duminică, 7 iunie 2015

Cele mai fabuloase 10 comori care nu au fost încă găsite

Adevărul este de multe ori mai ciudat decât ficţiunea, iar lumea este plină de zvonuri şi poveşti despre misterele trecutului. Paradoxul unora dintre cele mai faimoase comori ale lumii constă în faptul că ele au existat şi cu toate acestea, la un moment dat, au dispărut.
Mărturiile despre aceste comori, desenele şi picturile în care au fost reprezentate indică destul de clar că acestea au existat dar, cumva, de-a lungul timpului, au dispărut. Indiferent că au fost furate, pierdute sau ascunse intenţionat, aceste comori nu au fost descoperite niciodată.
Iată deci o listă cu cele mai opulente, extravagante şi luxoase artefacte care nu au fost fost găsite niciodată, deşi se pare că au existat.
10. Camera de chihlimbar
Camera de chihlimbar a fost un dar făcut ţarului Petru cel Mare de către regele Prusiei Frederick William în 1716. Camera de chihlimbar a fost supranumită Cea de-a opta minune a lumii, din cauza frumuseţii ei absolute, fiind construită din panouri de chihlimbar placate cu aur şi cu oglinzi. Construcţia ei a durat peste zece ani şi la ea au luat parte numeroşi artişti desăvârşiţi. 
Camera are o mare valoare, atât financiară, cât şi istorică iar valoarea ei de azi ar fi estimată la pestye 200 de miloane de dolari.
Din nefericire, camera a dispărut în timpul celui de-al doilea război mondial, presupunându-se că ar fi fost luată de nazişti şi transportată în Germania. Nu există nici cea mai vagă informaţie unde ar putea fi, chiar dacă exită numeroase teorii privind soarta ei. Printre acestea: camera a fost arsă într-un bombardament, panourile de chihlimbar au fost îngropate într-un castel din Germania sau chiar faptul că s-ar afla pe fundul oceanului, într-un vas scufundat.
9. Comorile de la Lima
În 1820, cu scopul de a proteja comorile adunate de-a lungul timpului de Biserica Catolică în Lima, viceregele Limei a decis ca acestea să fie transportate în Mexic. Au fost încărcate 11 vase, cu bunuri evaluate (atunci) la 60 de milioane de dolari, între care două statui în mărime naturală ale Fecioarei Maria cu Pruncul. 
Căpitanul  William Thompson, comandantul vaselor, nu a putut rezista tentaţiei şi au omorât paznicii comorilor şi preoţii care îi însoţeau, după care a schimbat cursul către Insulele Cocos, unde au îngropat comorile până la liniştirea situaţiei.
Numai că spaniolii nu au digerat prea uşor acest jaf, asa că au capturat corăbiile şi au spânzurat pe toată lumea de la bord, exceptându-l pe căpitan şi omul lui de încredere. Încercând să-şi salveze vieţile, aceştia au fost de acord să le arate spaniolilor unde au îngropat comorile, însă au reuşit să se facă nevăzuţi în junglă.
De atunci, nu s-a mai auzit nimic, nici de William Thompson, nici de comori, cu toate că peste 300 de expediţii le-au căutat de-a lungul timpului.
8. Ouăle Faberge
Rusul Peter Carl Faberge a creat unele dintre cele mai frumoase şi mai preţioase daruri pentru monarhia rusă. De la concepţie până la ultima finisare, pentru fiecare ou Faberge a fost nevoie de un an de muncă migăloasă. Iar acest lucru s-a petrecut toată viaţa artistului, el creând nu mai puţin de 65 de astfel de ouă. Confecţionate din aur şi ornate cu diamante, safire, rubine şi alte pietre preţioase, ouăle aveau o valoare imensă.
După revoluţia rusă, ouăle au fost vândute pentru ca noua conducere să facă rost de bani, iar şapte dintre ele au fost considerate pierdute, chiar dacă existau fotografii care le atestau existenţa.
În 2014, un ou considerat perdut a fost descoperit într-un magazin de antichităţi din Statele Unite. Oul fusese cumpărat cu 14.000 de dolari, iar după mai multe cercetări, proprietarul şi-a dat seama de valoarea reală, un astfel de ou vânzăndu-se cu cel puţin 20 de milioane de dolari.
Se estimează că ouăle care încă sunt dispărute valorează până la 150 de milioane de dolari.
7. Chivotul Legii (The Ark of the Covenant)
Potrivit descrierii din Exodul, Chivotul Legii este cufărul care păstra tăbliţele pe care erau scrise cele Zece Porunci. Textele biblice arată că Moise a construit Chivotul Legii la porunca lui Dumnezeu, el fiind considerat cel mai sacru artifact al naţiunii.
Chivotul, realizat din lemn de salcâm şi aur curat, a dispărut odată cu ocupaţia babiloniană, legendele spunând fie că a fost ascuns de israeliţi pentru a-l proteja, fie că Dumnezeu însuşi l-a luat. Potrivit textelor sfinte, Chivotul poate fi oriunde între Egipt şi Etiopia. Chiar dacă a existat sau nu, este sigur că este căutat cu asiduitate şi în zilele noastre.
6. Mormântul lui Qin Shi Huang
Născut în 259 î.e.n., Qin Shi a fost conducătorul unuia dintre cele şase regate independente de pe teritoriul Chinei. Inteligenţa sa, combinată cu excelentele strategii militare dar şi cu noroc, l-au condus pe Qin Shi la cucerirea celorlalte regate, devenind astfel primul împărat al Chinei. După moartea sa, el a fost îngropat în cel mai extravagant mărmânt construit vreodată în China, de dimensiunile unui orăşel, străbătut de o reţea de drumuri şi conţinând o mulţime de bunuri decesate impăratului în viaţa de apoi.
Istoricul chinez Sima Qian afirmă că au fost folosiţi nu mai puţin de 700.000 de oameni pentru realizarea mormântului, în care se află şi peste 6.000 de războinici de teracotă.
Chiar dacă aşezarea mormântului este cunoscută, într-o uriaşă colină din centrul Chinei, se spune că nu există încă tehnologia necesară pentru a pătrunde înăuntru. Mai mult, există o legendă care spune că mormântul este înconjurat de un râu cu mercur, lucru parţial confirmat de nivelele ridicate de mercur descoperite în problele de sol analizate.
Din anii '70, de când au fost descoperiţi primii soldaţi de teracotă, cercetătorii chinezi depun toate eforturile pentru a pătrunde în mormânt.
5. The Pharoah’s Treasure
Cred că nu există nicio persoană care să nu fi auzit de comorile din vechile morminte egiptene, unde regii erau înmormântaţi cu o multitudine de ofrande pentru zei care ar fi trebuit să le asigure un loc în viaţa de apoi.
Aşa că nu este de mirare că mormintele marilor preoţi Heridor, Piankh şi Menkheperre se situează printre cele mai căutate locuri de pe acest pământ.
Heridor, de exemplu, a fost Marele Preot al lui Amun din Teba. Un arheolog britanic a spus că "atunci când va fi găsit mormântul lui Heridor, cel al lui Tutankhamon va arăta ca vitrina unei băcănii". Mai mult, el afirmă că a găsit indicii din care rezultă locul unde se găseşte acest mormânt.
4. Oraşul pierdut Paititi
La fel ca povestea despre El Dorado, legenda despre Paititi dezvăluie detalii despre un oraş plin cu aur şi artefacte incase, ascuns undeva în junglă, aşteptând doar să fie descoperit.
Ani de zile istoricii şi cercetătorii brazilieni au crezut despre această poveste că este doar un mit, însă credinţa lor s-a schimbat atunci când, în urma despăduririlor intense, imagini luate, în 2009, din satelit au arătat existenţa unei mari aşezări omeneşti în Boco de Acre. Rpmâne de văzut dacă cercetătorii vor reuşi să găsească noul El Dorado, oraşul Paititi.
3. Seiful lui Dutch Schultz
Cea mai mare parte a averii mafiotului american Dutch Schultz a fost făcută prin contrabandă de alcool. Investigat de fiscul american, Schultz a comandat un seif pe care l-a umplut cu bani şi obligaţiuni, după care l-a îngropat undeva în statul New York, împreună cu omul său de încredere.
Secretul cufărului a dispărut odată cu moartea celor doi, într-un schimb de focuri, cu autorităţile. La momentul morţii sale, se estima că Schultz avea o avere de mai multe milioane, însă nu a fost găsită niciodată nici-o urmă a acestora.
2. Comoara lui Yamashita
În timpul celui de-al doilea război mondial, armata japoneză a jefuit tot ce a prins în Asia de Sud-Est. Milioane de dolari cash, în aur sau în alte valori au fost furate de la bănci, temple, muzee sau din case particulare.
Se presupune că această comoară era destinată finanţării efortului de război dar, pentru siguranţă, armata a ascuns-o în peşteri şi tuneluri în diverse locuri din Filipine. Japonezii sperau să poată transporta această comoară în Japonia după încetarea războiului, însă nu au mai făcut acest lucru din cauza Aliaţilor care le scufundau navele.
Comoara este căutată şi în zilele noastre, fiind vehiculate tot soiul de teorii ale conspiraţiei.
1. Manuscrisele de cupru
Manuscrisele de cupru sunt suluri gravate în cupru, datând de mii de ani. Manustrisele au fost descoperite în aceeaşi locaţie cu Manuscrisele de la Marea Moartă, în Qumran, în 1952, de către un arheolog britanic.
Textul gravat pe manuscrise pare să fie scris într-o formă veche de ebraică, ceea ce îl face extrem de greu de descifrat. Se presupune că textul arată 64 de locuri unde se află comori din aur şi argint. Modul în care sunt indicate direcţiile către aceste locuri este extrem de complex, fiind inteligibil doar pentru cineva extrem de familiarizat cu regiunea şi cu aluziile folosite în epoca respectivă.
Comorile sunt estimate la mii de kilograme, cu o valoare de sute de milioane de dolari, suficient de tentant ca zeci de cercetători să insiste în a descifra Manuscrisele de cupru.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu