joi, 17 ianuarie 2019

Ioan Miclau-Gepianu - IZVORUL DE SUB DEALUL VIILOR




IZVORUL DE SUB DEALUL VIILOR


   Mi-am tot propus să scriu despre acest izvor de sub “dealul viilor” precum și a tristei stări ajuns în zilele de azi! Dar, tot timpul luat de alte  lucruri și scrieri am tot amânat această idee. Zilele astea răsfoind prin niște caiete ajunse și ele ferfelițe dând înspre îngălbenire deja, am regăsit acest titlu chiar cu unele notații gata făcute.
  Cu siguranță, bătrânii satului Gepiu, câți mai sunt în viață, își amintesc de acest “deal al viilor” ce mărginește  malul văii Orăscu ce vine dinspre Păușa, și trece prin “vulpiște”. Vulpiștea era un fel te teren erodat, o mâncătură în teren de câțiva kilometri dar ascunsă într-un hățiș de mărăcini, unde sălășluiau vulpile ca într-un paradis, scheunând și lătrând în nopțile cu lună. Acestui loc i se zicea pe vremuri “vulpiște”.” Dealul viilor”, își are de asemenea istoria lui, fiindcă pe vremuri cu sute de ani în urmă  era acest deal acoperit de vii. Era o binecuvantare îmi povestea un unchiu de al meu, al carui oase odihnesc acum într-un cimitir din statul Ilinois al Americii. Au fost  viile astea plantate pe acest deal fără tăgadă de locuitorii români ai satului. Cum s-au dărăpănat e o altă istorie, numai că la talpa acestui deal, din malul acestei văi Orăscu, izvora o apă limpede de izvor, curată ca lacrima.  Cei din generația mea își amintesc, și pot confirma, cu câtă plăcere tinerii, fete și băieți, dar și bătrânii, seara  în asfințit de soare, cântând cu olurile în mână, se duceau să aducă apa de la izvor. Nu au astăzi locuitorii comunei o mai bună și dulce apa ca aceea. S-a erodat valea, s-a arat dealul, viile smulse, izvorul acoperit și uitat.
   De multe ori in copilărie, mă duceam la acel izvor ce se mai prelingea prin iarbă, mă aplecam  și beam cu nesaț acea apă placută. Dar izvorul nu e mort. Nu, el este legat la un fel de râu subteran ce trece înspre Ungaria și așa mai departe. Mai la nord într-o potcoavă de păduri numită Bitanga, ce se cuprindea in pășunea Gepiului, era o fântâna seculară și din istorie pomenită, care avea aceeași apă placută, dovadă că își avea același izvor freatic subteran de proporția unui râu. Pe vremile secetoase se spune că la această fântână veneau cu carele să ridice apă locuitorii din satele vecine, cum  era, Miersig, Mierlau, Gepiș, Paușa, Bicaciu, Colonia de Gepiu în ultima vreme, chiar si Tincanii! Unde este azi fântâna? Înămolită într-un baraj construit fără a fi necesar, dar gândit din fotolii birocratice, să fim în treabă! Că acest fluviu subteran există și azi o dovedește arteziana de azi din comuna Gepiu. Aceasta mai bine de o sută de ani de când a fost forată, încă dă  satului apă de aceeași calitate. Și mă tot gândesc cum n-au observat asta experții comuniști, când de la această fântână arteziană era apă suficienta să asigure adăparea “septelului numeros” din grajdurile  cooperativei agricole, grajduri construite tocmai în jurul acestei arteziene binefăcătoare! Se pare că ungurii și-au pavat și îngrădit cu lanțuri bronzate artezienele lor legate cu siguranță la aceeași venă de apă, dar noi ii pizmuiam după cum o fac și ei, în loc să ne iubim ca niște vecini creștini! Imi vine uneori să zic, Doamne, dă în gând unui tânăr sătean să ia un hârleț sau un burghiu de forare să desfunde acest izvor din “Dealul viilor”.  “Ce fapta de valoare ar fi!”

Ioan Miclau-Gepianu
1/1/2019









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu