româno-Americană.

Participanții din anul acesta la Congresul ARA 43  au fost nu doar de origine română sau veniți din România, ci și cercetători care desfășoară activități legate de problematica româneacă sau care au profunde afinități față de cultura română.

Congresul a avut două Panele Speciale:
1. Secțiunea Inovație și Entrepreneurship (organizată și moderată de Jacob Segal), o sesiune ce reprezintă în sine integrarea ARA în secolul 21, când universitățile americane accentuează importanța celor două domenii, dinamica aplicării creative a cercetărilor, promovând așa numitele Accellerators


Audiența ascultând atent prezentările a o parte  din membrii Panelului despre Ionvație și Entrepreneurship.

2. Secțiunea Comunități Românești, unde au fost prezentate emisiunile stației de radio 3ZZZ în limba română din Melbourne Australia (realizator Benoni - Ben - Todică); Romanian-American Chamber of Commerce Los Angeles Chapter/Camera de Comerț Româno-Americană înființată recent în Los Angeles (prezentator Presedintele Camerei, Vlad R. Ghenciu, Esq.); societatea comunitară românească din Los Aneles Viitorul Român Society (prezentator Ionela Kloes, fostă Președintă a VRS); și biserica Sfânta Treime din Los Angeles – condusă maiestrit, de niște zeci de ani, de Parintele Constantin Alecse (prezentare de Ion Anton, membru active în bordul bisericii).

Viitoarele Congrese ARA au în plan să adauge Televiziunea română din New York, realizator Cristi Boghian și Societatea Dorul, creată la New York, în 1903, cea mai veche societate românească din SUA, , condusă de mulți ani, rodnici în activități, de Inginerul Cristi Pascu, recunoscută și de Regina Maria, societate care a realizat cea mai frumoasă medalie a Centenarului Unirii.

La sesiunile de comunicări abordând o întreagă gamă de teme (artă, știință, medicină, sociologie, etc.), s-au adăugat, ca și în anii trecuti, domeniul arhitecturii (reprezentat de studenți de la arhitectură din Iași și București, de arhitectul Rick Meghiddo din Long Beach, California care ne-a prezentat filmele lui documentare despre arhitectură modernă) cât și domeniul filmului (cu o frumoasă comunicare susținută de Vera Mijojlić, fondatoarea și directoarea festivalului SEEfest, dedicat filmelor din țările din Sud-Estul Europei, unnde proiecțiile filmelor românești demonstrează poziția de campioană, multi-premiată și multi-medaliată a României la SEEfest și atâtea Festivaluri internaționale ale filmului, din toată lumea.

S-au abordat două teme ale secolului 21: 1. În domeniul dreptului, medierea, în comunicarea susținută de Beatrice Brennerur-Blohorn, Președinta GEMM-ului (Asociația Europeană a Judecatorilor pentru Mediere), originară din Franța, care a publicat două cărți de specialitate, traduse și în română). 2. În domeniul ecologiei, stringent în lumea actuală, de mare interes au fost contribuțiile lui Radu Popa și Ruth Meghiddo.

Congresul a debutat cu un Laudatio Maria Manoliu-Manea mulți ani Președinta ARA și Profesor la Universitatea din California Davis/ UC Davis și cunoscut specialist în lingivstică și un Memento pentru plecarea dintre noi, în decembrie 2018, a Acad. Prof.Constantin Corduneanu, cunosut în comunitatea românilor din pribegie, datorită revistei Libertas Mathematica pe care a publicat-o continuu, vreme de 30 ani. Laudatio adus Prof.dr. Maria Manoliu-Manea a fost susținut de scriitoarea  și poeta Doina Uricariu de la New York, care i-a fost  studentă.

Au fost câteva comunicări dedicate unor personalități românești de valoare, între care Vlaicu Ionescu, pictor și celebru interpret al lui Nostradamus (comunicare prezentată de dr. Doina Uricariu de la New York, autoarea și editoarea unei ample monografii-album, Vlaicu Ionescu, Pictorul/ Vlaicu Ionescu, The Artist pe fundal de diapozitive cu picturile și graficele maestrului, alese de fiicele acestuia, Simona Budeiri, și Alina Ionescu-Graff, prezentate la UCLA de Alina). O altă comunicare s-a referit la Sofia Cosma cunoscută pianistă de concert din România care, spre sfârsitul carierei s-a stabilit în California de Sud, (comunicare prezentată de fiica acesteia, arhitecta Ilona Scott, Președinta Congresului ARA 43).

Două comunicari au evocat personalitatea istoricului Nicolae Șerban-Tanașoca : Ileana Costea, Președinte Interimar ARA, a vorbit despre câteva din lucrările importante ale acestuia, și domnul Filip-Lucian Iorga, Director General al Institutului Cultural Român, București, România, a prezentat portretul lui Nicolae Șerban-Tanasoca, erudit filolog și istoric cunoscut pentru studiile lui despre Balcani, despre românii de la Sud deDunăre, cât și pentru traducerile din greacă veche în care se specializase.

S-au mai susținut comunicări despre revoluție și istoria românească recentă, despre Mănăstirea Zamfira de lângă Ploiești, comuna Lipănești, Prahova, pictată de Nicolae Grigorescu, despre Industria din România, despre descoperiri în vindecarea paraliziei la câini, despre o nouă metodă de transport în comun, ecologică, funcționând peste nivelul solului, Skyway, despre “perma-farming”, despre semnificația unei antolgii a literaturii române, despre lingvistică, aspecte de cercetare referitoare la educație, despre cercetări spațiale și din domeniul Inteligenței Artificiale. Grupul studenților care au studiat limba română la UCLA a făcut prezentări pasionante pe diverse teme.

Congresul a oferit premii pentru tineri cercetători, Premiul Nicolae Stoica (donație din partea lui Adrian Stoica, pentru 5 ani, începând cu congresul de anul trecut de la Iași, pentru cea mai bună prezentare în domeniul economiei) și Premile recent înființate Nicolas V. Costea, MD pentru cea mai buna prezentare însoțită de poster în domeniul arhitecturii, științei, și pentru studenții care au studiat limba română laUCLA.

Prima zi s-a încheiat cu vizionarea unui film românesc care a primit mai multe premii, Puzzle for a Blind Man, regizor Andrei Zinca.

Pe 16 noiembrie la UCLA, cu ocazia Congresului, a avut loc și o expoziție de artă cu imagini ale operelor a trei artiști importanți (Jerry W. McDaniel, SUA – pictor și artist comercial, Dinu Rădulescu  – sculptor din București, Emanuel Tânjală –fotograf jurnalist din România, care locuiește acum, la Lynchbourg, Virginia, SUA.


Jerry W. McDaniel aranjând panourile din expoziția de artă. 


Doamna Nina Munteanu, profesoară de vioara la Colegiul de Artă “Octav Băncilă”din Iași a coordonat proiectul muzical Concertul copiilor și tinerilor din Iași, trimițând mai multe înregistrări video cu piese muzicale, instrumentale și vocale,  create și filmate special pentru Congresul ARA 43 de un pasionat cameraman voluntar, Dr. Alexandru Vlahovici.
și


Cum congresele anuale ARA alternează între a avea loc în str ăinatate și în România, congresul din 2020 se va ține în țară, exacta lui locație și dată fiind în curs de stabilire.

Congresul  ARA 43, desfășurat la Los Angeles, a repus pe harta internațională adevărata Academie Româno-Americană de Arte și Științe, ARA marilor ei fondatori, și membrii de onaore între care se numără și Mircea Eliade, Eugen Ionescu și premiatul Nobel George Palade.

©2020 Autoarea reţine drepturile de copyright pentru acest material.




ARA 43rd Congress links
Ileana Costea

Main  ARA 43rd Congress webpage

Gallery of Photo

Concert

Repertoire – Concert Program


ART EXHIBITION ARA 43rd Congress


Abstracts ARA 43rd Congress


Presentations at Kendall Hall UCLAm ARA 43rd Congress, Saturday, November 16, 2019

Web Session ARA 43rd Congress


Direct to abstracts pdf














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu