duminică, 17 ianuarie 2016

Comunicat de presă – Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni





Concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naţionale- 15 ianuarie 2016

„Această seară este o adevarată sărbătoare” a fost afirmaţia maestrului Eugen Doga.
Ziua Culturii Naţionale a fost celebrată vineri seara în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Național „George Enescu”. Evenimentul a fost marcat printr-un concert extraordinar de muzică de cameră, cu participarea interpretativă a compozitorului EUGEN DOGA, împreună cu baritonul Rudolf Constantin COCRIȘ, soprana Ana CEBOTARI, pianistul Ieromin BUGA și cvartetul PASSIONE: Diana JIPA, vioară I, Mădălina PANCIU, vioară II, Cristina PAȘA, violă, Violeta TUȚA POPESCU, violoncel, artiști consacrați din România și Republica Moldova. Spectatorii au fost cuceriţi de creaţiile maestrului Eugen Doga. Diplomaţi români şi străini, oameni de cultură şi artă, dar şi iubitori de muzică şi admiratori ai compozitorului au urmărit cu emoţie fiecare melodie. Ritmurile Moldovei, Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei şi Dobrogei s-au  regăsit in compoziţiile scrise pe versurile marelui poet naţional Mihai Eminescu şi ale Veronicăi Miclea.
Domnul Petre Guran, director general al Institutului ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni consideră „concertul Eugen Doga din Aula Muzeului George Enescu o expresie puternică a comunităţii de destin a creaţiei culturale româneşti indiferent de frontierele pe care le trasează circumstanţele geopolitice, nu numai fiindcă reuneşte în jurul aceluiaşi eveniment cultural România şi Republica Moldova, dar aduce în faţa publicului bucureştean un compozitor originar din Basarabia, al cărui talent s-a exprimat mai întâi într-un spaţiu, pe care o istorie absurdă şi nemiloasă l-a numit Uniunea Sovietică, unde se afla la rândul ei într-un prizonierat istoric una din cele mai serioase şcoli de muzică ale lumii contemporane. Cu prestigiul validării în acest mediu de mare exigenţă muzicală, Eugen Doga, aducându-şi ofrandă propriul talent, îşi mărturiseşte emoţia de a se afla în casa din care geniul lui George Enescu s-a adresat muzical lumii întregi. Astfel seara de 15 ianuarie, sub semnul naşterii lui Mihai Eminescu, a născut un moment muzical de mare forţă, o declaraţie de universalitate a culturii române”.
„Pentru generaţii şi generaţii din Moldova din stânga Prutului, opera poetului Mihai Eminescu  înseamnă înainte de toate trăirea intensă a dorului de mama, de iubită, de patrie. Este hotarul conştiinţei, dincolo de care să ajungem mai senini, mai înţelepţi, mai rezistenţi” a afirmat doamna ambasador Iuliana Gorea Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului României pentru Republica Moldova din cadrul Cancelariei Primului Ministru al României.
“Opera maestrului Doga e o dovada care arată ca şi de o parte şi de cealaltă a Prutului trăieşte un singur popor. Avem o singură limbă şi împărtăşim aceleaşi valori culturale” a afirmat domnul Mihai Gribincea, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în România.
În aceeași formulă artistică, acest concert extraordinar dedicat Zilei Culturii Naționale va avea loc și în Franța, în ziua de 20 ianuarie 2016, în spațiile Ambasadei României din Paris.
Evenimentul va fi difuzat la TVR Internaţional în data de 24 ianuarie 2016.
Manifestările culturale au fost organizate de Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în colaborare cu Înaltul Reprezentant pentru Republica Moldova din cadrul Cancelariei Primului – Ministru al României în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova la București, Muzeul Naţional “George Enescu”, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, iar pentru concertul de la Paris cu Ambasada României la Paris, Ambasada Republicii Moldova la Paris, având  parteneri media: TVR Internațional, TVR Moldova, TV Moldova 1, Radio România Internațional, Radio Chișinău, Eurodidacti

17 ianuarie 2016
Departamentul de Comunicare
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul Afacerilor Externe
Telefon 004 021 310 26 98
Fax 004 021 310 15 36
Mobil 004 0743 078 396


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu