duminică, 17 martie 2024

Maria Diana Popescu - Interviu cu Prof. univ. dr. Jeong-O Park

 Interviu cu Prof. univ. dr. Jeong-O Park, şeful catedrei de limba română de la Universitatea de Studii Internaţionale Hankuk din Seul

Maria Diana Popescu

17 Martie 2024

 

„Bunătatea poporului român a făcut din România a doua mea țară” (Prof. univ. dr. Jeong-O Park)

 

Maria Diana Popescu: Stimate domnule profesor Jeong-O Park, cititorii noştri sînt interesaţi să vă cunoască. Fiţi binevenit la revista ART EMIS! Întotdeauna e greu să vorbim despre noi înşine, dar, vă rog, spuneţi-ne cum arăta universul Coreei în vremea în care aţi deschis ochii asupra ceaslovului? Cum a fost drumul de la şcoala primară pînă la prestigiosul statut ştiinţific?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: M-am născut într-o zonă rurală din regiunea de sud-est a Coreei. Bunicul meu a fost fermier, iar tatăl meu a fost profesor de școală primară. Privind înapoi la amintirile mele acum, eram un copil foarte fericit când eram mic. Am jucat o varietate de jocuri cu prietenii mei din sat, am înotat în pârâu vara și am patinat iarna. Când eram în clasa a patra de școală primară, familia mea s-a mutat într-un oraș numit Jinju. Am absolvit școala primară, gimnaziu și liceu acolo, iar deși am intrat la o universitate din Seul în 1985, la acea vreme, visul meu era să devin profesor universitar. Așa că am reintrat în departamentul de limbă și literatură română, care s-a înființat în 1987. După absolvire, am susținut examenul pentru o bursă din partea statului coreean, am reușit să o obțin și am putut să studiez la Universitatea din București din România. Viața în România la începutul anilor 1990 a fost foarte dificilă fiind imediat după Revoluția română din 1989, dar în acelasi timp am multe amintiri bune de atunci, deoarece am cunoscut mulți prieteni buni. Bineînțeles, încă îi întâlnesc și acum. Având mulți prieteni buni în România, aceasta este acum, de fapt, a doua mea patrie.

 

MDP: Cum a debutat dragostea dumneavoastră pentru România şi pentru limba română? Ce ne puteţi spune despre perioada studenţiei la Universitatea din Bucureşti şi la alte universităţi din ţară?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: În timp ce studiam în România timp de 5 ani, m-am confruntat cu multe dificultăți și, de asemenea, am experimentat multe lucruri bune. Așa că m-am obișnuit cu românii, trăind în România. În Coreea, se spune ca un sentiment care se numește „Jeong” (adică obișnuința) este mai puternic decât iubirea. De aceea, soțiile în vârstă în Coreea spun: „Ne-am atașat (ne-am obișnuit) în timp ce trăim împreună”. Pentru a explica mai detaliat, tinerii îndrăgostiți se bazează mai mult pe sentimente de dragoste. În schimb, cuplurile de 50, 60 sau 70 de ani au, bineînțeles, și sentimentul de dragoste, dar trăind împreună cu mult timp, sentimentul „JEONG” a devenit mai puternic între ei. Așadar, în cazul meu, ar fi mai bine să spun că acum am un sentiment de atașament (sau obișnuință) față de români, dincolo de dragostea mea pentru România.

 

MDP: Cum aţi reuşit să escaladaţi diferenţele dintre cultura românească şi cea coreeană?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: După cum am menționat mai devreme, eram destul de mult un țăran de țară. Deci, nu încercasem niciodată pizza înainte de a veni în România. Asta înseamnă că înainte să vin în România, mâncam doar mâncare coreeană. Așa că, mai mult decât orice altceva, la început mi-a fost mai greu cu mâncarea. O vreme, mergeam dimineața la biblioteca din Universitatea din București și studiam până se închidea. Dar nu mai puteam să mănânc mâncare românească de ceva vreme, așa că pregăteam mâncare coreeană acasă dimineața și o duceam la universitate. La prânz, mâncam singur în clasă când nu erau cursuri. Desigur, sunt sigur că mănânc mâncare românească mai bine decât orice străin în aceste zile. Mâncarea românească este cu adevărat aromată. Poate din cauza solului bun din România, roșiile romanesti sunt atât de delicioase în comparație cu roșiile coreene. Mi-e imi plac foate mult mici, sarmale și mămăligă fiind foarte delicioase. De fapt, prefer mămăliga decât pâinea pentru că nu există mămăligă în Coreea. Odată am crezut că dacă cineva vinde mici românești în Coreea, aș putea să mănânc oricând vreau eu. Există multe restaurante străine în Coreea, inclusiv restaurante franceze și italiene, precum și restaurante turcești, bulgare și sârbe. Păcat că nu există deocamdată un restaurant românesc în Seul. Sper că se va deschide într-o zi.

 

MDP: Ce anume va fascinat în România?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Am auzit că România are tot felul de elemente naturale întâlnite în Europa. Știu că grandioșii Munți Carpați au circa 270 de vârfuri peste 2000 de metri deasupra nivelului mării. Mai știu că România are aproximativ 3.500 de lacuri, inclusiv lacuri din era glaciară. În schimb, aproximativ 63% din suprafața Coreei de Sud este formată din lanțuri muntoase, dar nu există un vârf mai mare de 2.000 de metri deasupra nivelului mării. Există doar un vârf în Coreea de Nord care se află la 2744 de metri deasupra nivelului mării. În plus, cred că România este cea mai frumoasă țară din Europa în ceea ce privește mediul natural, precum Delta Dunării, caii sălbatici, urșii sălbatici, lupii sălbatici, lacurile sărate, muntele de sare, salinele și apa de aur, etc. Desigur, turiștii străini nu prea sunt conștienți de acest fapt, de altfel, eu cred că România trebuie să-l promoveze bine la nivel național. Dar mai mult decât orice, inima caldă și bunătatea poporului român este ceea ce a făcut din România a doua mea țară. Străinii ar putea să confunde faptul că românii sunt atât de prietenoși încât sunt oameni simpli, însă dimpotrivă. Faptul că românii și-au păstrat istoria și tradițiile îndelungate până în zilele noastre demonstrează că sunt un popor cu totul special și puternic.

 

MDP: Sînteţi șeful departamentului de limbi și civilizaţii est-europene, specialist în civilizaţie românească şi aţi scris peste 100 de articole şi studii despre cultura, literatura și civilizația noastră, aţi scris 13 cărți pe aceeași temă, ce puteţi afirma despre determinismul acestor demersuri?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Studiul istoriei, culturii și literaturii românești este foarte interesant. O carte intitulată „Călătoria de Istorie și Cultură a României plecând pe cont propriu” în limba coreeană va fi publicată în jurul lunii aprilie sau mai 2024, iar o altă carte intitulată „Ceaușescu și Comunismul Românesc” în limba coreeană va fi publicată în 2025. În prezent, două manuscrise sunt corectate la Hankuk University of Foreign Studies Press. De când am devenit profesor de limba și literatura română în 1997, m-am simțit mereu îndatorat față de România. Ei bine, am crezut că trebuie să fac ceva pentru poporul român până în ziua în care mă pensionez. De fapt, cred că am putut să devin cap de familie datorită limbii române și un tată bun pentru copiii mei datorită poporului român. După ce am publicat „Grădina Maicii Domnului, Călătorie în România” în februarie 2024, am eliberat acele sentimente și acum mă simt mult mai ușor. Desigur, asta înseamnă că sunt foarte fericit că, publicând această carte, pot face ceva pentru poporul român.

 

MDP: Vă rog, enumeraţi cîteva din cărţile care vă poartă semnătura de autor.

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park:

- Jeong-O Park: (2026 forthcoming), “루마니아 역사(Romanian History)”, HUFS Press, Seoul, Korea.

- Jeong O Park (2025 forthcoming), “차우셰스쿠와 루마니아 공산주의(Ceauşescu and Romanian Communism)”, Ed. HUINE, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:(2024), “ 혼자 떠나는 루마니아 역사문화 기행” (The Romanian History and Culture Trip leaving on Your Own), HUFS Press, Seoul, KOREA.

- Jeong-O Park:(2024), Travel to Romania, The Garden of Virgin Mary, Editura Eikon, Bucharest, ROMANIA.

- Jeong-O Park:(2022), “성모 마리아의 정원, 루마니아 여행(Travel to Romania, The Garden of the Mother of God)”, Ed. HUINE, Seoul, KOREA.

- Jeong-O Park:Jeong-O Park: (2016), A Study on the Dissolution and Liquidation of East European Communist and Integration into New Societies, Joun-ddang, Seoul, KOREA.

- Jeong Hwan Kim, Jeong-O Park:, Roxana Catalina (2015), FLEX, Romanian Language, Dahae, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:, Chul Min KIM (2014), The Communization and Democratization in Eastern Europe, Jipmundang, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:(2013), Berkeley Column, HUFS Press, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:(2007), România, Land of Myth and Land of Dracula, HUFS Press, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:(2007), Repere ale Istoriei Literare Româneşti, Vol. I+II, HUFS Press, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:(2007), Romanian Writers in Exile - Mircea Eliade, Eugen Ionescu, and Emil Cioran-, HUFS Press, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:et al. (2009), Romanian Studies around the World in 2008 de Marina Cap-Bun, Editura Universitară, Bucureşti, România.

- Jeong-O Park:et al. (2005), Democratization and Culture Conflict in Eastern Europe and the Balkan Area, HUFS Press, Seoul, Korea.

- Jeong-O Park:et al. (2001), The Origins of World Literature, Hanul Academy, Seoul, Korea

MDP: Se ştie că aţi scris o vastă enciclopedie de 500 de pagini despre România. Prin ce metode aţi realizaţi documentarea cărţii? V-aţi deplasat în România sau aţi studiat anumite materiale bibliografice?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Această carte acoperă aproape orice, inclusiv politica românească, economia, societatea, cultură, istorie, literatură, mitologie, mâncare, arhitectură, cultura urbană și mediul natural. A durat aproximativ un an și două luni pentru a scrie textul. Personal, nu cred că a durat atât de mult. Pentru că am pregătit materiale în timp ce predam studenților mei despre aproape toate domeniile despre România timp de aproximativ 28 de ani de când am devenit profesor universitar. Dar problema a fost fotografia. Au trecut în total 6 ani pentru a publica „Grădina Maicii Domnului, Călătorie în România” în coreeană şi în engleză, pentru că a trebuit să călătoresc de 2 ori prin toată România în vacanțe de vară și iarnă. Desigur, nu aveam nicio intenție să public cartea rapid. Aveam în minte „slowly but surely”. Bineînțeles, am căutat pe Google istoria celor 13 orașe și a bisericilor și clădirilor și am consultat și ziare și cărți românești. Cred că această carte a devenit mai completă în timp, adăugând fapte noi pe care le-am aflat în timp ce călătoream pentru a face fotografii. Într-o zi, un prieten român (un profesor universitar) a auzit de cartea mea și m-a întrebat dacă mi se pare interesantă și dacă am de gând să o traduc în engleză sau română. Dar nu eram chiar interesat la momentul respectiv. Deci, scopul publicării acestei cărți a fost ca  poporul coreean să cunoască România cu exactitate, nici mai puțin, nici mai mult. Dar, pe măsură ce timpul a trecut, am devenit lacom. Adică, m-am apucat să traduc cărți coreene în engleză pentru că îmi doream foarte mult ca nu numai coreenii, ci și oamenii din întreaga lume care îmi citesc cărțile să cunoască România cu exactitate. Pentru că nu cunoșteam bine limba engleză, mi-a luat 10 luni întregi doar pentru a traduce.

 

MDP: Este cunoscut faptul că aveţi un doctorat în limba română, în plus, vi se datorează reuşita amplasării în campusul universitar din Seul a „Coloanei infinitului din Coreea”, lucrare inspirată din cea a lui Constantin Brâncuşi, pe al cărei soclu este redat un citat al marelui sculptor: „La umbra copacilor mari nu creşte iarba”. Vă rugăm să detaliaţi acest aspect important.

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: În iarna anului 2004, un vizitator neașteptat a sosit. Sculptorul român Benone Olaru, activ în Italia, a aflat despre Departamentul de Limba și Literatura Română al Universității de Limbi Străine din Coreea prin intermediul Ambasadei României și s-a prezentat fără să anunțe la biroul meu. Desi a fost prima lor întâlnire, nu a fost nicio stângăcie, iar conversația a evoluat în jurul artei sculpturale mondiale, inclusiv despre Michelangelo Buonarroti, Auguste Rodin și Constantin Brancusi.

 

Datorită vârstei apropiate sau a unei conexiuni neașteptate, conversația a devenit destul de lungă și, fără a face vreo promisiune clară, s-au despărțit într-o seară. Cu toate acestea, în dimineața următoare, el a revenit la laborator cu o schiță pe o coală albă și a propus neașteptat: „Dacă pregătiţi lemnul și uneltele necesare pentru sculptură, aș dori să las o lucrare a mea pe campus pentru studenții de la Departamentul de Limba și Literatura Română." Benone a fost un absolvent de vârf al Departamentului de Sculptură al Universității din București. Chiar înainte de absolvire, profesorii departamentului l-au propus ca profesor, dar, așa cum obișnuiesc geniile artistice, nu era deloc interesat de gloria imediată. În schimb, a plecat în Italia înainte de a primi diploma universitară. Destinația sa a fost Carrara, unde marmura era bogată și unde sculptorii promițători din întreaga lume se adunau. Timp de peste zece ani, el și-a perfectionat arta sculptării în marmură, iar lucrările sale au început să fie expuse în piețele din Milano și în alte orașe din Italia, precum și să atragă atenția Muzeului Vaticanului. Cu toate acestea, Benone nu era mulțumit. Motivul pentru care a vizitat Coreea a fost de a învăța de la tăietorii de piatră coreeni, cunoscuți pentru abilitatea lor de a sculpta granitul, considerat cel mai dur material.

 

Timp de câteva zile, am fost cu el în căutarea materialelor și uneltelor de sculptură. Cu toate acestea, găsirea lemnului a fost o provocare. A indicat că ar prefera pinul sau fagul, dar nu și-a imaginat prețul ridicat al pinului. Proprietarul plantației a spus că pinii cu un diametru de aproximativ 1 metru nu sunt disponibili în Coreea și, chiar dacă ar exista, ar costa enorm de scump. În cele din urmă, după discuții cu Benone, am cumpărat un pin de 6 metri lungime și cu un diametru de peste 1 metru de la un depozit de lemn din Incheon. Câteva zile mai târziu, un camion cu lemnul de pin a ajuns pe campus. Benone și-a salutat lemnul pentru o vreme și, după o conversație îndelungată, a numărat inelele lemnoase și a spus că ar avea cu siguranță peste 100 de ani.

 

A început apoi munca. Sunetul ferăstrăului electric tăind lemnul răsuna zgomotos în campus, iar studenții care treceau se adunau curioși. Cu toate că stăteam acolo aproape tot timpul și îl urmăream, frigul de minus 12 grade pătrundea în oase. Cu toate acestea, Benone și prietenul său român, Orian Laurian, venit din Belgia pentru a-l ajuta, s-au concentrat tăcut asupra lucrării, fără a se lăsa afectați de frig. Privind această scenă, am simțit bucurie și reverență în fiecare moment în care o operă de artă gigantică lua naștere. În cele din urmă, lucrarea a fost finalizată. Benone a creat o lucrare bazată pe „Stâlpul Infinit” al sculptorului mondial Brancusi, în care a încorporat motive tradiționale românești și a numit-o „Stâlpul Infinit al Coreei”.

 

Cu toate că lucrarea a fost terminată, era necesară aprobarea autorităților universitare pentru a o instala pe campus, iar soclul pentru lucrare trebuia produs separat. Din cauza problemelor financiare, această lucrare a fost lăsată în întuneric într-un colț al campusului timp de aproximativ 3 ani. Apoi, în 2007, la 20 de ani de la înființarea Departamentului de Limba și Literatura Română, am inițiat o campanie de strângere de fonduri și am cerut sprijin absolvenților, povestindu-le despre „Coloana Infinitului din Coreea”. În prezent, cu sprijinul lor financiar, „Coloana Infinitului din Coreea” (înalt de aproximativ 8 metri, greutate de 33 de tone) se ridică în sus pe malul frumos al lacului din campusul Global al Universității de Limbi Străine din Coreea, mândrindu-se cu măreția sa și povestind studenților care îl privesc despre visele și speranțele infinite care se vor desfășura în viitor.

 

Dacă la Universitatea Stanford din SUA există Parcul de Sculpturi Rodin, la Campusul Global al Universității de Limbi Străine din Coreea există Parcul de Sculpturi Brancuşi. În 2007, cu ocazia sărbătoririi a 20 de ani de la înființarea Departamentului de Limba și Literatura Română, a fost instalat pe campus „Coloana Infinitului din Coreea”, inspirat de una dintre cele trei capodopere ale lui Brancusi. În plus, în 2017, cu ocazia sărbătoririi a 30 de ani de la înființare, a fost instalată „Masa Tăcerii din Coreea”. În aceeași logică, în 2027, odată cu instalarea „Poarta Sărutului din Coreea”, Parcul de Sculpturi Brancusi va fi completat pe Campusul Global al Universității de Limbi Străine din Coreea.

 

„Masa Tăcerii din Coreea” (cu un diametru de 2m)

 

Masa Tăcerii a lui Brancuși, cu un diametru de 2,15m, este alcătuită dintr-o masă rotundă din piatră și 12 scaune. Interpretarea acestei opere este foarte variată, dar în primul rând, se poate asocia cu 'perfecțiunea' cercului și, în același timp, se poate interpreta ca 'Isus și cei doisprezece apostoli'. Astfel, „Masa Tăcerii din Coreea” poate fi interpretată ca o 'creație' și 'început', asemănător cu modul în care Isus Hristos a creat lumea. Acest lucru poate fi, de asemenea, interpretat ca 'nașterea Departamentului de Limba și Literatura Română' sau 'începutul studiilor la Departamentul de Limba și Literatura Română pentru studenții noi' sau 'începutul de vieții universitare al studentilor respectivi'.

 

„Poarta Sărutului din Coreea”

 

Sărutul simbolizează 'dragostea' sau 'maturizarea ca adult'. Prin urmare, studenții de la Departamentul de Limba și Literatura Română, pe măsură ce învață limba română, pot interpreta acest lucru ca 'maturizare academică' sau 'dragoste pentru națiunea și istoria românească sau pentru Departamentul de Limba și Literatura Română'.

 

„Coloana Infinitului din Coreea”

 

Coloana Infinitului” integrează simbolurile 'ascensiunii', 'urcării' și 'transcendenței' asociate cu filozofia lui Brancusi. Din această perspectivă, „Stâlpul Infinit al Coreei” (înalt de 8m, greutate de 32 tone) poate fi interpretat ca studenții de la Departamentul de Limba și Literatura Română care, după absolvire, se integrează în societate și 'realizează o dezvoltare infinită'. Asadar cele trei opere pot fi interpretate astfel:

 

„Studenții care intră la Departamentul de Limba și Literatura Română învață limba română, ajung să iubească nu numai Departamentul de Limba și Literatura Română, ci și națiunea și istoria românească, iar după absolvire, ei ating o dezvoltare infinită pe măsură ce se integrează în societate”.

 

MDP: Se ştie că dacă studenţii dumneavoastră nu postează pe internet imagini şi descrieri frumoase din şi despre România îi depunctaţi.

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Mai întâi, sunt extrem de curios cum ai aflat această informație. Începând cu anul 1997, de când am devenit profesor universitat de limba română, am căutat în fiecare zi toate articolele de știri despre România pe www.naver.com (echivalent cu google.com). Acolo, am găsit recenzii ale coreenilor care călătoreau în România, iar în anii '90 și 2000, existau multe articole greșite sau negative despre România. (Era o perioadă în care informațiile despre România erau foarte limitate, ceea ce a fost unul dintre motivele pentru care am publicat „The Garden of Mary, Travel to Romania"). Într-o zi, în timpul unei lecții, am întrebat studenții dacă există vreo modalitate de a șterge recenziile negative, iar studenții mi-au spus că trebuie să posteze mai multe informații bune pentru a acoperi acele informații. Ulterior, i-am convocat pe studenții selectați ca bursieri ai guvernului român și le-am spus că, atunci când vor vizita România, ar trebui să posteze multe poze frumoase pe naver.com. Le-am explicat că, având în vedere că guvernul român le acordă burse, este important să se dedice studiilor și, în același timp, să surprindă frumusețea României în fotografii. Le-am avertizat că, în caz contrar, vor primi puncte de penalizare.

 

MDP: Ce scriitori români v-au fascinat? Se ştie că aţi scris o carte despre Mircea Eliade, Eugen Ionescu și Emil Cioran…

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Autorul pe care l-am studiat în România este Marin Preda. Desigur, în timp ce predau despre istoria și cultura României, ajung să conectez natural la filosofia lui Mihai Eminescu, așa că știu și câte ceva despre operele lui Eminescu. În cursurile mele precum „Literatura română modernă" și „Înțelegerea romanului românesc", predau opere ale multor poeți și romancieri români, printre care Nicolae Filimon, B.P. Hasdeu, Titu Maiorescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Ion Slavici, Duiliu Zamfirescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Gib I. Mihaescu, Camil Petrescu, George Călinescu, Ștefan Augustin Doinaș, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, etc. Eliade, Ionescu și Cioran sunt scriitori cunoscuți pe scară mondială, așa că am publicat o carte despre ei pentru a preda studenților mei. Desigur, sunt conștient că operele lui Mircea Eliade necesită o viață întreagă pentru a fi studiate în profunzime și că operele lui Emil Cioran pot fi dificil de înțeles chiar și prin lectura cărților traduse în coreeană. În cazul operei lui Cioran, le predau doar despre viața lui Cioran, nu opera. Toți cei trei sunt autori și filosofi din Romania de nivel mondial, dar aș dori să aflu mai mult despre Cioran fiindca mi-e simpatic de el.

 

MDP: Cum aţi explica pe scurt una dintre temele dumneavoastră: „Mitul, filosofia şi mentalitatea oamenilor celor doua tării: România şi Coreea.

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Este o întrebare foarte dificilă. Despre aceasta predau studenților în limba coreeană, dar cred că va fi dificil să explic în limba română... Totuși, voi încerca o dată.

 

România se află în Europa, iar Coreea este situată în Asia. Prin urmare, cred că trebuie să abordăm România și Coreea mai întâi într-un context mai larg, ca europeni și asiatici. Cea mai distinctă diferență între europeni și asiatici este modul în care aceștia gândesc, fiind diferențiați între monism și dualism. Filozoful Descartes este foarte cunoscut pentru dualismul său. Pe de altă parte, filozofia orientală se bazează aproape în întregime pe monism. De exemplu, în Occident, Dumnezeu și omul sunt distincți. În schimb, în budismul asiatic, omul poate atinge starea divină prin disciplină. Cu alte cuvinte, granița dintre om și zeu este neclară. Astfel, filozofia orientală încearcă să vadă cerul și pământul ca pe unul singur, să nu facă distincție între bărbat și femeie, considerandu-le uman, și, de asemenea, să echivaleze omul cu animalele și plantele, îndemnând să nu omorâm, ci să iubim. Există chiar și o expresie în filozofia orientală care spune că „praful este universul”, adică praful și universul sunt unul și același.

 

Pe de altă parte, în filozofia occidentală, cerul și pământul sunt separate în explicații, iar bărbatul și femeia sunt analizați în detaliu pentru a evidenția caracteristicile distinctive. Prin urmare, filozofia analitică a avansat mult în Occident. Din această perspectivă, chiar dacă dialectica s-a născut în Europa, se poate considera că asiaticii o înțeleg mai bine.În plus, europenii au o puternică tendință de individualism, pe când asiaticii au un caracter colectivist puternic. De exemplu, în Coreea, se spune „soția noastră” referindu-se la „soția mea”, deoarece comunitatea în care aparține persoana este importantă. Folosirea cuvântului „my” în engleză pentru „soția mea”, „cartea mea”, „școala mea” poate da impresia altora că persoana respectivă este egoistă.

 

Filozofia budistă descrie etapele dezvoltării gândirii umane astfel:

 

Etapa 1: Muntele este munte, iar apa este apă.

 

Etapa 2: Muntele nu este munte, iar apa nu este apă.

 

Etapa 3: Muntele este apă, iar apa este munte.

 

Etapa 4: Muntele este munte, iar apa este apă.

 

Etapa 1 reprezintă stadiul în care un copil, după naștere, imită și învață tot ce spune mama. Etapa 2 este stadiul adolescenței, în care tânărul nu mai urmează cuvintele părinților și rezistă tuturor lucrurilor într-un mod natural, devenind matur. Etapa 3 cuprinde aproape toți oamenii de pe Pământ. Aristotel susține că datorită statutului nostru în această etapă, începe suferința umană. În final, Etapa 4 reprezintă revenirea la Etapa 1, dar este o etapă eliberată, caracterizată prin o minte imperturbabilă și o liniște interioară față de orice problemă. Se crede că în această etapă intră monahii budismului sau adulții creștini eliberați.

 

Până acum am discutat despre diferențele dintre europeni și asiatici, dar există și multe similitudini între români și coreeni. În primul rând, mitul românesc „Meşterul Manole" și mitul coreean „Dangun" transmit acelaşi mesaj. Ambele mituri evidențiază necesitatea sacrificiului pentru a atinge idealurile. În povestea Dangun, tigrul și ursul, dorind să devină oameni, au trebuit să îndure încercarea de a trăi într-o peșteră fără lumina soarelui și hrănindu-se doar cu iarbă(mugwort in engleza) și usturoi. Tigrul nu a rezistat și a părăsit peștera în mijlocul încercării, în timp ce ursul a perseverat până la sfârșit, reîncarnându-se ulterior într-o femeie, căsătorindu-se cu un zeu pe nume Hwanwoong (tatal lui Dangun) și născându-l pe Dangun.

 

În afară de asta, dupa cum a scris filosoful grec Platon despre vindecarea sufletului de către daci, dacii tratau și mintea pentru a vindeca corpul uman. Cu alte cuvinte, dacii nu separau corpul și mintea umană, ci le considerau ca fiind unite. Metoda de tratament a daco-misilor era revoluționară pentru vremea lor și, în zilele noastre, medicina modernă din Occident se concentrează asupra tratamentului mental așa cum o făceau dacii. Desigur, metodele de tratament ale dacilor au fost folosite pe scară largă în medicina tradițională asiatică, în special în Coreea și China.

 

MDP: Ce a reprezentat Confucianismul pentru Coreea?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Confucianismul a înflorit în timpul dinastiei Joseon și are încă o mare influență asupra vieții coreenilor.

 

MDP: Car ar fi consecinţele sau avantajele unei viitoare unificări a Coreei de Nord cu Sudul coreean?

 

Prof. univ. dr. Jeong-O Park: Unificarea dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord este o problemă extrem de dificilă din cauza complexității intereselor celor patru mari puteri din regiune (SUA, China, Japonia și Rusia). În cazul în care Coreea de Sud și Coreea de Nord se unesc în viitor, pe termen scurt ar exista dificultăți economice semnificative, similar cu unificarea Germaniei, însă pe termen lung, se crede că ar avea efecte pozitive în mai multe domenii.

 

Oamenii de știință germani care au experimentat unificarea Germaniei de Est și de Vest au menționat că finalizarea unificării este o provocare pe termen lung și ar dura cel puțin o generație. Ei au subliniat că unificarea peninsulei coreene ar fi o provocare mai mare decât cea dintre Germania de Est și de Vest, din cauza diferențelor semnificative dintre regimuri. În special, Ulrich Blum, directorul Institutului de Cercetări Economice Halle din Germania, a declarat într-un simpozion organizat la Seul în 2010: „Situația actuală dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord poate fi considerată mult diferită față de momentul unificării Germaniei, deoarece Germania de Est avea o populație și un PIB pe cap de locuitor de aproximativ 20% din nivelul Germaniei de Vest, în timp ce, în comparație, populația Nordului reprezintă doar 40%, iar PIB-ul pe cap de locuitor este doar 5% în comparație cu Sudul”.

 

De asemenea, el a menționat că în cazul unui colaps brusc al regimului nord-coreean, care ar putea fi asemănat cu "comunismul în epoca de piatră", Coreea de Sud ar trebui să suporte o povară financiară ce depășește orice imaginație. Cu alte cuvinte, în procesul de unificare, Coreea de Sud ar trebui să ofere sprijin financiar de aproximativ 250 de miliarde de dolari anual pentru Nord. În 2010, Comisia de Planificare a Viitorului, sub comanda directă a președintelui, a estimat că unificarea treptată ar necesita 322 de miliarde de dolari, în timp ce unificarea rapidă ar necesita 2 trilioane și 140 de miliarde de dolari. De asemenea, Institutul de Cercetări Economice Samsung a estimat că ar fi nevoie de 40 de trilioane de woni în fiecare an pentru a ridica nivelul de trai al nord-coreenilor la cel al sud-coreenilor. Deși costurile pot varia ușor între instituții de cercetare, pentru unificarea rapidă, sarcina financiară estimată pe cap de locuitor coreeni ar ajunge la aproximativ 5000 de dolari, aproape de nivelul unei catastrofe. Acesta este motivul pentru care, într-un sondaj de opinie realizat în 2014 cu privire la „Percepția coreenilor cu privire la unificare”, 63,5% dintre respondenți au afirmat că preferă unificarea treptată.

 

MDP: Prin toată activitatea domniei voastre de promovare a României, cu tradiţiile, cultura şi realizările sale, aţi reuşit să creaţi şi să menţineţi în timp o legătură de suflet, una diplomatică între statul român şi cel coreean, iar interviul de faţă  este un bun prilej de a vă mulţumi pentru dragostea faţă de ţara noastră, faţă de limba română, dar, mai ales, pentru promovarea României, pentru încrederea şi sprijinul acordate României la desăvîrşirea imaginii pe plan internaţional. Cu mulţumiri şi consideraţie, Maria Diana Popescu

 

Profesorul universitar doctor Jeong O Park este şeful Departamentului de Limba română de la Hankuk University of Foreign Studies din Seul, unde se predau 45 de limbi străine şi este pe locul trei în lume după Franţa şi Rusia, în funcţie de numărul de limbi străine predate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu