duminică, 26 septembrie 2021

Adriana Stoicescu - Iertați-ne… dacă puteți

 Iertați-ne… dacă puteți

Adriana Stoicescu, Magistrat

26 Septembrie 2021

 

Îmi reprim cu greu cuvintele de ocară, știind că mă expun, din nou, „șansei” de a fi declarată dușman al independenței diverșilor „eroi”. Dar, citind cartea doamnei avocat Rodica Constantinovici, fost judecător, nu mă pot opri să nu urlu. Cum a fost posibil așa ceva? Cum am permis noi, judecătorii, acest cataclism rușinos, acest derapaj total al puterii care distruge și corupe umanitatea, normalitatea și cele mai elementare drepturi? Cum a fost posibil ca într-o țară europeană, aparent democrată, să asistăm nepăsători la un „fenomen Pitești”, de rit nou, în care, în numele unei minciuni, au fost sacrificați, cu senintate și plăcere perversă, oameni absolut nevinovați?

 

Cum am putut să tăcem? Să intoarcem capul? Să preluam pur și simplu, minciunile, doar pentru a fi noi inșine la adapost? Pentru a fi pe placul mulțimii în delir, care striga „la pușcarie”, fără să intereseze pe cineva, pe oricine, dacă oamenii aceia erau vinovați? Am fost amenințată, somată, sfătuită să tac. M-am gândit de nenumarate ori să plec, pentru că pot, liniștită, să pun roba în cui. Am trecut pe lângă iad și am fost salvată de un infractor, da, recunosc, ce nu a vrut să mintă pentru a-și salva pielea. Altfel, acum așteptam, probabil inutil, liberarea condiționată.

 

Dar, pentru numele Lui Dumnezeu, cum vă puteți privi în oglindă, autori și complici, artizani ai acestor minciuni care au omorât oameni? Cum puteți dormi? Cum puteți mânca? Vă duceți liniștiți copiii la școală, știind că oameni nevinovați au murit din cauza însăilărilor voastre? Din cauza dorinței de a vă vedea numele pe prima pagina a ziarelor? De a fi lăudați? De a vedea oamenii cum tremură în fața voastră, cerșind mila, știind că aveți drept absolut de viață și de moarte asupra lor? Au fost condamnați oameni în numele unei iluzii bine ticluite, transformată în armă politică. Au putrezit la propriu în celule mizere, pline de gândaci, în mijlocul cărora trona câte un „W.C.” turcesc, în tip ce așteptau, inutil, dreptatea. Dreptatea noastră era strambă, pentru ea contau doar urletele televiziunilor, satisfacția unor personaje care nu aveau ce căuta în magistratură, dornice de preamărire și mânate de satisfactia meschină a omului mic care doboară un om, poate, mult mai mare. Doar pentru că poate.

 

Am asistat neputincioși la pervertirea ideii de justiție penală, devenită slogan de campanie, în timp ce marii și adevaratii hoți erau bine mersi la adapost de brațul lung al legii, furând liniștiți în continuare. Da, stiu, cu o floare nu se face primăvară. Da, stiu, vocea mea nu contează. Nu am în spate pe nimeni și nici nu „am spate”. Da, stiu, nu voi putea schimba nimic, iar absența mea nu va conta. Dar, nu am dreptul să tac, pentru că am fost la un milimetru de dezastrul care a ucis oameni și a aruncat dreptatea la gunoi. Mi-e rușine că nu am văzut totul, că nu am urlat mai devreme și că nu pot să îndrept nimic. Dar pot încă să vorbesc. Și să spun: Iertați-ne… dacă puteți.

 

https://www.art-emis.ro/jurnalistica/iertati-ne-daca-putetiNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu