duminică, 11 martie 2018

Unirea Basarabiei cu România







Unirea Basarabiei cu România

“La 3 Martie, zemstva judeţului Bălţi, aleasă prin vot universal, ceru printr-o deciziune unirea cu patria mumă, “dorind a împărtăşi împreună cu ea prosperitatea sau suferinţele vieţii noastre viitoare, ca pe timpurile Moldovei lui Ştefan cel Mare”. Odată cu zemstva, liga marilor proprietari din acelaş judeţ vota o moţiune de unire cu România, făcând apel la toate adunările zemstviale din Basarabia să se asocieze la această moţiune “spre a cere Sfatului Ţării din Chişinău să trimită o delegaţie la Iaşi, pentru a depune la picioarele tronului României omagiile noastre de devotament şi credinţă regelui Ferdinand I, al tuturor Românilor”. La 13 Martie, o moţiune asemănătoare a fost votată de adunarea zemstvei judeţului Soroca, împreună cu Duma oraşului şi cu adunarea cooperaţiilor, a clerului ortodox, izraelit, precum şi a marilor şi micilor proprietari. Zemstva din Orhei se prepară la rândul ei să proclame unirea. În acelaş timp, o delegaţie a foştilor mari proprietari şi înalţi demnitari subt regimul ţarist, condusă de Sinadino, Semigradov ş. a. vin la Iaşi şi cer şi ei unirea cu România, ca singurul mijloc de a “înlătura o stare de revoluţie organizată de un pretins guvern”.

O nouă împrejurare a grăbit desnodământul. Consiliul de miniştri al republicii ukrainiene, prin preşedintele său Golubovici, a intervenit printr’o notă pe lângă guvernul puterilor centrale, cerând ca Ukraina să fie representată la tratativele de pace ce se ţineau în acest timp la Bucureşti,  de oarece chestia graniţei ruso-române – ce se presupunea a se decide la Bucureşti – să nu se hotărască decât cu participarea şi acordul representanţilor guvernului ukrainian. Aceasta, pe motivul că, din cauze de ordin etnografic, politic şi economic, “Basarabia formează o unitate indivizibilă cu teritoriile fundamentale ale Ukrainei”.”



ISTORIA RĂZBOIULUI PENTRU ÎNTREGIREA ROMÂNIEI
VOLUMUL III
Unirea Basarabiei cu România

CONSTANTIN KIRIŢESCU

Editura Casei Şcoalelor
Atelierele “Cartea Românească“
Bucureşti

http://www.romaniamagnifica.ro/?do=Istoria&optiune=1916-1919+-+CEI+ce+ne-au+facut+MARI+%28I%29

Cu respect,
Valentin-Nicolae Bercă
"România Magnifică" - www.romaniamagnifica.ro - un proiect cultural pentru unitatea şi bogăţia spirituală a Românilor de pretutindeni, militând pentru reafirmarea valorilor spiritualităţii poporului român, unit prin limbă, tradiţii şi credinţă creştină, mereu mândru de istoria sa multimilenară  în spaţiul carpato-danubiano-pontic.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu