marți, 28 decembrie 2021

Jianu Liviu-Florian - AFIS DE LA CAMPAGNE

 



AFIS DE LA CAMPAGNE

 

Evident, ca tovarasul Iisus Hristos are toate armatele de mecanici, tinichigii, vopsitori, zugravi, constructori, infirmieri, brancardieri, bucatari si bucatarese si ospatari, de cattering, toti IT-istii, medicii, si asistentele, toti soferii, pe categorii, ba chiar si toti biciclistii, geamgii, artistii, scriitorii, reporterii media di fiecare poarta ( vezi reporterul mare campion Patruna, dar si altii , in numar covarsitor), toti sportivii, ciobanii, croitorii, reparatorii electrocasnici, bancherii, drumarii, marinarii, farmacistii, cercetatorii, procurorii, instalatorii, judecatorii, grefierii, vanzatoarele si vanzatorii, precum si alte profesii si indeletniciri, chiar si libere, chiar si in contra, caci el spunea si ne spune sa ne iubim dusmanul, na, si daca primim ceva ( acolo, un cadou, chiar daca neplacut ), sa il primim  cu bucurie, si sa mai cerem unul, cum este si normal!,

adica, pe toti oamenii, uitasem politicienii,

si la un semn numai, chiar si imperceptibil, la o schimbare de dispozitie, de stare, indata tovarasul Iisus Hristos, dispune, si toti cei  care ii urmaresc ingrijorati orice tresarit de cuget, orice licarire, a palidei si incercatei sale inimioare, isi predau unii altora stafeta, ca sa ii vina in intampinare, de parca ar fi Noul An in persoana, desi el nu exista, dar este, este in aer, o fi in respiratie, exista un agent chiar, neurtu, care indata ce a mai avut de-a face cu experienta sa de viata, cum hop!, si el – prooduce ceva, o beatitutine – a nu se confunda, vai de tovarasi, cu ce carciumarii abia asteapta, adica clientii, sa ii afume, si abureasca, in ideea ca nu este cea mai mare lipsa de calitate, nici la gramaj, nici la insuflare.

In evidenta acestopr evidente, se remarca chiar stadiul extraordinar, fara egal, la care societatea noastra, cioclopedica, boreala, incunaata de atatea si atatea aureole de sfinti, care mai de care, incercand din toate puterile sa tamaduiasca de rau, societatea umana, in general, adica, asa cum spunea tovarasul Iisus Hristos, ultimul. Ultimii.

Va dati seama in ce hal sunt cei din fata!

Daca aceasta conditie este atat de sustinuta de clauza natiunii celei mai favorizate!

Si asta – in plina libertate! - pentru ca tovarasul Iisus Hristos – asta e culmea! - nu a constrans niciodata pe nimeni . Nici macar sa faca baie! Si cu toate acestea, cati au comis greseala aceasta capitala! Si si-au inchipuit ca sunt curati! Ba, s-au mai si parfumat! S aiti mute agentul identificator si atat de mangaietor, la … in praznic!

Ba, au mai tras si apa, de zor, la suzeta, in loc de acest adevarat ambrozie, si nectar! D ecare – totusi, e bine sa nu te dai, nici mare, nici sa intri in posesia lui, prea tare, caci nu vei mai trai pe lumea aceasta  paradisiaca!

Cu tot felul de ingeri, care mai de care mai mari!

Un contradicte si un paradoxe dintre cele mai maxime – ca nici nu are – este cum adica, in acelasi timp, numarul membrilor sa creasca, si sa se si inmulteasca, adica membrii, sa creasca, si, normal, ce s-ar face ei singuri, pe lume? , cand nu are din ce? Si unde? Si ce sa faca? Si de cine sa asculte? Ca doar toti parintii sunt si pretutindenari, si vesnici!

Aceasta este o taina la care putini se incumeta. Sa calatoreasca. Cu pasii. De la ei, de acasa, pana la unde tovarasul Hristos, discret, delicat, cum e dansul, nici nu e , ci , prin intermediul cate unuia ragusit, de milenii, odata bantuind pe sub pamant, cu un os de peste, in gura, si cu mare frica, si taina, sa nu se afle,tot explica, caci – dac as-ar afla, si s-ar mai si urma, va dati seama, cata Fericire poate sa incapa acolo unde este imposibil sa incapa!

 

Si pentru aceasta modesta dare de seama, am tras si eu, la greu, din suflet! Ca multe, saracul, poate sa incapa! Oricata bogata saracie ar afisa, pe afara!

 

*

28 decembrie 2021

 

ps. multi m-au rugat sa fac un afis, si sa pun pe el, acolo, nume, cine, cum, de ce, ce lansez, unde, si uite ca a iesit atat de lung, cat o istorie intreaga, ba, si cu un singur nume, pe el.Ceea ce sper sa nu starneasca invidia tovarasilor, care abia asteapta sa ii ia locul.

 

~*~

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu