luni, 5 martie 2018

„Mărțișorul Centenarului” a fost sărbătorit la Cernăuți și la Roma + Centenarul Marii Uniri






Bună ziua,


Peste 1000 de români, care locuiesc la Roma, Italia, dar și italieni au fost prezenți la spectacolul „Mărțișorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaște mai bine la sărbătoarea Mărțișorului”. Evenimentul care a avut loc în data de 4 martie a fost sprijinit de de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

La Cernăuți a avut loc în data de 4 martie cea de-a XXIII-a ediție a Sărbătorii primăverii „Mărțișorul”.
Artiști consacrați, dar și copii și tineri din Țară, Republica Moldova și din nordul Bucovinei (Ucraina) au urcat pe scena Centrului Regional „Tineretul Bucovinei” și au oferit spectatorilor un adevărat regal de muzică și dansuri autentice românești. Proiectul, care a avut drept obiectiv promovarea identității naționale și a valorilor culturale comune Țării și nordului Bucovinei (Ucraina), a adus în atenție și importanța mărțișorului românesc.














Comunicat de presă

„Mărțișorul Centenarului” a fost sărbătorit la Cernăuți și la Roma


Peste 1000 de români, care locuiesc la Roma, Italia, dar și italieni au fost prezenți la spectacolul „Mărțișorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaște mai bine la sărbătoarea Mărțișorului”.
„Îmi exprim speranța că mărțișorul este și pentru dumneavoastră un simbol al sentimentului de acasă, al României care vă așteaptă și vă mulțumește pentru tot ceea ce faceți în calitatea voastră de ambasadori ai imaginii țării în lume, precum și un simbol al mândriei față de frumoasele tradiții românești pe care sper din tot sufletul că le vom transmite generațiilor viitoare.
Contribuția românilor de peste hotare la păstrarea și transmiterea moștenirii culturale, lingvistice, spirituale românești este esențială și reprezintă o prioritate pe agenda mea și a instituției. În acest sens, vă așteptăm la Minister cu idei și cu proiecte ca împreună să clădim bazele unui parteneriat durabil.” a transmis în mesajul său, doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.

Cu steaguri tricolore în mâini, spectatorii au cântat și dansat alături de artiștii care au urcat pe scena Teatrului Atlantico din Roma. Concertul a fost susținut de artiști români consacrați: Andrei Păunescu și membrii Cenaclului Flacăra, Cristina Turcu Preda, Daniela Cernea – Leon, Valentin Grigorescu, Orchestra „Doina Argeșului și alții.

Evenimentul care a avut loc în data de 4 martie a fost sprijinit de de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul proiectului „Mărțișorul Centenarului – împreună pentru a ne cunoaște mai bine la sărbătoarea Mărțișorului” au avut locși expoziții de obiecte de artizanat cu specific românesc: sculpturi, picturi, icoane, porturi tradiționale românești, produse artizanale locale. Evenimentul aflat la a X – a ediție a contribuit și la o mai bună cunoaștere a obiceiurilor și tradițiilor României de către cetățenii italieni, implicit la promovarea imaginii României în Italia.


La Cernăuți a avut loc în data de 4 martie cea de-a XXIII-a ediție a Sărbătorii primăverii „Mărțișorul”.
Artiști consacrați, dar și copii și tineri din Țară, Republica Moldova și din nordul Bucovinei (Ucraina) au urcat pe scena Centrului Regional „Tineretul Bucovinei” și au oferit spectatorilor un adevărat regal de muzică și dansuri autentice românești. 
În deschidere, domnul Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți i-a mulțumit domnului director general al IEH, Nicolae Brînzea pentru implicarea în menținerea și promovarea culturii, tradiției și valorilor românești   în Bucovina.
Evenimentul, dedicat Centenarului Marii Uniri, a fost organizat de  Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi și susținut de  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. 
 Proiectul, care a avut drept obiectiv promovarea identității naționale și a valorilor culturale comune Țării și nordului Bucovinei (Ucraina), a adus în atenție și importanța mărțișorului românesc.
„Mărţişorul reprezintă reper însemnat al spiritualităţii româneşti, oferind, an de an, prilejul de a marca şi sărbători o tradiţie străveche, foarte îndrăgită. Prin evenimentul de astăzi reafirmăm valoarea de patrimoniu a sărbătorii Mărţişorului, care la finalul anului 2017 a fost inclus în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanității, dosar comun al României, Republicii Moldova, Macedoniei și Bulgariei.” a transmis în mesajul său domnul Nicolae Brînzea, director general IEH.
            Proiectele se înscriu în Programul Strategic – Spațiul Cultural Românesc Comun – Centenar Marea Unire 1918 – 2018 al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2018.



5 martie 2017
Departamentul de Comunicare
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Telefon   004 021 310 26 98
Fax         004 021 310 15 36
Email comunicare@ieh.ro si office@ieh.ro
www.ieh.ro





















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu