miercuri, 5 aprilie 2023

C.J. Hopkins - Noua „Normalitate” a sistemului totalitar „GloboCap”

 



Noua „Normalitate” a sistemului totalitar „GloboCap”

C.J. Hopkins, Dramaturg, romancier, comentator politic

05 Aprilie 2023

 

Impunerea hegemoniei globale și anihilarea rezistenței

 

După ce și-a înfrânt inamicii externi - fascismul și comunismul -, capitalismului nu i-a mai rămas altceva decât să se extindă nestingherit la nivel planetar. Și să își lichideze dușmanii interni.

 

Am fost la Londra să vorbesc cu stânga... nu, nu „stânga” la care probabil vă gândiți. Nu Stânga purtătoare de mască și steag ucrainean. Nu stânga segregaționistă care folosește pronume. Nu „World Economic Forum” (W.E.F), Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.), F.B.I., C.I.A., D.H.S. și „Stânga” iubitoare de M.I.6. Nu „noua stângă normală” globalist-capitalistă. Cealaltă Stângă. Stânga de la vechea școală. Stânga „negaționistă de Covid, Stânga adeptă a „teoriilor conspiraționiste” simpatizantă de Putin, „extremistă de dreapta”.

 

Eram aproximativ 150 de oameni și ne-am adunat într-o „biserică homofobă” din Islington. Da, Islington, care este mai mult sau mai puțin sediul britanic al „Noii Stângi Normale”. Nu ne-a păsat. „Lasă-i să vină după noi”, am spus noi. Nu au făcut-o. Era o sâmbătă. Probabil erau la cumpărături sau la vânătoare de antisemiți imaginari. Deci, am mers înainte și ne-am făcut treaba. „Chestia” noastră a fost o conferință bazată în mod liber pe opoziția de stânga față de W.E.F. și pe diversele sale viziuni distopice pentru viitorul nostru... știi, să mănânci insectele, să nu deții nimic, să fim fericiți, așa ceva. Am fost invitat de acest grup numit Real left să vorbesc într-un panel cu Fabio0 Vighi, profesor de Teorie Critică la Universitatea Cardiff. Nu am vorbit prea mult despre W.E.F. Am vorbit mai ales despre capitalismul globallis, despre totalitarism și „Noua Stânga Normală”.

 

Acestea au fost - în linii mari - liniile mari cele spuse la conferință. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu Stânga (adică, cum a devenit „Noua Stânga Normală”), trebuie să înțelegeți istoria capitalismului global din ultimii 30 de ani și ceva. De fapt, trebuie să te întorci puțin mai departe, la începutul secolului al XX-lea, când „Marele Joc Ideologic” încă era încă în curs. Pe atunci, capitalismul, după ce a răsturnat aristocrațiile, era în marș, transformând lumea într-o singură mare piață. A fost contestată de două ideologii opuse: fascismul și comunismul. Au luptat. Pe scurt, capitalismul a câștigat. Așa s-a născut capitalismul globalist („GloboCap”), ajunsă acum o mare lume capitalistă globalistă. Prezentă de la începutul anilor 1990,  „GloboCap” nu are adversari externi, așa că nu are altceva de făcut decât Clear and Hold (Ștergeți și țineți apăsat), adică să ștergă focarele de rezistență internă și să implementeze uniformitatea ideologică. Ceea ce a făcut în ultimii 30 de ani, mai întâi, în fostul bloc sovietic, apoi în „Războiul global împotriva terorii” și, în sfârșit, în așa-numitele noastre „democrații occidentale”, așa cum tocmai am explicat, în timpul fazei de șoc și surprindere a lansării „Noii Normalități” care continuă să experimenteze, deși oarecum mai puțin dramatic. Cu alte cuvinte, „GloboCap” devine totalitar. Asta este Noua Normală. Nu este totalitarismul bunicului tău. Este o nouă formă globalist-capitalistă de totalitarism. Prezintă o serie de trăsături familiare: suspendarea drepturilor constituționale, propaganda oficială, echipe de urmărire, cenzură, simboluri omniprezente ale conformității ideologice, restricții gratuite ale libertății de mișcare și ale altor aspecte ale vieții de zi cu zi, ura și persecuția oficialilor „Untermenschen”, segregarea, incriminarea disidenței, violența mafiotei, arderea cărților, procesele de spectacol etc. - dar nu va fi nimeni care să marșeze, strigând „rasa maestre!”. Nu este genul ăsta de totalitarism.

 

Pentru a înțelege acest lucru (ceea ce ar trebui să facem), trebuie să înțelegem ideologia global-capitalistă, fapt care nu este atât de ușor pe cât pare. Capitalismul global nu are ideologie... sau, mai degrabă, ideologia sa este „realitatea”. Când nu ai adversari ideologici, nu ai nevoie de o ideologie. Practic ești Dumnezeu. „Realitatea” este orice spui tu că este, iar cine nu este de acord este un „negaționiost al științei”, sau un „teoretician al conspirației”, sau un „malinformaționist” sau un alt tip de „extremist”, iluzii… Nu trebuie să contraziceți ideologia cu nimeni, pentru că nu aveți adversari ideologici. Societatea este împărțită în două grupuri fundamentale:

 

- „oameni normali”, care acceptă „realitatea” și „devianții”, „extremiștii”, care nu o acceptă.

 

Oponenții tăi politici și ideologici sunt patologizați, delegitimați preventiv. La urma urmei, cine ar contrazice „realitatea” în afară de mincinoși și de nebunii clinic? Da, desigur, există un conflict politic și ideologic intra-mural în limitele așa-numitei „normalități”, la fel cum există o competiție intra-murală între corporațiile globale, dar contestarea sistemului ideologic în sine este imposibilă, deoarece nu există niciun teren în afara lui care să lanseze un atac. Acesta este probabil cel mai greu lucru pe care cei mai mulți dintre noi îl putem înțelege. Nu există un teritoriu ideologic în afara capitalismului global. Nu există „în afară”. Nu există adversari externi. Există doar insurgențe și operațiuni de contrainsurgență. Restul este competiție intra-murală. Și iată un alt lucru pe care trebuie să-l înțelegem despre ideologia globalist-capitalistă și care nu îi va face fericiți pe cititorii mei conservatori, pe cititorii mei liberali sau pe cititorii mei de stânga. Dar este esențial pentru înțelegerea „Noii Stângi Normale” și a formei peisajului ideologic actual. Voi încerca să păstrez acest lucru cât mai simplu posibil și să nu mă pierd într-o grămadă de mumbo-jumbo post-structuralist. Gata? O.K., mergem înainte!

 

Capitalismul este o mașină de decodare a valorilor. Decodifică societatea valorilor despotice (adică, valorile religioase, valorile rasiste, valorile socialiste, valorile tradiționale, orice și toate valorile care interferează cu fluxurile nestingherite ale capitalului... Capitalismul nu distinge). Așa „ne-a eliberat capitalismul” (sau democrația pentru cei  zgomotoși), de o „realitate” despotică în care valorile emanau din aristocrați, regi, preoți, Biserică etc., structuri către piață, unde totul este în esență o marfă. Deci: Ura!... Capitalismul ne-a eliberat de despotism! Suntem recunoscători.

 

Nu sunt un fan al despotismului. Problema este că ceea ce se întâmplă acum este o mașină fără întrerupător. Ea domină acum întreaga planetă fără opoziție sau restricționată în orice mod semnificativ. Așa că face ceea ce este conceput pentru a face, dezbrăcând societățile de valorile lor despotice, făcând totul și pe toți o marfă, stabilind și impunând uniformitatea ideologică, neutralizând buzunarele de rezistență internă. Marea majoritate a acestei rezistențe este reacționară. Nu mă refer la asta în sens peiorativ. Cea mai mare parte a opoziției față de „Noua Normalitate” a venit din partea dreptei politice tradiționale, din partea unor oameni care încearcă să-și păstreze valorile, adică să le împiedice să fie decodificate de mașina de decodare a valorilor „GloboCap”.

 

Mulți dintre acești oameni nu văd lucrurile așa, pentru că nu vor să înfrunte faptul că ceea ce rezistă este capitalismul global, așa că îl numesc și altfel, precum „capitalism de prieteni”, „corporatism” sau „cultural”, neo-marxism. Nu-mi pasă cum îl numesc ei, cu excepția cazului în care îi spun „comunism”, ceea ce îi face să pară extrem de proști. Ideea este că acești oameni fac parte dintr-o forță reacționară care se împinge împotriva avansării capitalismului global și a ideologiei sale, indiferent dacă știu pentru ce opun rezistență sau nu.

 

Rusia este o altă astfel de forță reacționară, cel puțin în măsura în care încearcă să apere ceea ce rămâne din suveranitatea sa națională. Siria și Iranul sunt alte două exemple. Toate aceste forțe reacționale sunt integrate în sistemul „GloboCap” și în același timp rezistă absorbției lor de către acesta. Dinamica este complexă. Nu este un desen animat sau un film de la Hollywood cu „băieți buni” și „băieți răi”. Oricum, câmpul de luptă arată așa: ai „GloboCap” care își desfășoară operațiunea„ Clear-and-Hold” și ai reacțiile reacționare („populiste”) împotriva lui. Acestea sunt singurele forțe semnificative de pe câmpul de luptă, în prezent. Ceea ce ne duce la starea mizerabilă a Stângii.

 

Stânga - și mă refer la „Stânga” în sens larg, deci liberalii și atât cei serioși, cât și cei de stânga din Brooklyn - sunt într-o dublă legătură ideologică. Fie se aliniază cu un „GloboCap” din ce în ce mai totalitar, fie se aliniază cu reacția împotriva acestuia. Ei nu se pot alinia cu oponenții, pentru că mulți dintre ei sunt... ei bine, știți, oarecum bigoți, sau cred în Dumnezeu, sau se opun ca drag queens se freacă peste copii. Mulți dintre ei dețin mai multe arme de foc (adică reacționarii, nu drag queens) și arborează steaguri americane uriașe în afara caselor lor (sau orice steaguri arborează în Marea Britanie). Mulți dintre ei au votat pentru Donald Trump, sau Brexit, sau Alternative für Deutschland (AfD), în Germania, sau Mitingul Național din Franța, sau „Frații Italiei”. Aceștia nu sunt oameni care ascultă B.B.C./N.P.R. Aceștia nu sunt oameni care folosesc pronume. Aceștia sunt oameni înfricoșători din clasa muncitoare. Deci, Stânga s-a aliniat cu „GloboCap”, care, la urma urmei, încă decodifică toate acele valori despotice urâte (adică rasismul și alte forme de bigotism) și se opune dictatorilor și fanilor religioși și răspândește „democrația” peste toată planeta. S-ar putea să crezi că sunt glumeț. Eu nu sunt. Capitalismul globalist face asta. Pe care îl susțin, la fel ca toți liberalii și stângiștii.

 

Problema este că, pe măsură ce capitalismul global continuă să facă asta și face un mare spectacol, devine și totalitar. Nu decodifică acele valori despotice din bunătatea inimii sale. Ceea ce face este să stabilească uniformitatea ideologică, dar problema este că „GloboCap” nu are ideologie. Tot ce știe să facă este să decodeze valorile, transformând societățile în negoț și tot ce se află în ele în mărfuri fără valoare. Și o ce face în mod totalitar. Naziștii s-au referit la acest proces drept „Gleichschaltung” (egalizare – n.r.), sincronizarea tuturor elementelor societății conform ideologiei oficiale. Asta se întâmplă, în prezent, la nivel global. „GloboCap” a început tranziția de la o „realitate” de ideologii concurente, state naționale suverane, culturi și valori la o „realitate” nouă, supranațională, post-ideologică, eventual trans-umană, globalizată, iar mesajul este „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”.

 

„Noua Stânga Normală” este evident cu GloboCap. „Noua Stânga Normală” va nega cu furie acest lucru, în timp ce ei strigă pentru mai multă cenzură a disidenței și aplaudă naziștii adevărați care revendică „Sieg”-ul. Așa cum dreapta „populistă” nu poate accepta faptul că ceea ce i se opune este o formă de capitalism, „Noua Stânga Normală” nu poate accepta faptul că este aliniată unei noi forme de totalitarism. Este literalmente de neconceput pentru ei. Le puteți arăta capturi de ecran ale postărilor lor și Twee-uri în care au cerut ca „nevaccinați” să fie închiși în tabere și imagini cu când au format gloate fanatice și au amenințat oameni care nu le-au intonat sloganurile, iar ei se vor uita la tine ca și cum ai fi ieșit din minți… Și așa suntem într-un pic de refacere. Ceea ce, practic, este ceea ce am spus la conferința de la Londra.

 

Mi-aș dori să am un plan de acțiune genial de oferit. Din păcate, nu am. Probabil că nimeni nu o poate face în acest stadiu al situației. La urma urmei, „Noua Stânga Normală” tocmai începe. Acestea fiind spuse, un lucru de care sunt sigur este că, dacă nu vrei să sfârșești prin a mânca insectele și să nu deții nimic și să fii fericit în orașul tău de 15 minute monitorizat de AI în timp ce aștepți ca aplicația de credit social să se actualizeze fișa de vaccinare, astfel încât să puteți accesa contul C.B.D.C. și să efectuați o altă plată minimă pentru datoria din ce în ce mai adâncă a cardului de credit, probabil că ar fi o idee bună să încercați să înțelegeți ce se întâmplă de fapt. Sau poate nu. Ce știu eu? Sunt doar un vechi „stângist de extremă dreaptă”[1].

 

Aranjament grafic - I.M.

 

-----------------------------------

[1] Sursa - https://consentfactory.org/2023/04/03/the-new-normal-left/ - 3 aprilie 2









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu