miercuri, 11 iulie 2018

Omul cu memorie de elefant





Kim Peek: omul cu memorie de elefant

Kim Peek este sursa de inspiraţie pentru filmul Rain Man, în care rolul principal îl joacă Dustin Hoffman. "Originalul" este însă mai spectaculos chiar decât personajul de film. Capacitatea de a memora a lui Kim Peek, fără a exagera niciun pic, este dincolo de puterea de înţelegere a ştiinţei...
La 19 decembrie 2009 a murit Kim Peek. Cine este Kim Peek? Omul care a fost punctul de plecare pentru scrierea scenariului pentru celebrul film american Rain Man, cu Dustin Hoffman în rolul principal. Dacă nu vă spune nimic numele acestui film, atunci trebuie să citiţi rândurile de mai jos...
SINDROMUL SAVANTULUI
Kim Peek a fost un cetăţean american suferind de sindromul savantului. Descrieri ale acestei anomalii au apărut în literatura ştiinţifică încă din anul 1789, când psihiatrul Benjamin Rush a scris despre abilităţile de calcul fenomenale ale unui oarecare Thomas Fuller, care, în fapt, înţelegea puţină matematică în afara calculului. Când Fuller a fost întrebat câte secunde a trăit un om cu vârsta de 70 de ani, 17 zile şi 12 ore, acesta a dat după un minut şi jumătate răspunsul corect, adică 2.210.500.800 secunde, trebuind să ia în calcul 17 ani bisecţi.
J. Langdon Down este însă psihologul care a inventat denumirea de sindrom al savantului. Se întâmpla în anul 1887, odată cu observaţiile făcute asupra unui pacient care era în stare să recite pe de rost cartea lui Edward Gibbon "Declinul şi căderea poporului roman". De atunci, au fost identificate mai multe persoane care aveau abilităţi deosebite în domenii ca muzica, pictura ori matematica. Odată cu domnul Peek, intră în scenă memoria extraordinară. În fapt, la toate persoanele ce au sindromul savantului se manifestă o memorie neobişnuită, dar în cazul lui Kim Peek memoria în sine este abilitatea neobişnuită.

MEMORIA LUI KIM PEEK
Kim Peek a fost posesorul celei mai remarcabile memorii observate vreodată. În cursul vieţii sale Kim a învăţat pe de rost mai mult de 9.000 de cărţi. Vi se pare mult? Este incredibil de mult! Dacă începeţi astăzi să citiţi şi terminaţi o carte la 4 zile, veţi avea nevoie de aproximativ 100 de ani pentru a ajunge la cifra de 9.000 de cărţi citite. Desigur, mai rămâne de rezolvat şi chestiunea memorării... Cât oare vă veţi mai aminti din cele 9.000 de cărţi după cei 100 de ani de lectură neîntreruptă? Kim a început să memoreze cărţi la vârsta de 18 luni, în timp ce i se citea de către părinţi. 


Kim Peek nu citea ca noi, ci avea nevoie de 8-10 secunde pentru a termina o pagină. În timpul în care citea, acesta şi memora pentru totdeauna cuvintele citite. Acurateţea informaţiilor din memoria sa concura cu succes cu cea  a informaţiilor stocate pe un hard-disk.
Kim şi-a folosit memoria pentru a acumula cunoştinţe din diverse domenii, ca: istoria SUA şi a lumii, sport, filme, geografie, istoria bisericii şi studii biblice, literatură (unul dintre preferaţi era Shakespeare) şi muzică. Ştia prefixele telefonice şi codurile poştale americane fără greşeală. Cunoştea toate conexiunile rutiere ale Americii şi putea face legătura între oricare două localităţi americane cu o acurateţe demnă de programele moderne dedicate stabilirii rutelor optime.

VIDEO                 https://youtu.be/dhcQG_KItZM?t=87

Un reporter CNN îl întâlneşte pe Kim Peek
la City Library din Salt Lake City.

Putea identifica mii de opere muzicale, ştia când au fost compuse, de către cine, când au fost pentru prima oară puse în scenă. În anul 2002 Kim Peek a întâlnit-o pe April Greenan, director al Centrului de muzică McKay şi profesor de muzică la Universitatea din Utah. Cu ajutorul ei, Kim a început să cânte la pian. Putea identifica timbrul oricărui instrument auzit, iar înţelegerea stilului în fiecare operă auzită îl ajuta să identifice autorul operei, chiar dacă nu o mai auzise niciodată, deducându-l exclusiv pe baza stilului comun fiecărui compozitor. Pe de altă parte, era capabil să reproducă impecabil o piesă pe care o auzise o singură dată cu 40 de ani urmă.
RAIN MAN
Memoria uluitoare i-a atras atenţia şi scriitorului Barry Morrow, care l-a întâlnit pe Kim întâmplător în anul 1984. Acest eveniment l-a inspirat pe Morrow să scrie un scenariu de film. Trebuie menţionat că filmul nu conţine elemente biografice ale lui Kim Peek, dar pentru Kim prezenţa în preajma marilor actori şi celebritatea câştigată odată cu succesul filmului  a constituit un moment de cotitură în existenţa sa. Kim a câştigat mai multă încredere în sine şi a început să apară mai des în public, angajându-se chiar în campanii de promovare a celor cu dizabilităţi.


Kim Peek şi tatăl său într-una din maşinile din filmul Rain Man
CEALALTĂ FAŢĂ A MONEDEI...
Kim Peek s-a născut pe 11 noiembrie 1951 (o zi de sâmbătă, ar fi spus el imediat, şi nu doar în cazul zilei lui de naştere, ci a oricui). La naştere avea un cap de dimensiuni neobişnuit de mari. Creierul său special este "vinovat" atât pentru memoria uluitoare, cât şi pentru problemele evidente ale lui Kim: mergea în lateral, nu reuşea să se încheie singur la nasturi, iar matematica elementară era prea dificilă pentru el.... Îi lipsea o parte a creierului numită corpus collosum, ţesut nervos ce uneşte cele două emisfere cerebrale. Dar această componentă poate lipsi la unii oameni fără ca aceştia să arate vreun semn de anormalitate. Kim nu era autist, dar avea reale probleme de comunicare cu ceilalţi.
În anul 1988 Kim Peek a fost testat din punct de vedere al coeficientului de inteligenţă (IQ). Scorul acestuia a fost de doar 87 de puncte, dar rezultatele sale au diferit foarte mult de la un subtest la altul, arătând că testul de inteligenţă nu poate surprinde o personalitate atât de diferită cum era cea a lui Kim. Pe de altă parte, lunga dezbatere privind superioritatea teoriei inteligenţelor multiple (teorie care spune că există mai multe inteligenţe, nu doar cea logico-matematică, îndeobşte cuantificată la testele tradiţionale de măsurare a IQ-ului, ci şi inteligenţa muzicală, inteligenţa spaţială, inteligenţa verbală, inteligenţa emoţională, inteligenţa motrice etc.) faţă de teoria clasică pare să dea câştig de cauză primei teorii.
Studii recente au arătat că au fost identificate cazuri de apariţie bruscă a sindromului savantului la pacienţi suferind de demenţă, ceea ce sugerează faptul că în fiecare din noi stau în adormire capacităţi  specifice geniului...




ADEVĂRATUL „RAIN MAN”: CINE A FOST KIM PEEK, PERSONAJ ÎNTR-UN FILM DE OSCAR


Este unul dintre cele mai iubite personaje din cinematografia mondială, însă nu toți știu că a fost inspirat de un om cu totul deosebit, care a rămas în memoria multora prin darul cu care s-a născut. Kim Peek, savantul care se află la baza personajului „Raymond Babbitt”, din filmul „Rain Main”, are o poveste demnă de amintit.
În 1984, scenaristul Barry Morrow l-a întâlnit pe Kim Peek în Arlington, Texas și a realizat imediat că intelectul lui ieșit din comun ar putea fi o inspirație majoră pentru el. Și a fost: Morrow l-a avut în minte atunci când a scris scenariul pentru filmul „Rain Man”, lansat în 1988. Filmul, totuși, nu respectă în totalitate povestea adevărată. O diferenţă este faptul că Raymond este prezentat ca autist, iar alta este că rolul tatălui din viaţa reală a lui Kim este luat în film de fratele acestuia, interpretat de Tom Cruise. Kim este jucat genial de către Dustin Hoffman, recompensat cu un Oscar pentru rol, pe lângă celelalte trei obţinute de această producţie, dintre care unul pentru Cel mai bun scenariu original.
Filmul „Rain Man” a avut un buget de 25.000.000 de dolari şi încasări de 172,825,435 de dolari numai în SUA.

Contrastele copilăriei: între genialitate şi handicap

Cine a fost, însă, omul care a inspirat un personaj atât de cunoscut și de iubit? Laurence Kim Peek s-a născut în Salt Lake, în statul american Utah. În primii ani de viaţă, chiar dacă era deja diferit de alți copii, nimeni nu bănuia că el va ajunge un megasavant cunoscut în întreaga lume şi personaj de producţie hollywoodiană. Copilăria lui Kim Peek s-a derulat ca a unui personaj de film încă de la început. Propriul său film, care nu avea nevoie de nici o regie.
Totul a început la vârsta de nouă luni, când Kim a fost diagnosticat cu macrocefalie, părinţii fiind sfătuiţi de medici să-şi interneze copilul într-o instituţie de boli mintale, întrucât nu avea să fie vreodată apt să vorbească sau să citească. Dar, spre norocul lui Kim, părinţii au hotărât să se ocupe de el acasă, iar efortul le-a fost răsplătit. Băiatul le-a demonstrat, la doar un an şi câteva luni, că are calități de geniu, iar de la doi ani – povestea Fran, tatăl – Kim începuse deja să memoreze diverse lucruri. La trei ani, obişnuia să caute în dicţionar cuvinte cum ar fi  „confidenţial”.
Şi, totuşi, cu toate aceste calităţi atât de precoce, copilul se confrunta cu handicapuri: nu a fost capabil să umble până la vârsta de patru ani şi chiar după această vârstă, doar uşor înclinat, nu a putut să facă lucruri simple, motorii, cum ar fi încheiatul nasturilor sau, mai târziu, bărbieritul. La șase ani, părinţilor li s-a propus să-i facă o lobotomie, în scopul de a-i regla agitaţia pe bază nervoasă. La doar șapte ani, era deja exmatriculat de la şcoală pe motiv că era  „incontrolabil”. În aceste condiţii, a fost nevoie ca meditatorii să meargă acasă la el câte 45 de minute, de două ori pe săptămână. Până la 14 ani, adolescentul Peek parcursese deja toate materiile care se studiază în liceu.
Laurence, după Laurence Olivier
Concentrându-se de obicei pe codiția specială a lui Peek, puţină lume cunoaşte scurta poveste a numelui său: Laurence după cel al actorului favorit al mamei, Laurence Olivier, şi Kim, după personajul omonim al lui Rudyard Kipling, scriitorul favorit al tatălui.
A memorat 7.600 din 12.000 de cărți

Abilităţile lui Kim Peek erau ieşite din comun, depăşind praguri greu de înţeles pentru oamenii cu capacităţi comune. Kim avea o viteză de citire mult peste media obişnuită, asta pentru că că el citea pagina stângă cu ochiul stâng, iar pe cea dreaptă cu cel drept, deci, nici mai mult nici mai puţin, decât două pagini simultan! Încă de copil, obişnuia nu numai să citească, ci şi să și memoreze cele mai multe dintre cărți, respectiv 7.600 din cele 12.000. Reţinea circa 98% din informaţia pe care o citea în bibliotecă, împreună cu tatăl său. Ca semn că a terminat de citit o carte, o aşeza cu faţa în jos pe etajeră, obicei păstrat pe parcursul întregii sale vieţi. Citea o carte groasă în aproximativ o oră!


Capabil să absoarbă o atât de mare cantitate de informaţii, Kim a devenit în timp o adevărată enciclopedie vie şi un GPS ambulant. Era capabil să ofere informaţii despre direcțiile și distanțele dintre aproape oricare două oraşe din lume şi putea să redea fiecare cod poştal din S.U.A. şi numele televiziunilor din localităţile respective. Putea să realizeze calcule calendaristice de genul „ce zi a fost 15 iunie 1632?” și să-şi amintească vechi scoruri din baseball şi date legate de istorie, muzică sau politică. La 18 ani, socotea statele de plată pentru 160 de persoane, fără calculator, în numai câteva ore. Odată cu apariţia computerelor, a fost înlocuit de un contabil şi un computer.
Kim citea 10.000 de cuvinte pe minut
Cei mai mulţi dintre noi citim în medie 250-300 de cuvinte pe minut. Dar printre cei mai rapizi cititori din lume s-au numărat, alături de Kim Peek (10.000 de cuvinte pe minut), şi trei foşti preşedinţi americani (Theodore Roosevelt, Franklin D. Roosevelt și John F. Kennedy). Însă recordul Guiness Book în ceea ce priveşte rapiditatea într-ale cititului îl deţine o filipineză, respectiv Maria Theresa Calderon, cu 80.000 de cuvinte pe minut, înţelese 100%. Recordul ei a fost stabilit în 1968, iar în 1971, Enciclopedia Britannica a declarat-o, de asemenea, drept cea mai rapidă cititoare a lumii.

„Furtuna din creier” şi I.Q.-ul sub medie

Cum e posibil ca o fiinţă umană să aibă capacităţi intelectuale incredibile, dar să nu-și poată încheia nasturii de la cămaşă?! Explicaţia medicală a condiției rarisime a lui Kim Peek o reprezintă lipsa punţii care conectează cele două emisfere ale creierului. Oamenii de ştiinţă consideră, de asemenea, că, cel mai probabil, Kim avea câte un centru de procesare a limbajului în fiecare emisferă cerebrală. Astfel, diferenţa dintre noi, oamenii obişnuiţi, şi cei ca el este că atunci când noi citim ceva cu ochiul stâng, informaţia ajunge în emisfera dreaptă a creierului, dar trebuie transferată prin intermediului punţii în emisfera stângă pentru a fi procesată. Astfel, avem un dezavantaj legat de viteza de citire şi unul temporal până transferăm informaţiile.
În ciuda minţii sale strălucite, I.Q.-ul lui Kim era de 87, adică unul semnificativ sub medie. Creierul său uriaş era adăpostit de un cap pe măsură, un cap atât de mare şi greu, încât a trebuit să ajungă la o anumită vârstă ca să poată să îl susţină vertical.
Ce valoare a inteligenței avem, în medie
Valoarea medie a I.Q.-ului este de 100, indiferent cu ce test obţinem această valoare. 95% din populaţie are un coeficient de inteligenţă cuprins între 70 şi 130. Persoanele care obţin un I.Q. Sub 70 sunt considerate ca prezentând un deficit intelectual. Cei cu un I.Q. peste 130 sunt percepuţi ca superiori din punct de vedere al inteligenţei, comparativ cu semenii lor.
„Barry m-a influenţat mai mult decât oricare altă persoană. M-a făcut Rain Man”, a spus Kim despre scenaristul care i-a transpus povestea pe marile ecrane. Unul dintre lucrurile la care se referea era acela că, înainte de realizarea filmului, Kim nu avea curajul să privească pe nimeni direct în faţă, lucru care nu a mai fost valabil ulterior.
Kim Peek a murit în 2009, la numai 58 de ani, tatăl său având grijă de el până în ultima clipă. Dar lumea îşi va aminti de omul gentil şi prietenos care, deşi introvertit, nu avea probleme de socializare şi comunicare, de omul căruia îi plăcea nu numai să citească, ci şi să memoreze cărți. Iar cu fiecare vizionare a filmului „Rain Man” i se mai aduce un omagiu.

„Conştientizând şi respectând deosebirile dintre noi, tratând pe toată lumea aşa cum am dori să fim noi înşine trataţi, vom transforma lumea într-un loc mai bun pentru fiecare.”

Kim Peek













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu