marți, 10 iulie 2018

C.A.R.P. Vaslui – în pas cu evenimentele naționale





C.A.R.P. Vaslui – în pas cu evenimentele naționale

                                                                     ”Pronia cerească să aibă în pază acest popor: ROMÂNII”
                                                                                             (Scrisoare din Basarabia, 1921)

          Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Vaslui (C.A.R.P. Vaslui), în fruntea căreia este de o bună bucată de vreme, doamna Valentina Lupu, se află într-un proces alert de organizare a unor acțiuni culturale de substanță, urmărite cu interes de o masă tot mai mare de pensionari vasluieni și nu numai.
          Din inițiativa președintelui C.A.R.P. Vaslui, doamna Valentina Lupu, de altfel un  cadru didactic care s-a evidențiat, de ani buni, în calitate de bibliotecar la Casa Corpului Didactic Vaslui, prin acțiuni pline de conținut, la nivel municipal, județean și chiar național, dedicate cărții și vieții culturale strâns legată de aceasta, miercuri, 19 iunie 2018, s-a organizat la Clubul din incinta sediului C.A.R.P. Vaslui o masă rotundă cu tema ”Centenarul Marii Uniri în inimile românilor”
          Acțiunea aceasta care a stârnit un viu interes în rândul unei asistențe numeroase, a fost moderată, cu profesionalism, de noul INTRAT LA PENSIE – profesorul, folcloristul, etnologul și publicistul – DAN RAVARU, un luptător apt și deosebit de hotărât să contribuie la reînvierea spiritului patriotic.
La masa rotundă, au luat parte alături de profesaorul Dan Ravaru, doctorul Valeriu Lupu și profesorul Dumitru Apostolache. Profesorul Dan Ravaru a schițat mai întâi un tablou general al desfășurării evenimentelor de ordin istoric și social care, într-un anumit context internațional, au dus la reaalizarea Marii Uniri. Foarte importantă era alegerea pe care trebuia să o facă cei care se aflau atunci în fruntea țării; eliberarea Transilvaniei și Bucovinei? sau eliberarea Basarabiei. Această contradicție a fost realizată în final astfel: pe 26 martie 1918 are loc unirea Basarabiei, pe 28 noiembrie 1918 unirea Bucovinei, iar pe 1 Decembrie 1918 unirea Transilvaniei cu patria mamă. Realitatea și temeinicia celor spuse de profesorul Dan Ravaru au fost, și sunt, susținute de faptul că, domnia sa este și autorul unei sublime lucrări omagiale dedicate Marii Uniri (în șapte volume).
Până în prezent au apărut patru volume sub genericul ”100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial”: La SântaMarie Mare s-a stârnit mobilizare,”, ”Urcă trenul spre Ardeal Încărcat cu militari”: ”Pe aici nu se trece, Așa-i al nost’ consemn” și ”Revenirea Basarabiei la vatra străbună”. Apreciez și sper că lucrările sale vor aduce istoria noastră, cea adevărată, în fiecare școală, clasă și în fiecare familie, așa cum își dorește autorul.
Domnul doctor Valeriu Lupu, membru al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România, a prezentat într-o frumoasă limbă ce-l caracterizează, cu o competență de invidiat, rolul medicilor români și al celor din Misiunea Militară Franceză în timpul războiului, devotamentul acestora până la sacrificiu în slujba celor în suferință. În situațiile de pe front se vede cu ușurință că munca medicului nu este nici aparatul, nici seringa, ci inima și sufletul lui bun, iubirea de aproapele tău, de cel rănit în fața ta. Medicii aflați pe front știau că îndeplinesc o activitate demiurgică atunci când readuc la viață un om aflat în suferință. Și în război sunt mulți asemenea oameni. De asemenea domnia sa a zugrăvit și fața cealaltă a războiului, suferințele  îndurate de cei aflați pe front, dar și de populația civilă. A fost subliniată foarte frumos activitatea reginei Maria în timpul luptelor, prin încurajarea ostașilor în general și a celor răniți în special.
Profesorul Dumitru Apostolache a evidențiat contribuția deosebită a cadrelor didactice în realizarea Marii Uniri. Majoritatea acestora au participat direct la luptele desfășurate în perioada 1916-1918, având pe lângă pregătirea din școlile normale și pregătirea militară necesară, dobândită în școlile militare de ofițeri de rezervă. Au fost amintite faptele de vitejie ale eroilor: Constantin Ionescu
(sat Cozmești, județ Vaslui), Constantin Moroșanu (com Bogdana, fostul județ Tutova), Mircea Țurcanu (Vaslui), Petru Ghinea (Vinderei, fostul județ Tutova), Ioan Buzdugan (comuna Cozmești, județul Vaslui), Constantin Popa (Șuletea, județul Vaslui), Teodor Bursucanu (Docani, fostul județ Tutova), Sava Rotaru (Bursucani, județul Vaslui), Andrei Cocuz (Valea Siliștei, comuna Știoborăni, județul Vaslui), Vasile Melian (comuna Pungești, județul Vaslui), Vasile Mitru (Tăcuta, județul Vaslui), Ionel Stanciu (comuna Vutcani, județul Vaslui). Cadrele didactice formate în spirit pedagogic insuflat de marele Spiru Haret au realizat pregătirea pedagogică și educația patriotică (în special în mediul rural), pregătindu-i astfel, pe viitorii eroi, făuritorii victoriilor de la Oituz, Mărăști și Mărășești.
          Mai merită menționată intervenția la obiect a doamnei învățătoare Virginia Alupoaiei și doamnei profesoare Viorica Ispir, care au insistat asupra dezvoltării spiritului patriotic la tinerii zilelor noastre. Doamna Viorica Ispir desfășoară în ultima perioadă și o bogată activitate de creație literară (poezie).
          În urma dezbaterilor s-a desprins ideea generală că evenimentele din 1918 sunt un exemplu pentru viața socială și politică de astăzi. Atunci întregul popor a dovedit o unitate extraordinară, unitate ce a făcut posibilă realizarea României Mari.


                                              Profesor – Dumitru V. Apostolache       





 





Sursa: Prof. Valentina Lupu










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu