duminică, 15 aprilie 2018

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ





LUMANARICA - Sfantul Ioan din Kronstadt

Pentru arderea înaintea Domnului în vremea rugaciunii sa nu te zgârcesti la o lumânare din ceara: adu-ti aminte ca o arzi înaintea Celui care traieste întru lumina neapropiata si din lumina Sa te lumineaza si pe tine. Lumânarica ta e ca o jertfa de ardere de tot adusa Domnului; deci, ea sa fie dar adus lui Dumnezeu din inima desavârsita. Sa-ti aminteasca faptul ca tu esti dator sa fii luminator care arde si lumineaza. „Acela” – s-a spus despre Ioan Botezatorul – „era faclie care ardea si lumina” (Ioan 5, 35).

Sfantul Ioan din Kronstadt, In lumea rugaciunii, traducere de Adrian si Xenia Tanasescu-Vlas, Ed. Sophia, Bucuresti, 2003, p. 110.




JUDECATA PREVAZATOARE - Sfantul Vasile cel Mare

Daca cele necuvântatoare nascocesc si-si gasesc mijloace pentru mântuirea lor, daca pestele stie ce trebuie sa aleaga si de ce trebuie sa se fereasca, ce vom spune noi cei înzestrati cu ratiune, cei instruiti de lege, cei îndemnati de fagaduinte si înteleptiti de Duhul, când rânduim viata noastra mai fara de minte decât pestii? Ei stiu sa se îngrijeasca pentru viitor, iar noi, pentru ca nu nadajduim în viitor, ne cheltuim dobitoceste viata în placeri. Pestii strabat atâtea si atâtea noianuri de ape ca sa gaseasca un oarecare folos; dar tu ce poti spune, tu, care traiesti în trândavie? Ca trândavia este început al facerii de rau. Nimeni sa nu dea vina pe nestiinta! Este sadita în noi o lege naturala, care ne arata sa ne apropiem de bine si sa ne departam de cele ce ne vatama.


Sfantul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, traducere de Pr. Dumitru Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 1986, p. 153




MASURA VIETII - Sfantul Ioan din Kronstadt


Ce este viata noastra? O lumânare care se consuma. Cel care a aprins-o nu trebuie decât sa sufle, si ea nu mai este.

Ce este viata noastra? Drumul unui calator! Odata ce a atins un anume termen, portile se deschid pentru el, îsi lasa haina de drum (trupul sau) si bastonul lui de pelerin si intra în casa.

Ce este viata noastra? O lunga lupta sângeroasa pentru cucerirea adevaratei patrii si a adevaratei libertati. Odata lupta terminata, vom fi învingatori sau învinsi, vom fi trecuti de la locul luptei la locul rasplatirii si vom primi de la Arbitru fie o rasplata vesnica – o slava vesnica, fie o pedeapsa vesnica – o rusine vesnica.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea intru Hristos, traducere de diac. Dumitru Dura, Ed. Oastea Domnului, Sibiu, 1995, p. 184-185.



SOARELE - Sfantul Nicolae Velimirovici



Soarele este simbol al Domnului Dumnezeu. Sfântul Grigorie Teologul a scris: „Ceea ce pentru oamenii trupesti este soarele, pentru cei duhovnicesti este Dumnezeu”. Asemenea lui, dupa cum soarele straluceste si lumina sa lumineaza si încalzeste toate fapturile vii de pe pamânt, tot astfel si Dumnezeu lumineaza sufletele cu întelepciunea Sa si le încalzeste cu dragostea Sa. Fara soare, vine moartea trupeasca; fara Dumnezeu, cea sufleteasca. Prorocul Moise a grait catre poporul lui Israil: „Viata si moarte ti-am pus eu astazi înainte, si binecuvântare si blestem. Alege viata, ca sa traiesti” (Deuteronom 30, 19). Cu alte cuvinte, cunoaste pe Dumnezeu Cel Unul si Viu, nevazut, si doar Lui, Unuia, sa te închini, si sa nu te închini înaintea simbolurilor vazute, primindu-le pe ele ca dumnezei, ca sa nu devii închinator la idoli. Primul l ucru înseamna viata, al doilea este moarte.

Sfantul Nicolae Velimirovici, Simboluri si semne, traducere de Gheorghita Ciocioi, Ed. Sophia, Bucuresti, 2009, p. 22-23.


Pentru ce sunt buni banii?
Foarte interesanta filosofia lui de viata..



Warren Buffett

Interviu  CNBC cu Warren Buffett, al doilea dintre cei mai bogati din lume,care a donat 31 milioane $ pentru caritate.
Cateva aspecte foarte intereante ale vietii lui:
1.- A cumparat prima actiune la 11 ani si regreta ca a inceput prea tarziu!
2.- A cumparat o mica ferma la 14 ani cu economiile din vanzari de ziare.
3.- Si astazi mai locuieste in mica lui casa in Omaha, cu 3 camere, pe care a cumparat-o dupa ce s-a casatorit, acum 50 de ani. Él spune ca in acea casa are totul. In casa sa nu are nici un tablou sau decoratiuni interioare, statui...
4.- Isi conduce singur masina , nu are sofer si nu are bodyguard.
5.- Niciodata nu a calatorit in avion particular, chiar fiind proprietarul celei mai mari companii de avioane private din lume.
6.- Compania lui, Berkshire Hathaway, are in subordonare inca 63 de firme. Odata pe an, el trimite scrisori directorilor firmelor sale, cu targeturile pt noul an. Niciodata nu convoaca reuniuni sau da telefoane zilnice directorilor.
Directorilor lui le-a impus urmatoarele 2 reguli:
 
- Regula 1 : nu pierdeti niciodata investitile actionarilor.
- Regula  2: Nu uitati regula 1.

7.- Él nu socializeaza cu lumea in inalta societate. Isi petrece timpul liber cu o farfurie de popcorn la TV.
8.- Bill Gates, cel mai bogat din lume, l-a cunoscut recent, acum 5 ani. Bill Gates credea ca nu are nimic in comun cu Warren Buffett. Pentru asta, a stabilit o intalnire cu el, programata sa dureze o jumatate de ora. Dar cand l-a cunoscut, intalnirea a durat 10 ore si Bill Gates s-a transformat intr-un fan al lui Warren Buffet.
9.- Warren Buffet nu are telefon mobil si nici laptop pe birou.
10.- Sfatul lui pt tineri: Indepartati-va de cartile de credit si investiti in voi. 



AMINTITI-VA:

A. Nu banul face pe om, ci omul face banul.
B. Viata este atat de simpla pe cat v-o faceti voi.
C. Nu faceti ce spun altii, ascultati-i, dar faceti cum simtiti.
D. Nu va imbracati doar cu haine de firma, ci cu cele in care va simtiti confortabil.
E. Nu cheltuiti banii pe lucruri care nu sunt necesare, ci doar pe cele cu adevarat necesare.
F. Pana la urma, viata voastra e a voastra. De ce sa le dati altora sansa sa v-o conduca?
G. Daca banii nu ajuta ca sa-i imparti cu ceilalti, atunci pt ce mai sunt buni?AJUTATI CHIAR DACA NU PUTETI, MEREU CEI CARE STIU SA IMPARTA VOR FI BINECUVANTATI. 
H. NU cheltuiti banii pe care nu ii aveti.Cartile de credit, imprumuturile, etc au fost inventate de societatea de consum.
I. Inainte de a cumpara ceva,ganditi-va: Ce mi se intampla daca nu cumpar asta? Daca raspunsul este "nimic", atunci nu cumparati, pt ca inseamna ca nu aveti nevoie.

"Nimic nu am adus pe lume, nimic nu vom lua cand plecam.."



Sursa : ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu