miercuri, 11 ianuarie 2023

FranceSoir - Covid-19 - Studiu prospectiv. După a treia doză de vaccin, cazurile de miocardită au crescut cu 800%

 




Covid-19 - Studiu prospectiv. După a treia doză de vaccin, cazurile de miocardită au crescut cu 800%

FranceSoir

11 Ianuarie 2023

 

Probleme cardiace post-vaccinare

 

De la lansarea vaccinării în populația generală, numeroase studii științifice au confirmat un risc de apariție a miocarditei după vaccinarea anti-Covid. Inflamația miocardului ar afecta în principal bărbații tineri, adolescenții sau copiii. Cu toate acestea, miocarditele studiate sunt în general cele mai grave cazuri care au necesitat tratament spitalicesc. Dar pacienții care prezintă leziuni de miocardită ușor simptomatice sau asimptomatice și care, prin urmare, nu au primit niciun tratament medical? Dacă nu se pune un diagnostic asupra acestor persoane, cum pot fi aplicate măsuri preventive și de protecție? În sfârșit, cum să evaluăm incidența reală a cazurilor de miocardită apărute după o injectare a vaccinului anti-Covid-19 în populație? Pentru a compensa lipsa datelor clinice la subiecții care nu prezintă leziuni simptomatice, cercetătorii au publicat un studiu prospectiv[1].

 

ale cărui rezultate au fost prezentate pe 24 octombrie 2022 Societății Europene de Cardiologie. Scopul acestui studiu a fost de a evalua probabilitatea crescută de miocardită după a treia doză de vaccin împotriva Covid-19. În raportul acestui studiu publicat pe site-ul cardio online, se raportează că luând în considerare toate cazurile de miocardită post-vaccinare, incidența reală nu ar fi de 0,0035%, ci de 2,8%, o cifră de 800 de ori mai mare decât incidența obișnuită. a miocarditei.

 

Vaccinarea împotriva Covid-19 și a problemelor cardiace

 

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, un număr mare de probleme cardiace au fost raportate și înregistrate la diferitele agenții de farmacovigilență din întreaga lume. În Statele Unite, datele VAERS arată o explozie exponențială a cazurilor de miocardită și pericardită, care sunt inflamații potențial fatale ale inimii.

 

Cu toate acestea, contrar a ceea ce s-a susținut uneori că minimizează gravitatea acestor patologii, ele nu pot fi considerate benigne[2], mai ales că  dintre cazurile înregistrate în „VAERS” au stat într-o unitate sanitară cu suport cardiac. Într-adevăr, după cum  explică dr. Steven Hatfill[3], „miocardita provoacă cicatrici pe țesutul inimii, cicatrici care pot duce la defecte de conducere, mai ales când copilul crește și apoi îmbătrânește  ”. Prin urmare, există întotdeauna riscul deteriorării stării generale a pacientului cu insuficiență viscerală, sau chiar stop cardiac.

 

Dacă nu se stabilește întotdeauna imputabilitatea dovezii între un accident cardiac și o vaccinare, multe  studii științifice  publicate în ultimele luni au arătat că ar putea exista legături între vaccinare și miocardita sau pericardita post-vaccinare. Mai mult, afirmația că cazurile de miocardită post-vaccinare sunt rare pare un pic mai falsă în fiecare zi. De la începutul vaccinării în populația generală, numărul cazurilor a explodat. Potrivit datelor VAERS, aproape 25.000 de cazuri de miocardită sau pericardită ar putea fi identificate pentru anul 2021. În 2022, la 25 februarie, în această bază de date erau deja înregistrate peste 10.000 de raportări.

 

Numărul de miocardite și pericardite înregistrate pe site-ul european de farmacovigilență EudraVigilance a crescut și el rapid atunci când populația tânără a început să fie vaccinată împotriva Covid, adică din lunile iunie-iulie 2021, cu o accelerare impresionantă la sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022.

 

Miocardita recunoscută ca efect advers al vaccinurilor cu ARN mesager Pfizer și Moderna

 

În noiembrie 2021, Public Health France a recunoscut miocardita ca un efect advers al vaccinurilor cu ARN mesager anti-Covid (Comirnaty sau Spikevax). „Epi-Phare”, un grup de interes științific format din ANSM și Cnam, înființat pentru a evalua riscurile produselor de sănătate afectate de criza Covid-19, a realizat un studiu studiu de farmacoepidemiologie[4] privind riscul de miocardită după a treia doză de vaccin.

 

Realizat pe 4.890 de cazuri de miocardită la persoane cu vârsta de 12 ani și peste precum și pe 48.900 de persoane internate în spitalele franceze în perioada 27 decembrie 2020 – 31 ianuarie 2022, acest studiu relevă că riscul de miocardită este crescut după administrarea celei de-a doua injecții de vaccin. și mai semnificativ după doza de rapel.

 

Examinarea în detaliu a studiului arată că „ excesul de cazuri de miocardită asociat cu a treia doză este estimat la nivel global la 0,25 cazuri la 100.000 de doze de vaccin Comirnaty și 0,29 cazuri la 100.000 de doze de vaccin Spikevax, corespunzătoare unui caz de miocardită atribuibil. la vaccinare pentru administrarea a 398.000 a treia doză de Comirnaty și 340.000 a treia doză de Spikevax Cele mai mari cazuri de exces au fost observate la bărbații sub 30 de ani, cu maximum 1,2 cazuri la 100.000 a treia doză de Comirnaty, ceea ce corespunde la 1 caz de miocardită per fiecare 87.000 de a treia doză”.

 

Un studiu prospectiv asupra riscurilor de miocardită după a treia doză de vaccin

 

Pe 24 octombrie 2022, profesorul Christian Eugen Mueller, directorul Institutului de Cercetări Cardiovasculare din Basel, a venit să prezinte un studiu intitulat „ Inflamația miocardică/miocardita după vaccinarea de rapel mRNA Covid-19”[5] scris de Guillaume Le Pessec, revizuit de Théo Pezel, ambii membri ai Colegiului Cardiologilor în Formare și supravegheat de Albert Hagège, președintele comitetului editorial al cardio-online.

 

Acest studiu a fost realizat cu scopul de a evidenția defectele care există în studiile retrospective publicate în reviste științifice pentru a dezvălui mai bine incidența reală a leziunilor de miocardită, care este mult mai mare la populația vaccinată, susțin cercetătorii. Pentru a face acest lucru, ei au explicat care a fost pentru ei principala prejudecată de selecție în studiile existente, și anume subevaluarea leziunilor de miocardită post-vaccinare datorate pacienților care prezintă leziuni asimptomatice în timp ce numai persoanele internate din cauza gravității patologiei ar avea fost inregistrat.  Acest studiu prospectiv unic cu un braț de control a fost efectuat pe 835 de persoane, toți angajați ai Spitalului Universitar Basel din Elveția și vaccinați fie cu o doză de vaccin Pfizer, fie cu vaccin Moderna.

 

Pentru a evalua apariția sau nu a unei leziuni de miocardită, cercetătorii au folosit un obiectiv primar, și anume „ creșterea troponinemiei peste norma, măsurată la D3 post-vaccinare”  și două judecăți secundare care au reprezentat pe de o parte „ comparația ” . din populația totală cu pacienți care au fost internați pentru dureri toracice fără a fi găsită nicio cauză cardiacă”  și, pe de altă parte, apariția MACE (evenimente cardiovasculare adverse majore) la 30 de zile (1). Aceste evenimente cardiovasculare adverse majore sunt moartea cardiovasculară, spitalizarea pentru insuficiență cardiacă, aritmia ventriculară și infarctul miocardic.

 

Acest studiu dezvăluie rezultate surprinzătoare: în primul rând, „ incidența leziunilor miocardice este de 2,8%, sau de 800 de ori mai mare decât incidența obișnuită a miocarditei”. Apoi, spre deosebire de miocardita virală obișnuită, această patologie, când apare după vaccinare, se întâlnește mai ales la populația feminină care este afectată la 3,7% față de 0,8% la bărbați.

 

Departe de a fi mulțumiți de descoperirile lor, autorii nu ezită să pună în evidență limitele studiului lor subliniind punctele care nu au fost elucidate. În primul rând, efectuarea testului de troponinemie pe D3 ar putea duce, potrivit acestora, la „o subestimare a incidenței leziunilor precoce pe D1 potențial deja normalizate pe D3 ”, în timp ce un atac slab nu a putut fi detectat prin imagistică (RMN cardiac).

 

În continuare, absența includerii pacienților sub 18 ani în populația studiată nu permite să se precizeze estimarea riscurilor în rândul adolescenților și copiilor. În sfârșit, dacă nu a fost raportat niciun MACE în populația studiată timp de 30 de zile, autorii consideră că ar fi înțelept să se continue cercetările prin realizarea unui studiu randomizat pe termen lung pentru a verifica dacă repetarea injecțiilor nu ar putea duce la consecințe pe termen lung.

 

De la disponibilitatea vaccinurilor cu ARN mesager împotriva Covid-19, au fost raportate leziuni de miocardită cu o prevalență foarte scăzută. Acest studiu este primul care promovează o cauză majoră de părtinire cu evaluarea și raportarea neexhaustivă a cazurilor. Unele întrebări, după admiterea autorilor lor, nu au fost rezolvate, ar trebui întreprinse lucrări suplimentare pentru a confirma sau invalida aceste rezultate.

 

Notă - Troponinemia este măsurarea troponinelor cardiace, care sunt markerii cardiaci care fac posibilă stabilirea unui diagnostic la pacienții care suferă de dureri toracice. Leziunile miocardice pot fi definite prin detectarea unei creșteri a acestor biomarkeri cardiaci[6].

 

Foto – FranceSoir

Aranjament grafic – I.M.

---------------------------------------------

 

[1] https://www.cardio-online.fr/Actualites/A-la-une/ESC-2022/Incidence-non-negligeable-myocardites-apres-3-dose-vaccin-ARN-messager-anti-COVID-19 - 24 octombrie 2022.

[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35076665/ - 25 ianuarie 2022.

[3] https://www.francesoir.fr/videos-les-debriefings/dr-steven-hatfill-la-france-un-heros-national-et-un-gentleman-le-professeur-raoult - 20 septembrie 2022

[4] https://www.epi-phare.fr/rapports-detudes-et-publications/myocardite-rappel-vaccin-covid19/ - 22 iulie 2022.

[5] https://www.epi-phare.fr/rapports-detudes-et-publications/myocardite-rappel-vaccin-covid19/ - 22 iu8lie 2022.

[6] sursa  - :https://www.francesoir.fr/societe-sante/covid-19-etude-prospective-augmentation-800-myocardites-vaccin - 9 ianuarie 2023.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu