luni, 4 martie 2024

Jack Rasmus - Războiul din Ucraina

 



Războiul din Ucraina - Generalul Carl von Clausewitz și „Principiile războiului”

Dr. Jack Rasmus

03 Martie 2024

 

Războiul din Ucraina: Rusia presează spre vest. Urmează o ofensivă rusă mai mare?

 

Luna februarie 2024 a marcat începutul celui de-al treilea an de război din Ucraina. Sute, dacă nu mii, de evaluări ale primilor doi ani de război vor fi publicate, ascultate sau vizionate. În vreme ce războiul intră acum în al treilea an, Rusia a anunțat recent victoria într-o bătălie regională majoră pentru orașul strategic Avdeyevka din regiunea Donețk din estul Ucrainei. Avdeyevka a fost piciorul apărării ucrainene în întreaga regiune care, după unele indicii, încep să se fractureze.

 

După victorii strategice similare ale Rusiei în orașele strategice Bakhmut în 2023 și Mariupol în 2022, Rusia nu avea suficiente forțe numerice pentru a valorifica acele victorii și a lansa noi ofensive pentru a-și extinde și mai mult zona de control. Cu toate acestea, după luarea lui Avdeyevka, se pare că acum se poate schimba. De data aceasta, Rusia se îndreaptă spre vest și ia mai multe sate și orașe aflate anterior sub controlul Ucrainei. Mai mult, zvonurile despre o ofensivă rusă tot mai mare care va veni în curând sunt raportate de surse de încredere.

 

Unele dintre aceste surse raportează că peste 110.000 de noi forțe rusești suplimentare au fost poziționate în zona de nord Harkov-Kupiansk, la granița directă cu Rusia. Un nou front rusesc și o ofensivă ar putea apărea în curând în acea regiune. Dacă da, ar face ca recenta victorie a Rusiei Avdeevka – unde au fost angajați 40.000 de soldați ruși - să pară ca o simplă repetiție generală. Alții au identificat alți 60.000 de soldați ruși care se adună, de asemenea, în regiunea Zaporozhiye, extrem de sudică.

 

Pe scurt, imaginea de ansamblu care reiese este că forțele ruse au crescut acum semnificativ în număr pe tot frontul din Ucraina. În timp ce invazia sa inițială din februarie-martie 2022 a implicat doar 190.000 de oameni, răspândiți pe aproximativ 1.500 de mile de front de la Kiev la Crimeea, Ministerul rus al Apărării admite că are peste 600.000 de soldați acum dislocați de-a lungul unui front din estul Ucrainei, pe jumătate din timp. Acest număr este mai mult sau mai puțin confirmat și de ucraineni. În schimb, în ​​timp ce Ucraina avea o forță totală de peste 500.000 în 2022 și probabil mult mai mult până în vara anului 2023, acum nu are, după diverse conturi, nu mai mult de 350.000 de trupe de luptă disponibile.

 

În 2023, Ucraina a lansat o ofensivă generală începând cu începutul lunii iunie. A cerut oprirea ofensivei până la începutul toamnei anului 2023, după ce a suferit pierderi masive de morți și răniți. Estimările variază de la 100 la 300.000 de forțe ucrainene ucise și rănite, în funcție de surse. Majoritatea surselor independente estimează că pierderile Ucrainei au fost în jur de 200.000 în timpul ofensivei din vara 2023 și inclusiv tot anul 2023. Amploarea pierderilor a făcut ca Ucraina să anunțe recent planurile de a încheia încă 500.000 în 2024 pentru a-și reînnoi rândurile. Inițial, această mobilizare din 2024 urma să includă femei și studenți. Cu toate acestea, un strigăt public a forțat acum guvernul ucrainean să reconsidere și să schimbe componența acestui proiect planificat, ale cărui rezultate nu au fost încă finalizate. Între timp, rapoartele și videoclipurile pe smartphone abundă care arată „echipe de recrutare” compuse din poliție ucraineană și alte forțe paramilitare care răpesc bărbați ucraineni de vârstă militară de pe străzi, care sunt apoi trimiși la un antrenament militar rapid și apoi la unitățile militare de pe frontul din estul Ucrainei.

 

Spre deosebire de dificultățile Ucrainei de a-și completa forțele militare, în toamna anului 2023 Rusia a anunțat că antrena deja 420.000 de noi trupe în 2023, disponibile pentru luptă până în iarna 2024 și după. Această mobilizare a forței de muncă a fost compusă, potrivit Ministerului rus al Apărării, în întregime din voluntari, nu din recrutați. Rusia a declarat că cetățenii ruși se oferă voluntari să se alăture armatei ruse cu o rată de 1500 pe zi. Este posibil ca unii dintre cei 420.000 să fi fost deja implicați în recenta bătălie strategică de la Avedeyevka, ca parte a celor 40.000 de soldați ai Rusiei de acolo, care au luat acel oraș la mijlocul lunii februarie 2024.

 

Unii dintre cei 420.000 recrutați și instruiți în 2023 se numără, cu siguranță, printre cei 110.000 pe care Rusia i-a adunat pe frontul de nord Harhov-Kupiansk, precum și printre cei 60.000 pe care Rusia i-a dispus suplimentar pe frontul său de sud Zaporojie.

 

Toată această referire anterioară la numărul relativ de forțe angajate la începutul conflictului, pierdute apoi în doi ani, iar acum mobilizarea în al treilea an are un scop.

 

Principiile războiului

 

Războaiele sunt rareori câștigate când ambele părți sunt aproximativ egale în număr de trupe, arme și echipamente. Conform Principiilor Războiului, un avantaj militar hotărât constă în partea care este capabilă să concentreze forțele superioare și să angajeze acea forță relativ superioară în punctul cel mai slab al adversarului. Concentrarea forței este probabil primul principiu al războiului, deși există în mod clar și alții, dintre care nu în ultimul rând includ: element de surpriză, mobilitate, manevră, rezerve suficiente, care parte are linii interne de comunicare și aprovizionare, calitatea informațiilor, moralul, Înșelăciune, etc. Cu toate acestea, toate aceste alte principii servesc în cea mai mare parte în diferite moduri pentru a spori principiul concentrării forței.

 

Principiul Surprizei poate permite unei forțe de atac mai mici să prindă cu nerăbdare o mai mare, să creeze confuzie și dezordine, să-și disperseze forțele și să-i perturbe capacitatea de a răspunde. Mobilitatea înseamnă deplasarea forțelor într-un punct pentru a crea rapid o concentrare; Mobilitatea și manevra permit concentrarea temporară a forțelor superioare de-a lungul diferitelor puncte slabe ale adversarului. A avea suficiente rezerve este un principiu de o importanță deosebită cu cât conflictul este mai lung; Rezervele restabilesc o concentrare atunci când sunt epuizate; Inteligența descoperă slăbiciunea unui adversar de-a lungul unei linii de conflict; Înșelăciunea convinge un adversar să-și desfășoare forțele incorect etc. Ideea nu este o lecție de tactici sau strategie militare de bază. Este de a oferi o bază pentru a explica de ce războiul din Ucraina din ultimii doi ani a părut să oscileze înainte și înapoi în rezultatul său.

 

Când conflictul a izbucnit în februarie 2022, au existat câștiguri și progrese semnificative ale Rusiei în primăvara lui 2022; ulterior câștigurile ucrainene la sfârșitul verii-toamna 2022; urmată de înfrângerea Ucrainei în ofensiva sa din vara 2023 de către apărarea superioară a Rusiei; acum, în 2024, din nou, Rusia avansează în mai multe locații pe frontul Donbasului și pare că ar putea lansa în curând ofensive și mai ample în altă parte. Principiile Războiului sunt universale și se aplică în orice conflict, fie în timpul războaielor mondiale din secolul al XX-lea, al războaielor din Imperiul S.U.A. în secolul al XXI-lea, războaielor civile, războaielor regionale și chiar insurgențelor de gherilă - în acest din urmă caz, o parte poate fi depășită numeric. dar este capabil, totuși, să-și concentreze forțele într-un singur punct pentru a obține temporar un avantaj relativ de forță și, prin urmare, a învinge un adversar mai mare.

 

Aceste și alte principii de bază ale războiului au fost respectate și scrise de secole. Iulius Cezar a scris despre ei în Comentariile sale de război și în reflecțiile sale despre războiul civil roman. La fel a făcut generalul și teoreticianul militar al lui Napoleon, Bertrand de Jomini, în timpul războaielor napoleoniene. Liddell Hart din Marea Britanie în timpul războaielor mondiale din secolul al XX-lea. Și în războiul de gherilă atât Mao, cât și generalul vietnamez Giap.  Cu toate acestea, probabil cele mai cunoscute publicului larg sunt rezumatele Principiilor Războiului ale generalului prusac Carl von Clausewitz. Clausewitz a scris despre aplicarea Principiilor Războiului atât tactic, cât și strategic. Acesta din urmă include modul în care Principiile sunt afectate de puterea economică, manevrele politice ale elitelor și factorii psihologici. Infama frază „războiul este extinderea politicii prin alte mijloace” îi este în general atribuită. Deși alții au inversat această expresie pentru a spune nu, în contrast, „politica este o extensie a războiului” (Henry Kissinger). Deci, cum au părut Principiile Războiului să influențeze actualul război din Ucraina? Cum au aplicat (sau aplicat greșit) cele două părți - N.A.T.O./Ucraina pe de o parte și Rusia pe de altă parte - până în prezent, astfel încât rezultatul dintre cele două părți să fie rezultatul? Care parte a bântuit cel mai mult Fantoma lui Clausewitz?

 

Operația militară specială inițială (S.M.O.) a Rusiei: prima ofensivă din primăvara anului 2022

 

În ultimii doi ani, presa occidentală și administrația Biden au încercat să creeze mesajul că Operațiunea Militară Specială (S.M.O.) a Rusiei lansată în februarie 2022 a vizat capturarea capitalei Ucrainei, Kiev. După cum spune mesajul, Rusia a fost apoi învinsă într-o bătălie mistică de la Kiev și s-a retras de la Kiev în acea primăvară. Armata Ucrainei ia condus apoi pe ruși până în regiunea estică Donbas din „provincile” separatiste (numite Oblast) Lughansk și Donețk. Cu toate acestea, dovezile care au apărut în ultimul an, și în special în ultimele luni, dezvăluie că acest lucru nu a fost adevărat. Nu a fost bătălie de la Kiev. Și forțele ruse s-au retras din jurul Kievului și nu au fost învinse într-un eveniment de luptă major presupus. Această realitate alternativă reală a fost dezvăluită de declarațiile publice ale participanților ambelor părți la negocierile secrete desfășurate la Istanbul, Turcia, în martie-aprilie 2022, unde reprezentanții Ucrainei și Rusiei se pare că au ajuns la un acord de pace și un compromis provizoriu la acel moment. Elementele cheie ale acestui acord tentativ au fost că Ucraina nu va adera la N.A.T.O., iar „statele” din est Lughansk și Donețk vor rămâne în Ucraina, deși cu un anumit grad de autonomie.

 

În mijlocul negocierilor de la Istanbul, Rusia a fost rugată de liderii Franței și Germaniei (Macron și Sholtz) să dea dovadă de bună credință în negocieri, retrăgându-și trupele în jurul Kievului. Rusia a făcut-o. În timp ce retragerea era în desfășurare, iar acordul de pace de la Istanbul era luat în considerare de către președintele Ucrainei Zelensky, acum este confirmat că premierul britanic, Boris Johnson, a zburat peste noapte la Kiev și l-a convins pe Zelensky să respingă acordul provizoriu și să continue războiul. Se pare că Johnson i-a promis lui Zelensky toate armele militare, banii și sprijinul N.A.T.O. necesare pentru a învinge Rusia militar. Strategia militară a lui Johnson și a N.A.T.O. s-a bazat pe evaluarea inexactă a informațiilor N.A.T.O. la momentul în care armata rusă era slabă și dezorganizată; că economia sa nu a putut supraviețui sancțiunilor impuse de S.U.A. și N.A.T.O.; și că poziția politică a lui Putin a fost slabă și că schimbarea de regim era probabilă pe măsură ce pierderile Rusiei s-au înmulțit și economia ei s-a prăbușit. Aceste informații și acea strategie N.A.T.O. s-au dovedit complet eronate, după cum a arătat istoricul de atunci. Dar evaluarea informațiilor ruse, atunci când și-a lansat S.M.O. inițial în februarie 2022, poate să nu fi fost mai precisă decât cea a N.A.T.O. În ceea ce privește principiile războiului, principiul inteligenței a fost aplicat greșit de ambele părți.

 

Acum se știe că obiectivul inițial al S.M.O. al Rusiei a fost politic, nu militar. După cum s-a dezvăluit acordul tentativ de la Istanbul din martie-aprilie, la scurt timp după invazie, scopul era o demonstrație militară de forță a Rusiei pentru a convinge Ucraina să vină la masa negocierilor de la Istanbul. În acest sens, S.M.O. al Rusiei a avut succes. A adus Ucraina la masa negocierilor de la Istanbul.  Cu toate acestea, informațiile ruse au subestimat politic influența N.A.T.O. în guvernul Zelensky și capacitatea N.A.T.O. (Johnson) de a-l convinge pe Zelensky să continue războiul. Obiectivul politic al Rusiei a fost astfel întrecut de influența politică a NATO de a-l convinge pe Zelensky să continue conflictul militar.

 

Politica a condus astfel S.M.O. inițial al Rusiei, în timp ce contramăsurile politice ale N.A.T.O. ale lui Boris Johnson au condus la continuarea conflictului militar. Celebrul dicton al lui Clausewitz „războiul este o extensie a politicii” a fost confirmat de decizia lui Zelensky de a continua lupta. Dar se pare că așa a fost și afirmația inversă a lui Kissinger: „politica este o prelungire a războiului” a fost confirmată, deoarece Rusia a reușit să aducă Ucraina la masa negocierilor. Nu a existat nicio posibilitate ca S.M.O. inițial al Rusiei să intenționeze să ia Kievul prin acțiuni militare - să nu mai vorbim de cucerirea întregii Ucraine ca mass-media occidentală. Forța S.M.O. era compusă din doar aproximativ 190.000 de soldați ruși. Adică aproximativ patru divizii, răspândite de-a lungul unui front de 1500 de mile de la Kiev la Crimeea. Asta nu a fost nici măcar o concentrare suficientă a forței pentru a lua Kievul, cu atât mai puțin toată Ucraina. Prin urmare, faza inițială S.M.O. a fost în cele din urmă și fundamental o strategie politică, nu militară. Obiectivele sale erau în cele din urmă politice, nu militare. Dacă prima fază a S.M.O. a eșuat în obiectivul său politic, s-a datorat aplicării proaste a principiului de informații.

 

Consilierii de informații ai lui Putin l-au asigurat că Ucraina va veni la masă și va ajunge la un compromis dacă ar fi întreprinsă o demonstrație de forță militară. Evaluarea informațiilor a subestimat însă capacitatea S.U.A./N.A.T.O. de a asigura continuarea războiului. Nu este surprinzător, după ce Ucraina a respins compromisul de la Istanbul și a optat pentru mai mult război, Putin a raportat că a demis o sută de agenți de informații ai Rusiei. Putin însuși a fost înșelat și în timpul negocierilor de la Istanbul, la cererea francezului Macron și a germanului Sholtz de a da dovadă de bună-credință prin retragerea forțelor ruse din jurul Kievului. Putin a recunoscut că s-a îndrăgostit de utilizarea de către N.A.T.O. a principiului înșelăciunii în interviurile sale publice de mai târziu în 2024.  N.A.T.O. a eșuat și în domeniul său de informații. N.A.T.O. a subestimat puternic puterea și durabilitatea politică, economică și militară a Rusiei. Dar eșecul de informații al N.A.T.O. a fost mai mult pe termen lung, în timp ce cel al Rusiei a fost mai tactic pe termen scurt.

 

Nu a fost prima dată când Putin a căzut în înșelăciunea N.A.T.O. De asemenea, el a recunoscut recent că a avut încredere în asigurările Franței și Germaniei în 2015, când aceștia, în persoanele cancelarului german de atunci, Merkel și a președintelui Franței, Olanda, l-au asigurat că Germania și Franța vor pune în aplicare acordul de la Minsk din 2015. Acordul a cerut oprirea. în ostilitățile dintre Ucraina și provinciile separatiste Donbas, Lughansk și Donețk. Dar guvernul ucrainean de la Kiev nu și-a oprit atacurile asupra Donbasului în următorii opt ani, bombardând continuu Donbasul din 2015 până în 2022, ucigând în acest proces 14.000 de cetățeni din Donbas Ucrainei. Desigur, cea mai mare înșelăciune a fost asigurarea SUA și a UE în 1991, când U.R.S.S. s-a prăbușit că N.A.T.O. nu se va „deplasa spre est”. Începând din 1999 a făcut-o. Deci, în efortul său de a ajunge la un aranjament strategic de securitate cu N.A.T.O., Rusia a fost în mod repetat păcălit.

 

Având în vedere evenimentele din 1991, 2015 de la Minsk și din martie 2022 de la Istanbul, nu este probabil că Putin va mai avea încredere vreodată în nicio asigurare verbală din partea Germaniei și Franței, sau a Regatului Unit sau a S.U.A. După cum spune binecunoscuta zicală americană: „pacăliți-mă o dată, să vă fie rușine; pacaleste-ma de doua ori, sa-mi fie rusine'.  Prin urmare, este foarte puțin probabil ca Putin și Rusia să cadă în vreun acord tentativ în războiul din Ucraina. În 2024, orice rezolvare a conflictului va fi determinată de forța militară. Declarația inversă a lui Kissinger „politica este extinderea acțiunii militare” (nu acțiunea militară, extinderea politicii) pare mai probabil să fie aplicată în 2024 și ulterior.

 

Prima ofensivă a Ucrainei: vara-toamna 2022

 

Dacă concentrarea forței, inteligența și înșelăciunea au fost principiile cheie ale războiului în joc în faza inițială a războiului din Ucraina din primăvara anului 2022, până la sfârșitul verii anului 2022, concentrarea forței și elementul surpriză erau forțele dominante. În vara anului 2022, Ucraina a urmărit rapid retragerea Rusiei din Kiev și nordul Ucrainei și a lansat o ofensivă proprie. A folosit cele patru luni din februarie 2022 pentru a-și construi forța de muncă și a se înarma cu arme occidentale (sau cu arme sovietice mai vechi pe care i le dădea Europa de Est). Până în vară, avea 500.000 de soldați disponibili, în limita celor 190.000 încă limitati de Rusia, majoritatea nu mai erau localizați în nord, dar erau angajați să cucerească orașul strategic Mariupol din sud. Aceasta a lăsat regiunea de nord a Harhovului puțin apărat și prea extins. Cu asistența de planificare și strategie a ofițerilor N.A.T.O., inclusiv a generalilor americani la Kiev, în acea vară a anului 2022, Ucraina a copleșit forțele ruse din provincia Harhov din nord și le-a alungat înapoi la Lughansk. A fost o înfrângere tactică clară pentru Rusia.

 

Rusia și-a consolidat forțele la Lughansk prin mobilizarea unei forțe de urgență de 300.000 din rezerviștii săi din Rusia. Această regrupare a inclus, de asemenea, tragerea unor forțe înapoi peste râul Dnipr, în provincia de sud a Herson. Și aceasta a fost o retragere, nu o înfrângere, în ciuda învârtirii presei guvernamentale occidentale și ucrainene.

 

Astfel, până la începutul lui 2023, avantajul inițial al Ucrainei în forțele numerice angajate în prima sa ofensivă la Harhov a fost neutralizat de convocarea Rusiei a 300.000 de rezerviști. Pe măsură ce 2022 s-a încheiat, ambele părți erau aproximativ egale numeric, cu aproximativ 400.000 de soldați.

 

A doua ofensivă învinsă a Ucrainei: vara 2023

 

O nouă fază militară a conflictului era pe cale să înceapă în 2023. Rusia a trecut în defensivă, în timp ce Ucraina a planificat încă o a doua ofensivă mai mare pentru o perioadă în primăvara sau începutul verii 2023. Și aici Ucraina a făcut o greșeală strategică majoră, care În retrospectivă, poate indica un punct de cotitură în război pe termen lung: Ucraina a așteptat nouă luni pentru a lansa o a doua ofensivă în iunie 2023. În timp ce a întârziat, Rusia a construit apărări masive în profunzime pe tot frontul acum mai scurt de 800 de mile. Aceste apărări au fost mai ales adânci în Zaporojie, unde Rusia se aștepta ca următoarea ofensivă a Ucrainei să se concentreze. Nu a fost greu de presupus că acel loc este locul în care Ucraina își va concentra forțele. Zelensky și guvernul său au spus în mod repetat public că acolo va veni ofensiva. Atât despre principiul surprizei pe care Ucraina l-a folosit în avantajul său în ofensiva sa anterioară din vara anului 2022 în nord.

 

Clausewitz și fiecare general înainte și după știe că forțele defensive au un avantaj numeric față de ofensive când vine vorba de concentrarea forței. În mod obișnuit și în medie, o forță ofensivă trebuie să fie de cel puțin trei ori mai mare decât una defensivă pentru a putea predomina. În atacul unei zone urbane majore, raportul trebuie să fie poate de cinci la unu. (Un alt motiv pentru care Rusia în februarie-martie nu ar fi putut plănui să ia Kievul cu doar aproximativ 40.000 în acea zonă).

 

Apărarea masivă a Rusiei, numită linia Surovikin, avea cel puțin trei linii adâncime. Câmpuri extinse de mine, amplasamente de tunuri antitanc, artilerie sau tot felul au fost poziționate în punctele înalte, alături de drone, mii de tancuri și în jur de 400.000 de trupe rusești, dintre care majoritatea erau concentrați pe linia Zaporozhiye. La rândul său, Ucraina nu a reușit să concentreze suficientă forță în acea regiune ca parte a ofensivei sale, menținând forțe mari dislocate în altă parte. Consilierii militari americani de la acea vreme au criticat eșecul Ucrainei de a concentra suficiente forțe în punctul său principal de ofensivă din Zaporojie. Rezultatul ofensivei Ucrainei din 2023 a fost previzibil. Principiul concentrării relative a forței a determinat ofensiva eșuată a Ucrainei. Războiul defensiv - la care Rusia a fost întotdeauna bună - a predominat - așa cum au descoperit naziștii în al Doilea Război Mondial în luptele pentru Moscova în 1941, Stalingrad în 1942 și apoi Kursk în vara anului 1943.

 

Ofensiva Ucrainei din vara anului 2023 s-a dovedit un dezastru militar și o înfrângere tactică uriașă. Rapoartele privind pierderile ucrainene au variat de la 90.000 de morți sau răniți doar în ofensiva de vară și de la 250 la 300.000 în primii doi ani de război. Sursa vestică Mediazone estimează că pierderile totale ale Rusiei în morți și răniți în primii doi ani de război sunt de 37.000.

 

Al doilea câștig de ofensiv al Ucrainei pentru acea cheltuială de forță de muncă în timpul a fost măsurat în doar sute de metri într-o mână de locații. Multe zeci de mii de trupe au fost, de asemenea, pierdute încercând să țină orașul strategic Bakhmut din centrul Donețk în primăvara anului 2023. Aceste pierderi au fost resimțite cu durere când câteva luni mai târziu a fost lansată a doua ofensivă principală. Ofensiva de vară a Ucrainei a avut nevoie de o forță de poate un milion pentru a învinge asupra celor săpate de Rusia în 400.000. Abia avea un raport de 1,5 la 1, dacă asta. Principiul primar al războiului al lui Clausewitz a fost astfel încălcat fundamental, cu rezultate previzibile.

 

A doua ofensivă a Ucrainei a fost decimată de prima defensivă a Rusiei. De fapt, „decimat” - un cuvânt preluat din vechiul cuvânt roman pentru 1/10 din pierderi - a fost o subestimare. Este posibil ca Ucraina să fi pierdut o treime și cu siguranță un sfert. Clausewitz trebuie să fi privit în jos și doar a clătinat din cap. În timp ce a doua ofensivă a Ucrainei își făcea dinții pe stânca liniei Surovikin, Rusia se pregătea deja pentru 2024. Odată ce ofensiva Ucrainei din 2023 a fost oprită până în toamna lui 2023, Rusia a anunțat că antrenează 420.000 de noi soldați. Aceste forțe vor fi disponibile pentru a se alătura frontului în 2024. În schimb, până la sfârșitul anului 2023, Zelensky a anunțat că Ucraina trebuie să recruteze (sale) și să mobilizeze alți 500.000 în 2024 pentru a reumple forțele pierdute în 2023. La început, proiectul de plan a inclus studenți și femei, dar protestele publice ucrainene l-au forțat să retragă acel plan. Până în prezent, planul final nu a fost încă definit în forma finală; nici recrutarea a început. Se pare că noul plan va folosi mijloace pentru a forța pe cei aproximativ 6 milioane de ucraineni care au emigrat în Europa când războiul a început să revină. Între timp, echipele de poliție și paramilitari ucraineni au răpit cu forța bărbați ucraineni în vârstă de militari de pe străzi și i-au trimis la armată.

 

Deci imaginea din februarie 2024 care intră în al treilea an de război este Rusia cu 600.000 de bărbați în arme pe front la începutul lui 2024, după cum a confirmat Ministerul Apărării al Rusiei, posibil mai mulți dintre cei 420.000 înrolați și antrenați în 2023. linia. Presupunând o anumită rotație, desfășurarea totală a Rusiei în Ucraina ar trebui să ajungă la aproximativ 800.000 în acest an. Între timp, forțele Ucrainei sunt estimate la 350.000, ceea ce include 100.000 de rezerve ale celor mai bune unități ale sale.

 

Ofensiva a Rusiei: primăvara 2024?

 

Forțele Rusiei se adună pe mai multe fronturi. Există cei 60.000 de locuitori aflați în sudul provinciei Zaporozhiye care ar putea plănui să ia restul provinciei încă ocupate de Ucraina. Și se estimează că încă 110.000 s-au adunat în nord, se pregătesc să relueze și provincia Harhov. Se așteaptă ca una sau ambele ofensive regionale să înceapă în această primăvară. Între timp, forțele ucrainene sunt alungate în mod constant de la recenta lor înfrângere de la Avdeyevka - al treilea oraș strategic major luat de Rusia (primul Mariupol și al doilea Bakhmut) - în timp ce 40.000 de forțe ruse împing un al treilea front spre vest de Avdeyevka. De data aceasta, avantajul Concentrarii Forțelor revine decisiv rușilor.

 

Liniile interne de aprovizionare și comunicare sunt, de asemenea, principii cheie ale războiului. Aici, când începe cea de-a doua ofensivă anticipată a Rusiei, Rusia are un alt avantaj strategic. Are practic toate liniile interne de aprovizionare. În schimb, Ucraina trebuie să depindă de liniile care ajung înapoi în Europa și peste Atlantic. Și liniile Ucrainei par să se usuce din două motive. În primul rând, Europa a rămas fără vechile arme U.R.S.S. pe care le-au primit Ucrainei. Acum se cufundă în magazinul său de arme mai moderne furnizate de S.U.A., cum ar fi rachetele de croazieră și avioanele F-16. Mai supărător, atât S.U.A., cât și Europa par să nu poată furniza Ucrainei muniția militară necesară, în special obuze de artilerie de 155 mm. În cel mai bun caz, UE produce doar 4-5.000 pe lună. (În timpul ofensivei de vară, Ucraina folosea 6.000 pe zi!) Producția americană de 155 mm este abia mai suficientă. A început războiul producând 14.000 pe lună. Acum sunt 28.000 pe lună. Încă nu este suficient. După încă un an, SUA pretinde că vor produce 50.000 pe lună. Dar Zelensky spune că acum are nevoie de 1 milion de obuze pe an. S.U.A. au trebuit să aranjeze muniție pentru Ucraina din Coreea de Sud și, se pare, acum, din Japonia. Rusia, pe de altă parte, produce 1 milion de obuze pe an. Adică aproape 100.000 pe lună plus obuzele suplimentare pe care le primește din Coreea nr. Această problemă cu muniția este reprodusă în alte grade de producție de muniție.

 

În același timp, opoziția pare să crească în cadrul armatei americane pentru a oferi Ucrainei arme americane mai moderne, epuizând astfel stocurile americane. De exemplu, doar un număr mic de tancuri Abrams au fost furnizate Ucrainei până în prezent. F-16 vor fi extrase din stocul Europei, dar din versiuni mai vechi ale aeronavei. SUA au furnizat până acum doar 7 unități de apărare antirachetă Patriot, dar 5 au fost deja distruse. Sistemele Patriot costă miliarde și durează mult pentru a fi produse. Nu este probabil că armata americană va dori să sacrifice prea multe altele în 2024 rapid. Apoi mai este problema finanțării S.U.A. pentru Ucraina, care continuă să se lupte prin Congres, cu puțină lumină la capătul acelui tunel. Ucraina este total dependentă, cu alte cuvinte, de alte surse decât propria sa producție, iar acele linii de aprovizionare sunt susceptibile la schimbarea vântului politic din vest. Chiar și avantajul timpuriu al Ucrainei în informațiile câmpului de luptă prin supraveghere se estompează. Inițial, a folosit în totalitate sistemul de satelit Starlink al lui Elon Musk, dar Rusia a găsit o modalitate de a accesa asta și pe câmpul de luptă acum.

 

Pe scurt, dezavantajul Ucrainei în armele critice este în creștere. La fel este și dezavantajul său în superioritatea aerului din față. Principalele sale succese au fost scufundarea mai multor nave rusești cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de vest. Dar asta nu a avut nici un impact apreciabil asupra progresului războiului de la sol. Nici una dintre numeroasele arme N.A.T.O. care au „schimbat jocul” ale presei occidentale de-a lungul războiului.

 

Schimbarea strategiilor în războiul din Ucraina

 

Este posibil ca Ucraina să fi pierdut războiul încă din ofensiva eșuată din vara-toamna 2023. De atunci nu a mai putut să-și recupereze pierderile în bărbați sau materiale, deoarece avantajele Rusiei în ambele crește constant. Ucraina este total dependentă de finanțarea S.U.A./N.A.T.O., atât pentru arme, cât și pentru menținerea economiei pe linia de plutire. Jumătate din bugetul Ucrainei a fost asigurat de Occident. Și această finanțare devine din ce în ce mai greu de furnizat, așa cum au demonstrat recent evenimentele din Congres, odată cu eșecul administrației Biden de a o convinge să transmită Ucrainei ajutorul suplimentar de 61 de miliarde de dolari solicitat. La rândul ei, Europa a adoptat o legislație care să ofere Ucrainei încă 54 de miliarde de dolari, dar asta sub formă de împrumuturi distribuite pe mai mulți ani. Dar nicio sumă de finanțare din partea vestului nu poate înlocui pur și simplu lipsa de bărbați (și femei) în arme a Ucrainei, deoarece războiul își epuizează sursele disponibile de forță militară. Dacă Ucraina poate restabili o concentrare de forță pentru a neutraliza Rusia este foarte îndoielnic.

 

La începutul conflictului, strategia S.U.A. și N.A.T.O. a fost să înarmeze Ucraina până în dinți cu arme pentru a lupta împotriva războiului, să impună sancțiuni Rusiei despre care credeau că îi vor submina economia și capacitatea de a produce arme militare, să-i reducă capacitatea de a vinde petrol la nivel global cu care să-și finanțeze armata și chiar economia civilă și să parieze că pierderile din război și crizele economice vor avea ca rezultat instabilitate politică în Rusia și răsturnarea lui Putin. Dar nimic din cele de mai sus nu s-a întâmplat sau nu se va întâmpla. Dacă ceva, războiul a întărit poziția lui Putin, în care sondajele arată o impresie favorabilă publicului de 80%. Realgerea sa în această primăvară este aproape asigurată. În schimb, guvernul lui Zelensky este rupt de nemulțumire și zvonuri despre lovituri de stat. El a înlocuit majoritatea generalilor militari de rang înalt și mulți oficiali guvernamentali. Capacitatea lui de a continua legea marțială se epuizează în câteva luni, după care sunt probabile alegeri și, dacă au loc, majoritatea relatărilor independente prevăd că va pierde realegerea cu marje mari.

 

În acest scenariu din ce în ce mai sumbru pentru N.A.T.O. și administrația Biden, strategia S.U.A. și N.A.T.O. se schimbă acum și ele. Noua strategie a S.U.A. nu este finalizată oficial, dar pare să se îndrepte către următoarele elemente: Ucraina trebuie să treacă militar la o strategie defensivă cu o nouă linie undeva la est de râul Dnipr în zona Donbas-Zporojie și Harkov în nord. Trebuie să-și reconstruiască forțele militare în 2024. S.U.A./N.A.T.O. îi va furniza noile arme avansate necesare (F-16, rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, drone cu rază lungă de acțiune etc.) pentru a-i împiedica pe ruși de la câștiguri mai mari. După alegerile din S.U.A. din noiembrie 2024, Ucraina poate lansa încă o a treia ofensivă în 2025, după ce și-a reconstruit forțele. Între timp, Ucraina (și NATO) ar trebui să „joace timp” în culise, așa cum a făcut-o în 2015.

 

Cu toate acestea, nu toți cei din Washington DC acceptă această schimbare viitoare a strategiei S.U.A. Unii neoconservatori doresc din nou să „dubleze”, fie trimițând trupe N.A.T.O. în vestul Ucrainei pentru a elibera mai multe forțe ucrainene pe front; să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă furnizate de SUA (F-16, rachete ATACMS, drone) pentru a ataca adânc în interiorul Rusiei; să sechestreze și să distribuie activele Rusiei de 300 de miliarde de dolari în băncile occidentale înghețate la începutul războiului și să le folosească pentru a finanța Ucraina; și chiar să ia în considerare utilizarea armelor nucleare tactice dacă Rusia trece vreodată râul Dnipr sau ar încerca să cuprindă Kievul.

 

La rândul său, S.M.O.-ul Rusiei s-a schimbat și el. În timp ce Rusia este deschisă pentru discuții cu Occidentul (se pare că unele contacte timpurii au loc în secret), acțiunea militară va determina rezultatul războiului. Gata cu „asigurări” verbale occidentale. Cel puțin, Ucraina trebuie să respingă în mod clar aderarea la NATO. Trebuie să îndepărteze influențele fasciste din armată și guvern – adică să denazifieze. De acum înainte, trebuie să fie neutră și să nu mai fie o amenințare strategică pentru Rusia. N.A.T.O. trebuie să fie de acord cu un acord de securitate pe termen mai lung cu Rusia. Dar pot fi mai multe.

 

Semnalele lui Putin și alți oficiali ruși de rang înalt din ultimele luni sugerează, de asemenea, că, dacă Ucraina continuă războiul sau Occidentul ar escalada în continuare, atunci Rusia consideră că toate provinciile rusofone trebuie să devină parte a Rusiei, așa cum au făcut-o deja cele patru din est. Aceasta înseamnă zona Harkov, toate provinciile de la est de râul Dnipr și provinciile sudice Mykolaiv și Odessa. Poate chiar Kievul. Probabil că nici Rusia nu va vorbi cu Zelensky, ci doar cu N.A.T.O. Cu alte cuvinte, acțiunea militară continuă va determina eventualul rezultat al războiului.

 

După cum indică pozițiile respective, toate părțile sunt încă destul de îndepărtate. Negocierile sau o înțelegere nu sunt pe nicio masă sau pe cale să fie. Asta înseamnă că toate părțile pariază în continuare pe o soluție militară. Dar, așa cum au arătat deja Principiile războiului lui Clausewitz, care parte are cea mai mare concentrare de forțe, atât tactic, cât și strategic, are avantajul suprem. În plus, ecuația războiului este influențată și de ce parte rămâne mai întâi fără rezerve; care are liniile interne mai puternice; care îl poate înșela mai bine pe celălalt cu privire la cum și unde va ataca în continuare; care forțe au o pregătire și un moral mai buni; care economie o poate produce pe cealaltă; care are cele mai multe și mai bune arme. Și, nu în ultimul rând, care lideri sunt mai capabili și pot rămâne în funcție pentru a asigura continuitatea unei conduceri eficiente. În 2024, se pare că Rusia fie va avea, fie va câștiga avantaj în toate cele de mai sus.

 

----------------------------

Sursa - https://jackrasmus.com/ - 26 februarie 2024 și https://www.globalresearch.ca/ukraine-war-ghost-clausewitz/5850820 - 28 februarie 2024.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu