joi, 11 octombrie 2012

D`ale învățământului sau Asta e…


Nu pot să înţeleg de ce unele drepturi – puţine la număr – ale dăscălimii (,,apostoli care ard” pentru luminarea minţilor puilor de om) se obţin prin ,,lupte” sindicale. Des semnăm hârtii necesare dosarelor cerute de instanţe. Oare legea, ordinul, sau cum s-o fi numit, nu este una pentru toţi, nu se aplică imediat?! Noi învăţăm elevii să pună în practică cele deprinse la şcoală, dar cei care lucrează pe ogorul numit parlament nu au dobândit deprinderi. Ei, ,,ăia”, care fac şi desfac legile, ştiu doar teorie şi se descurcă greu cu ,,traducerea”, ,,punerea în practică”, ,,rezolvări de problemă”.
            Poate, zic eu, or fi mai grei de cap. Atunci sunt necesare ore suplimentare, meditaţii, sigur neplătite, deoarece cele pe bani, se impozitează conform legii (Dura lex sed lex).
            Guvernanţii de ieri au uitat repede cele învăţate de la mai marele dascăl al lor. Multe s-au evaporat, ca şi fumul cel ,,funeriu”. Mult trâmbiţata ,,clasa 0” a fost un prilej de bârfă, ceartă. Aici, s-a crezut, se afla cheia performanţelor. Din păcate, şi de acestă dată s-a uitat de ,,teoria formelor fără fond” (a lui Titu Maiorescu).
            După revoluţie au apărut universităţi private peste tot, ca ciupercile după ploaie. Dar ... ,,teoria formelor fără fond” , ne face cu degetul!
Facem universităţi, unde? ... chiar şi la Prăvale-Baba, fără bază, spaţiu, ... cine predă? ... universitari cu doctorate, cu diplome obţinute pe la mari universităţi inexistente din ,,lumea de dincolo”, în special de peste ocean, ... şi cui predă? ... absolvenţii de bac cu medii bune cuceresc marile universităţi europene, iar aici, la ,,pe bani”, rămân cei de la sesiunea a doua, a treia ..., cei care au făcut ,,marea performanţă” şi, în sfârşit, au trecut cel mai greu examen ,,bacul” (de după ,,epoca camerelor”).
Sigur, sigur, nu generalizăm, dar ,,totuşi este trist”, adevărat.
Am văzut la televizor că unele facultăţi au devenit  fabrici de diplome. Totul se poate obţine, bani să fie! ,,Ţădula” ,  ,,diploma” costă, dar pentru cei ,,groşi la pungă”, contează parcă! ,,Am spart” nişte ,,euroi” şi o am şi pe-asta!
            În anii trecuţi – relatez o situaţie de râsu-plânsu – o mamă (fiica ei primise un 3 la lecturile suplimentare) mi-a pus întrebare: ,,D-le profesor pe ce lume trăiţi?” Răspunsul ,,Deocamdată pe lumea aceasta, ca şi dumneavoastră, dar mâine-poimâine vom pleca în cealaltă”. Doamna se corectează şi îmi explică că ,,azi nimeni nu mai citeşte”. ,,Uite eu, am terminat dreptul, lucrez la poliţia de frontieră, şi nu am citit nicio carte”.
Dezarmat, la auzul acestor vorbe, am adăugat: ,,Sigur n-aţi făcut cu mine româna, fiindcă altfel, poate aţi fi citit, ori ... n-aţi fi terminat dreptul”...
            ,,Studenţii” din clasa 0 învaţă pe rupte pe unde apucă. Unii au condiţii ,,ca-n occident”, alţii în ... containere, laboratoare, pe holuri, la cămine culturale, la ..., la ...,
la ..., Deh! Nu spaţiul, (locul) contează, deoarece zicala spune că ,,omul sfiinţeşte locul”.
Ex. ministrul (funeriu în multe proiecte!), cu studii în lumea bună, şi, sigur, fără ... clasa 0 în C.V., a propus, a aruncat piatra în baltă şi ... Hă! Hă! Hă!, descurcaţi-vă!
Trebuie pompaţi bani în acest curriculum, fiindcă zero va deveni 1 ... şi până la 12, doar ,,bacul”, dacă se menţin camerele, mai ridică probleme.
            La testarea naţională situaţia a fost şi va fi alarmantă, dar ... în licee sunt locuri berechet, iar media ajunge de trecere. O serie de obiecte din partea a doua a catalogului ,,umflu” media absolventului, care se adună cu cea de la testare şi ... rezultă reuşita la liceul X.
Cu nostalgie – nu după epoca roşie! – mă gândesc la anii în care admiterea la liceu era mare eveniment pentru un absolvent de şcoală generală. Au intrat la licee de marcă şi elevi proveniţi din mediul rural, care au ştiut carte, au învăţat şi i-au întrecut pe cei cu ,,fiong” la gât.
De stricarea liceului se poate vorbi de multă vreme, ,,secera şi ciocanul” la apusul ei a deschis larg porţile, care după revoluţie au căzut la pământ. Acum se intră prin faţă, prin spate, ... prin fereştri, iar ,,pe sticlă” universităţile îţi fac cu ochiul şi te îmbie să te înscrii la profilul care, cu siguranţă îţi va oferi un loc de muncă aici în ţară, iar de nu ,,zburaţi”, ,,navigaţi” că ,,la noi nu sunt bani”. Banii au fost ,,păpaţi” pe ,,strictul necesar” al ministeriabililor, aleşii noştri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu