sâmbătă, 7 ianuarie 2023

Parohia Malovăţ-Mehedinţi - Scrisoare pastorală nr. 484(16 – 31 Decembrie)

 




 Scrisoare pastorală

Foaie periodică,  gratuită  a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi

Anul XXII(2022),  nr. 484(16 – 31 Decembrie)

 

Dragii mei enoriași!

Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și celelalte Sărbători să vă aducă binecuvântare în tot lucrul cel bun, spor duhovnicesc, bucurie în suflet și sănătate, iar Anul Nou care vine să ne găsească în pace, liniște sufletească, bună înțelegere și trăire creștinească.

Sfintele Sărbători cu sănătate și fericire!La mulți ani!

 

*

Moș Crăciun. În învățătura creștină ortodoxă nu există un personaj Moș Crăciun și nici o sărbătoare numită Crăciun. Avem doar Nașterea Domnului Iisus Hristos. Moș Crăciun este o creație folclorică. Nu numai românii o au, ci și alte popoare europene. S-au făcut multe încercări de a înțelege de unde a venit acest personaj, care aproape că a eclipsat sărbătoarea religioasă propriu-zisă. De Crăciun vorbesc majoritatea creștinilor, de Nașterea Domnului o minoritate. Vom încerca să înțelegem această situație. Sunt trei variante:

1.  Moș Crăciun ar putea fi un personaj precreștin, provenind dintr-o religie care a existat în Europa înainte de venirea creștinismului. El face parte din galeria ,,moșilor”, bătrânilor, manilor, care sunt numeroși în lunile de la sfârșitul anului. Poate în acele religii Crăciun avea tocmai această misiune: de a aduce pace, liniște, dragoste, înțelegere în familii, daruri copiilor. Noua religie a creștinat aceste personaje și sărbători, suprapunând altele creștine, precum: Sfântul Andrei, Sfântul Nicolae, Nașterea Domnului;

2.  O legendă românească spune că Sfânta Fecioară Maria și bătrânul Iosif căutau o cameră de închiriat în Betleem. Ea simțea că i se apropie timpul să nască. Nimeni nu-i primea. Fie că aveau casa ocupată de alți chiriași, fie că-i socoteau pe noii solicitanți prea săraci ca să aibă posibilitatea să plătească. Într-un târziu, o femeie i-a primit în casa sa și a ajutat-o pe Maica Domnului să nască. Soțul femeii se numea Crăciun. Era un om rău, mânios, zgârcit. Când s-a întors acasă și a găsit noii chiriași, s-a supărat rău. A luat barda și a tăiat femeii sale mâinile. Maica Domnului s-a îndurat de suferința femeii, i-a pus mâinile la loc și mâinile s-au vindecat imediat. Crăciun a fost foarte impresionat de această minune a Maicii Domnului și s-a transformat radical. A devenit om blând, altruist, omenos, milos, gata să ajute pe semenii săi.

Legenda ar putea să aibă semnificații profunde. Învățătura și  jertfa Mântuitorului, religia întemeiată de El, au transformat lumea, de la barbarie la civilizație, de la de la egoism la milă și altruism.

3.  Oamenii de știință susțin că numele de Crăciun ar veni de la cuvântul latinesc ,,creatio, creationem”, care înseamnă ,,creație”, ,,creator”. În contextul de față, înțelegem că omul din popor, moșii și strămoșii noștri, au înțeles cum nu se putea mai bine adevărul de învățătură creștină ortodoxă. În persoana Mântuitorului au fost două firi: dumnezeiască și omenească. Cea dumnezeiască era născută din Dumnezeu-Tată, era mai presus de timp și de spațiu, veșnic, participase la crearea lumii, era Creatorul făpturii văzute și nevăzute. Firea omenească avea toate cele omenești, afară de păcat. Ea era născută din Sfânta Fecioară Maria, avea trup omenesc. Dacă învățătura creștină oficială punea accent pe Nașterea Domnului Iisus Hristos, pe înomenirea lui Dumnezeu, poporul punea accent pe dumnezeirea Mântuitorului. Cel care se năștea în ieslea din Betleem era Dumnezeu adevărat, creatorul  cerului și pământului, al lumii văzute și nevăzute. Fiindcă venise în lume în chipul unui prunc nevinovat, Moș Crăciun, Dumnezeu cel Veșnic, aduce daruri tuturor copiilor. Fiecare dintre cei care donează ceva unui copil în această perioadă, în numele lui Moș Crăciun, devine el însuși un mesager al lui Dumnezeu, al lui Moș Crăciun, Dumnezeu lucrează prin el.

Este admirabil cum a înțeles poporul, strămoșii noștri, învățătura creștină în subtilitățile ei cele mai profunde și au tradus în cuvinte și imagini simple, pe înțelesul tuturor, aceste adevăruri. Este un merit incontestabil al preoților, care au explicat poporului, pe limba lui, adevărurile de credință. Chiar dacă slujba oficială este într-o limbă străină, greacă, latină sau slavonă, predica și discuțiile directe erau în limba poporului. Poporul prelua aceste învățături și le transpunea în legende, colinde, obiceiuri, tradiții și astfel Sărbătoarea devenea mai frumoasă, mai atractivă, mai de folos duhovnicesc. Dumnezeu devenea mai familiar, unul mai de-al nostru, care ne aducea nu numai daruri pentru copii, ci și darul cel mai de preț: mântuirea.   

*

Starea parohiei(I). La sfârșit de an, fiecare om și fiecare instituție își fac bilanțul. Își analizează fiecare succesele și poticnirile, trage concluziile necesare și încearcă să privească spre viitor cu speranță de mai bine. Așa se întâmplă și în viața unei parohii. Așa am procedat în fiecare an, având grijă să nu lăsăm ,,corabia” să se lovească de stânci, să nu se scufunde, ci să plutească mai departe, împlinindu-și astfel rostul.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate, căci fără El suntem praf și pulbere. Atât cât vrea El mai ființăm pe acest pământ, ne mai bucurăm de fiecare zi ce ne-o dăruiește, de fiecare anotimp, de fiecare clipă fericită, pe care mai avem prilejul s-o trăim!

Vă mulțumim cordial tuturor pentru tot sprijinul ce ni l-ați dat în cursul anului 2022! Vă mulțumim tuturor celor care ne-ați primit cu colindul, după datina străbună, ca niște adevărate  familii de creștini, în condițiile de revenire la normalitate de anul acesta! Vă mulțumim cordial pentru darul ce ni l-ați făcut, fiecare după voia și posibilitățile ce le-ați avut, dar mai ales pentru bunăvoința creștinească și românească. Să dea Dumnezeu să vă găsim pe toți sănătoși și cu voie bună mulți ani de aici înainte! Au fost și momente fericite și mai puțin prielnice, dar le-am depășit cu bine. Făcând un scurt bilanț, putem spune că activitatea s-a desfășurat pe mai multe planuri, astfel:

·     În domeniul liturgic: Am oficiat Sf. Liturghie în duminici și sărbători, toate celelalte servicii religioase după rânduială, cât și cele solicitate de credincioși. Mulțumim lui Dumnezeu că în 2022 am putut să  oficiem slujbele în mod normal, fără restricții. Am avut frecvență bună la biserică, deși a fost mult mai mică față de anii de dinaintea pandemiei. Starea morală a credincioșilor noștri este bună, cu unele excepții, în special din domeniul alcoolismului. Sărbătorile au fost respectate în cea mai mare măsură. Anul  acesta nici sectarii nu au mai avut tentative de a se infiltra în parohia noastră. Mai sunt două familii, una aparținând cultului baptist și alta martorilor lui Iehova, dar nu desfășoară activități prozelite. 

            Am oficiat, în 2022,  15 botezuri (dintre acestea, 10 au fost din Malovăț, 4 din alte localități și 1 din Bârda)! Am oficiat 16 cununii(10 din Malovăț, 5 din alte localități și 1 din Bârda). Am oficiat și 2 ,,nunți de aur” în Bârda. Am oficiat  17  înmormântări (13 au fost din Malovăț, 3 din Bârda și 1 din afara parohiei). Este alarmantă situația demografică. Satele se depopulează an de an. Cu aproape fiecare înmormântare rămâne și o casă pustie! Persoanele din afara parohiei, care ne-au solicitat să le oficiem botezurile și cununiile au fost fii și fiice ale satelor parohiei noastre.

            Cu prilejul celor patru Posturi Mari din timpul anului, am spovedit și împărtășit 48+266+41+114=469 enoriași.  Cu 100 mai puțini decât în 2021! Dintre aceștia, 177 au fost copii. Nu socotim aici pe acei enoriași care au solicitat preotul pentru a-i spovedi și împărtăși în restul timpului.

· În domeniul economic și administrativ, putem spune că a fost un an dificil, iar criza economică din țară și din lume s-a făcut simțită. Am reușit să menținem contribuția de cult la aprecierea credincioșilor, după principiul  ,,fiecare dacă vrea și cât vrea să dea, serviciile religioase fiind gratuite”. În Malovăț au achitat contribuția de cult pe 2022 92,37%, în Bârda au achitat  91,07% . La nivel de parohie au achitat 92,31 %. Preotul a fost la dispoziția tuturor, indiferent dacă solicitantul a achitat sau nu ceva pentru contribuția de cult. Am putut să menținem și anul acesta serviciile religioase gratuite. Am primit ajutoare bănești de la credincioși din afara parohiei, culminând cu Doamna Dr. Ionescu Mihaela-Aritina  din Curtea de Argeș(AG), cât și din partea unor fii ai parohiei noastre, sau oameni de bine, complet străini de parohia noastră. Ne-am achitat la timp toate subvențiile și datoriile față de instituțiile bisericești superioare și de stat, cât și altele cu care am avut relații(tipografia, spre exemplu). Am vândut 294 kg. lumânări, 500 calendare(foi și agende), numeroase icoane diverse, candele, tămâie și sute de cărți diferite. Am predat la Fabrica de lumânări a episcopiei 265 kg. ceară rezultată din resturi de lumânări topite. Am curățit  cimitirele din Malovăț și Bârda în primăvară și  în toamnă. Am cumpărat și montat ușa din lemn sculptat la biserica din Malovăț, cu banii donați de Primăria Malovăț. Am construit o copertină mare din fier forjat la biserica de la Malovăț, iar în prezent este în lucru o ușă din fier forjat, care va asigura protecția ușii de lemn sculptat. Am cumpărat și am instalat la biserica de la Malovăț o cișmea. Salarizarea e la zi, impozitele și toate celelalte datorii achitate. Vânzarea de cărți a fost foarte deficitară. Reușim să trecem în 2022 cu un sold de 37.029,00 lei! Nu e mare, dar e bun de sămânță!

· În plan caritabil și social a fost un an bun. Am reușit să donăm la majoritatea slujbelor din duminici și sărbători credincioșilor participanți la slujbe câte trei pâini, iar la slujbele de peste săptămână câte patru pâini. Nu am putut să donăm pâine în marile sărbători, din cauză că brutăria n-a lucrat în acele zile. Am reușit, așadar, să donăm în 2022 pâine astfel: Ian.: 780 pâini; Febr.: 669 pâini; Mart. 785 pâini; Apr.: 935 pâini; Mai: 1180 pâini; Iun.: 776 pâini; Iul.: 777 pâini; Aug.: 881 pâini; Sept.: 926 pâini; Oct.: 1.139 pâini; Nov.: 935 pâini;  Dec.: 1.122  pâini. Așadar, în anul 2022 s-au donat 10.905 pâini, cu 1.900  pâini mai mult decât în 2021. Vom continua și în 2023 această activitate. Dacă nu vom reuși să mai donăm câte trei pâini, vom da câte patru! Copiilor prezenți la slujbe li s-a donat și ciocolată, numai că au venit foarte-foarte puțini! Menționăm că am vândut enoriașilor noștri cu prețul de achiziție de 1,30 lei/buc. pâine astfel: ian.: 3.070 pâini; febr.: 2.681 pâini; mart.: 3.315 pâini; apr.: 2.765 pâini; mai: 4.120 pâini; iun.: 4.024 pâini; iul.: 4.123 pâini;   august: 3.019 pâini; sept.: 3.074 pâini; oct.: 3.361 pâini; nov.: 2.765 pâini; dec.: 2.278 pâini. Așadar, în anul 2022 s-au vândut la preț redus 38.595 pâini, cu 17.407 pâini mai multe decât în 2021.  Așadar, în 2022 am distribuit în parohie (donație și vânzare) 49.500 pâini. Brutăria nu a primit comenzi pentru colindeți anul acesta, neavând personal suficient. Au mers copiii în colindeți, dar cam jumătate din câți se duceau în anii precedenți. În 2022 am donat bani unor enoriași și familii din parohie și din afara parohiei aflate în situații de dificultate, cu prilejul Sf. Paști și Crăciunului, dar și în timpul anului. Aceste ajutoare bănești au totalizat 7.695 lei. V-am ținut la curent în ,,Scrisoarea pastorală”, de fiecare dată, cu numele persoanelor care au primit ajutoare și valoarea acestor ajutoare. Adăugăm la acestea darurile diferite, pe care le-am oferit unor azile precum: 20 Ian.(Tr. Severin, Școala ajutătoare: 60 porții mâncare, 14 perechi cizme, 14 perechi ciorapi)), 3 Mart.(Azilul Bâcleș: 40 porții mâncare, aragaz, butelie), 7 Apr.(Azilul Cujmir: 23 porții mâncare, pijamale, icoane), 5 Mai(Azilul Ciovârnășani: 27 porții mâncare, 17 rame țânțari, 60 ouă), 23 Iun. (Azilul Vânjuleț: 25 porții mâncare, mașină de tuns iarbă, mixer, 25 cane, haine), 26 Iul.(Azilul Bunoaica: 40 porții mâncare, 40 cearșafuri, 40 fețe pernă), 25 Aug.(Azilul Șimian: 40 porții mâncare, 40 costume trening), 15 Sept.(Azilul Strehaia: 70 porții mâncare, mașină mare de spălat rufe, aragaz, 25 icoane), 13 Oct.(Azilul Ilovăț:  40 porții mâncare, 40 perechi galoși îmblăniți), 8 Dec. (Școala Ajutătoare Tr. Severin: 60 porții mâncare, 9 costume pijama, 9 costume trening, 9 perechi papuci baie, 9 perechi papuci plușați, 9 perechi pantaloni blugi, 10 icoane). O bună parte din cheltuielile necesare pentru aceste donații au fost achitate de către diferiți credincioși din parohie și din afara parohiei.

           În primele luni ale lui 2022 am continuat să donăm cartea Arhim. Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în familie, totalizând 279 exemplare. La Sf. Paști - 2022 am donat din cartea Arhim. Ioanichie Bălan, Călăuză ortodoxă în biserică, totalizând 187 exemplare. De Nașterea Domnului 2022 am tipărit și am donat cartea Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Folclor din Mehedinți, totalizând până acum  250 exemplare. Aceste cărți au fost  donate  fiecărei familii din parohie care a vrut să le ia și acelor familii și persoane din afara parohiei, care ne-au ajutat cu cel puțin 100 lei în cursul anului 2021-2022. Așteptăm pe ceilalți enoriași să-și ia cartea. Aceste cărți au fost achiziționate sau tipărite cu sprijinul financiar al Doamnei Dr. Ionescu Mihaela-Aritina din Curtea de Argeș.

· În plan cultural a fost un an foarte bun. Am continuat să publicăm ,,Scrisoarea pastorală” din două în două săptămâni și s-o răspândim gratuit în parohie și în afara parohiei pe suport hârtie, dar și pe internet. În momentul de față, publicația noastră are un tiraj de 1.000 ex. și tirajul crește, existând solicitări în acest sens din țară și din străinătate.  ,,Scrisoarea pastorală” a fost preluată și republicată, parțial sau în întregime, de diferite publicații din țară și străinătate. Menționăm în acest sens  ,,Bibliotheca Septentrionalis” din Baia Mare (MM), ,,Armonii culturale” din Adjud (VN), ,,Observatorul” din Toronto (Canada), ,,Națiunea” din București și altele. Am editat sau reeditat următoarele cărți: Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Cristian Stănciulescu-Bârda, Bibliografia Revistei ,,Studii Teologice”(1929-2018); Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Cristian Stănciulescu-Bârda, Bibliografia Revistei ,,Biserica Ortodoxă Română” (1874-2014), 3 vol.; Rugăciuni,  B. Stănciulescu-Bârda, Regele lupilor, Pr. D. Bălașa, Dacii de-a lungul mileniilor, Iisus Hristos – documente secrete,  I. Neacșu, Martirii neamului, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Jurnal, vol. IV, Aritina-Mihaela Ionescu, Zbor frânt, Bucate de post, Pr. I. Ionescu, Cărarea mântuirii, Pr. I. Ionescu, Permanențe istorice și culturale românești, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Cristian Stănciulescu-Bârda, Bibliografia Revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1948-2008), 2 vol., A. Corbeanu, Tăinuind despre cărți, Pr. D. Bălașa, Marele atentat papal, Pr. D. Bălașa, Țara Soarelui, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Viața Cuvioasei Teofana Basarab, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Justiția și proverbul românesc, Sofia Dobrescu, Însemnări, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Inima mamei, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Jurnal, vol. V, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Folclor din Mehedinți, Mihaela-Aritina Ionescu, Reporter de zile mari,  Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Scrisoare pastorală, vol. XII. Așadar, 24 cărți, dintre care unele în 2 sau 3 volume în 12 luni. Mai mult n-am putut!  Am răspândit numeroase exemplare din aceste cărți și din cele publicate în anii anteriori în țară și mai puțin în străinătate. Am trimis cărți obișnuite în țări precum: Moldova, Germania, Italia, Belgia, Canada etc. Adevărul e că taxele poștale au devenit aproape insuportabile.

Am trăit marea bucurie de a fi contribuit la canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab. Cartea preotului Dvs.  dedicată acestei sfinte a făcut parte din dosarul de canonizare aprobat de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 14 februarie 2022. Canonizarea propriu-zisă s-a oficiat la 21 mai 2022 la Catedrala Patriarhală din București.

Am reușit să organizăm câteva excursii-pelerinaj cu enoriași din parohie și din afara parohiei, astfel: 14 Apr.(Valea Jiului, Prislop); 3 Oct.(Jud. Vâlcea); 14 Nov.(Valea Jiului, Prislop). Proiectasem mai multe, dar nu am avut ,,clienți”. Nu mai este entuziasmul de dinainte de pandemie!

Preotul Dvs. a publicat și numeroase articole în țară și străinătate. A participat la mai multe simpozioane, astfel: 13-14 Mai(Tr. Severin), 19 Mai(Vidin-Bulgaria), 26 Mai(Galați), 28 Iul.(Rm. Vâlcea), 29 Oct.(Vidin-Bulgaria), 30 Oct.(Tr. Severin), 1 Nov.(București). Revista ,,Armonii Culturale” din Adjud a acordat preotului Dvs. un premiu: Laudatio princeps ,,Condeiul de aur”.

Tot meritul pentru aceste realizări vă revine Dvs., cei care ați contribuit cu mult sau puțin la fondurile parohiei.  Fără banii Dvs., preotul ar fi fost ca o mașină fără benzină! Vă mulțumim frumos ! Dumnezeu să vă răsplătească! Slavă Domnului pentru tot și pentru toate!

În numărul viitor vom vedea ce avem de făcut pentru 2023.

*

Ajutoare și donații. În această perioadă, parohia noastră a primit câteva ajutoare și donații, astfel:

a.  Fii ai satului Malovăț: Domnul Șeitan Nicolae(Tr. Severin): 400 lei; Doamna Ing. Doina Teșilă(Tr. Severin): 210 lei; Domnul Popescu Constantin(București), Domnul Popescu George-Laurențiu(Tr. Severin), Domnul Haimana Constantin(Tr. Severin), Domnul Grecu Grigore(Tr. Severin), Domnul Avoc. Vasile Ploștinaru (Caransebeș-CS), Domnul Tărăbâc Gr. Gheorghe(Tr. Severin), Domnul Franț Titu(Tr. Severin), Bazavan Gheorghe – Gabriel(Londra): câte 200 lei; Doamna Butoi Denisa(Londra-Anglia): 150 lei; Domnul Voican Ionuț-Nicușor(Nantes-Franța), Domnul Voican Doru-Gabriel(Nantes-Franța),  Doamna Voican-Codreanu Daniela(Nantes-Franța), Domnul Munteanu Gheorghe(Tr. Severin), Domnul Filip Florentin(Tr. Severin), Domnul Căprioru Flavius(Italia), Domnul Căprioru Viorel(Italia), Domnul Mănescu C. Dumitru (Timișoara), Domnul Popescu N. Mihai(Tr. Severin), Domnul Neagoe Liviu(Tr. Severin), Domnul Voican Nicușor-Marian(Italia), Domnul Popescu Dumitru – Adelin(Italia), Domnul Diaconu Mădălin(Italia), Domnul Vasilescu Marius-Daniel(Tr. Severin), Doamna Șeitan Silvia(Tr. Severin), Domnul Baltac George-Răzvan(Germania), Domnul Baltac Ionuț(Franța), Domnul Meilă Sorin(Timișoara): câte 100 lei; Doamna Săvescu Aurica(Tr. Severin), Domnul Sava C. Marius(Tr. Severin), Domnișoara Michescu Simona(Tr. Severin), Domnul Nistor Gh. Ion(Tr. Severin): câte 50 lei; 

b.  Fii ai satului Bârda: Familie care nu vrea să i se cunoască numele: 2.000 lei(ajutorul pentru Parohia Valea Plopului-PH); Domnul Mucioniu Ilie(Tr. Severin): 500 lei;  Domnul Popescu Dan(Tr. Severin), Domnul Butoi Marius(Italia): câte 400 lei; Doamna Duțoniu Valentina(Japonia), Domnul Butoi Emil(Timișoara): câte 300 lei; Domnul Rochian Tudor(Tr. Severin), Domnul Sfetcu Crinu (Nantes-Franța): câte 250 lei; Domnul Tănase Ștefan(Germania), Domnul Tănase Elvis(Germania): câte 240 lei; Domnul Duțoniu Ion(Tr. Severin): 210 lei; Domnul Trocan Pantelie(Tr. Severin), Domnul Dragomir Ion(Tr. Severin): câte 200 lei; Domnul Mucioniu Aurel(Tr. Severin), Doamna Gaiță Rodica(Tr. Severin), Doamna Stanomirescu Emilia(Timișoara), Domnul Luca Emil-Marius(Mȕnchen-Germania), Domnișoara Rolea Ileana(Tr. Severin), Domnul Stoichină Cristian(Franța), Domnul Boescu Gabriel(Tr. Severin), Domnul Ivașcu Ionuț(Tr. Severin), Doamna Bărbuceanu Zaharica(Tr. Severin), Domnul Curea Gh. Vasile(Tr. Severin), Domnul Motreanu Constantin(Timișoara), Domnul Mema Irinel(Tr. Severin), Domnul Boroancă Petrișor(Tr. Severin), Doamna Curea Anișoara(Tr. Severin), Doamna Arhire Lili(Tr. Severin), Doamna Chircu Ramona(Tr. Severin), Domnul Stănciulescu Gheorghe(Tr. Severin), Domnul Mucioniu Dumitru(Băltărețu)(Tr. Severin), Domnul Rolea Nicușor(Timișoara), Domnul Rolea Titu(Schela-MH), Domnul Stoichină Ionuț(Franța), Doamna Mema Mariana(Tr. Severin): câte 100 lei; Doamna Rolea Violeta(București), Domnul Ploștinaru Constantin(Tr. Severin): câte 50 lei;

c.   Credincioși din afara parohiei: Părintele Pr. Gheorghe Vasilescu(Torino-Italia): 1.200 lei; Doamna Mătuș Natalia(Timișoara): 600 lei; Doamna Dr. Ionescu Mihaela-Aritina(Curtea de Argeș – AG): 500 lei; Doamna Ing. Melania Alexandrina-Caragioiu(St. Constant - Canada): 300 lei; Doamna Ivanovici Florica(București), Doamna Enache Maria(București): câte 250 lei; Doamna Elisabeta Leferenz(Nȕrnberg-Germania): 243 lei; Doamna Farm. Golea Nicoleta(Tr. Severin), Doamna Sârbu Felicia(Turda-CJ): câte 200 lei; Doamna Prof. Univ. Dr. Ana-Maria Ciobanu(București): 160 lei; Doamna Antonescu Mădălina(București), Doamna Mihaela Nicolae: 150 lei; Doamna Dr. Mihaela Funk(Hanau-Germania): 144 lei; Domnul Vermeșan Mirel(Timișoara): 130 lei; Domnul Ing. Spătariu Miron-Filip(Reșița-CS): 110 lei; Doamna Karampelas Oana(Atena-Grecia), Doamna Maria(Tr. Severin), Doamna Ana(Tr. Severin), Doamna Anica(Tr. Severin), Domnul Bâlgăr Anton(Rătez- GJ), Doamna Huțopilă Parasca(Câmpulung-Moldovenesc- SV): câte 100 lei; Doamna Bratu Nicoleta(Sutești-BR), Doamna Toma Valentina (București): câte 50 lei.

Dumnezeu să le răsplătească tuturor!  

*

În cursul lunii decembrie am donat pâine credincioșilor participanți la slujbe, astfel: 4 Dec.(Bârda): 95 pâini; 6 Dec.(Bârda): 77 pâini; 11 Dec.(Malovăț): 165 pâini; 18 Dec.(Bârda): 107 pâini; 25 Dec.(Malovăț): 208 pâini; 26 Dec.(Bârda): 110 pâini; 27 Dec.(Malovăț): 100 pâini; 31 Dec.(Malovăț): 260 pâini. Așadar, în luna decembrie s-au donat 1.122 pâini. Copiilor li s-au donat și ciocolate. Totodată, s-a vândut pâine la prețul de achiziție de 1,30 lei/buc., astfel: 4 Dec.(Bârda): 620 pâini; 6 Dec.(Bârda): 58 pâini; 11 Dec.(Malovăț): 635 pâini; 18 Dec.(Bârda): 693 pâini; 25 Dec.(Malovăț): 107 pâini; 26 Dec.(Bârda): 90 pâini; 27 Dec.(Malovăț): 35 pâini; 31 Dec.(Malovăț): 40 pâini. Așadar, în luna decembrie s-au donat 2.278 pâini.

*

Contribuția de cult. Până la închiderea prezentei ediții(6 ianuarie 2023), au achitat contribuția de cult pe 2023 astfel: În Malovăț au achitat 86,73% din familii; în Bârda au achitat 88,50% din familii. La nivel de parohie au achitat 87,29%.

În Malovăț cele mai mici contribuții au fost: o familie cu 5 lei; opt familii cu câte 10 lei; o familie cu 18 lei. Fruntașii au fost: I. Domnul Ilinca Alexandru: 480 lei; II. Domnul Căprioru Emanoil – Marius și Domnul Ștefu George: câte 400 lei; III. Doamna Oproiu Elisabeta: 330 lei;

În Bârda cele mai mici contribuții de cult au fost: o familie cu 10 lei; două familii cu 15 lei și o familie cu 20 lei. Fruntașii au fost: I. Domnul Olteanu Alexandru: 500 lei; II. Domnul Botoșan Dumitru: 400 lei; III. Domnul Curea Gigi: 355 lei.

La nivel de parohie fruntașii sunt: I. Domnul Olteanu Alexandru: 500 lei; II. Domnul Ilinca Alexandru: 480 lei;  III. Domnul Căprioru Emanoil – Marius, Domnul Botoșan Dumitru și Domnul Ștefu George: câte 400 lei;

Competiția abia a început. Ea durează până pe 30 Noiembrie. Oricine poate deveni campion. Napoleon spunea că în tolba fiecărui soldat se află un baston de mareșal.

Dumnezeu să le răsplătească tuturor celor care au ajutat cu cât au vrut și cu cât au putut!

Precizăm că în parohia noastră contribuția de cult nu constă dintr-o sumă fixă, sau dintr-o obligativitate. Fiecare familie sau enoriaș al parohiei achită, de bunăvoie și nesilit de nimeni, ceva pentru contribuția de cult după principiul: dacă vrea și cât vrea. Totodată, în parohia noastră serviciile religioase sunt gratuite, indiferent dacă familia/enoriașul solicitant a achitat sau nu ceva pentru contribuția de cult. Preotul este la dispoziția tuturor, indiferent dacă a achitat ceva pentru contribuția de  cult, 24 ore pe zi, 365 zile pe an. În rest, este liber! Dacă, totuși, cineva vrea neapărat să achite vreo plată pentru serviciile religioase de care beneficiază, tariful este unul și același pentru toate serviciile: zero lei, zero bani! Dacă i se pare că-i prea mult, negociem și putem să mai reducem din tarif!

*

Plăți. În cursul lunii decembrie am făcut câteva plăți mai mari, astfel: 12.000 lei protoieriei pentru lumânări; 4.420 lei brutăriei pentru cele 3.400 pâini donate și vândute în luna decembrie; 3.490 lei  tipografiei pentru cărți; 2.462 lei materiale pentru ușa metalică de protecție; 2.300 lei ajutoare trimise în parohie la mai multe familii cu situație critică; 2.000 lei ajutor pentru Parohia Valea Plopului(PH); 1.200 lei  cele 60 porții de mâncare pentru copiii de la Școala Ajutătoare;  977 lei poștei pentru colete; 678 lei impozit; 600 lei o imprimantă; 450 lei protoieriei pentru chitanțiere; 400 lei timbre poștale; 341 lei  curentul electric; 205 lei ciocolată pentru copii; 200 lei transport cărți de la Craiova: 153 lei pentru sucul și apa minerală duse la Școala Ajutătoare; 130 lei protoieriei pentru icoanele donate Școlii Ajutătoare; 50 lei librăriei pentru indigo și altele mai mici.  

*

Publicații. În această perioadă, preotul Dvs.  a reușit să mai publice câteva materiale, astfel: In memoriam: Tudor Arghezi, în ,,Observatorul”, Toronto(Canada), 28 oct. 2022, ediție și on-line (http://www.observatorul.com); Amintiri despre Mitrop. Acad. Nestor Vornicescu, în ,,Observatorul”, Toronto(Canada), 21 nov. 2022, ediție și on-line(http://www.observatorul.com); Pr. Gheorghe Paschia, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 5 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro); Dumitru Delafag, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 5 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro); ,,Scrisoare pastorală” – 482, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 12 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro); Pr. Dumitru Bălașa – istoria ca cetate de scăpare, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 10 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro);  Profesorul Gheorghe Bulgăr, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 13 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro);  Taicaluțu, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 19 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro); ,,Scrisoare pastorală” – 483, Ospitalitatea vlădicăi,  Călirea oțelului,  Pr. Prof. Dumitru Radu, Pr. Prof. Ștefan Alexe, pe blogul Domnului Ben Todică, directorului postului de radio în limba română din Sydney(Australia), 22 dec. 2022(https://bentodica.blogspot.com); Pr. Prof. Dr. Vasile Borca – un împătimit al cărții, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 12 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro); în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 22 dec. 2022, ediție și on-line(https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); Pr. Prof. Constantin Cornițescu, în ,,Armonii culturale”, Adjud, 20 dec. 2022, ediție on-line(https://armoniiculturale.ro); ,,Scrisoare pastorală” – 483, în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 23 dec. 2022, ediție și on-line(https:// ebibliothecaseptentrionalis. wordpress.com); Ioan Alexandru, în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 25 dec. 2022, ediție și on-line (https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); în ,,Națiunea”, București, 25 dec. 2022, ediție on-line(https://ziarulnatiunea.ro); Sinuciderea omului alb, în ,,Obiectiv mehedințean”, Tr. Severin, an. XXV(2023), nr. 1161(5 ian.), p. 12.

*

Zâmbete. ☺,,- Nea Nicule, te-am visat într-una din nopțile trecute!” ,,- Ce făceam, părinte?” ,,- Venisei la biserică!” ,,- A, vise, părinte! Nu trebuie să le luați în serios!” ☺,,- Nea Vasile, dumneata nu te-ai spovedit de multă vreme!” ,,- Acu de curând m-am spovedit, părinte!” ,,- Nea Vasile, poate că te-ai spovedit la alt preot, dar eu de când am venit aici, nu-mi amintesc să te fi spovedit vreodată!” ,,- A, păi nu dvs. m-ați spovedit, părinte! Părintele Ghiță m-a spovedit!” ,,- Nea Vasile, eu am venit aici de 43 de ani, iar părintele Ghiță ieșise la pensie cu vreo trei ani mai înainte!” ,,- Păi, da, da! Atunci, înainte de a ieși el la pensie!”

*

Anunț. Au sosit calendarele pe 2023. Avem patru categorii: foi(5 lei/buc.), agendă(10 lei/buc.), birou(12 lei/buc.) și perete/arc(15 lei/buc.). Avem pentru toată lumea.

*

Botezuri. În ziua de 27 Decembrie am oficiat Taina Sfântului Botez pentru Sava Alis-Ioana, fiica Domnului Sava Marius și a Doamnei Sava Cornelia din Malovăț. Să le trăiască!

*

Program. În cursul lunii Ianuarie avem următorul program de slujbe: 1 Ian.(pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț); 2 Ian.(colindul cu Botezul n Bârda); 3, 4, 5 Ian.(colindul cu Botezul în Malovăț); 6 Ian.(slujbă la Bârda, la ora 8; slujbă la Malovăț, la ora 10); 7 Ian.(slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț, la ora 12.30); 8 Ian.(Bârda); 14 Ian.(Malovăț-Bârda); 15 Ian.(Malovăț); 16 Ian.(Malovăț-Bârda); 17 Ian.(Malovăț-Bârda); 21 Ian.(Malovăț-Bârda); 22 Ian.(Bârda); 25 Ian.(Malovăț-Bârda); 28 Ian.(Malovăț-Bârda); 29 Ian.(Malovăț); 30 Ian.(pomeniri dimineața la Bârda; slujbă la Malovăț). În restul  timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda@gmail.com.

Sfintele Sărbători cu sănătate, pace și bucurii! La mulți ani!

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu