vineri, 2 septembrie 2016

Ca moartea, lasarea fără de cuvinte






Marian Ilie: Ca moartea, lasarea fără de cuvinte





Ii multumesc venerabilului profesor de limba romana din Ramnicu Sarat impatimit al literelor Traian Cristea ca, felictandu-ma si oferindu-mi in dar o nestemata artizanata de domnia sa, mi-a reamintit ca ieri a fost AZI - Ziua Limbii Romane. Am mai gasit asta noapte o postare dedicata acestei zile pe blogul Elenei Toma (http://elenatomaxxl.blogspot.ro) semnata, culmea culmilor, de o inimoasa turco-tataroaica dobrogeana, Urfet Sachir! 

Sunt siderat! Unde-am fost eu ieri, in drumul meu de la Potlogi la Bucuresti si retur, de nici nu mi-a dat prin cap ca era AZI? Dar voi, unde erati ieri, cand era AZI, de nu mi-ati amintit? Sa ma fi tras cineva de ureche, de mana, sa-mi fi dat un bobarnac, sa ma atentioneze... 

Nimic, oameni buni, nimic! Si credeti-ma, eu ieri am stors de sensuri din plin limba-mama, am tastat mii si mii de cuvinte, am rostit mii si mii, altele sau aceleasi, toate invloburate in idei de impact social, dar uitasem ca ieri era AZI si ca trebuia ca la trezire sa ma fi inchinat si sa ma rog la Dumnezeu sa ma pazeasca de lasarea fara cuvinte. E ca moartea prin asfixiere, ca alungarea din propria casa, ca moartea prin insetare sau infometare lasarea fara de cuvinte. Limba mama este erul, apa si hrana naostra, casa ori tara, e insasi viata noastra. 

Cum, Doamne, am ajuns sa traiesc fara sa stiu, uitand ca traiesc? Credeti-ma am alergat o buna parte din zi, dupa ce cea mai mare parte din noapte mi-am petrecut-o cautandu-mi cuvintele precum tembelizatii din jur pe osmotizatii lor pokemoni, inrosind spatiul virtual cu dogoarea cuvintelor mele, in incercarea disperata de a le explica prietenilor ca suntem pe cale de extinctie ca natie si de disparitie ca tara. Am batut strazile dezaxatului Bucuresti tot intru implinirea comunicarii. Ei, bine, de-atata sete de comunicare am uitat ca era Ziua Cuvintelor. Rusine mie! Si rusine voua...

Marian Ilie









De ZIUA LIMBII ROMÂNE, mă simt onorat a vă adresa sincere felicitări, dorindu-vă să ţineţi vie lumina graiului strămoşesc prin noi şi nemuritoare scrieri.

În semn de cinstire - dascălilor, scriitorilor
şi tuturor  acelora  miruiţi cu harul iubirii
LIMBII ROMÂNE...


Te-a chemat destinul să-ţi dăruie har -
Lumina de cânt, lumina rostirii,
Slăvit suveran  într-un strop de nectar,
Tu, dascăl stelar de limba iubire.

Cuvinte puzderii, cuminţi sau rebele,
Propoziţii cereşti avându-te mire
Dărui în juru-ţi, de-ntunric să spele...
Tu dascăl stelar de limba iubire.

Pelinul din doină, jar din baladă
Culegi pentru toţi, ca sfântă cinstire-
Luminii eterne, a iubirii plămadă...
Tu dascăl stelar de limba iubire



 Traian Gh.Cristea - 31 august 2016






Sursa: MI
http://elenatomaxxl.blogspot.com.au/2016/09/marian-ilie-ca-moartea-lasarea-fara-de.html









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu