luni, 18 februarie 2019

O POVESTE CU TIMIȘORENI - BANATENI de Melania Rusu Caragioiu




O POVESTE CU TIMIȘORENI - BANATENI

de Melania Rusu Caragioiu


 Comunitatea Românilor din Montreal se bucură de o mare mobilitate spirituală, culturală și colaborare interetnică datorită conglomeratului de 194 de etnii, românii formând o frumoasă enclavă. Ceeace definește această enclavă este proveniența românilor din toate provinciile României, inclusiv Basarabia, Bucovina și uneori reprezentanți din enclavele de români din Diaspora.
Asociațiile culturale, mai multe decât  numărul de șaisprezece, românești, nu uită nici un eveniment prăznuit în țară sau împrumutat de la  localnicii canadieni de  ași exprima prezența, dăruirea, împărtășirea dorului de țara de origine, România, dar punctând și respectul și adeziunea pentru Canada, țara de adopție temporară sau definitivă.
În Canada manifestările culturale, tradiționale ale fiecărei națiuni conlocuitoare  sunt încurajate și apreciate, ba mai mult, fiecare etnie își are ziua  sa națională sărbătorită cu fast.
 Și pentru noi românii, uneori dorul de acasă devine atât de puternic încât simți nevoia  de a  vorbi doar în graiul românesc, de a dănțui o horă, o ,,brașoveanca” și altele, pe muzică românească, de a simți aroma bucatelor gătite ca acasă,  savoarea vișinatei preparată de bunicul,  plăcinta cu mere și cu scorțișoară și în  final dulciurile de rafinament ale casei și șampania.

 După multe  antrenamente, competiții, premii de campioni internaționali la  Arte marțiale japoneze, Familia de campioni,  Oana, Liana,  Ioan Opruț, au organizat o  seară de petrecere, o   întâlnire la ,,Domeniul Roman”- Restaurant românesc, din Berthier-ville (Quebec), o seară în atmosferă bănățeană. 
Împreună cu familia mea, și noi timișoreni, am parcurs pe înserat o distanță  de vreo patruzeci de km și iată-ne ajunși în pictoreasca localitate Berthierville, care prin poziția geografică și multele facilități pare să devină un ,,sat olimpic” , atrăgând multe manifestări sportive din care unele internaționale.

Pentru noi, seara, într-un întuneric scăldat de mirajul drumurilor luminate ca ziua,  peiajul de iarnă cu mantia sa groasă de zăpadă era plin de ineditul curiozității de  a număra localitățile pe care le vedeam de pe autorută,  de a urmări vreo vietate la marginea pădurii, de a  ne bucura de strașina de omăt a brazilor și de gândul ascuns de a  ajunge la capătul micii noastre explorări- expediție.
Ajunși, am luat strada-alee spre ,,Domeniul Roman”
 Primele imagini exterioare au fost un spațiu imens cu parcări, pomi și alei deszăpezite cu grijă În jurul unui impunător edificiu, un bungalow  foarte mare.
 Am intrat în frumosul edificiu unde ne chema o  orgă de lumini.
La intrare  primele imagini care ne-au întâmpinat  au fost costumele naționale românești  aranjate, în panoplie, ordonat, după provincia de proveniență. Unele costume erau absolut complete, până la clop, sau palărioară cochetă  făcută meșteșugit din paie de grâu,  mai ersu expuse  ,,țundre”, cojocele, cămăși, ii, fote, traiste, etc.
Intrând, ca într-un decor, în fața noastră era scena, pianul, și cei trei artiști muzicienii  și totodată soliști vocali: Nicu Capotescu, Dan Capotescu, soliști vocali și poliinstrumentiști și  pianistul Cristian Cojocaru.
 Nu mică a fost bucuria când acești artiști timișoreni s-su înțîlnit cu noi, timișoenii,
 Dl Ioan  Opruț , Doamna Alexandrina-Ady  și-au amintit faptul că în urmă cu treizeci și mai bine, de ani, ei, toți,  fuseseră colegi la Liceul de arte plastice și la Liceul de muzică din Timișoara. Nu a fost prea mare răgaz în program spre depănare de  amintiri, seara fiind în program muzical continuu, doar fiecare amintind în treacît cum a ajuns aici și tangențial informația despre studiile urmate în continuare spre definirea unei profesii.

 Am întrat f. repede în programul serii, am ascultat cântece după Adrian Păunescu, Dan Spătaru, și Victor Socaciu și pe urmă s-a trecut la muzică popular românească din diferite regiuni ale țării și muzică bănățeană.
Publicul prezent a dansat foarte înfierbântat,  și după câte am observart eu ca spectator, uneori, românii nu uitaseră,  deloc,  pasul de joc românesc.


     Berthierville Quebec)-Canada, seara, 16 februarie 2019

Video dans de doi, etc, de vizionat pe You tube ,,Formațìa Tradițional” – Frații Nicu și Dan Capotescu și Cristian Cojocaru.

Pentru edificare și  o Seară de Revelion, ( la aceeași locație, revelion la care  nu an participat), cu aceeași formație vocal- instrumentală: ,,Formația Tradițional” din Montreal-Revelion 2019 (https://.youtube.com/wach?v=KV9q8QXj5tg)










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu