luni, 18 ianuarie 2016

Cei șapte… zeci și cinci de ani de Acasa... Umorului bănățean






În insignifiantul segment temporal1 pe care, în mod generic, îl numim viață, (chiar dacă am reușit să-l scriem cu V mare, sau nu) personalitățile se afirmă fie prin gesticulația publică ostentativă (uneori plină de picanterii!2), fie prin performanțe profesionale marcate cu încărcătura Excelenței, care le conferă dreptul la Eternitate axiologică... Personalitatea la care mă voi referi aparține celei de a doua categorii...
Umoristul prin vocație, Ionel Iacob Bencei, ca inegalabil reprezentant al culturii din România, citat cu prioritate în Antologiile de profil, s-a remarcat și ca Mare Senior al Limbii Române, dar și al dialectului bănățean prin descoperirea tinerelor talente literare din arealul umorului românesc în speță, pe care le-a și publicat în diverse publicații pe care le-a ”păstorit” pe diferite secvențe temporale. Pe aceste coordonate, el însuși a devenit un adevărat brand nu prin competiție cu alții, ci prin inteligența cu care a știut să promoveze, cu responsabilitate și generozitate, talente. Fără a se simți tulburat în vreun fel de funcții3 (a preluat ”din mers” Conducerea cenaclului de la Marele Dimitrie Jega), umoristul prin vocație și-a împletit atribuțiile manageriale cu cele de consilier4 făcând posibil debutul a zeci de anonimi, și contribuind, decisiv, la consilidarea carierelor umoristice ale unor colegi de generație, dar și afirmarea unor tineri, astăzi încă în perioada unei posibile afirmări... Atenție: toate acestea făcute cu profesionalism și admirabilă discreție.
Bolnav de generozitate și altruist prin structura caracterului său, s-a afirmat ca vector de compunere pozitivă în susținerea românismului și românității culturii noastre, prin recuperarea memoriei colective a operelor scriitorilor noștri pe care vremelniciile politice i-au ”prins” dincolo de fruntariile de astăzi ale granițelor naționale. Diaspora culturii umoristice românești a fost marele proiect cultural pe care l-a îndeplinit ca redutabil ambasador fără portofoliu, dar cu rezultate antologice; pe dimensiunea Basarabia și Serbia, de exemplu.
Dar, omul de cultură de calibru național care răspunde la numele Ionel Iacob Bencei, nu s-a limitat doar la valorificarea editorială a scrierilor confraților de breaslă.... A fost și este și un scriitor în sensul cel mai autentic al cuvântului: promovării unor nume noi, nativi din Banat, sau banățeni doar prin adopție, le-a adăugat și propriile volume de autor (în număr de ...) care probează o excepțională putere de transfigurare artistică a spațiului social românesc, atât în limba literară, cât și în grai bănățean.
Dincolo de toate acestea, dar poate ca o calitate princeps a personalității complexe a cărturarului timișorean Ionel Iacob Bencei, se cuvine a fi reiterat și statutul său, încă neegalat, de actor și animator cultural chiar în perioada anterioară dramaticului an 1989, perioadă în care a construit și susținut cu spectacole cultural-artistice „manifestări” de mare calitate estetică, dar și după acest reper cronologic. Menționez, în ordine cronoligică, inițiativa înființării, împreună cu Inegalabilului Ștefan Popa Popa’s a revistei Merci, Pardon, scuzați încă din ianuarie 1990. Era perioada de mare romantism managerial specifică primilor ani de libertate a cuvântului „postrevoluționar”, în care oameni cu inițiativă, precum Ionel Iacob Bencei, s-au implicat pragmatic.
În prezent este Președintele Cenaclului Ridendo, calitate în care a reprezentat, la cote de performanță, zona Banatului istoric în competiția națională pentru promovarea satirei inteligente și de bun gust, plasându-se remarcabil pe baricada salvării umorului de kitsch-ul cu care ne inundă mass-media actuală...
O altă calitate, care nu trebuie eludată de la acest memento anivesar, o constituie valorificarea îndelungatei sale experiențe administrative, pe componenta managementului Simpozioanelor naționale și a Festivalurilor de epigramă, capitol la care se poate spune că a promovat un adevărat brand, replicat și de alte județe cu prilejuri similare.
Membru fondator al Uniniunii Epigramiștilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Prezidentul Ionel Iacob Bencei a scris o valoroasă pagină de literatură românească de care nu se va mai putea face abstracție în viitorul imediat și în cronica noilor vremuri culturale aflate în desfășurare.
Cu referire la o personalitate așa de complexă, precum este acest Mare Boier al culturii bănățene și românești actuale, aș mai avea foarte multe de spus, dar apreciez că am privit prea mult în urmă și-mi este teamă să nu rămân cu gâtul strâmb ...
Multă sănătate și inspirație, Domnule Prezident!

Prof .univ. dr. Ștefan Buzărnescu
Școala Doctorală de Sociologie
Universitatea de Vest din Timișoara,
Membru al Cenaclului Ridendo

---

1 Câteva zeci de an , la scara Infinitului temporal (Eternitatea) sunt doar câteva clipe
2 Pictorul Salvador Dali, de exemplu
3 Funcția este ca gripa: ne ”apucă”, din când în când

4 Revista Renașterea bănățeană, Tvr. Timișoara, Radio Timișoara.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu