duminică, 22 martie 2020

Cristian TIMOFTE - TREZITUL DIN PUMNI - Începe-a se zări lumina




RELEUL PIETRICICA
Cristian TIMOFTE

TREZITUL DIN PUMNI

            Bre, totuşi situaţia e gravă. Am auzit atâtea teorii ale conspiraţiilor despre acest virus nou, încât după ce strănut întâmplător, dau fuga şi mă spăl pe mâini.
            Dar nu mai este loc de nici un fel de glumă când am văzut în La Repubblica, apoi şi la noi, la televiziuni, cortegii de camioane militare care transportau sute de morţi. Este înfiorător.
            Desigur, am citit şi statistici reale, care dovedesc faptul că numărul deceselor provocate de gripa sezonieră, de fumat, alcool, accidente în trafic sau de avorturi este, fiecare în parte, cu mult mai mare decât cele provocate de COVID-19. Dar acele imagini din Italia, acele coloane de camioane militare burduşite cu sicrie, nu mi le pot scoate din minte.

            Pe scurt, se vorbeşte despre slăbirea democraţiilor şi crearea convingerii că nu te poţi încrede în nimeni. Ceea ce, chiar şi pentru noi, românii, miştocari şi suspicioşi genetic (când vorbim despre politică, politicieni şi instituţii ale statului), chiar şi pentru mine personal, care nu am simpatii politice de nici un fel, trebuie să ne dea de gândit. Am păşit, cu toţii, într-o lume anormală, nu suntem scenarişti, regizori şi nici măcar actori, facem doar figuraţie, suntem nişte figuranţi mărunţi, mulţi şi, credem mare parte dintre noi, cât de cât informaţi. Deh!

Însumând legende urbane şi multe, foarte multe operaţiuni de dezinformare, toate la un nivel nemaiatins, pentru prima oară, ’’Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la începutul acestei luni, a vorbit despre o infodemie masivă şi a cerut intervenţia imediată a marilor platforme de internet şi autorităţilor naţionale de reglementare pentru a lua măsuri în vederea îndiguirii unui fenomen care, din ridicol sau doar în mod ciudat, poate deveni foarte uşor un factor de influenţare negativă a securităţii naţionale a oricărei ţări şi de destabilizare a structurilor economice şi de sănătate publică’’. Ceea ce, dacă suntem normali la cap, ne obligă să strângem rândurile, să dăm credit aleşilor şi instituţiilor statului, şi în primul rând specialiştilor, profesioniştilor care, Slavă Domnului!, încă nu au apucat să plece din ţară.

Să uităm, deocamdată, îndârjirea aproape inconştientă a luptelor politice interne, în dauna unei serioase pregătiri a luptei împotriva nenorocirii care, gândind logic, se apropia de noi. Să uităm, deocamdată, faptul că
’’ În loc să pregătească țara pentru Criză Klaus Iohannis s-a jucat de-a anticipatele’’, cum îşi titrează un editorial Ion Cristoiu, care aici a nimerit-o. Absenţa stocurilor necesare, slăbiciunile evidente ale direcţiilor de sănătate, superficialitatea condamnabilă în tratarea unei ameninţări ce se apropia inevitabil, penibilul joc de-a alba-neagra cu Guvernul, în timp ce moartea citea ziarul, sunt deja istorie. Să lăsăm istoria să-i judece. Deocamdată, una peste alta, defilăm cu ce avem şi trebuie să le acordăm toată încrederea. În asemenea situaţii, folosind un termen pugilistic, trebuie să se trezească din pumni, ceea ce, se pare, se şi întâmplă.

            La aceste niveluri ierarhice înalte, ajunşi în funcţii de mare responsabilitate, aceşti oameni trebuie să fie foarte bine informaţi, cu statistici reale, cu studii şi prognoze reale, cu proiecte şi programe reale, şi chiar sunt. Informaţia este putere, până acum presupun că pe mulţi îi interesau doar sondajele de opinie reale, nu cele din presă, dar acum, în situaţie de criză reală, aceste sondaje nu mai fac două parale. Un timp, Pieleanu va şoma.

            Instituţiile nu înseamnă clădiri cu sigle, ci oameni. Funcţiile sunt ocupate de oameni, iar politicienii, vrând-nevrând, sunt obligaţi să apeleze la cei mai valoroşi şi dedicaţi profesionişti din acele instituţii. Nu la gargaragii, pile, nepoţi, amante, care au infestat politic acele instituţii şi care, după acest examen al adevărului, ar trebui băgaţi într-o carantină definitivă.
            Ca simplu figurant în acest thriller din ce în ce mai dramatic, mai negru, vreau să spun că am încredere în oamenii din prima linie, de la cei mai bine informaţi, până la cei care (unii şi acum)  în costum de zugrav (nu e glumă, ci o cruntă realitate), transportă acele izolete. Sper că cei de sus s-au trezit din pumni şi au renunţat la penibila lor luptă politică. Dacă nu, înseamnă că sunt nişte demagogi cinici.

Oricum, neavând un sindicat al figuranţilor, solicit, totuşi, deocamdată, o banală cutie cu câteva măşti de protecţie şi câteva perechi de mănuşi de cauciuc. Aici, la mine, la farmacia de după colţul blocului. Se poate?! Or’ e deja prea mult?! Că de spălat des pe mâini, sunt obișnuit s-o fac de când comentez politica noastră. Acum îi salut, le urez succes și întind mâna celor de la vârf. N-am mănuși, dar asta-i situația! O fac fără.
           
***




Dupa ce m-a provocat cu MANIFESTUL ANTICOVID-19 si m-a lasat de-o-cam-data de izbeliste, CrisTimOfTe vad ca urca iar pe Pietricica Pietrei Neamtului, in Releul sau Mo(ni)torizat si da veste ca ce si cum vede el paninfodemia asta.

Profit de ocazie si il readuc in vale, la Manifest, cu un Breaking News:

Începe-a se zări lumina:

Directorul NBC News
Acestui virus, a propus,
Să nu-i mai zicem că-i din China       ....(not China Virus)

~*~
Ci virusul de liliac      ......(but Bat Virus)
- Că sub aripi liliacale
Fu obârşia cruntei boale -
Numai aşa-i venim de hac…

Si un avertisment, de stat in casa:

Şi apoi mai e vârsta, dragul nenii
Ce ne implică-n asta pe-amândoi;
Ca mîine vor striga #-tagienii
Că-s claustraţi din cauză de noi!

Că devorăm inconştienţi bugetul
Că nu crăpăm - să aibă ei detoate
Şi virusul temut, cu Internetul
Să-l poată înfrunta, în libertate...

~*~
Astept sa miste ceva pe frontul lui. Cat despre ce vede Cristi de pe Pietricica, ii putem lectura articolul.
sursa:

POT LOGARU








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu