miercuri, 15 septembrie 2021

Alecsandru Ion - Ungaria dublează pensiile

 Ungaria dublează pensiile

Alecsandru Ion

15 Septembrie 2021

 

Vă supunem atenției un articol semnat de Alexandru Ion[1] și publicat în data de 10 septembrie 2021, din care aflăm că Ungaria își tratează pensionarii ca pe Oameni, nu așa cum procedează „Guvernul meu” Cîțu - ca pe reziduuri sociale! (Redacția)

 

„Pensionarii unguri au primit vești bune. Budapesta ia din nou fața Bucureștiului: cei în cauză pot primi în luna noiembrie pensii mai mari chiar de două ori faţă de cele obişnuite, spre deosebire de austeritatea pe care o impune guvernul român.

 

Pensionarii unguri au primit vești bune. Budapesta ia din nou fața Bucureștiului: Cei în cauză pot primi în luna noiembrie pensii mai mari chiar de două ori faţă de cele obişnuite, spre deosebire de austeritatea pe care o impune guvernul român. Pensionarii unguri au primit vești bune. Pensionarii unguri vor primi în luna noiembrie pensii ajustate în funcţie de rata inflaţiei, deoarece cele mai recente date privind inflaţia sunt mai mari decât rata creșterilor anuale ale pensiilor.

 

Pensionarii unguri au primit vești bune. Pensionarii vor primi tot atunci şi cea mai mare primă de pensie alocată vreodată, astfel că în unele cazuri sumele se dublează faţă de cele obişnuite.

 

Pensionarii ungari au primit vești bune: «Ajustarea li se cuvine». « Ajustarea pensiilor în funcţie de inflaţie li se cuvine pensionarilor », scrie ziarul economic ungar « Világgazdaság », în baza datelor Oficiului Central de Statistică din Budapesta, dat publicităţii joi, 9 septembrie 2021. Datele arată că în primele opt luni ale anului rata inflaţiei a fost de 4,3%, iar specialiştii au estimat anterior o inflaţie de 4,2%. Ultimele date arată o creştere de 0,7% faţă de rata creșterilor anuale ale pensiilor, potrivit « Magyar Nemzet »[2].

 

Astfel, conform legii, pensiile trebuie ajustate în funcţie de rata inflaţiei. Ceea ce înseamnă că pensionarii vor primi odată cu pensiile şi suma ajustată în funcţie de rata inflaţiei, calculată pe an, astfel, pensiile din noiembrie vor fi de 12,25 ori 0,7%, respectiv cu 8,575% mai mari în comparaţie cu pensiile din ​​octombrie, luând în considerare şi rata trimestrială a celei de-a 13-a pensie lunară care va fi alocată începând din februarie, a explicat pentru ziarul amintit András Farkas, expert în domeniul pensiilor publice.

 

 

Pasul următor: a 13-a pensie într-un an

 

Calculat la o pensie medie de aproximativ 130.000 forinţi, aceasta înseamnă că, în luna noiembrie, pe lângă pensia de 130.000 forinţi, pensionarii vor primi și o creștere de 11.150 forinţi.

 

În plus, tot atunci vor primi şi prima de pensie, care va fi cea mai mare primă alocată vreodată. Conform datelor Oficiului Central de Statistică, în Ungaria, pensia medie pentru limită de vârstă este de 150.571 de forinţi, la care se adaugă valoarea ajustării pensiei care poate ajunge la 12. 910 forinţi, astfel încât pensia din noiembrie (conform regulilor de rotunjire) va fi de 163.480 de forinţi. La această sumă se adaugă şi prima de pensie, astfel că pe contul unui pensionar mediu ar putea să ajungă în noiembrie chiar şi o sumă de 243.480 de forinţi. Iar următorul pas în procesul de restabilirii a celei de-a 13-a pensie lunară va fi făcută în februarie, când valoarea acesteia va fi egală cu 50% din pensia primită în luna ianuarie 2022, precizează ziarul amintit.

 

 

Notă interogativă a redacției

 

- Auzi, Cîțule? Ungurii nu s-au împrumutat o treime din datoria externă a României din ultimii 32 de ani doar în câteva luni, așa cum ai făcut tu în numele cetățenilor României. Unde s-au scurs banii împrumutați. Câțule!? Trebuie să dai seama. Zât!

 

- Auzi Turcano? - sau Cruella de Peneleu, cum s-ar putea să ți mai se spună -, „ministreasa” muncii și (ne)protecției sociale, amitește-ți că în urmă cu nu multă vreme te-ai întrebat monologând: „Ce caut eu în viața mea?”. Ei, bine, sătui de pandemia fantomă aflată pentru trei luni în „pauză de vară”, resuscitată recent și gonflată cu sirene și semnale luminoase pentru speriat oamenii, sătui de minciuni guvernamentale și scârbiți de atâta prostie, românii întrebă și ei: „ce cauți tu în viața noastră?”.

 

Sursa foto „Magyar Nemzet”

Aranjament grafic - I.M.

---------------------------------------------

[1] Alexandru Ion - https://www.capital.ro/ungaria-ne-da-lectii-pensii-duble-si-a-treia-pensie-pentru-pensionari.html?fbclid=IwAR1jecN5u0cUrU6m2EGciQl7Wmva2blJvRefRQwdD-8_DQiNMVGiSh9JONI - 10 septembrie 2021

[2] https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2021/09/kedvezo-hirt-kaptak-a-nyugdijasok - 8 septembrie 2021Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu