miercuri, 25 aprilie 2018

38 de lucruri interesante despre România




CATEVA LUCRURI CARE NE DEFINESC

Iată cele 38 de lucruri interesante despre România, prezentate de truenomads.com

Cele mai cunoscute romane, inspirate de locuri din România, sunt „Castelul din Carpați” de Jules Verne și „Dracula” de Bram Stoker. Citiți mai multe detalii despre Castelul din Carpați aici: Cetatea Colț

România este pe locul nouă în lume în ceea ce privește producția de vin.

Bancnota românească de 10 bani pusă în circulație în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume printată vreodată. Dimensiunile ei sunt de 2,75 x 3.80 cm.

Motorul modern cu reacție a fost inventat de inventatorul bucureștean Henri Coandă în 1910. Citiți mai multe detalii despre cele mai importante invenții românești aici: Cele mai importante invenții ale românilor.

Rețeaua de transport în comun din București este a patra cea mai mare din Europa.

Soprana Alma Gluck, prima artistă lirică ce a reușit să vândă 1 milion de înregistrări, s-a născut în București pe 11 mai 1884.

În Brașov se găsește cea mai mare biserică în stil gotic dintre Viena, Austria și Istanbul, Turcia: Biserica Neagră. Citiți mai multe detalii aici: Biserica Neagră din Braşov.

Castelul Peleș a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalația proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului a fost construit în 1888 și este funcțional și astăzi. Citiți mai multe detalii aici: Castelul Peleş.

Al doilea glaciar subteran ca mărime din Europa, Ghețarul din Peștera Scărișoara, se găsește sub Munții Bihor din România. Are un volum de 75.000 de metri cubi și are o vechime de peste 3.500 de ani. Citiți mai multe detalii aici: Ghețarul din Peștera Scărișoara.

Sursa de inspirație pentru Contele Dracula, personaj creat de Bram Stoker, a fost domnitorul Vlad Țepeș, nume provenit din cauza faptului că îi trăgea în țeapă pe dușmanii săi și îi lasă așa de-a lungul drumurilor.

Timișoara a devenit în 1889 primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric. Citiți mai multe detalii aici: Șapte curiozități despre Timișoara, „Mica Vienă” a României.

De asemenea, Timișoara a fost primul oraș european care a introdus tramvaiele trase de cai, în anul 1869. Citiți mai multe detalii aici: Primul tramvai din România.

Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru și a fost brevetat în mai 1827. 
Inventatorul a trăit între anii 1799-1875. Citiți mai multe detalii aici: Cele mai importante invenții ale românilor.

Cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua structură de lemn din Europa este Mănăstirea Peri din localitatea Săpânța, Maramureș. Are o cruce înaltă de 7 metri care cântărește 455 de kilograme în vârful bisericii care are o înălțime de 78 de metri. Citiți mai multe detalii despre Mănăstirea Peri aici: Cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Mini-seria americană „Hatfields & McCoys”, în roluri principale fiind Kevin Costner și Bill Paxton, a fost filmată în România.

Nicolae Păulescu a fost omul de știință român care a descoperit insulina și care inițial a numit-o pancreină. Cu toate acestea, doi oameni de știință canadieni au primit Premiul Nobel în 1923 pentru studiile lor despre insulină, însă munca de pionierat a lui Păulescu în domeniul medicinii diabetice fiind acreditată în mod corespunzător. Citiți mai multe detalii aici: Cele mai importante invenții ale românilor.

Filmul „Cold Moutain” în care a jucat cunoscuta actriță Nicole Kidman a fost filmat în România.

Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul trei în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație create de mâna omului, după Canalul Suez și Canalul Panama.

Cele mai vechi fosile de homo sapiens de până acum au fost descoperite în sud-vestul României, în Peștera cu Oase. Fosilele sunt vechi de aproximativ 37 800-42 000 de ani.

Biserica Unitariană a fost fondată în Transilvania, locul unde s-a născut Francisc David în 1510.

Constanța a fost asociată cu legenda lui Iason și argonauții, care s-au îmbarcat într-o călătorie lungă din Grecia la Kolchis, Georgia de pe coasta Mării Negre, în căutarea lânii de aur.

În Munții Carpați se întâlnesc cele mai mari păduri virgine din Europa și adăpostesc peste 400 de specii unice de mamifere, inclusiv Capra Neagră. 60% din populația de urși bruni din Europa trăiește în Munții Carpați din România.

Limba română are o vechime de 1.700 de ani.

Biserica Neagră din Brașov are cea mai mare orgă din Europa, cu 4000 de tuburi. 

Deține de asemenea, și cel mai mare clopot din România, cântărind 6,3 tone.

Dunărea are o lungime de 2.850 de kilometri de la izvorul său din Munții Pădurea Neagră, Germania până la vărsarea în Marea Neagră, unde formează a doua deltă din Europa ca mărime și cea mai bine păstrată: 3540 kilometri pătrați de râuri, canale, mlaștini, lacuri înconjurate de copaci și insule de stuf. Citiți mai multe detalii aici: Curiozități despre Dunăre.

Primul actor care a jucat rolul lui Tarzan a fost românul Johnny Weissmuller, care a fost în rolul principal în filmul „Tarzan, omul maimuță” din 1932.(fost campion olimpic la inot).

Statuia Regelui Decebal, sculptată într-o stâncă de la Cazanele Dunării, este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa, având 55 de metri înălțime. Citiți mai multe detalii aici: Statuia lui Decebal de la Cazanele Dunării

România este cunoscută ca fiind țara din Europa în care se află cei mai mulți țigani. Nu suntem rasiști, dar acești nomazi ne pătează foarte mult numele în țările occidentale.

Inventatorul român Traian Vuia a fost primul om care a construit și a zburat cu un, „automobil-avion cu aripi fixe” în totalitate autopropulsat, pe data de 18 martie 1906. Citiți mai multe detalii aici: Traian Vuia.

Primul 10 curat din cadrul Jocurilor Olimpice a fost luat de gimnasta româncă Nadia Comăneci în 1976 în Montreal, Canada.

Numele „România” nu are origini foarte clare, unii istorici fiind de părere că provine de la cuvântul latin „romanus” care înseamnă „cetățean al Imperiului Roman”, iar alții spun că provine de la cuvântul „Arman”, sau „Armis”, adică de la zeul Hermes, pomenit în mitologia greacă de atâtea ori. Grecii au preluat mai toate zeitățile de la traci și daco-geți. Citiți mai multe detalii aici: Originea cuvintelor „român” și „România” și alte curiozități legate de istoria noastră.

Mănăstirea Voroneț din Moldova este cunoscută ca fiind partea românească a Capelei Sixtine. Citiți mai multe detalii aici: Mănăstirea Voroneț.

Cele trei tăblițe de lut datate a fi din anul 5.300 î.Hr., descoperite în satul Tărtăria din centrul României, au fost subiectul unor controverse în rândul arheologilor, câțiva dintre aceștia spunând că simbolurile de pe ele reprezentând cele mai vechi forme de scris din lume. Citiți mai multe detalii aici: Misterele Tăblițelor de la Tărtăria.

Palatul Parlamentului din București este a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagonul din Statele Unite.

În 2005, din moneda românească leu, s-au tăiat patru zerouri, astfel încât ceea ce însemna 10.000 de lei a devenit 1 leu. De asemenea, au început să fie create din plastic, în loc de hârtie. O legendă amuzantă spune că băncile au fost sfătuite să înceapă să folosească mai mult plastic (referindu-se la carduri), iar acestea au luat-o literalmente și au început să creeze bancnote din plastic.

Muzeul ASTRA din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Prezintă peste 300 de case și construcții, printre care mori de apă și mori de vânt,  prese imense de vin, fructe și ulei, forje hidraulice și multe altele. Citiți mai multe detalii aici: Ţara din Dumbrava Sibiului.

România este cea mai bogată țară din Europa în ceea ce privește resursele de aur.

Zece orașe din România sunt înfrățite cu orașe din Statele Unite.


Sursa: Melania Rusu











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu