miercuri, 8 decembrie 2021

Mihai Șomănescu - Generalul-Erou Ioan Dragalina, căzut la datorie în Primul Război Mondial -161 de ani de la naștere

 



Generalul-Erou Ioan Dragalina, căzut la datorie în Primul Război Mondial -161 de ani de la naștere

Mihai Șomănescu

08 Decembrie 2021

 

Ioan Dragalina s-a născut în orașul Caransebeș (în acel moment localitatea făcea parte din Imperiul Austriac), la 8 decembrie 1860 și era descendentul unei vechi familii de grăniceri din Banat, scrie Radio România Cultural( în lucrări istorice data nașterii este 16 decembrie 1860, dar în anuarele Armatei Române apare cea de 8 decembrie 1860). Numele de familie real era Drăgălina dar deoarece în limbile germană şi maghiară nu există litera „ă”, viitorul general a fost înscris în documentele școlare drept „Dragalina”.

 

Tatăl său, Alexandru Dragalina, fusese ofițer în armata imperială austriacă, de unde demisionase din motive de sănătate în 1859. După plecarea din armată, având gradul de locotenent acesta a fost numit starostele Austriei la Râmnicu Vâlcea (administrator al ținuturilor de graniță). Mama sa, Marta Lazaroni, și-a urmat soțul, dar din când în când, se reîntorcea la Caransebeș.

 

În toamna anului 1867, Ioan Dragalina a intrat în clasa I primară, la școala de lângă Episcopia de Râmnicu Vâlcea. După doi ani de școală, în toamna anului 1869, familia Dragalina a părăsit definitiv Râmnicu Vâlcea și România, pentru a se strămuta la Caransebeș. Clasele făcute la Râmnicu Vâlcea nu au fost luate în considerare, așa că el a fost nevoit să ia de la început clasa I fiind înscris la Staatsbürgerschule. La 1 septembrie 1876, a intrat la Școala de Cadeți din Timișoara fiind înscris în Regimentul de Linie nr. 43 (din Caransebeș). După terminarea Școli de Cadeți în anul 1880 (având gradul de cadet-ofițer) a fost repartizat la Regimentul de Infanterie Împărătesc și Crăiesc nr. 43, cu garnizoana la Pola. În anul 1882 participă cu regimentul său la Campania din Bosnia și Herțegovina. Tânărul cadet-ofițer, plecând la bătălie, își nota în carnetul de campanie următoarea frază în limba română: „Plin de mândrie, cu speranța în piept că va veni momentul unde românii vor putea arăta lumii că sunt adevărații fii ai lui Traian, că în vinele lor curge sângele lui Mihai.” Prin această frază el arăta că nu se ducea să se bată pentru Austro-Ungaria, a cărei uniformă o purta, ci pleca să lupte ca român, arătând că prin actele de curaj dovedesc că sunt urmașii curajosului voievod Mihai Viteazul, făuritorul pentru scurt timp al României Mari.

 

După stagiul la regiment, Ioan Dragalina a fost înaintat sublocotenent, la 1 mai 1883, când a intrat la Școala de Război, de la Viena. Studiile în această ultimă școală au durat un an, timp în care acesta a urmat și un curs de inginerie geodezică. În anul 1884, după absolvirea Școlii de Război, a fost mutat la Caransebeș, în batalionul de cadre al Regimentului 43.

 

S-a căsătorit cu Elena Giurginca în anul 1886, alături de care a avut șase copii: Corneliu-Ioan, Virgil Alexandru, Aurora, Elena, Cornelia și Viorica. În anul 1887, Ioan Dragalina demisionează din armata austro-ungară și vine în România unde este primit în armata română cu același grad de sublocotenent. În România a fost repartizat la Regimentul 21 Dorobanți, cu garnizoana în București. La 1 februarie 1888, a fost înaintat la gradul de locotenent și mutat în Regimentul 2 Linie, tot în București. La venirea în România și-a cerut cetățenia română, pe care o primește în anul 1902. Acesta avansează treptat pe scara ierarhică: căpitan (1893), maior (1899), locotenent-colonel (1908), colonel (1911) și general de brigadă (1915). În perioada 1908-1911, Ioan Dragalina a fost comandantul Școlii Militare de Infanterie din București.

 

La începutul Primului Război Mondial era colonel și se afla la conducerea Brigăzii a 4-a Infanterie din Ploiești. În ziua de 27 august 1915, Ministerul de Război l-a numit comandant al Grupului „Predeal, iar Statul Major l-a însărcinat cu fortificarea Văii Prahovei. Ioan Dragalina este înaintat la gradul de general de brigadă prin Decretul Regal nr. 243 din 6 noiembrie 1915, semnat de regele Ferdinand, la 3 decembrie 1915. După terminarea lucrărilor de pe Valea Prahovei la 1 aprilie 1916, a fost numit Comandant al Comandamentului III Teritorial, având sediul la Ploiești. În scurt timp la 1 iulie 1916, a fost numit comandantul Diviziei I Infanterie, aflată la Drobeta Turnu Severin. Numirea nu se făcuse la întâmplare, deoarece fusese numit un general bănățean pe frontiera Banatului, asta în vederea războiului. Divizia aflată sub comanda generalului Dragalina a luptat cu curaj, reușind în 15 august 1916 să ocupe Dealul Bârzei și Meterezele lui Tudor, iar în 19 august 1916, să ocupe culmile muntoase Ozoina, Alion, Drănic și Padeșul (cu Pediglava și Rudinele). După cucerirea acestor poziții în zilele următoare sunt eliberate orașul Orșova și satele Jupanek, Tufar, Coramnic, Bârza și Topleț.

 

Pe 10 octombrie 1916, generalul Ioan Dragalina, reușea o victorie improbabilă împotriva armatei germane care încerca să ocupe orașul Târgu-Jiu. Armata română a reușit să respingă atacul german, însă, în luptele care au urmat, generalul Ioan Dragalina a fost grav rănit, iar o lună mai târziu, Armata Regală Română a pierdut unul dintre cei mai valoroși comandanți.

 

Victoria lui Ioan Dragalina nu a reușit să schimbe cursul ofensivei și să preîntâmpine ocuparea Bucureștiului, dar a arătat că soldații români, atunci când sunt bine comandați, se pot opune cu succes oricărui adversar. Pe 11 octombrie, emitea un ordin care a rămas celebru:

 

„Din Înalt ordin al Majestății Sale Regele Ferdinand al României, comandantul suprem al armatelor române, sunt numit comandant al Armatei 1 de Operațiuni, având ca șef de Stat Major pe lt.-col. Găvănescu C. Din acest moment am luat comanda și cer imperios de la toți, de la general până la ultimul soldat, în primul rând apărarea cu viața a sfântului pământ al țării noastre, apărarea vetrei strămoșești, a ogorului și a cinstei numelui de român. Cer de la toți ascultarea cea mai deplină ca și cea mai strictă executare a ordinelor.

Voi fi fără milă - ascultați bine ofițeri de orice grad și soldați ceea ce vă spun – voi fi fără milă față de aceia care părăsesc rândurile și fug din fața inamicului, față de toți care nu vor executa ordinele cât mai inteligent și cât mai complet.

Aceeași linie de conduită o cer de la toți comandanții în subordine, în  cercul atribuțiilor lor.

Trupa care nu poate să înainteze să moară pe loc, iar comandanții care vor da ordine de retragere vor fi de îndată trimiși sub escortă și judecați. Dumnezeu, Majestatea Sa Regele și Țara vor răsplăti pe viteji, iar numele lor va trăi în vecii vecilor în istoria neamului, ca și a moșilor și strămoșilor, care cu viața și sângele lor au scris paginile glorioase din întreaga viață a poporului român. 

Ofițeri și soldați ai Armatei 1! Apărați cu viața voastră pământul Olteniei și al țării, tot așa cum de Nord apără Moldova, unde toți dușmanii care au îndrăznit să treacă frontiera și-au găsit moartea.

Cu Dumnezeu înainte, victoria este a noastră!

Acest ordin se va citi trupelor sub arme de către comandanții de batalioane, trei zile consecutiv.

Comandantul Armatei 1 de operațiuni, general I. Dragalina”.

Pătruns până în cel mai înalt grad de simțul datoriei, el știa să impună respectul ei printr-o purtare plină de blândețe și prietenie. Ofițerii îl adorau: „tata Dragalina” fusese comandantul de școală militară al celor mai mulți din generația tânără. Soldații nu aveau în el un șef, ci un părinte bun. Luând în primire comandamentul Armatei 1, el abia a avut vreme să aibă un schimb de păreri cu predecesorul său. Deși obosit după o noapte de veghe la lucru, în dimineața zilei de 12 octombrie 1916, Dragalina pleacă în defileul Jiu, pentru a vedea situația și ai îmbărbăta pe luptătorii demoralizați. Ajuns în inima defileului, i se aduce știrea că patrulele inamice au apărut în urma lui în defileu, între Bumbești și Lainici și au deschis focul împotriva trăsurilor și grupelor de oameni care se retrăgeau. Patrulele inamice, trăgînd asupra automobilului, generalul e lovit la brațul stâng, și în omoplatul drept. Evacuat, pansat și operat mai târziu, el moare în spitalul „Regina Maria”, instalat în Palatul Regal din București în ziua de 24 octombrie 1916. Armata de apărare de la Jiu primise o lovitură dureroasă, care-i zdruncină și mai mult moralul. Moartea lui Dragalina lăsase Armata 1 fără comandant.

 

În 1933 și chiar în 1936, mareșalul Constantin Prezan declara: „Dacă viața lui Dragalina nu s-ar fi terminat odată cu strălucita victorie de la Jiu, alta ar fi fost soarta noastră și a țării – nu am fi ajuns îngrămădiți în Moldova și țara pustiită. Flancat de Dragalina, în calitate de comandant al armatei în bătălia de la Neajlov, am fi zdrobit pe inamic, aruncându-l în Dunăre. Am fi repurtat cea mai mare victorie a neamului. El era singurul general care ar fi putut s-o facă și o făcea”.

 

„Generalul care a apărat cu mintea lui de cugetător, cu energia lui de soldat și cu calda lui inimă de bănățean Oltenia nu mai este!” spunea Nicolae Iorga.

 

Generalul a intrat însă în legendă, iar soldații săi au compus balade în care îi cântau curajul. Familia sa a continuat tradiția. Fiul său, Corneliu, a devenit general, iar un al fiu, Virgil, a devenit comandor în Marina Regală Română. Una dintre fiice, Viorica, a fost deținut politic în anii comunismului[1].

 

--------------------------------------------

[1] Sursa - https://r3media.ro/8-decembrie-de-la-nasterea-generalului-erou-ioan-dragalina-cazut-la-datorie-in-primul-razboi-mondial/ - 7 decembrie 2021







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu