joi, 7 martie 2019

MINILECTURĂ - ATINGEREA MAICII DUMNULUI Dimitrie Panagopoulos




ATINGEREA MAICII DUMNULUI
Dimitrie Panagopoulos



        Se spune că odată Maica Domnului trecea printr-o grădină frumoasă, cu flori prea minunate. Însă una din florile acelea i-a plăcut atât de mult, încât nu a rezistat dorinței de a o tăia. Dar când a mirosit-o, ca să se desfăteze de mireasma ei, a văzut uimită că nu avea mireasmă. Nu mirosea deloc! Era un lucru rece… Doar frumusețea exterioară o avea. Atunci Maica Domnului s-a întristat atât de mult pentru acea floare frumoasă dar fără miros și a spus:

         – Sărmană floare! De ce tu nu ai mireasmă?

         Iar când mâinile Maicii Domnului au atins floarea, îndată aceea a răspândit atâta mireasmă, încât toți care treceau pe acolo se întrebau: Ce se întâmplă aici? Ce mireasmă este aceasta?

        Știți câtă lume seamănă cu această floare? Oameni ce au o înfățișare exterioară frumoasă, chipurile, dar înlăuntrul lor nu au mireasmă, ci sunt reci, neînsuflețiți. Iar unii răspândesc și duhoare.

          Însă când oamenii au legătură cu Maica Domnului, îndată toate se schimbă, se transformă și devin precum acea floare înmiresmată



METALE PRETIOASE
Sfantul Ioan din Kronstadt



             Fara a fi puse la încercare, fierul ordinar ar putea trece drept otel, alama sau tinicheaua, sau vreun aliaj de argint drept argint curat, bronzul drept aur, aurul impur drept aur curat, o sticla ordinara drept diamant. Numai puse la încercare, aceste materiale îsi descopera adevarata lor valoare. Asa se întâmpla si cu oamenii. În aparenta, multi se arata blânzi, smeriti, milostivi, buni, simpli, chibzuiti, credinciosi etc. Daca sunt pusi la încercare, se descopera nu arareori ca sunt rai, mândri, împietriti la inima, necinstiti, zgârciti, lacomi, invidiosi, ranchiunosi, lenesi etc. Oamenii sunt pusi la încercare prin lipsuri, pierderi materiale, necazuri, boli, umilinte. Cei ce trec cu bine printr-o încercare sunt vrednici de Împaratia lui Dumnezeu, cei care nu-i fac fata nu sunt vrednici de ea, fiindca mai tin în ei o mare doza de rau.

Sfantul Ioan din Kronstadt, Viata mea in Hristos, traducere de Boris Buzila, Ed. Sophia, Bucuresti, 2005, p. 281


MI-E DOR DE CER


  

         Stau, Părinte, şi eu la poarta sufletului meu şi Te aştept să intri ca un împărat şi în cămara sufletului meu cel păcătos. Intră, Bunule Iisuse, şi în templul inimii mele şi adu-mi bucurie şi nădejde de mântuire. Vino, Iisuse, şi în căsuţa mea săracă. Vino, Iisuse, şi înlăuntrul sufletului meu pustiu şi întristat şi-l fă pe el tron al Sfintei Treimi şi templu al Sfântului Tău Duh. Vino şi, în loc de îngeri şi de oameni, eu singur îţi voi cânta Ție, Osana şi Aliluia.

Vino, Te chem. Vino, Te aştept. Vino, Iisuse. Te doresc, vino, mă rog, că noapte e afară, noapte şi în sufletul meu pustiu şi întuneric în cămara inimii mele.

(Mi-e dor de Cer, Viața părintelui Ioanichie Bălan, Editura Mănăstirea Sihăstria, Vânători-Neamț,  2010, p. 193



Cu prilejul zilei de 8 Martie urăm mamelor, bunicilor, surorilor, soțiilor, fiicelor noastre și tuturor femeilor  din lume sănătate, bucurii, împliniri și numai bine!

          Să ajute Dumnezeu ca glasul, puterea și influența lor să contribuie mai mult la alungarea răului din lume, a urii dintre oameni și popoare, a dezmățului și imoralității din zilele noastre. Dumnealor au o misiune sfântă în planul lui Dumnezeu pentru lume, aceea de a ocroti viața, de a da naștere și bună educație copiilor, de a face viața mai frumoasă și idealurile lumii mai mărețe. Dumnealor au misiunea de a apropia lumea mai mult de Dumnezeu. Ajută-le, Doamne, să-și poată împlini această misiune!

           La mulți ani, Doamnelor și Domnișoarelor!


                                     Pr. Al. Stănciulescu-Bârda






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu