sâmbătă, 18 septembrie 2021

Jianu Liviu-Florian - Hai la v oața cea mare...

 




Hai la v oața cea mare...

 

 

~*~

 

Daca nu se vinde, si daca nu se face, am imbulinat-o, Evgheni Pavlovici. Dar ce sa se vanda? Si ce sa se faca? Rusia asta este prea mare ca sa vanda ceva, si sa faca ceva!

Ce sa facem, daca nu se umplu hotelurile, si restaurantele?

Ce sa castige patronii? De la clienti?

Ce sa facem daca nu se umplu etajerele, la stat? Ca sa mergem undeva, si sa ne intoarcem, si noi, ca tot omu, acasa?

Ce sa facem, daca nu se face, si nu se vinde, gargara?

Ce sa facem daca nu am conduce noi? Cum ar putea sa se faca, una ca asta? Sa te conduca altcineva, la noi, in Rusia? Cand – de cand o stim – Rusia asta este! Este a noastra! O conducem noi! Ce sa scoatem din ea? Ce sa faca?

Rusi!

Cei mai buni!

Cei mai mandri!

Buni si adevarati!

Toti!

Si noi, Evgheni Pavlovici, vai de pacatele noastre! Sa avem grija de toti! Sa ii aparam pe toti!

Sa nu ne fure Rusia dusmanii care abia asteapta! Sa puna mana pe toate bogatiile noastre! Pe tot ce se face in Rusia! Pe tot ce se vinde in Rusia! Si mai cu seama, mai cu seama, Evgheni Pavlovici, pe poporu rus!

Cel mai bun, mai adevarat, si mai mandru, dintre toate popoarele Lumii!

Pai, Evgheni Pavlovici, orice neam, din astea, care ne vor numai si numai raul, si ne exploateaza, si ne-o coc, s-ar captusi pana la stele daca ar pune mana pe poporul rus! Nu mai zic de ce face el! N-ar mai avea loc pe lume de atata fala, si atata bogatie! Si atata glorie nepieritoare! Nu si-ar mai incapea in izmene! Si in obiele! Ba, nu si-ar mai incapea nici in ultimele, ultimele marci de masini, cele mai bengoase, aparute pe piata!

Fie vorba intre noi, evgheni pavlocici, nici noi nu ne mai incapem! Si toata lumea rusa, cu mic, cu mare, tinde cu elanuri insufletitoare, pana acolo, ba chiar mai sus! Niciodata sa nu se ispraveasca! Acest nobil avant al zilelor noastre!

Rusia este Mare, evgheni pavlocici! cea mai mare, si mai frumoasa, si mai mandra, si mai luminata, si condusa de oamenii cei mai destepti, si mai adevarati, de pe pamant!

 

O singura nepotrivire este, in toata afacerea asta.

Nu avem ce face.

Nu avem ce face – pe plan mondial – nici cu petrolul, nici cu gazele. pe care – haaat! - le are.

Ceilalti, nu prea le mai au.

 

Dar – Evgheni pavlovici – ce sa faca Omenirea, ce sa faca Umanitatea, ce sa faca Divinitatea, chiar – daca exista – unii au pipait-o si au zis ca e buna ! ,

ce sa faca cu... petrolul, carbunele, si gazele!Si combustibilul nuclear!

Poluante … pana la... fireste, daca exista! - ar fi deranjat si El, nu?

De asemenea putori, in nari?!

Nu mai vorbim cat ar face pe El!

In atata poluare!

Si topire de inima glaciara!

Si atata crima umanitara!

Cum sa iei din narile – si din gura omenirii – si a fiecarui om – tot ce este mai bun?

Cum sa scapi de asemenea reziduuri, care te injumatatesc clipa de clipa, de tine? In fiecare?

 

Si atunci – evgheni petrovici, si atunci – acum – cand toata lumea – toate galaxiile – pana la cele infinit departate – este lamurita – ce sa facem noi?

 

Aici?

IN Rusia asta?

Atat de Mare?

Mandra?

Frumoasa?

Care nu are ce face – si ce vinde?

Pentru ca sa faci ceva, si sa vinzi ceva – este greu!

 

Mai bine – sa o conducem!

Asta, nu e chiar usor, dar macar dam si noi inante! Altfel...

 

 

*

16 mai 2019

 

~*~

Cu deosebit respect,

Jianu Liviu-Florian

 

-0-

On Saturday, September 18, 2021, 03:49:39 PM GMT+3, oleg cernian wrote:

 

 

 

COMENTARII:

 

Dragoș Damian

In al cui buzunar se duce diferența de 2-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan si chiar Ucraina

 

Moscova și Baku – într-o măsură chiar și Kiev – dau ora exactă pentru UE la utilități și combustibili, priviți vă rog în tabel.

 

Acolo trebuie să meargă Guvernul României ca să rezolve dezastrul din iarna asta.

 

Pelerinajul ridicol la Cotroceni al șefilor din energie, soluții post-factum gen compensări sau plafonări și scuze cum că „energia s-a scumpit în toată lumea” arată disperarea și lipsa de soluții de care dă dovadă guvernarea.

 

Mai mult ca sigur că, prezentând acest tabel, voi fi catalogat drept trădător de țară, trădător de UE, spion, poate voi fi ridicat de acasă.

 

De altfel mă întreabă prieteni și mă înjură "hateri" :

„De ce nu îți vezi de medicamente, unde «mafia» este cel puțin la fel de mare ca în energie?”.

Și într-adevăr, sunt multe similitudini:

 

1. decidenți, coaliții, asociații, camere de comerț, consultanți, lobby-iști, toți pe statele de plată ale importatorilor de medicamente și energie;

2. agențiile de reglementare au devenit de-a lungul timpului sinecuri politice, unde foarte greu mai găsești experți autentici care cunosc domeniul; de fapt dacă urmăriți cu atenție, „specialiștii” din cele două domenii, medicamente și energie, sunt când în ministere, când în firmele de audit, când brokeri, când freelanceri. Mercenari;

3. strategii și politici tarifare și de prețuri care descurajează investițiile în țară și favorizează importurile – după care apar analiști care ne povestesc de vulnerabilitățile date de lipsa investițiilor și de deficitul de balanță comercială;

4. autorități fricoase, care pentru a lua o decizie în evident interes public cer înainte de toate voie de la Bruxelles, ca să nu îl supărăm;

 

Toate cele de mai sus ne-au transformat într-o țară dependentă de importuri, fie ele medicamente, energie sau orice altceva.

 

Dependența este mai mare decât ne imaginam, pentru că din corupție, prostie și slugărnicie față de UE ne-am făcut praf toată industria – reamintesc, gazul și petrolul sunt chimie, care aduce, alături de medicamente, jumătate din deficitul balanței comerciale.

 

Nu în ultimul rând, atunci când vă uitați în tabel întrebați-vă și în al cui buzunar se duce diferența de 2-3-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan și chiar Ucraina (țară în război).

 

 

Și cât de gravă va deveni situația după închiderea minelor de cărbune, inadecvarea Green Deal-ului la realitățile și nevoile noastre și redundanta exploatării gazelor din proiectul MGD când se dă drumul la Nord Stream și Southern Gaz Corridor.

Bonus, Europa Centrală mai are o soluție, Baltic Pipe Project, care va aduce gaz din Mările Nordului și Baltică.

 

Soluția la criza aflată doar la început din iarna asta și din 2022 este de a pune laolaltă o delegație de la Cotroceni și Victoria care să meargă la Moscova, Baku ca să negocieze energie mai ieftină pentru România.

 

Îmbătrânesc, dar tot mai aștept ca orice ardelean naiv un Președinte și un Prim Ministru care să acționeze curajos, în interesul românilor, chiar dacă, ferească sfântul, supărăm Bruxelles-ul si marele licurici.

 

Raspuns conspirational:

Diferența de 2-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili - e costul celor 2,4 procente pe care presedintele sa oferit sa le plateasca lui Trump pentru protectie impotriva inamicilor. E un Perpetuum Mobile al mulsului coloniilor numit pe vremuri - TRIBUT PORTII.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu