luni, 18 martie 2019

MINILECTURĂ cu GÂND DE SEARĂ si DOAR O VORBĂ.....! - PRONIA MANTUITOARE





PRONIA MANTUITOARE
Fericitul Trifon Turkestanov



            Împarate al veacurilor, Care fara stricaciune pururea esti, Cel Ce cu puterea mântuitoarei Proniei Tale în a Ta dreapta tii toate caile vietii omenesti, Tie multumire Îti aducem pentru toate binefacerile Tale cele stiute si cele tainuite, pentru viata pamânteasca si pentru bucuriile ceresti ale Împaratiei Tale celei ce va sa fie. Tinde dar si de-acum înainte milele Tale peste noi, cei ce-Ti cântam: Slava Tie, Dumnezeule, întru vecie!

Fericitul Trifon Turkestanov, Cunoasterea lui Dumnezeu prin mijlocirea firii vazute, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, cap. Acatist de Multumire „Slava lui Dumnezeu pentru toate”, p. 123.


ROADELE OSTENELII
Sfantul Tihon din Zadonsk



          Vezi, iarasi, un plugar care aduna cu bucurie roadele ostenelii sale. Gândeste-te cu ce bucurie se vor desfata de roadele trudei lor aceia care acum se ostenesc întru nevointa credintei si a rabdarii. „Cei ce seamana cu lacrimi, cu bucurie vor secera. Mergând, mergeau si plângeau aruncând semintele lor, dar venind, vor veni cu bucurie, ridicând snopii lor” (Psalmul 125, 5-6). Vazând aceasta, sa nu slabesti întru nevointa cea pentru cucernicie.

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 77


DOMNITORUL
Sfantul Tihon din Zadonsk



            Ti se întâmpla sa vezi un domnitor intrând într-o oarecare cetate. Baga de seama cu ce bucurie si cinstire îl întâmpina si îl primesc pe el cetatenii; ei curata drumul si ulitele pe care va trece alaiul, se împodobesc în felurite chipuri, îsi pleaca fruntea si genunchii înaintea celui care trece si asa mai departe. De la aceasta priveliste vazuta, întoarce-ti mintea prin credinta catre cele care nu se vad, iar de la cele trupesti catre cele duhovnicesti. Hristos, Fiul lui Dumnezeu si Împaratul Ceresc, a venit pe pamânt atunci când S-a nascut pentru noi din Preasfânta Fecioara si a intrat la noi, în aceasta lume, ca într-o cetate. Noi suntem cetatenii acestei necuprinse cetati, care nu-i facuta de mâna omeneasca; El a venit la noi, robii cei nemernici, si „ne-a cercetat pe noi Rasaritul cel de Sus, ca sa-i lumineze pe cei ce sed în întuneric si în umbra mortii si sa îndrepte picioarele noastre pe calea pacii”, dupa cum cânta Sfântul Proroc Zaharia (Luca 1, 78-79). Si a venit întru smerenie si blândete, în chip de rob – „chip de rob luând, facându-Se asemenea oamenilor” (Filipeni 2, 7). Cum oare se cuvine sa-L întâmpinam si sa-L primim pe El? Cu ce bucurie si cinstire? Rusinos ne este sa iesim înaintea Împaratului nostru cu prisos de trufie si de îngâmfare, când El a venit la noi cu smerenie! Nu-i este bineplacuta Lui o asemenea întâmpinare. Rebeca mergea calare spre mirele ei, Isaac, si când l-a vazut pe el înaintea sa, s-a dat jos de pe camila, dupa cum ne marturiseste despre acestea Scriptura (Facerea 24, 64). Întocmai trebuie si noi sa coborâm din mândrie ca de pe o camila înalta, sa mergem pe jos, sa-L întâmpinam pe Mirele nostru cu smerenie mare si sa ne plecam genunchii si inimile noastre. Catre acestea ne îndeamna pe noi Prorocul, zicând: „veniti sa ne închinam si sa cadem înaintea Lui!” (Psalmul 94, 6).

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 84.




CURATAREA POMULUI
Sfantul Tihon din Zadonsk



             Vezi ca un gradinar, când curata un pom – un mar sau altul asemenea –, îi taie vlastarii si ramurile netrebuincioase, care vlaguiesc pomul de puteri si opresc roadele din cresterea lor sau care pot sa-l si usuce, de nu vor fi taiate dintru început. Tot omul este asemenea unui pom si dinlauntrul sau, din inima, întocmai unor cioturi si unor lastari, se ivesc gândurile cele rele, poftele necurate, mânia, rautatea, iubirea de argint, hotia, minciuna, viclenia, lacomia, cârtirea, hula si toate celelalte, dupa cum zice Hristos: „Din inima ies gânduri rele, ucideri, adultere, desfrânari, furtisaguri, marturii mincinoase, hule” (Matei 15, 19). Precum gradinarul curata un pom, taindu-i ramurile si cioturile netrebuincioase, pentru ca acestea sa nu strice pomul când vor creste, asa i se cuvine oricarui crestin sa-si curete inima si sa taie din ea cugetele rele îndata ce vor începe sa iasa din inima si sa se arate, pentru ca nu cumva, crescând ele, sa pagubeasca omul launtric si duhovnicesc. Asa precum cioturile si lastarii netrebuinciosi, crescând din pom, îl secatuiesc de vlaga si astfel îl fac neroditor, iar mai apoi îl si usuca, întocmai si gândurile rele, de nu sunt taiate de la început, ci li se îngaduie sa creasca, îl aduc la istovire pe omul cel launtric si duhovnicesc, îl fac neroditor si îi preschimba sufletul într-o ramura uscata, iar mladita uscata se va scoate afara din via lui Hristos (Ioan 15, 6). Sfârsitul unui asemenea suflet este arderea, dupa cum zice si Scriptura: „Iata, securea sta la radacina pomilor si tot pomul care nu face roada buna se taie si se arunca în foc” (Matei 3, 10).

Sfantul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu in imprejurarile vietii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Ed. Sophia, Bucuresti, 2011, p. 178



L U M I N A
Arhiepiscopul Iustinian Chira



               Lumina este izvorul dupa care îmi înseteaza neîncetat sufletul, mai mult decât dupa orice. Lumina si puritate, sfintenie si omenie – le învat, le iubesc, le doresc, le caut si le gasesc: în gândul omului curat, în cuvântul tainic al cerului, în lumina fireasca a soarelui, în tremurul sfios al stelelor, în toate cele ce nu fac altceva decât sa ne sopteasca despre taina universului, despre negraita cauza a tuturor, pe care noi, fara sa gresim, o numim Dumnezeu; despre chipul slavei Sale între oameni, care este Iisus Hristos.

Arhiepiscopul Iustinian Chira, Cuvintele Parintelui - un ghid al frumusetii launtrice, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2009, p. 64.




Sursa: Pr. ALEXANDRU STANCIULESCU BARDA







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu