sâmbătă, 21 martie 2020

Praznuit fie-n veci 21 Martie - Ziua Internationala a Poeziei!





Praznuit fie-n veci 21 Martie - Ziua Internationala a Poeziei!

          Poezia, prieteni, e leac impotriva indobitocirii:
"Oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool, ca urmare a cercetărilor, au descoperit că citirea și recitarea versurilor au un efect benefic asupra activității creierului."

Ziua Poeziei 2020
De-a lungul istoriei omenirii, poezia a fost una dintre formele cheie de exprimare a gândurilor și sentimentelor. Poezia a existat în toate limbile și culturile, a îngrijorat șirurile cele mai secrete ale sufletului, a dat răspunsuri la întrebări apăsătoare. Nu este de mirare că a apărut o sărbătoare - Ziua Poeziei, care în 2020 va fi sărbătorită pe 21 martie pentru a 21-a oară. Cel mai bun mod de a sărbători Ziua Poeziei este să citești și să asculti poezii minunate.

Istoric al apariției
Istoria vacanței a început în urmă cu aproape 100 de ani. La sfârșitul anilor 30 ai secolului trecut, poetessa americană Tessa Suisy Webb a venit cu o propunere de a onora poeții. Ohio a susținut inițiativa și a declarat 15 octombrie drept Ziua Poeziei. Data nu a fost aleasă din întâmplare - în această zi s-a născut poetul și filozoful vechi Virgil. La început, sărbătoarea era sărbătorită într-un singur stat. Două decenii mai târziu, alte 38 de state americane s-au alăturat sărbătorilor poetice din Ohio, precum și întreaga țară - Mexic, iar vacanța a fost numită Ziua Națională a Poeziei.

Până la sfârșitul mileniului, vacanța a ajuns în Europa. Deja în 1998, a fost luată în considerare posibilitatea stabilirii unei noi date semnificative, odată cu depunerea Principatului Monaco, la o reuniune a UNESCO, iar un an mai târziu a fost anunțată oficial Ziua Mondială a Poeziei. Primele sărbători au avut loc în multe capitale ale lumii pe 21 martie 1999. La această dată se sărbătorește Ziua Poeziei. În ciuda vârstei destul de „solide” a vacanței, mulți oameni nici măcar nu bănuiesc despre existența acesteia.



Tradiție de sărbătoare
Pe lângă „vinovații” direcți - poeți, critici literari, traducători, jurnaliști, precum și toate persoanele care nu sunt indiferente față de creativitatea poetică participă la sărbători cu ocazia Zilei Poeziei.

De regulă, în această zi se țin lecturi literare și seri de poezie, sunt prezentate noutățile de carte. Emisiile de televiziune și radio difuzează despre viața și opera poeților celebri. Și, desigur, în această sărbătoare, își recunosc dragostea pentru poezie și îi cinstesc direct pe creatori. Autorii supradotați primesc premii binemeritate, sunt premiați. În Statele Unite, 21 martie este prezentarea vechiului prestigios Grup de premii Yale al tinerilor poeți.

Sarbatori in Rusia
Limba rusă, poate ca oricare alta, a fost creată pentru poezie. Un vocabular bogat, o varietate de forme de cuvinte, o mulțime de sufixe și terminații care conferă o colorare emoțională unui cuvânt - toate acestea contribuie la o prezentare profundă și frumoasă. Iar lista poeților ruși strălucitori tinde până la infinit.



De la sărbătoarea debutului din îndepărtata 1999, în ziua poeziei se organizează în mod regulat evenimente de amploare în orașele rusești.

În Magnitogorsk, în 2002, a fost organizat Forumul Mondial de Poezie.
În 2014, la Sankt Petersburg a avut loc un eveniment poetic original. Timp de opt ore, oameni din profesiile creative din capitala Nordului, actori celebri de teatru și film au citit poezia lui Mikhail Lermontov. Alegerea autorului nu a fost întâmplătoare, în acel an s-au sărbătorit 200 de ani de la ziua de naștere a poetului.
În 2017, la Yaroslavl a avut loc un flash flash de poezie, dedicat operei lui Konstantin Balmont și dedicat aniversării a 150 de ani.
Din 2001, Rusia are o tradiție de organizare a festivalurilor de poezie de mai multe zile. Moscova găzduiește festivalul internațional „Bienala poeților”, care nu se încadrează în formatul unei zile, dar durează o săptămână sau mai mult.
Premierea ceremoniilor cu diverse premii sunt, de asemenea, cronometrate la sărbători. Anual, pe 21 martie, câștigătorii premiilor „Poet”, „Contul Moscovei” și „Oscar” poetice primesc recunoaștere. Pentru autorii provinciali, a fost instituit un premiu special din Moscova-Tranzit.



Fapte interesante despre poezie
Cea mai veche poezie a apărut în urmă cu 44 de secole.
Un palindrom de poezie interesant a fost scris de poetul chinez Su Hui, care a trăit în secolul al IV-lea. Poate fi citit în 2.848 de moduri.
Dicționarele rimei erau cunoscute în Evul Mediu.
Există un tip destul de rar de fobie - metropobie. Aceasta este o frică de poezie, incapacitatea de a înțelege și de a simți liniile rimate.
Coranul musulman se bazează pe șiruri rimate.
În China, împăratul Qianlong, care a condus Regatul Mijlociu în secolul al XVIII-lea, era deosebit de poeți. A trimis spre executare autorii de poezii triste.
Oamenii de știință de la Universitatea din Liverpool, ca urmare a cercetărilor, au descoperit că citirea și recitarea versurilor au un efect benefic asupra activității creierului.
În Olanda, poeții fac spectacol la înmormântări. La ceremonia de înmormântare a unor oameni complet singuratici care nu au pe nimeni să spună cuvinte de rămas bun, poeții citesc versuri pregătite special. Serviciile lor sunt plătite de serviciile municipale.
Scriitori din toate tarile, uniti-va!

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Interna%C8%9Bional%C4%83_a_Poeziei



Sursa: Marian Ilie





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu