duminică, 20 ianuarie 2019

MINILECTURĂ - GÂND DE SEARĂ - INZESTRAREA MINTII OMENESTI





INZESTRAREA MINTII OMENESTI

- Fericitul Trifon Turkestanov



Prin pogorârea Sfântului Tau Duh, Tu umpli de lumina gândul pictorilor, al poetilor si al savantilor celor înzestrati cu geniu. Prin puterea Sfatului celui mai presus de fire ajung acestia sa patrunda proroceste legile de catre Tine întocmite, dezvaluind si pentru noi adâncul întelepciunii Tale ziditoare. Prin ale lor lucrari, si fara sa voiasca, ei despre Tine vin sa ne graiasca: o, cât esti Tu de mare întru a Ta zidire; o, cât esti Tu de mare în faptura omeneasca!



Slava Tie, Celui Ce ne-ai aratat puterea cea mai presus de minte în legile care cârmuiesc toate de sub soare;



Slava Tie, caci e cuprinsa întreaga fire de legile fiintarii Tale.



Slava Tie pentru toate cele ce dintru a Ta milostivire ne sunt dezvaluite;



Slava Tie pentru cele pe care dintru a Ta întelepciune le tii tainuite.



Slava Tie pentru ca ai înzestrat mintea omului cu geniu;



Slava Tie pentru puterea facatoare de viata a ostenelii.



Slava Tie pentru limbile de foc ale însuflarii;



Slava Tie, Dumnezeule, întru vecie!



Fericitul Trifon Turkestanov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, cap. Acatist de Multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate”, p. 131




PROPOVADUIREA FIRII

- Fericitul Trifon Turkestanov



Ce e lauda mea înaintea Ta! N-am auzit cum cânta Heruvimii: aceasta datu-li-s-a unor suflete înalte; dar stiu cum Te slaveste întreaga fire. Se întâmpla la vreme de iarna sa contemplu cum în tacerea lunii se-auzea ca Ti se roaga-n soapta tot pamântul, învesmântat în dalba haina-a sa, ce stralucea cu nestematele-i de nea. Vazut-am cum se bucura de Tine maretul soare în timp ce rasarea si ale pasarilor coruri cântau cu ciripiri rasunatoare slava Ta. Si auzit-am cum, în taina mare, graind de Tine freamata padurea si apa susura-n izvoare, cum vânturile Îti aduc a lor cântare, cum cetele luminatorilor ceresti Te propovaduiesc printru a lor miscare ce bine foarte este rânduita întru întinderea cea nemarginita. Ce e lauda mea! Firea e ascultatoare, eu nu sunt. Cât înca mai traiesc, vazând dragostea Ta, voiesc a-Ti multumi, a ma ruga si a striga:



Slava Tie, Celui Ce ne-ai aratat lumina;



Slava Tie, Celui Ce cu dragoste adânca, nemasurata si dumnezeiasca, mai înainte de a fi noi, ne-ai iubit.



Slava Tie, Celui Ce cu cetele Îngerilor si ale Sfintilor ne-ai acoperit si cu a Ta lumina ne-ai adumbrit;



Slava Tie, Parinte Atotsfinte, Care prin poruncile Tale ne-ai lasat drept legamânt a Ta Împaratie.



Slava Tie, Fiule, Care Te-ai facut noua Ispasire si ne-ai deschis calea spre mântuire;



Slava Tie, Duhule Sfinte, Soare de viata Facator al veacului ce va sa fie.



Slava Tie pentru toate, o, Treime Dumnezeiasca si Atotmilostiva;



Slava Tie, Dumnezeule, întru vecie!



Fericitul Trifon Turkestanov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, cap. Acatist de Multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate”, p. 136-137.



PRIVIREA OMULUI
- Sfantul Vasile cel Mare



Animalele cele de pe pamânt privesc spre pamânt; dar omul, sadul cel ceresc, se deosebeste de animale atât prin forma alcatuirii lui trupesti, cât si prin vrednicia sufletului sau. Cum este forma animalelor cu patru picioare? Capul le este plecat spre pamânt, privesc spre pântece si urmaresc sa-i faca pântecelui cu orice chip placere. Capul tau, însa, este ridicat spre cer; ochii tai privesc cele de sus. Ca daca vreodata te faci de râs prin patimile trupului, slujind trupului si celor de sub pântece, te-ai alaturat dobitoacelor celor fara de minte si te-ai asemuit lor (Psalm 48, 12). Alta grija îti este cu cuviinta tie! Sa cauti cele de Sus, unde este Hristos! (Coloseni 3, 1) Sa-ti fie mintea mai presus de cele pamântesti! Sa-ti rânduiesti viata dupa forma pe care ti-a dat-o Dumnezeu! În Ceruri sa-ti fie vietuirea! (Filipeni 3, 20) Patria ta cea adevarata este Ierusalimul cel de Sus (Evrei 12, 22). Cetatenii si compatriotii tai sunt cei întâi-nascuti înscrisi în Ceruri (Evrei 12, 23).

Sfantul Vasile cel Mare, Omilii la Hexaemeron, traducere de Pr. Dumitru Fecioru, Ed. IBMBOR, Bucuresti, 1986, p. 172


Cum sa gatim orezul pentru a elimina arsenicul.

Oamenii de știință avertizează: modul în care gătim orezul este dăunător pentru sănătatea noastră. Iata cum se prepara corect Orezul, este atât de ușor de gătit și majoritatea dintre noi credem că suntem profesioniști la gătit preparatele pufoase. Doar puneti într-o cratiță și adăugați puțină apă.
Lăsați-l să fiarbă și imediat este gata. Va puteti bucura de carbohidrații rapizi. Suntem sfătuiți să nu reîncălzim orezul, deoarece acest lucru ne poate dăuna.
Dar experții spun că nu este doar asta problema. Problema orezului este cu arsenicul.
O multime de forme de orez sunt pline cu arsenic din cauza pesticidelor si a toxinelor industriale care sunt lăsate în sol. Profesorul Andy Meharg, de la Universitatea Queens din Belfast, a fost capabil să testeze trei metode diferite de gătit orez:
În primul rând, a preparat orezul folosind metoda tradițională în care o ceașcă de orez este amestecată cu două cești de apă. Prin această metodă, Meharg a găsit o gramadă de arsenic rămas în orez.
În a doua metodă, el a folosit cinci cești de apă pentru fiecare ceașcă de orez.
Apoi, apa în exces a fost varsata la sfârșit. Prin această metodă de gătit a pierdut aproape jumătate din nivelul de arsenic din orez.
În cea de-a treia metodă, Meharg a înmuiat orezul peste noapte înainte de a-l găti. El a descoperit că acest lucru a contribuit la reducerea nivelului de arsenic cu 80%. Majoritatea tipurilor de orez sunt în mod natural fără gluten.
Deci, dacă suferiți de boala celiacă, nu trebuie să eliminați orezul din dieta dumneavoastră.
Dar urmele de arsenic din orez sunt destul de alarmante. Metoda de gătit pe care o folosim cu ușurință orezul nepreparat cu apă și, uneori, cu unt și  cu sare – ne poate omorî de fapt.
Consumul de arsen este legat de o varietate de probleme de sănătate. După cum afirmă raportul, „expunerea regulată la cantități mici de arsenic poate creşte riscul de cancer de vezică urinară, pulmonar, piele,precum și boli de inimă, diabet de tip 2 sau schimbări ale sistemului imunitar la
copii.
Deci, care este modalitatea corectă de a găti orez fără nivelurile de arsenic dăunătoare din el?
Iată pașii:
Înmuiați orezul peste noapte. A doua zi, spălați și clătiți orezul foarte bine de până la trei ori sau până când apa devine clară în loc să fie tulbure. Scurgeți apa. Apoi, adăugați cinci părți de apă pentru fiecare parte a orezului într-o oală. Aduceți apa la temperatura de fierbere și apoi diminuați căldura.
Fierbeți la foc mic timp de 10 până la 15 minute și opriți căldura.
Arsenicul este un element natural și nu  este cu adevărat toxic. Dar dacă apare nefiresc sau este anorganic, aici începe problema, așa cum se întâmplă cu orezul.
Data viitoare cand gatiti orezul, inmuiati-l inainte sa-l gatiti pentru a reduce nivelul de arsenic

si pentru a fi protejati de aceasta otravă.




INCEPUTUL SI SFARSITUL
- Compozitorul Arvo Part

             Sfârsitul este întotdeauna. Orice clipa e sfârsitul. Iata, acum este sfârsitul. Peste cinci minute va fi sfârsitul. Mâine poate fi sfârsitul. Sfârsitul putea sa fi fost înca ieri. Sfârsitul este cosmic. Mereu este începutul. Mereu. Si sfârsitul este mereu. „EU SUNT ÎNCEPUTUL SI SFÂRSITUL”. Si aceasta, acest EU, este o însusire. Nu oricine poate sa spuna: „Eu sunt Începutul si Sfârsitul”. Hristos zice: „EU SUNT ÎNCEPUTUL SI SFÂRSITUL. ALFA SI OMEGA” (Apocalipsa 22, 13).

Compozitorul Arvo Part, Cantul inimii – puterea cuvantului si a muzicii (AP), traducere de Laura Marcean & Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2012, p. 78.


Sursa: Pr. Stanciulescu Alexandru Barda











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu