miercuri, 3 aprilie 2024

Ion Măldărescu - Apel la neuitare: la 4 aprilie 1944 - „au venit americanii!”

 



Apel la neuitare: la 4 aprilie 1944 - „au venit americanii!”

Ion Măldărescu

03 Aprilie 2024

 

S-au scurs 80 de ani de la marea tragedie din 4 aprilie 1944, când Bucureştii, capitala României, au fost victima unui masiv bombardament al aviaţiei americane. Au fost vizate ţinte civile, cu deosebire zona Gării de Nord, dar şi partea centrală a oraşului. Bombardarea acestora nu a avut justificare militară, deoarece frontul se afla la peste 300 km, pe linia Iaşi-Chişinău, iar luptele încetaseră de la sfârşitul lunii martie. Ostilităţile aveau să se reia abia la 20 august.

 

În ziua de 4 aprilie 1944 au murit spulberați de bombele americane 2.942 civili români, iar 2.126 au fost răniţi.

 

Dar momentul tragic al bombardamentului criminal împotriva civililor români din 4 aprilie 1944 nu este singular, are copii fidele atât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și după.

 

- Între 13 și 15 februarie 1945 - cu 12 săptămâni înainte de capitularea necondiționată a Germaniei în Al Doilea Război Mondial - 245 de bombardiere „Lancaster” aparținând forțelor aeriene americane (U.S.A.F.) și britanice (R.A.F.), au decolat din Marea Britanie și au bombardat orașul german Dresda, obiectiv civil. pe atunci un oraş cu 630.000 de locuitori care găzduia şi câteva sute de mii de refugiaţi. Aproximativ 3.000 de bombe grele, 250 de bombe incendiare şi 400.000 de proiectile explozive de mare putere au fost lansate asupra „Florenţei de pe Elba”, cum era supranumit oraşul Dresda datorită bijuteriilor sale arhitectonice şi numeroaselor sale opere de artă. Totul s-a petrecut în numai 23 de minute, timp în care între 40.000 și 25.000 de civili au căzut victime.

 

- Pe 17 ianuarie 1991 a fost declanșată în forţă operaţiunea „Furtună în Deşert” (primul război transmis în direct la televizor). „Războiul din Golf” a oferit prilejul reporterului C.N.N. Peter Arnett, aflat pe acoperişul hotelului „Al Rashid” din centrul Bagdadului să comenteze în direct bombardamentul american folosind memorabilul slogan: „Să lăsăm omenirea să audă cum sună războiul”.

 

Exploziile şi impulsurile luminoase apărute pe sticla ecranelor tv au rămas întipărite în memoria colectivă. Imagini cu instalaţii petroliere incendiate - act atribuit lui Saddam Hussein - au intoxicat omenirea cu marea minciună că acesta ar fi deținut arme de distrugere în masă. Memorabilă a rămas şi filmarea asasinării acestuia prin spânzurare, alt act criminal.

 

- La 24 martie 1999, bombardamentele forțelor N.A.T.O. asupra Serbiei (fără acordul Consiliului O.N.U.)  au avut ca victime mii de civili. Regretabil, Președintele României de atunci, Emil Constantinescu, a permis survolarea spațiului aerian al României de către avioanele militare N.A.T.O., deși România nu era nici membră U.E., nici membră N.A.T.O. Ungaria, membră NATO, nu a permis avioanelor să survoleze spațiul aerian al Ungariei. Servilismul fără limite și demnitatea au stat față în față. Președintele Slobodan Miloșevici a fost „judecat” de Tribunalul Internațional de la Haga și în final declarat nevinovat. Intre timp       acuzatul” s-ar fi „sinucis” prin lipsa de medicamente adecvate. Sârbii nu iartă și nu ne iartă.

 

- La 19 martie 2011 - după ce preşedintele Nicolas Sarkozy  (o caricatură gen Macron - condamnat ulterior la un an de închisoare[1] - a anunţat începerea unei acţiuni militare occidentale conduse de Paris, prin bombardarea Libiei. Franţa, Marea Britanie şi Canada şi-au trimis avioanele militare în Libia. Justificarea?  „Pentru a opri măcelul pe care-l săvârşesc trupele loiale colonelului Gaddafi”. Hillary Clinton, secretarul de stat american de atunci, a explicat că acțiunea implică bombardarea unor obiective „pentru a proteja populaţia, avioanele şi piloţii”[2].

 

În toate cazurile prezentate, autorii sunt aceiași sub aspecte diferite, dar nici un Tribunal Internațional nu a judecat cauzele.

 

La 24 februarie 2022, Federația Rusă a declanșat Operațiunea militară împotriva Ucrainei, pentru a-și apăra conaționalii aflați pe teritoriul statului artificial creat pe timpul U.R.S.S. și pentru denazificarea Ucrainei. La comandă unică, întreg mapamondul a condamnat interveția rusă, a alimentat cu arsenale întregi haita saltimbancului kievian. Încă actualul chiriaș la Cotroceni îi ține isonul și-i dă asigurări: „Vom sprijini Ucraina, inclusiv militar, cât va fi nevoie!”.

 

In numele cui a emis o asemenea declarație iresponsabilă fără a întreba poporul român? Klaus Werner Iohannis nu mai este demult șef de stat. Nu are cum. Fiindcă România nu mai este nici măcar colonie, este doar un teritoriu devastat de Occident de bogății naturale, teritoriu aflat astăzi sub ocupație militară străină.

 

Grigore Alexandrescu, în celebra sa fabulă „Câinele și cățelul” a scos adevărul la suprafață : „Adevărat vorbeam/ Că nu iubesc mândria și că urăsc pe lei,/ Că voi egalitate, dar nu pentru căței.// Aceasta între noi adesea o vedem,/ Și numai cu cei mari egalitate vrem”.

 

Iată că Istoria nu iartă, se răzbună, repetându-se.

 

Aranjament grafic - I.M.

 

---------------------------------------

[1] https://www.libertatea.ro/stiri/nicolas-sarkozy-condamnat-inchisoare-4804276 - 14 februarie 2024.

[2] https://adevarul.ro/stiri-interne/evenimente/franta-a-inceput-razboiul-in-libia-1072246.html - 20 martie 2011.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu