luni, 5 martie 2018

GANDUL ZILEI, 5 martie 2018






PACE CELOR CE VIN  
BUCURIE CELOR CE RĂMÂN
BINECUVÂNTARE CELOR CE PLEACĂ


Luni, 5 martie 2018

Be clear and content. Be moderate and wise. Be vigilant and steady. Be earnest and sweet.

Reduce your wants to the minimum! A foolish desire to be up-to-date and to keep up with fashion, has made you gather needless habits and unnecessary articles. Examine your room, table, wardrobe, etc. and find out how many superfluous things you have accumulated. You have acquired them because you saw someone having them and you felt that unless you too possessed them you will look small in their company. You can all be happy with much less equipment than you seem to think essential. Once an article is with you for some time, you feel it is indispensable and you do not know how to live without it. Like the silkworm, you weave a cocoon for yourself, out of your fancy! Do not allow costly habits to grow; they are costly from the monetary as well as spiritual point of view. Watch your likes and dislikes with a vigilant eye and discard anything that threatens to encumber your spiritual path. (Divine Discourse, Feb 24, 1965)


Fiți luminoși și mulțumiți! Fiți cumpătați și înțelepți! Fiți vigilenți și constanți! Fiți serioși și buni!

Reduceți dorințele la nivelul minim! Dorința nesăbuită de a fi mereu la zi, în vogă v-a făcut să acumulați obiceiuri inutile și lucruri de prisos. Examinați-vă camera, masa, șifonierul etc. și veți vedea câte lucruri inutile ați adunat! Leați cumpărat pentru că le-ați văzut la altcineva și ați simțit că, dacă nu le aveți și voi, veți fi desconsiderați de ceilalți. Toți puteți fi fericiți cu mult mai puține lucruri decât considerați voi esențial. Odată ce aveți un lucru o vreme, simțiți că vă este indispensabil și nu mai puteți trăi fără el. La fel ca viermele de mătase, vă țeseți un cocon în jur, din capriciozitate! Nu lăsați obiceiurile costisitoare să se dezvolte, pentru că sunt costisitoare și din punctul de vedere financiar, și din cel spiritual. Monitorizați-vă preferințele cu un ochi atent și renunțați la orice ar putea să vă încurce pe drumul spiritual. (Discursul Avatarului, 24 februarie 1965)

Sathya Sai Baba, www.radiosai.org



Evaluarea numerologică a zilei

„Numărul constituie substanţa tuturor lucrurilor” (Pitagora, Metafizica)

Începem săptămâna sub semnul unor schimbări în atitudinea față de ceea ce suntem și avem în prezent. Este bine să acționăm, întrucât avem un flux de energie favorabilă acțiunii, schimbărilor necesare; este ca și când am urca mai ușor o treaptă dacă un vânt prielnic ne împinge din spate.

Să fim, însă, atenți la manifestările exagerate ale individualității, care pot degenera lesne în trufie, agresivitate, chiar tiranie și violență. Foștii răi conducători din alte vieți își vor ieși prin piele azi, iar cei ce se vor afla în preajma lor, să nu replice, ci să se dea deoparte, cu înțelepciune; dacă noi înșine simțim asemenea imbolduri, să le supunem și să ne manifestăm doar ca exemple pozitive pentru alții, prin decizii înțelepte, susținerea eforturilor comune (chiar financiar dacă este cazul), corectarea traiectoriei proprii sau a celorlalți (cu binișorul!) – dacă este cazul.

Vulnerabilitate: capul, inima, simţurile. (A.D.)





CALENDARUL CREŞTIN ORTODOX

  
Luni, 5 martie 2018

Sf. Mc. Conon din Isauria şi Conon Grădinarul; Sf. Cuvios Marcu Pustnicul

http://www.calendar-ortodox.ro/luna/martie/martie05.htm



Sfântul Conon a trăit pe vremea sfinţilor apostoli. Era fiul lui Nestor şi al Nadei, dintr-un sat numit Vidani. Părinţii săi, la vremea cuvenită l-au căsătorit, dar el a dorit să trăiască cu femeia lui în feciorie. Se zice că însuşi arhanghelul Mihail l-a învăţat credinţa în Hristos, l-a botezat în numele de viaţă făcătoarei Treimi, l-a împărtăşit cu Preacuratele Taine şi i-a dat puterea de a săvârşi lucruri minunate. Drept aceea el a plecat-o şi pe femeia lui, Ana (căci aşa se numea aceasta), să fie de un gând cu dânsul şi să trăiască laolaltă în feciorie şi i-a botezat şi pe părinţii lui, după ce i-a adus mai întâi la credinţa lui Hristos. Apoi, l-a înduplecat pe tatăl său (Nestor) să sufere mucenicia pentru Hristos. Pe închinătorii la idoli care voiau să aducă jertfă unui demon întunecat şi necurat ce se găsea într-o peşteră i-a făcut să-L cunoască pe Dumnezeul tuturor.

Sfârşitul său mucenicesc a fost astfel: când ighemonul Magnus a venit în ţinutul acela, aducând cu sine poruncile împărăteşti, sfântul a fost prins, adus înaintea lui şi bătut cumplit. Când mulţimea a auzit despre aceasta, a alergat ca să-l scoată pe sfânt din mâinile ighemonului şi să-l pedepsească pe acesta pentru fapta făcută. Ighemonul a fugit; iar mulţimea, dezlegându-l pe sfânt şi ştergându-i rănile de sânge, l-a adus la casa lui, unde a mai trăit doi ani, după care s-a mutat către Domnul.

Sfântul mucenic Conon grădinarul era din Nazaretul Galileii şi a trăit pe vremea împăratului Decius. Deci, plecând de acolo, a venit în cetatea Pamfiliei, care se chema Mandron şi aici, făcându-şi o grădină în locul ce se zice Carmela, îngrijea de ea, scoţându-şi hrana de care avea nevoie. Şi era atât de cinstit şi de curat cu inima, încât atunci când au venit cei ce căutau să-l prindă, găsindu-l pe câmp şi îndreptându-şi cuvântul către el, li s-a închinat lor din tot sufletul. Când aceştia i-au arătat pricina pentru care au venit la el, cum că ighemonul Publius îl cheamă, el le-a răspuns: Dar ce nevoie are el de mine, că eu sunt şi creştin? Să cheme la el pe cei ce sunt de un cuget şi de o credinţă cu el. După ce a fost legat şi a fost adus înaintea ighemonului şi neîmplinind porunca acestuia de a aduce jertfă idolilor, i sau bătut cuie de fier în picioare şi a fost silit să meargă aşa înaintea unui car. Atunci el, ieşind şi căzând în genunchi şi rugându-se lui Dumnezeu, şi-a dat duhul.


     
Preacuviosul părintele Marcu monahul („Ascetul”), făcătorul de minuni. Acest sfânt fiind iubitor de osteneală întru toate, s-a dat pe sine totodată şi cercetării Sfintelor Scripturi şi a ajuns la desăvârşirea cea mai înaltă în sihăstrie şi în virtute. Mărturie despre acestea sunt scrierile rămase de la el (în Filocalia românească, volumul 1), care sunt pline de tot felul de învăţătură şi de folos; şi lucrarea minunilor i-a fost încredinţată de Mântuitorul Hristos. Dintre minunile acestea, iată una: pe când sfântul se găsea odată în curte şi se cerceta pe sine însuşi, a venit la dânsul o hienă sălbatică, aducând cu sine pe puiul ei care era orb şi într-un chip umilit s-a rugat de sfânt să se milostivească de ea şi să vindece orbirea puiului ei. Iar sfântul, scuipând asupra ochilor celor bolnavi şi rugându-se, i-a dat vederea. După câteva zile hiena i-a adus o piele mare de berbec ca mulţumire pentru că i-a vindecat puiul. Dar sfântul nu a primit-o, până ce hiena nu i-a făgăduit că pe viitor nu va mai ataca oile săracilor. Dacă sfântul era atât de milostiv faţă de firea celor necuvântătoare, cât de milostiv trebuie sã fi fost faţă de oameni, cărora însăşi părtăşia firii le cere să fie plini de îndurare?

Atât de mare era curăţia sfântului, încât preotul mănăstirii spunea sub jurământ că el nu a dat niciodată Sfintele Taine monahului Marcu; ci, ori de câte ori acesta venea să se împărtăşească, era împărtăşit de un înger, căruia i se vedea numai mâna din cot, ţinând linguriţa, când sfântul se împărtăşea. Sfântul se depărtase de toate grijile şi zgomotele lumii când era în vârstă de patruzeci de ani; şi petrecând întru sihăstrie şaizeci de ani, s-a mutat către Domnul. Era mic de statură, spânatic la barbă şi avea capul luminat pe dinlăuntru de harul Duhului Sfânt.

Tot astăzi, facem pomenirea Sfintei Muceniţe Iraida; a Sfântului Mucenic Evloghiu din Palestina; a Sfântului Mucenic Evlampiu; a Sfântului Mucenic Arhelau şi a 152 de mucenici; a Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul (1784).

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.

Sursa: Prof. Dr. Alexandra Dogaru











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu