duminică, 7 iunie 2015

De la jazz, la hore și sârbe

Vasile Menzel

E aproape imposibil dacă ajungi în America, la New York, mai ales dacă ești român să nu treci pe la „NITA`S BAKERY”.
Patronul acestei cofetării este un român, cu dublă cetățenie, fabulos. NELU NIȚĂ.
Blând, generos, deosebit de bine educat, a plecat de mult din țară pentru faptul că nu a putut să-și practice meseria așa cum își dorea. A avut curaj să ”zboare” departe, peste ocean și a reușit să își îndeplinească menirea, visul, dar nu oricum ci cu mare succes. Iubind nespus țara natală, a venit de multe ori în România, încercând mereu să ajute prin: sponsorizări, prin afaceri, prin susțineri de proiecte culturale (spectacole, cărți....)
Ei bine acest om sensibil care are două fete, Antonia și Carla, s-a gândit să facă botezul copiilor fetelor sale, în România și pentru asta a adunat rude din New York, Florida, Brazilia, Elveția, Liban și bine înțeles din țară și i-a adus la București, asigurându-le cazarea pe mai multe zile, transportul,...... De! Avea calitatea de Bunic al marelui eveniment care s-a desfășurat astfel.

Duminică 3 Mai, ora 13
Întâlnire la Biserica Albă. În fața bisericii lume elegantă vorbind în toate limbile pământului creind prima stare muzicală a acestui expozeu - rumoarea Se făceau prezentări, pentru ca invitații să se cunoască între ei.

La ora 14, ne cheamă părintele
Pășim în lăcașul sfânt. Începe slujba. Erau patru preoți și un cor de excepție. Sub cupola bisericii, vocile preoților împreună cu cele ale cântăreților căpătau amploare, îmbinându-se într-o armonie perfectă. Acordurile muzicii bisericești atrăgeau atenția și trecătorilor care se opreau să asculte.
Micuța Emilia, Andreea, fiica Antoniei și a lui Ivan Goetschi, a fost clou-ul. Când părintele ”a scăldat-o” în cristelniță, frumoasa micuță nu a scos un sunet. Nu prea am văzut copil în asemenea situație care să nu plângă. Aparatele foto sclipeau cu blițurile lor. La ieșirea din biserică, s-au făcut poze comune spre a ne aminti uni de alții. SLUJBA, acest spectacol religios, a fost o minune.
A urmat un drum scurt, pe jos, cam 50-100 de metri, prin ”muzica mașinilor, muzica străzii„ și am ajuns în fața Grădinii Athenee Palace de pe vechiul pod Mogoșoaia Am intrat prin ea în hotelul-restaurant unde era rezervat salonul ”Regina Maria” colorat în alb-albastru, culori fine, îmbietoare și care avea expuse portretele reginei. Înainte de a intra în salon, treceai printr-un vestibul plin de băuturi fine, sucuri naturale, cafele, unde se schimbau impresii (Muzică ambientală).
S-a trecut la masă pe parcursul căreia invitații au avut parte de un frumos program artistic. La început, patru domnișoare care formau  Light Quartet” ne-au delectat cu o muzică de calitate având în program: muzică clasică, tangouri, dar și piese din musicalurile americane precum ”West Side Story” de Leonard Berstein, sau ”Vrăjitorul din Oz” de A. Harold. Formația era compusă din:
Elena Albu - Vioara I și voce
Gabriela Duță – Vioara II
Andreea Tudor - Violă
Camelia Iancu – Violoncel
A urmat un superb mini- spectacol de dans sportiv modern (trei perechi de tineri talentați și frumoși dintre care perechea cea mai mică de stat și vârstă a făcut deliciul serii). Apoi, a apărut o orchestră care a executat muzică de dans îmbinată cu muzică populară, hore, sârbe,... Așadar, lumea a dansat și s-a simțit bine. Meniul a fost și el la înălțime.
Acest eveniment petrecut în jurul unui pui de om, cu origini multiple dar și cu aceea de român, a fost o încântare (In—cântare, din nou muzică) și un exemplu pentru românii de pretutindeni.
Bravo NELU NIȚĂ, bunic fericit, bun american, bun ROMÂN.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu