luni, 22 octombrie 2012

Colocviile de Marţi


30 octombrie 2012, ora 17, str. J.L. Calderon, nr. 39, București



Eveniment:

Dimensiunea românească a existenţei. Întâlnire cu Homo Fictus
“Existenta romaneasca nu cuprinde numai lumea de aici, ci si lumea de dincolo. O afli despartita printr-o schimbare de fire a fiintei. Lumea de dincolo nu e pentru noi “afara” din lumea de aici. Ceea ce ne desparte de ea este un fel de opreliste interna, de vama, de deosebire de domeniu existential, de experienta a fiintei, asemanatoare aceleia care ne indreptatea sa vorbim, inainte de celalalt razboi (si acum!!!) de fratii “de dincolo”. (Mircea Vulcănescu). Una din intervenţii, dr. Mihai Teodorescu: Experienţa trăită a morţii clinice şi a morţii biologice aparente (invierea din morti explicata stiintific prin faptul ca scoarta cerebrala intra intr-un somn adanc si EKG-ul si electroencefalograma sunt 0). Calendar, septembrie: Petre Ţuţea, 110 ani de la naştere; Mircea Vulcănescu, 60 ani de la moarte; Zaharia Stancu, 110 ani de la moarte. Homo Fictus aka Marian Popa.

***

Invitaţi:

Elisabeta Isanos, Sorana Gorjan, Elena Negreanu, Lucia Negoiţă, Rodica Pandele, Delia Seceleanu, Alexandra Citirigă, Monica Grigorescu, Bianca Floarea, Julieta Strâmbeanu, Bianca Michi, Mariana Gurza, Adina Dumitrescu, Rodica Burduşel, Puşi Dinulescu, Marian Popa, Florentin Smarandache, Ben Todică, Vasile Pupeza, Mihai Neagu Basarab, Ion Coja, Nicolae Gheran, Nicolae Nicolae, Marin Diaconu, Gheorghe Puiu Dănilă, Romeo Tudor, Cristian Moţiu, Gabriel Gheorghiu, Nestor Ignat, Mihai Teodorescu, Florin Costinescu, Mihai Stan, Gheorghe Neagu, Nicolae Tomoniu, Cristian Radu Nema, Mircea Coloşenco, Neculai Hilohi, Petru Costinescu, Mircea Muntenescu, Sebastian Văduva
Amfitrion: Dr. George Anca

***

Intervenţii:

Elisabeta Isanos: Spaţiul Vieţii
Mihai Teodorescu: Experienţa trăită a morţii clinice şi a morţii biologice aparente
George Anca: Ispita asiatică
Puşi Dinulescu: Caragiale
Marin Diaconu: Nae Ionescu de Mircea Vulcănescu – avatarurile manuscrisului
Mircea Coloşenco: Ţuţea
Vaile Pupeza: Cardinalul Iuliu Hossu în dialog cu Ion Pupeza
Nicolae Bulz: Romulus Vulcănescu 100
Soran Gorjan: Avram Iancu în poezia lui Radu şi Dominic Stanca
Nestor Ignat: Între Pascal şi Baudelaire
Bianca Beatrice Michi: Principiul plenitudine-utopie-heterotopie
Petru Costinescu: Statuia Jannette de la OMPI Geneva

***

Teatru de poezie:

Spectacol-lectura: Roma-London-Manhattan...; Dincoace de cortină două piese de Marian Popa . Interpretează actorii Delia Seceleanu, Gheorghe Puiu Dănilă şi Puşi Dinulescu
Recital Magda Isanos susţinut de Julieta Strâmbeanu
Bianca Betrice Michi: Kashmir (poeme, debut)
Cristian Radu Nema: Expoziţie de fotografii

***

Film:

Apostolii din Melbourne de Ben Todică






***

Lansări de cărţi:

Marian Popa: Anca (sub tipar), Bibliotheca
Florentin Smarandache (anthologist): Seventh International Anthology on Paradoxism, 2012
George Lupaşcu: Transurania, Pastel, 2012



joi, 11 octombrie 2012

D`ale învățământului sau Asta e…


Nu pot să înţeleg de ce unele drepturi – puţine la număr – ale dăscălimii (,,apostoli care ard” pentru luminarea minţilor puilor de om) se obţin prin ,,lupte” sindicale. Des semnăm hârtii necesare dosarelor cerute de instanţe. Oare legea, ordinul, sau cum s-o fi numit, nu este una pentru toţi, nu se aplică imediat?! Noi învăţăm elevii să pună în practică cele deprinse la şcoală, dar cei care lucrează pe ogorul numit parlament nu au dobândit deprinderi. Ei, ,,ăia”, care fac şi desfac legile, ştiu doar teorie şi se descurcă greu cu ,,traducerea”, ,,punerea în practică”, ,,rezolvări de problemă”.
            Poate, zic eu, or fi mai grei de cap. Atunci sunt necesare ore suplimentare, meditaţii, sigur neplătite, deoarece cele pe bani, se impozitează conform legii (Dura lex sed lex).
            Guvernanţii de ieri au uitat repede cele învăţate de la mai marele dascăl al lor. Multe s-au evaporat, ca şi fumul cel ,,funeriu”. Mult trâmbiţata ,,clasa 0” a fost un prilej de bârfă, ceartă. Aici, s-a crezut, se afla cheia performanţelor. Din păcate, şi de acestă dată s-a uitat de ,,teoria formelor fără fond” (a lui Titu Maiorescu).
            După revoluţie au apărut universităţi private peste tot, ca ciupercile după ploaie. Dar ... ,,teoria formelor fără fond” , ne face cu degetul!
Facem universităţi, unde? ... chiar şi la Prăvale-Baba, fără bază, spaţiu, ... cine predă? ... universitari cu doctorate, cu diplome obţinute pe la mari universităţi inexistente din ,,lumea de dincolo”, în special de peste ocean, ... şi cui predă? ... absolvenţii de bac cu medii bune cuceresc marile universităţi europene, iar aici, la ,,pe bani”, rămân cei de la sesiunea a doua, a treia ..., cei care au făcut ,,marea performanţă” şi, în sfârşit, au trecut cel mai greu examen ,,bacul” (de după ,,epoca camerelor”).
Sigur, sigur, nu generalizăm, dar ,,totuşi este trist”, adevărat.
Am văzut la televizor că unele facultăţi au devenit  fabrici de diplome. Totul se poate obţine, bani să fie! ,,Ţădula” ,  ,,diploma” costă, dar pentru cei ,,groşi la pungă”, contează parcă! ,,Am spart” nişte ,,euroi” şi o am şi pe-asta!
            În anii trecuţi – relatez o situaţie de râsu-plânsu – o mamă (fiica ei primise un 3 la lecturile suplimentare) mi-a pus întrebare: ,,D-le profesor pe ce lume trăiţi?” Răspunsul ,,Deocamdată pe lumea aceasta, ca şi dumneavoastră, dar mâine-poimâine vom pleca în cealaltă”. Doamna se corectează şi îmi explică că ,,azi nimeni nu mai citeşte”. ,,Uite eu, am terminat dreptul, lucrez la poliţia de frontieră, şi nu am citit nicio carte”.
Dezarmat, la auzul acestor vorbe, am adăugat: ,,Sigur n-aţi făcut cu mine româna, fiindcă altfel, poate aţi fi citit, ori ... n-aţi fi terminat dreptul”...
            ,,Studenţii” din clasa 0 învaţă pe rupte pe unde apucă. Unii au condiţii ,,ca-n occident”, alţii în ... containere, laboratoare, pe holuri, la cămine culturale, la ..., la ...,
la ..., Deh! Nu spaţiul, (locul) contează, deoarece zicala spune că ,,omul sfiinţeşte locul”.
Ex. ministrul (funeriu în multe proiecte!), cu studii în lumea bună, şi, sigur, fără ... clasa 0 în C.V., a propus, a aruncat piatra în baltă şi ... Hă! Hă! Hă!, descurcaţi-vă!
Trebuie pompaţi bani în acest curriculum, fiindcă zero va deveni 1 ... şi până la 12, doar ,,bacul”, dacă se menţin camerele, mai ridică probleme.
            La testarea naţională situaţia a fost şi va fi alarmantă, dar ... în licee sunt locuri berechet, iar media ajunge de trecere. O serie de obiecte din partea a doua a catalogului ,,umflu” media absolventului, care se adună cu cea de la testare şi ... rezultă reuşita la liceul X.
Cu nostalgie – nu după epoca roşie! – mă gândesc la anii în care admiterea la liceu era mare eveniment pentru un absolvent de şcoală generală. Au intrat la licee de marcă şi elevi proveniţi din mediul rural, care au ştiut carte, au învăţat şi i-au întrecut pe cei cu ,,fiong” la gât.
De stricarea liceului se poate vorbi de multă vreme, ,,secera şi ciocanul” la apusul ei a deschis larg porţile, care după revoluţie au căzut la pământ. Acum se intră prin faţă, prin spate, ... prin fereştri, iar ,,pe sticlă” universităţile îţi fac cu ochiul şi te îmbie să te înscrii la profilul care, cu siguranţă îţi va oferi un loc de muncă aici în ţară, iar de nu ,,zburaţi”, ,,navigaţi” că ,,la noi nu sunt bani”. Banii au fost ,,păpaţi” pe ,,strictul necesar” al ministeriabililor, aleşii noştri.