vineri, 12 iunie 2015

Ce înseamnă numele cartierelor din București

O vorba spune: "limba noastra-i o comoara in adancuri ingropata". La fel se intampla si cu denumirile cartierelor in care locuim. Numele lor spun povesti foarte interesante despre ele si, indiferent daca le uram sau iubim, ar trebui sa le stim, mai ales daca locuim in ele. Cine stie, poate ne vor face sa le intelegem mai bine.

Sa va spun ce-i Bucuresti?
Ce-i Capitala?Haideti singuri sa vedeti!
Ce mai alabala...
(Prin orasul cu minuni, Maria Banus)

Colentina provine de la expresia "colea-n tină", unde "tină" inseamna "noroi". Se spune ca numele i-a fost dat de unul dintre spatarii lui Matei Basarab. Intrebat unde a invins ostile otomane, acesta a spus "colea-n tina"... si asa i-a ramas numele. Mlastina de aici s-a transformat in timp in mahala, fiind inca de pe atunci o zona in care comertul era infloritor.

Cotroceniul, un cartier prin care ne place tare mult sa ne plimbam, pentru ca de fiecare data descoperim case frumoase, se numeste asa pentru ca-si trage numele de la regionalismul "a cotroci", care inseamna "a scormoni". Deci, asta va recomandam si voua sa treceti prin Cotroceni si sa "cotrociti" dupa case frumoase si ceainarii..

In Crangasi exista un crang, o prelungire din Codrul Vlasiei, iar in el traiau oamenii numiti "crangasii". De aici si numele.



Cand eram mic, mama imi spunea ca Drumul Taberei se numeste asa pentru ca aici isi stabilise tabara, de mult de tot, o armata si soldatilor le-a placut locul, asa ca aici s-au stabilit. De fapt, este vorba despreTudor Vladimirescu, care, in 1821, a intrat in Bucuresti pe la vest si isi aseaza aici tabara de panduri. Si nu departe de Drumul Taberei se afla si dealul Panduri, care-si trage numele tot de la pandurii lui Tudor Vladimirescu.
Nu plecam inca din Drumul Tabereri, pentru ca aici se gaseste si Ghencea. Pe vremea fanariotilor, aici se afla seful arnautilor din garda domneasca, Ghenci-aga. Acesta a ridicat o biserica care-i purta numele. Era biserica Ghencei. In Ghencea se afla si un cimitir turcesc, care e posibil sa fie la fel de vechi ca si denumirea.




Cartierul Baneasa se numeste asa dupa nevasta banului Dimitrie Ghica - om politic, prim-ministru al Romaniei, presedinte al Senatului si al Adunarii Deputatilor. Un cartier care are numele dat tot de o femeie cu avere este si cartierul Damaroaia, care a fost mosia boieroaiecei Maria Damaris. Altii spun ca Damaroaia a fost numele unei vornicese, care intre anii 1830 si 1833 a avut o intinsa "gradina", "in targul Bucurestilor, pe Podul de Pamant (azi Calea Plevnei), pana la streaja (bariera), ulita pe langa vornicul Samurcas catre Mitropolie".

Si cartierul Giulesti era inainte tot o proprietate boiereasca, a familiei Julestilor. La fel se intampla si cuFloreasca, care-si are denumirea de la boierii Florestii.

Berceni poarta numele grofului Miklós Bercsényi, mare latifundar maghiar. Acesta se afla in frunte unei cete de husari, iar in drumul lor spre turci s-au oprit la sud de Bucuresti. E posibil sa fi ramas de tot aici, caci de atunci aceasta zona poarta numele Berceni.

Ferentariul, un cartier pe care multi aleg sa-l evite, este printre singurele care se poate mandri cu un nume din latina: Ferentarius fiind denumirea unui soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. Dar, mai aflam si ca in secolul XIX, Ferentari erau numiti soldatii olteni, iar in urma improprietaririlor lui A.I. Cuza, le-au fost alocate terenuri din zona respectiva. Deci, "stramosii" celor din Ferentari sunt olteni. De asemenea, mai exista si alte voci care spun ca denumirea de "ferentari" a venit pe filiera maghiara. Majoritatea istoricilor ardeleni considera artera Ferentari, ca fiind drumul de acces catre Dunare prin Bucuresti, al exilatilor "curuti", care erau trupe rasculate ce s-au opus stapanirii austriece la inceputul secolului al XVIII-lea. In 1711, conducatorul lor din exil a fost un anume Ferencs, de aici si Ferentari.




Tot din categoria denumirilor care au legatura cu armata: Salajanul este un nume nou si comunist, pentru ca se trage din numele generalului de armata si politicianului comunist Leon Szilaghi aka Leontin Salajan.

Rahova isi trage numele de la Calea Rahovei, una dintre cele cinci artere botezate in amintirea Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.

Militari. E destul de evident. Aici era o zona de instructie militara si unde s-a aflat Pirotehnia Armatei. De asemenea, multe dintre blocurile din acest cartier au fost construite pentru militari, iar zone din acest cartier poarta nume precum: Veteranilor si Pacii.



Despre Lipscani se stie ca-si datoreaza numele negustorilor veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig, carora li se spunea lipscani. De asemena, se mai spune ca Lipscani isi trage numele din slava - Lipsk, Lipsko, care insemna "locul cu tei" si se referea tot la Leipzig. Probabil asa se explica si numele locului Hanul cu tei.

Despre Dristor se spune ca-si are numele de la breasla piuarilor care locuiau in aceasta parte a orasului. Piuari se mai numeau si "darstari", darsta fiind piua din piatra folosita la fabricarea postavului si a dimiei. Dar se mai spune ca vine de la Silistra (oras port din Bulgaria) caruia i se mai zicea si Darstor sau Dristor. Iar drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra se chema Drumul Dristorului.

Dealul Spirii se numea inainte Dealul Lupestilor, dar dupa ce doctorul Spiridon Kristofi a ridicat aici, in 1765, o biserica numita Spirea Veche, locului a inceput sa i se spuna Dealul Spirii.



Cartierul Pantelimon si trage numele de la comuna Pantelimon, de la periferia Capitalei, iar acesta, la randul sau, isi are numele dupa Manastirea Sfantul Pantelimon. In greaca "pan" si "éléïmon" inseamna "intreg milostivul". Deci, locuitorii Pantelimonului ar trebui sa fie cei mai milostivi din Bucuresti.

Vitanul isi trage numele de la campia Vitanului, loc unde orasenii veneau cu vitele la pascut. Asa ca, putem spune ca numele cartierului se trage de la cuvantul "vita".

Titan era o fabrica de ciment, construita pe la inceputul secolului XX.

Despre Balta Alba se spune ca vine de la groapa de var din aceasta zona unde, in vremea lui Caragea, se topeau cadavrele ciumatilor, iar atunci cand ploua, locul devenea o balta... alba. Cam creepy.
Asa cum se poate observa, majoritatea cartierelor bucurestene se trag din nume de boieri, nume de femei, meserii sau denumiri de soldati/capetenii. Poate acum veti privi cu alti ochi unele zone din Bucuresti.

Du-ne, du-ne, autobuz,
Du-ne si ne-arata
Bucurestiul nostru drag,
Fața-i minunata.
(Prin orasul cu minuni, Maria Banus)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu