joi, 24 noiembrie 2016

Accesul femeilor






Accesul femeilor interzis


Într-o epocă în care turismul pare să nu mai cunoască limite, mai există încă destinaţii interzise femeilor, din motive de natura religioasă sau care ţin de tradiţiile locale. Acestea sunt locuri în care femeile nu vor avea niciodată acces.


Imagini inline 2




Muntele Athos

Muntele Athos, din Grecia, este unul dintre locurile în care inegalitatea de sexe se aplică în detrimentul femeilor. Mai mult, această restricţie se aplică şi în cazul femelelor din anumite specii de animale domestice.

Cunoscută printre credincioşi şi ca “Muntele Sfânt”, regiunea cuprinde o parte dintr-o peninsulă a Macedoniei şi din regiunea muntoasă a Greciei. Ţinutul are autonomie, iar aici nu intră decât bărbaţii care au un permis special, deoarece locul este destinat călugărilor ortodocşi.




Arabia Saudită

Dacă eşti femeie şi vrei să intri în Arabia Saudita de una singură, ar fi cazul să ştii că este mai uşor să ajungi pe Marte, decât în această ţară. Turistele neînsoţite nu au voie să intre aici. Singura modalitate prin care femeile străine pot intra în această ţară este ca ele să fie însotite de o rudă de sex masculin. Aici, femeile au nevoie de permisiunea bărbaţilor pentru aproape orice.





Mormintele sacre de la Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India

Deşi este vizitată zilnic de un număr de turişti ce poate ajunge până la 20.000 de persoane, moscheea Haji Ali Dargah Shrine, din Mumbai, India, interzice accesul femeilor în zona mormintelor sfinte de aici.





Muntele Omine din Japonia

Deşi în anul 2004 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, Muntele Omine din Japonia rămâne, în continuare, una dintre destinaţiile turistice interzise femeilor.
De mai bine de 1.300 de ani, doar bărbaţii au escaladat stâncile care duc la templul budist aflat pe vârful muntelui. Acest lucru se întâmplă deoarece se consideră că femeile ar putea distrage atenţia pelerinilor care vin să se reculeagă şi să stea departe de orice tentaţie lumească.




Mănăstirea Frăsinei, România

Şi în România există un loc în care femeile nu au voie să intre, motivele fiind tot cele de natura religioasă. Este vorba despre Mănăstirea de la Frăsinei, aflată în comuna Muereasca, din judeţul Valcea, loc destinat exclusiv călugărilor şi credincioşilor veniţi să se reculeagă.

Rânduiala a fost lăsată de Sfântul Ierarh Calinic, care, vizitând manastirea in secolul al XIX-lea, a decis ca aici să nu se mănânce niciodată carne şi ca inauntrul ei sa nu calce vreodata picior de femeie.


Sursa: Prof. Valentina Lupu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu