luni, 28 octombrie 2024

Ioan Miclău-Gepianu - Așa e Ardealul

 



Ioan Miclău-Gepianu: Așa e Ardealul

 

Motto:

”...Când veți pune mâine, pe pământ o floare

La aceea care, sunt la Domnul duși,

Face-ți tăinuită rugă de iertare

Pentru cei ce-n raiuri, sunt de-acuma puși ”

Mircea Dorin Istrate

 

 

~*~

Așa e Ardealul

 

Uriaș cu ochi de stele,

Stând pe Munții Transilvani,

Și cu pletele pe dealuri,

De vreo zece mii de ani!

 

Paznic al moșiei noastre,

Unde râuri curg în soare,

Alergând voioase, sprinten,

Către Dunărea cea mare!

 

Bravi locuitori și vârstnici,

Ca și piatra de pe munte,

Ca și gheața Europei,

Ce-ntindea duioasa punte,

 

Triburilor Traco-Dace,

Din Balcani și din Carpați,

Peste Tisa mai departe,

Era grai de-aceiași frati!

 

Meșteri în turnat de aur,

Zei ai muzicii eterne,

Luptători cu șapte inimi,

Demiurgi de vremi moderne!

 

Fiul lui Scorilo* are,

Mai târziu, drept moștenire,

Peste toate-aceste plaiuri,

Sub a ochiului privire,

 

Să le apere de dușmani,

Veac de veac și deal cu deal,

Iar noi azi urmași la vatră,

Purtăm o iubire sfântă în Ardeal!

 

Așa e Ardealul nostru,

Ca altarul unui templu,

Și-au venit și alte nații,

Ce-n a lui Hristos exemplu,

 

Au primit masă și pâine,

Și iubire și respect,

Căci Romanul nu își schimbă,

A lui inimă din piept!

 

Așa e Ardealul nostru,

Ca și stupul de albine,

Ardeleni si Ardelence,

Oameni doritori de bine!

 

Insă cel viclean aiurea,

Să se țină mult departe,

Și să nu își cerce jocul,

Pe-al stramoșilor mei parte!

 

Căci Ardealu-i raiul nostru,

Sub al cărui glie stau,

Sufletele sfinte-a celor,

Ce cinstire îi purtau!

 

Dorul lor și-amara trudă,

Le-auzim și azi cum plânge,

Iar fierbintea lor dorință,

Urcă în al nostru sânge!

 

Iar de vremurile cearcă,

A-ncropi calea frăției,

Atunci lumea-ntreagă are,

Tot acceptul României.

 

~*~

Ioan Miclău-Gepianu

 

 

* Decebal










Dan Berindei - „Asistăm la o adevărată campanie de desțărare a tinerilor”

 



„Asistăm la o adevărată campanie de desțărare a tinerilor”

Dan Berindei

 

 

„Nepăsarea față de problemele țării este foarte mare și lucrul acesta nu este doar evident prin numărul redus al celor care înțeleg să-și exercite dreptul de vot, ci și prin lipsa de implicare. Soarta țării este în mâna unui număr mic de cetățeni, iar aceștia nu reprezintă întotdeauna pe cei mai potriviți să exercite funcții politice. Marea majoritate a locuitorilor țării își manifestă o tristă indiferență. Această lipsă se reflectă în atitudinea multora, care este dăunătoare țării, dar și fiecăruia. Mersul ascendent al României folosește nouă tuturor, dar partea ciudată este că marea masă a nepăsătorilor nu ține seama de consecințele personale ale atitudinii lor. Afirmarea țării, succesele ei economice, ca și cele culturale nu sunt percepute ca ale noastre, formând un mănunchi de izbânzi ale comunității și în nu puține cazuri sunt privite cu indiferență. Această lipsă de solidaritate este dăunătoare celor în cauză, dar și nouă în ansamblu, societății.

 

 

Vinovați suntem cu toții și din păcate pentru cei mai tineri este și un efect al unei lipse de educație. Familia și școala nu-și mai îndeplinesc toate sarcinile. Copiii și tinerii nu mai sunt formați, educația nu-și mai îndeplinește sarcinile în această direcție fundamentală. Ei nu mai sunt crescuți cu grija de a pregăti cetățeni ai României. Avem uneori impresia că se dorește îndepărtarea celor tineri de hotarele țării. Fără îndoială, suntem cu toții cetățeni ai lumii și mai ales în timpurile noastre cetățeni ai Europei. Trebuie să cultivăm buna conviețuire, să respingem dușmăniile față de alții, să cultivăm prietenia, dar totodată să nu ne uităm propria țară, ba chiar să n-o privim cu desgust și mai ales să ne străduim fiecare să-i fim de folos. Să facem acest lucru, dacă nu din iubire de țară, cum ar fi firesc, cel puțin din propriul nostru interes individual, din dorința de a trăi într-un climat de bunăstare și de prosperitate.

 

Din păcate, asistăm la o adevărată campanie de desțărare a tinerilor. Ei sunt învățați să privească doar în afară și să considere patria lor o simplă haltă de trecere. O întrebare devenită clasică a jurnaliștilor, care este adresată tinerilor înzestrați, este dacă mai au de gând să rămână în țară sau dacă doresc s-o părăsească! Cândva o astfel de întrebare ar fi fost calificată ca rușinoasă, astăzi a ajuns un loc comun.

 

Cum ar putea fi îndreptată această stare de lucruri?

 

Este misiunea familiilor și a școlii, dar ele nu-și îndeplinesc această sarcină elementară și de bază. Țara și patria au dispărut dintre simțămintele fundamentale care să se cultive și sunt considerate de foarte mulți ca niște rechizite ale trecutului, vetuste și inutile, ba chiar demne de dispreț. Cetățeanul american trăiește având ca sentiment de bază patriotismul, respectul față de steag, imnul național, datoria față de țară, de cele mai multe ori pentru el o țară nouă.

 

De ce la români astfel de simțăminte să nu mai ființeze?

 

Imităm multe de peste Ocean, cuvenite și necuvenite, dar din ce pricină nu imităm și sentimentele patriotice și ne-am uitat țara?”

 

Autor: acad. Dan Berindei









Ana Blandiana - ma doare Romania, ma doare lumea

 



ma doare Romania, ma doare lumea

Ana Blandiana

 

Discursul Anei Blandiana la ceremonia de acordare a Premiilor Prințesa de Asturias pentru Litere 2024 

In Oviedo 25 octombrie 2024

Majestățile Voastre,

Altețele Voastre Regale,

Distinși membri ai Fundației Prințesa de Asturias,

Membri ai juriului,

Excelențele Voastre,

Stimați colegi laureați,

Doamnelor si Domnilor,

Prieteni,

  Ca întotdeauna când mi s-a întâmplat să iau un premiu, primul meu gând a fost la Platon si la cununile de lauri pe care le recomanda pentru poeții alungați apoi din cetate.

  Al doilea gând a fost pentru țara mea.

  Așa cum, atunci când cresc, copiii săraci trebuie să se-întoarcă mereu să-și ajute familia, trimițând pachete și bani, ținându-i pe cei mici la școală, orice împlinire mă întoarce acasă spre locul de unde am pornit, un loc care în istorie se numea Dacia Felix, cea cucerită de Împăratul Traian, dar în basmele românești este numit „locul în care se bat munții în capete”, un loc așezat între mai multe imperii dușmane si dușmane intre ele, căruia dintre toți vecinii numai Marea Neagră nu i-a vrut niciodată răul. Latinitatea noastră, rămasă în exil la celălalt capăt al continentului, ne-a singularizat și ne-a dat, o dată cu conștiința că suntem altfel decât cei din jur, sentimentul singurătății în istorie. Un sentiment care nu mi-a permis niciodată să mă desprind, să mă înstrăinez, dar care a germinat, ca pe o soluție de supraviețuire, poezia.

  Dar și gândul la Platon și gândul la țara mea mă obligă să mă întreb, în acest moment de uimitoare așezare a poeziei sub reflectoare, care mai este, care mai poate fi, legătura dintre poet și ceilalți, dintre poezie și societate, care este rostul poeziei în această lume a noastră secularizată, tehnicizată, informatizată, mondializată.

Enorma onoare pe care Fundația Prințesa de Asturias mi-o face premiindu-mă pentru poezie poate fi considerată, oare, o dovadă a importanței capitalului de speranță pe care poezia îl mai reprezintă în această lume? Mai precis, poate oare „acel ceva plăpând , înaripat și sacru”, cum definea Platon poezia, opri rostogolirea noastră spre neant?

  De fapt, întrebarea, pe care nu mi-o pun pentru prima dată, este „Poate poezia salva lumea?”, iar răspunsul meu, timid dar afirmativ, e sprijinit pe uimitoare întâmplări .

  Oricât ar părea de incredibil, în deceniile cinci si șase ale secolului trecut, în închisorile comuniste din România a avut loc o adevărată rezistență prin poezie. Primul Memorial al Victimelor Comunismului din lume are o sală cu pereții și tavanul acoperiți în întregime cu poeme născute în detenție. În lipsa creionului și a hârtiei, interzise, orice poem avea nevoie pentru a apărea de trei persoane: cel ce îl gândea, cel ce îl memora și cel ce îl transmitea prin alfabetul Morse, și totuși, în aceste condiții dure, mii de poeme au fost compuse și au reușit să treacă din celulă în celulă și din închisoare în închisoare. Toate cărțile de memorii ale deținuților politici descriu, ca pe un ritual sacru, momentul transmiterii noilor poeme, când câte un prizonier era mutat dintr-o închisoare in alta. Iar apoi, după deschiderea închisorilor, primul gând al celor eliberați a fost să transcrie ceea ce memoraseră, fără nume de poeți sau cu autori doar presupuși adesea greșit, într-o adevărată simfonie a rezistenței spirituale, a transformării misterului poeziei într-o armă de apărare împotriva nebuniei. Iată o dovadă că, în condiții extreme, când își simțeau periclitată esența, oamenii au recurs la poezie ca la un mijloc de salvare. Atunci când în poezie se ascundeau ultimele molecule de libertate, sufocați de represiune, oamenii le căutau, le găseau si le respirau pentru a supraviețui. Pentru că poezia nu vorbește despre realitate, ci e în stare să construiască o altă realitate în care ne putem salva. În mod ciudat, etimologic, în greaca veche numele poeziei provine din verbul poiein care înseamnă a construi.

  Dar ceea ce ne-a putut salva ieri de spaimă, de ură și de nebunie nu ne poate, oare, salva azi de singurătate, de indiferență, de vidul rămas în locul credinței, de excesul de materialitate și de consum, de deficitul de spiritualitate? Andre Malraux, autorul Condiției umane, spunea că „Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc”. Dar, dacă suntem poate prea obosiți și prea lipsiți de ardoare pentru religiozitate, nu ne-am putea salva, oare, punând în locul rămas pustiu poezia?

Pentru că, acum când în cel mai scurt timp roboții vor fi superiori oamenilor, va trebui să încercăm să rămânem deasupra prin tot ceea ce ei nu înțeleg. Căci ei vor putea să facă versuri, rime, ritmuri, iambi, trohei, dactili, sonete, rondele, epopei, dar nu vor înțelege niciodată suferința și încăpățânarea de a exprima inexprimabilul care se ascunde sub toate aceste veșminte, misterul care nu poate fi nici definit , nici înfrânt. În mod evident, Theodor W. Adorno greșea când scria că „după Auschwitz a scrie poezie e o barbarie”, din moment ce nu înțelegea că suferința nu interzice poezia, ci o potențează, îi dă strălucire și sens. Un sens din care libertatea este doar o mică parte.

  La sfârșitul imperiului roman, care părea să fie chiar sfârșitul lumii, creștinismul a adus vestea cea bună, evanghelia iubirii aproapelui care, în pofida întregii istorii, a reușit să ne țină în echilibru mai bine de doua mii de ani, până când, în secolul 20, ura (de clasă sau de rasă, între femei si bărbați, între copii si părinți ) a preluat controlul. Poezia modernă este expresia sfâșietoare a acestui dezechilibru existențial.

  Sunt fericită că pot să mărturisesc, în fata unei săli pline de spanioli, importanța pe care a avut-o în formarea mea intelectuală si spirituală exclamația lui Miguel de Unamuno „Mă doare Spania!”. Am folosit suferința filosofului spaniol pentru sfâșierea țării sale ca pe un punct de sprijin în universul de azi, în care națiunile se estompează în fața ideologiilor, ca pe o ancoră în adâncul timpului la suprafața căruia mă lovesc valurile mereu răzgândite ale post-modernității, cărora le rezist pentru că mă doare Spania, mă doare România, mă doare lumea.

  Prin țipătul lui Unamuno, descoperit în adolescență și niciodată uitat, prin cele zece volume ale mele traduse in spaniolă, răspândite in imensul spațiu hispanic, si prin onoarea din această seară, datorată Universității din Salamanca, sunt legată pentru totdeauna de Spania.

În această seară cu ecou privilegiat sunt fericită că pot să-mi exprim recunoștința nu numai pentru premiul care mă emoționează și mă tulbură, ci si pentru prilejul pe care mi-l dă de a spune si a face auzite aceste cuvinte.

  Premiul Prințesa de Asturias este altfel decât orice alt premiu oferit poeziei pentru că în definiția lui se împreunează misterul poeziei si misterul regalității, atât de straniu înrudite între ele prin faptul că oamenii, fără să le înțeleagă și fără să știe la ce folosesc, simt că ar fi mai puțin frumoși si mai puțin buni fără ele.

Vă mulțumesc.

 








duminică, 27 octombrie 2024

C. Iacovlev-Ionaş - În toamna vieții

 



În toamna vieții

 

 

~*~

 

Când bate vântul ruginiu al toamnei,

pe drum gonind al frunzelor suspin,

încerc să trec cu gândurile anii...

că-n toamna vieții tot mai des îmi vin.

 

Argintul loc își face printre plete,

pe față gândurile multe-mi sunt...

și sper va spune cineva vreodată

prin viața mea am mers cu el cântând.

 

Pleacă, pleacă tinerețea,

am ajuns în toamna vieții...

drum mi-aș face înapoi...

tânăr iar să fiu cu voi. (bis)

 

Când bate vântul ruginiu al toamnei,

pe drum gonind al frunzelor suspin,

încerc să trec cu gândurile anii...

că-n toamna vieții tot mai des îmi vin.

 

Și tot mai des de ploi spălat mi-e chipul,

iar visul e departe, nu-l ating,

se scurge din clepsidra mea nisipul...

dorințele în toamna vieții plâng.

 

Pleacă, pleacă tinerețea,

am ajuns în toamna vieții...

drum mi-aș face înapoi...

tânăr iar să fiu cu voi. (bis)

 

~*~
C. Iacovlev-Ionaş

 

 

Trimise de: John Gionea








Poetului Mihai Codreanu, a cărui culegere de 100 de sonete costa ...2 lei...

 

Doi lei , o sută de sonete?

Cum vrei să ți le iau, Poete

Când după prețul dumitale

Nu face unul ...5 parale...

 

Orbilor , pentru care diverse societăți strâng sume considerabile

 

Vin pentru dânșii bani grămadă

Dar ei sunt orbi, și eu îi plâng

Căci nici un ban nu au să vadă

Din sumele ce li se strâng







cătălin afrăsinei - cântec arctic

 



cântec arctic

 

 

~*~

 

te așteptam

clipa brumată doare până la os

până la călcâiul lui achile

viața aproape se rupe

aproape se moare

nu poți muri fără mine

nu

zilele de peste patruzeci de dealuri

cu coame de vulpi arămii

începuseră

să scadă ori să albească

de singurătate

de frigul arctic

surâdeai

să nu mă pierzi

pe sub pălăria de mușchetar

lunecând în lumea de gheață

înotai prin nisip

în absența cutumelor din sate pustii

marile întrebări ale lumii

îți atârnă precum sacii de box

printre mirări

lipite de tălpi

bandaj pe cosmica rană a inocenței

în pierdere

a nu se pierde

trăisem cea mai cruntă înstrăinare

mai vinovată

și decât marxismul

vae victis

nu te da bătut

auzeam

de după patru continente

gândesc

o fericire cum n-a mai fost alta

pe o bancă ruptă

din grădina spitalului de psihiatrie

voci de pe satelit

înfipte în inimă

aidoma jungla umană

și pedeapsa de a fi râvnit

și -n hybris

jocul penumbrelor în soare orbitor

vesel

dureros dacă e octombrie

fără început

fără sfârșit

doar lacrima ta pe frunză flamandă

 

~*~

cătălin afrăsinei
















Alexandra DOGARU - GÂNDUL ZILEI, 27 Octombrie 2024

 




















sâmbătă, 26 octombrie 2024

Lidia Popa - Pelerinaj la ieslea dorului- Dumitru Ichim

 



Pelerinaj la ieslea dorului- Dumitru Ichim

 

        Dacă ar fi să rescriu dorul l-aș scrie ca pe o sintagmă cu dor de trifoi, căci în poezie mă regăsesc cel mai bine. Dorul pașilor prin iarbă și limpezimea izvoarelor potolește setea de țară a călătorilor români prin lume. Și cine poate spune mai bine dorul decât părintele scriitor Dumitru Ichim care la ceas aniversar a fost sărbătorit pe tărâmul neamului nostru pentru opera scrisă și activitatea literarâ. Acest eseu detaliat "Pelerinaj la ieslea Dorului" ne introduce cu o bogăție de metafore și paralelisme filozofice care ne explică dorul . Un eseu care este necesar să îl citim pentru a înțelege profunzimea sufletului filozofic românesc ce nu cunoaște granițe ci doar nemărginiri.

       Ca să exemplific voi reproduce din acest capitol în care sufletul poetului scriitor se destăinuie într-o împletire de emoții și gingașe amintiri:

."Urcarea piciorului de plai spre țărmul celuilalt tărâm al dorului. La râul Trotușului șezum și am plâns"

" Vreau să mă joc de-a bobul de grâu, de-a ascunselea cu aceste gotice oprite pe prag de Cuvânt, până când ne vom pierde pentru totdeauna ascunsul perfect, sete de alte sunete pe care le bănuiesc ceruri în stâlpii de lemn ai casei părinteşti. Ale cui sunt şi ale cui ar fi trebuit să fie? Cine le-a purtat, sau rostit către balansul portocaliu de mări poate cer, poate rătăcire? Dar de ce să le port eu de-a lungul Canadei, străinarea, îndoiala, chipul şi scările?

Îți aminteşti, apă a viilor și a morţilor? Deseori pe la poartă îl treceau pe sub pânzele albe de in către apus, cu tăcerea celor patru brazi - mică pădure trasă de boi cu ştergare în coarne. Unde îl duce, mămucă? Şi mămuca plângea în urma celor patru brazi veniți de la nord, şi de la sud, de la luceafăr, şi de la mac de fluture negru, să-l ducă, să-l tacă în cetini, să-l strige de-a Trotușul, spre grădina teiului de unde fusese adus.

Va fi din nou lună plină şi oră de trecere sub ştergar de petrecere. De-a v-ați ascunselea? De-a v-ați pierdutelea? Cină de Taină în bobul de grâu din Foişorul de sus. E linişte de înfloreşte mărul a două oară prea plinul de lună peste Trotuş."

[Dumitru Ichim - Pelerinaj la ieslea dorului, Pagina 145]

        Această stare mirifică ne găsește cu trupul dezbrăcat de podoabe împodobit doar cu cămașa albă a sufletului unde ne vom putea fiecare scrie povestea cu fir de borangic. Este ca o îmbălsămare în ape limpezi ori un botez cu spice și flori din cununa dorului și muzici de greieri pe malul apelor repezi. Oricare român pribeag se naște și trăiește cu dorul precum crisma și ungerea ce o primim în dar prin botez și o purtăm până la adormirea din veac.

       Mulțumesc părintelui Dumitru Ichim care prin voia sa a permis profesorului Vianu Mureșan căruia îi transmit mulțumiri sincere pentru că a dorit să amintească în eseul introductiv poezia mea "Ca Nemira" adăugând o notă de lectură acesteia. Alături de aceste  eseuri importante  pe care recomand să le citiți poezia mea va avea un acoperământ, iar dorul nu va mai fi doar un simplu cuvânt ci o trăire ca un Pelerinaj la ieslea Dorului.

Lidia Popa,  Piatra Neamț, România









Adrian Grauenfels - Noam Chomsky: Strategia diversiunii

 



Strategia diversiunii

Noam Chomsky

~*~

 

Avram Noam Chomsky s-a născut în Decembrie 1928 în Philadelphia-USA, fiul lui Zeev Chomsky, profesor de ebraică la şcoala religioasă Mikveh Israel din Baltimore, ulterior numit preşedintele colegiului Gratz. De la tatăl său care scria cărţi despre istoria şi gramatica limbii ebraice şi despre cum să fie predată limba ebraică în şcoli, tânărul Chomsky, tip curios şi cercetător adoptă lozinca părintelui său: "oamenii să se integreze în viaţă, liberi şi independenţi în gândire, dornici să-i adauge miez şi valoare". Noam şi fratele său mai tânăr David sunt educaţi în atmosfera evreiască şi supuşi la frecvente discuţii politice, sioniste, mai ales în jurul scrierilor lui Ahad Ha'am. Ca evreu, Noam cunoaşte antisemitismul promovat de emigranţii germani şi irlandezi din Philadelphia. Motivat de o educaţie liberală, neortodoxă, tânărul Chomsky este bulversat de contradicţia dintre observaţiile sale şi reportajele presei. Noam începe să cerceteze discrepanţele dintre surse diferite care relatează un anume fapt dat, real.

Călătoreşte des la New York, avea un unchi care poseda un chioşc de ziare, acolo se duceau discuţii fierbinţi susţinute de evrei cu vederi de stânga. În toate ocaziile, Noam zăbovea în librăriile de stânga sau în cele anarhiste, devora literatura politică, ca mai târziu să se declare norocos că a descoperit anarhismul, fapt care i-a permis să critice ideologiile radicale de stânga ca de exemplu Marxism-leninismul.

În 1945 se înscrie ca student la filosofie şi lingvistică la Universitatea Pennsylvania. Unul din profesori, Zellig Harris îl îndrumă spre analiza matematică a structurilor lingvistice şi Noam alege că temă pentru master "Morfofonemica Ebraicii Moderne" lucrare în care propune mecanisme de transformare gramaticală, diferite de cele ale lui Harris. Capăta titlul MA în anul 1951.




Orwell Citeşte pe George Orwell şi se lăsă convins că o societate anarhosindicalistă este posibilă şi chiar dezirabilă. Un birou al jurnalului anarhist "Freie Arbeiter Stimme", la care scria în idiş pentru evreii din New York Rudolf Rocker, este des frecventat de Chomsky.

La acest marasm intelectual oscilant între anarhism şi liberalismul clasic se adaugă lecturi ţinute de Bertrand Russell şi scrierile Rosei Luxemburg. În 1949 Noam se însoară cu Doris Schatz, o colegă de şcoală primară. Au trei copii, două fete şi un băiat. Cuplul se mută în Israel (în 35 1953) la kibutzul Hazorea. Despre Israel Chomsky spune într-un interviu: "Am iubit Israelul dar n-am putut suporta atmosfera ideologică, naţionalismul fervent şi dragostea multor kibutznici pentru Stalin şi situaţia considerată "roză" în statul comunist. Întrebat despre separarea părinţilor de copii în kibutzuri Chomsky declară că viaţa în kibutz este încercarea cea mai apropiată de anarhism, atractivă şi de succes, singura care a fost practicată suficient timp înainte de a fi abandonată. După ce capătă diploma de doctor în lingvistică în 1955, Chomsky scrie cartea sa "Structuri Sintactice", cea mai cunoscută lucrare ştiinţifică a sa.

22 de ani mai târziu Chomsky devine un fervent oponent al războiului din Vietnam. Două cărţi în care critică politica americană: "The Responsibility of Intellectuals" şi " American Power and the New Mandarins" îl plasează în fruntea disidenţilor americani. Chomsky provoacă nenumărate polemici locale şi internaţionale, el însuşi capătă ameninţări cu moartea de la organizaţii extremiste, mai ales când se referă la situaţia din Orientul Mijlociu. Autor a peste 100 de cărţi în domeniul războiului, al politicii, jurnalist şi eseist Chomsky este considerat al 8-lea "intelectual de vârf" într-un sondaj efectuat în 2005 şi este considerat tatăl lingvisticii moderne, coautor al teoriei universale a gramaticii.

 

Strategia diversiunii

În afară activităţii sale academice, Chomsky s-a remarcat pentru critica sistemelor guvernamentale care prin politica lor manipulează masele spre beneficiul unor minorităţi interesate. Chomsky a sintetizat şi denumit această politică "strategiadiversiunii". Iată cele mai efective diversiuni pe larg folosite de conducătorii unor puteri în epoca modernă.

• Naţiunea poate fi controlată uşor dacă este prevenită. Ni se va spune că situaţia este grea dar că măsurile sunt pentru binele general. Suntem nevoiţi să renunţăm la nivelul de trai cu care ne-am obişnuit. Deci, ni se cere acordul pentru măsuri dure în viitor. Preveniţi dar amânând schimbările în rău, le vom admite cu înţelegere mai târziu.

 • Opinia publică trebuie deviată, ca să nu realizăm legătura dintre cauză şi efect. Adresând masele cu discursuri infantile, se dezvoltă o gândire superficială sau fatalistă care nu permite sesizarea miezului problemelor.

• E bine să ocupi mintea poporului cu subiecte minore, dar emoţionale, evitând dezbaterea problemelor sociale sau economice, ele sunt cele adevărate .

• E necesar sistemului dezinformarea maselor, cetăţenii să nu aibe acces la informaţii complete, corecte şi obiective. Această ţintă este atinsă încurajând o comunicaţie vulgară, de nivel intelectual scăzut care îndobitoceşte masele. Oferind satisfacţii ieftine şi un sistem de învăţământ corupt facilităm ignoranţa şi de aici uşurinţa de a manipula conştiinţa colectivă.

 • Guvernele folosesc spiritul de turmă inducând maselor sentimentul de culpă, fatalitate, neputinţă. Anulând dorinţa de revoltă masa devine o turmă uşor de controlat.

• Strategia manipulărilor trebuie bine mascată. Conducătorii vor apela la analize psihologie ale slăbiciunilor mulţimii. Prin mass media vor fi discreditare aceste cunoştinţe creânduse impresia că publicul nu este manipulat. Conducătorii vor apare ca salvatori ai naţiunii aflate în impas, pusă în faţa unor probleme grave. Apoi vor întări securitatea cetăţenilor cu preţul limitării libertăţilor democratice.

Aportul lui Chomsky în ştiinţe şi politică este imens. Între anii 1980 -1992 era unul dintre cei mai citaţi autori la nivel planetar. Timp de 50 de ani la MIT a definit şi sculptat ştiinţele cognitive, filosofia şi politica modernă. La 84 de ani este încă activ, lucid şi prolific. Ne roagă să cercetăm, să nu ne lăsăm manipulaţi şi duşi de nas în turmă. Informează-te, gândeşte, apoi decide ne învaţă Noam Chomsky.

 

Adrian Grauenfels 2012 Din: CAIETELE SAGA 5

https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZw9uX5Z0trvbqIm1YzvKjGyPW1XLfNJhyE7











Dimitrie Grama - Auto - cunoașterea

 



Auto - cunoașterea

Dimitrie Grama

~*~

 

În diferite regii și cu o regularitate obsedantă, sunt urmărit de un vis . Se face că am omorât pe cineva! Nu am nici o șansă să schimb ceva, deoarece nu este vorba de premeditație, motive sau vreun plan de acțiune , ci doar de o fapta deja împlinită . Nu mi se dau detalii și eu nici măcar nu mă întreb cum de-am fost în stare să omor un om, așa tam -nesam. E ca și când crimă asta capitală , ar fi un fapt destul de banal și de obișnuit și deci, de ce să -mi bat eu capul cu detalii plicticoase. Am omorât omul și gata ! Cel pe care l-am omorât este ori, o rudenie apropiată , un unchi, un văr primar, sau este un vecin sau fost coleg de școală. Sunt oameni pe care-i cunosc, apreciez sau pe care chiar că î i iubesc și cu toate astea , fără să am vreun motiv, i-am omorât ! Nu știu ce am făcut cu cadavrul, dar în vis, mi se da de înțeles , că l-am ascuns bine undeva, într -un loc doar de mine știut , dar nu sunt sută - la - sută sigur de acest lucru. Aș vrea să mi se dea asigurări clare în această privință! Dimineață , când mă trezesc cu adevărat , sunt încă sub magia visului, și umblu prin camera într -o stare de totală confuzie, agitație și neliniște . Ce mă stresează cel mai mult , atât în vis , cât și atunci când mă trezesc, nu este faptul că am comis o crimă , ci faptul că aș putea fi prins și pedepsit pentru crimă pe care am făcut - o! Încerc să înțeleg și , vrând - nevrând , sunt nevoit să accept că posed calități , sau defecte, sau mistere, pe care eu nu le cunosc. Sau poate că nu vreau să le cunosc. În viața de toate zilele, atunci când î mi expun altora, dar și mie însămi, persoană , atunci când încerc să creez "o imagine " a "Eului" meu, eu mă prezint lumii că și când aș fi un "pacifist", un iubitor al acceptanței și a non- violenței . "Sunt un om care n-ar putea omorî nici o muscă ", îmi spun eu mie și altora. Și atunci cum se face că accept necondiționat, atât în timpul visului cât și în momentele de prima luciditate de după vis , ideea că aș putea fi un ucigaș și în loc de mustrări de conștiința , mă gândesc cum să - mi ascund cât mai bine crima și ce să fac că să pot scapă de suspiciune și de pedeapsă . Nu visez niciodată cum am ucis, cu armă de foc, cu pumnal sau prin strangulare. Nu știu de ce, când și cum am comis crima , dar ceeace știu este că mi-am ascuns cât mai bine urmele și deja știu ce voi răspunde altora și poliției, dacă voi fi întrebat , interogat, în relație cu " dispariția " omului ucis. Așa că stau acum și mă gândesc ce- aș face dacă într - adevăr aș comite o crimă? Mă voi duce direct la Poliție să recunosc, să mă destăinuiesc sau mă voi strădui să - mi ascund crimă atât de bine, încât să scap de judecată și de pedeapsa? Mă întreb, de asemenea, de ce ucid doar oameni apropiați mie, rudenii, vecini, prieteni? În alte vise sunt confruntat cu infractori necunoscuți, care î mi calcă pragul și se apropie, din întuneric de mine , cu cele mai rele intenții. Știu că vor să mă lichideze și sunt ferm decis să mă apar. În mână îmi apare o pușcă sau un pumnal, dar atunci când dau să trag un foc, gloanțele cad din țeavă puștii ca niște picături de apă și lama pumnalului se îndoaie că și când ar fi făcută din hârtie atunci când încerc să -l străpung pe intrus. Cum se face, deci, că nu pot să omor un bandit ordinar, un criminal, dar pot să ucid un prieten sau o rudenie? Adeseori mă întreb ce interioare întunecate se ascund în cugetul acestui om, pe care sunt convins că -l cunosc, dar care poate reprezintă doar una din posibilitățile genetice acceptate la un moment dat și care deține o sumedie de alte posibilități, pe care atunci când le descoper, le numesc: " accidente "? Poate că noi toți, nu suntem "singuri" în noi înșine, ci suntem " mai mulți " și doar în vis ne descoperim unii pe alții și poate că tot acolo, în vis, ne rezolvăm o bună parte din problemele existențiale care ne vânează de-a lungul vieții. Poate că cei care nu au capacitatea de coșmar, cei care nu sunt supuși analizei unui inconștient nemilos, suferă de o stare mai dramatică de existența, în care schizofrenia visului este cotidian, este viață de toate zilele.

 

Dimitrie 30 Aprilie 2015 Din: CAIETELE SAGA 5

https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZw9uX5Z0trvbqIm1YzvKjGyPW1XLfNJhyE7