sâmbătă, 4 august 2018

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ si Duhovnicul meu Monahia Porfiria




GHIMPII - Arhiepiscopul Iustinian Chira


Tuturor oamenilor le doresc ghimpii greu de stapânit ai nemultumirii de sine, ca pe cel mai pretios si luminos dar. E în firea oamenilor zbuciumul, nemultumirea de sine, setea dupa noi orizonturi, dorul dupa desavârsire.

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Parintelui - un ghid al frumusetii launtrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 32.



CONSTRUIREA LOCUINTEI - Sfantul Ioan din Kronstadt


        Cel ce si-a construit o locuinta, dupa lege are dreptul sa locuiasca în ea. Noi suntem locuintele Creatorului nostru. El ne-a creat pentru El, caci „El toate le-a facut pentru slava Sa”; deci El este acela ce trebuie sa locuiasca în noi si nu diavolul, acest ucigas, hot si mincinos. „Vino si Te salasluieste întru mine” (din rugaciunea catre Sfântul Duh). „Noi vom veni la el si vom face locas la el” (Ioan 14, 23). „Nu stiti, oare, ca voi sunteti templul lui Dumnezeu, si ca Duhul lui Dumnezeu locuieste în voi?” (1 Corinteni 3, 16).

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea intru Hristos, traducere de diac. Dumitru Dura, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 1995, p. 136






Duhovnicul meu Monahia Porfiria

Pe când eram șoferiță de taxi, timp de aproximativ un an, participam o dată pe săptămână la emisiunea Smaragdei Karaghiorga, de la postul de radio al Bisericii Greciei. Emisiunea era ascultată de mulți oameni. Destui dintre ei mă sunau la telefon, ca să-mi mulțumească pentru ajutorul pe care-l primeau.

Într-o după-amiază m-a sunat un  preot din eparhie, ca să mă felicite pentru toate cele pe care le spusesem la emisiune. Am întrebat care este numele lui: părintele Ioannis Mitsopoulos. Am vorbit destul despre Dumnezeu, despre dragoste și despre problemele oamenilor. Înainte de a închide telefonul, mi-a spus:

 – Simt că aveți o problemă. Aș putea cumva să vă ajut?

Am rămas fără grai… căci într-adevăr, în acea perioadă ceva anume mă chinuia. În câteva secunde au trecut diferite gânduri prin mintea mea. I-am răspuns:

 – Slavă lui Dumnezeu, părinte, sunt bine! Nu am nevoie de nimic. Vă mulțumesc.

El însă insista să mă ajute. Dar eu foarte politicos l-am refuzat. Astfel s-a terminat convorbirea noastră. Din fericire, numărul telefonului său rămăsese în mobilul meu. Deja a doua zi l-am sunat și i-am cerut să ne întâlnim. Aveam curiozitatea să-l cunosc îndeaproape. Să cunosc pe omul care atât de mult mă impresionase și despre care sufletul meu îmi spunea că acest om are îndrăznire înaintea lui Dumnezeu.

A acceptat imediat să mă vadă. Peste două zile mă aflam la Kalentzi din Corint. Întâlnirea a avut loc în Biserica Sfântului Constantin, unde liturghisea părintele și se află în centrul satului. Vorbind împreună cu el, am descoperit comoara ce o avea ascunsă în sufletul său. Într-adevăr, este un om plin de dulceață, de dragoste dumnezeiască, ce se revarsă din inima lui, din ochii lui, dar chiar și din zâmbetul lui. Am simțit că sufletul lui era sprijin pentru al meu. I-am cerut să-mi devină duhovnic, iar el a primit cu multă bucurie.

Părintele Ioan este foarte duhovnicesc, iubitor, un părinte vrednic de adorat. Un părinte care știe să iubească și să-și ocrotească fiii. Un părinte care niciodată nu făcea diferență între fiii lui biologici și cei duhovnicești. Un părinte care stă ca un paznic neadormit al Bisericii Sfântului Constantin, al consătenilor săi, dar și al tuturor fiilor săi duhovnicești. Un părinte care știe ce înseamnă jertfa.

Foarte curând aura sfințeniei lui a devenit ca un acoperământ ce a învelit sufletul meu și astfel am început a urca împreună cu el la Cer. Fericirea și dragostea se revărsa atât de mult, încât o dăruiam cum multă bucurie tuturor oamenilor. Simțeam că eram un copil în mâinile lui Iisus și ale starețului meu.

Cunoscându-l, l-am iubit și mai mult. Aceeași dragoste o au și ceilalți fii ai săi duhovnicești. Se interesa de toți la fel de mult; nu făcea deosebire.

Într-o după-amiază am mers la spovedanie. Terminasem spovedania și discutam diferite întâmplări din viața mea de taximetristă. Deodată mi-a spus:

– Copilul meu, nu aș vrea să ridic crucea ta.

Fiindcă nu am înțeles, l-am întrebat:

– De ce spui aceasta, gheronda?

– Fiindcă este foarte grea, fiica mea.

– Ce vrei să spui, gheronda?

– Nu cere prea multe explicații. Ți-am spus, este foarte grea.

– Gheronda, va suferi mult sufletul meu?

– Nu, copilașul meu. Sufletul tău va fi vesel, dar încercările prin care vei trece vor fi multe și grele.

– Ei, de vreme ce sufletul meu va fi vesel, mă va ajuta Preadulcele Iisus și vom ridica crucea împreună.

– Da, fiica mea, așa va fi. Mă bucur pentru credința ta.


Iisus m-a învrednicit să trăiesc nebunia dragostei Sale, a dragostei dumnezeiești. Iubirea pe care a trăit-o Starețul Porfirie pentru Hristos. Însă nu poți trăi măreția lui Hristos fără încercări. Și nu a întârziat ceasul încercării mele. Numai că fusesem răpită foarte mult de cele cerești și uitasem că mai există și pământ. Că mai există și diavol. Și ca un pizmaș ce este, a pizmuit dragostea ce o am pentru Preadulcele meu Iisus și dragostea față de starețul meu, precum și marea mea fericire. Și din Cer unde mă aflam, m-a aruncat pe pământ, vrând să mă ucidă. Dar sufletul meu aparține lui Hristos și numai Lui! De această dată am venit față în față cu el. A fost cel mai înfricoșător lucru pe care l-am trăit vreodată. A venit ca să-mi amintească prezența sa, căci uitasem de el cu desăvârșire.

Atunci mi-am dat seama că venise sfârșitul fericirii mele cerești! Am simțit că peste sufletul meu vine o încercare foarte dură. Și într-adevăr, am avut o luptă foarte crâncenă cu el. Am plâns foarte amar. În fiecare noapte lacrimile mele curgeau ca un torent fierbinte pe obrajii mei. Inima mea a devenit o rană ce neîncetat sângera și continuă să sângereze.

În fiecare zi simțeam că încet-încet mă sfârșeam… Atunci mi-am amintit de discuția cu starețul meu:

– Fiica mea, nu aș vrea să ridic crucea ta. Este foarte grea!

Însă țineam cu tărie sufletul meu să nu se încovoaie din pricina durerii foarte mari pe care o pricinuia ucigașul de suflete, diavolul. Mulțumesc însă sfântului meu stareț, părintele Ioannis Mitsopoulos, din adâncurile sufletului meu, pentru tot ce m-a învățat, pentru toate cele bune pe care mi le-a oferit, pentru toate cele frumoase și dumnezeiești pe care le-a scris în sufletul meu! Îl iubesc și îl voi iubi pentru totdeauna, fiindcă dragostea dumnezeiască nu are niciodată SFÂRȘIT.



Sfântului meu Stareț

Pe urmele tale voi umbla

Și să te ajung voi încerca

Pasul meu să-l fac iute

Dar drumul este anevoios și suitor

Hristoase al meu, să-l ajung mă străduiesc

Ajută-mă să nu obosesc

Pe calea aceasta suitoare

Hristoase al meu, cât Te iubesc!



Hristoase al meu, osteneala mea e multă

Calea suitoare este lungă.

Uite, privește! Sângerez…

Ajutor caut să aflu

De la Starețul pe care-l iubesc

Dă-mi puterea să-l urmez

Hristoase al meu, cât de mult Te iubesc!

O, Părintele meu cel sfânt,

Cât mă liniștești

Și inima mea cea săracă

Cu dragoste tu o umpli

În mâhnirile mele, în durerile mele

Și în deznădejdea mea

Pe tine te am întotdeauna

Dulce mângâiere.


 ~*~

Fragment din cartea Ascultă-mă! ce va apărea în curând la Editura Evanghelismos


Sursa: Pr. Alexandru Stanciulescu Barda












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu