Bunicile noastre care tăiau ceapa în
palmă
Sunt cele de
care ne va fi mereu dor.
Bunicile
noastre care ne făceau gogoși și turte în untdelemn și nimeni nu le întreba
dacă au pus zahăr, sirop de agave sau stevia.
Bunicile
care ne domoleau foamea cu lapte cu fidea, orez cu lapte și un strop de
dulceață de cireșe amare, ouă jumări, borș de fasole cu ceapă roșie frecată cu
sare, cartofi pai prăjiți în tuci, mămăligă cu brânză și smântână, lapte
chișleag, brânză de la sare și-o roșie coaptă la soare.
Care ne
așteptau dimineața, în vacanțele de iarnă, cu ceai de izmă și pâine cu magiun
de prune, în timp ce ele mâncau mămăligă prăjită pe plită, frecată cu un cățel
de usturoi, că era post.
Bunicile
noastre care nu se plângeau niciodată că nu mai știu ce să gătească. Așa că
găteau mereu diversificat și echilibrat, atât de echilibrat că ar fi invidiate
azi de orice coach în ale mâncatului bine și bun.
Și când
chiar nu mai știau ce să gătească, deși, repet, asta nu prea se întâmpla,
mergeau în grădină și-și umpleau pestelca (sorțul, cum ar veni) cu fasole,
morcovi, păstârnac, pătrunjel, ceapă, un ardei, vreo două roșii, pătrunjel,
leuștean. Făceau o ciorbă adevărată, doar din legume, acrită cu aguridă sau cu
borș proaspăt, și nimeni nu întreba dacă mâncarea are destulă proteină, căci
era bună și noi eram recunoscători că suntem sănătoși și o putem mânca.
Bunicile
astea minunate care, de Paști și de Crăciun, frământau colaci și pâini și mai
ales cozonaci cum nu face nici mama lui Jamie Oliver. Aveau ele rețetele lor
și, habar nu am cum, deși nu aveau cântare de bucătărie inteligente, cum avem
noi, nici roboți deștepți, cozonacii lor erau mereu niște Dumnezei bine
crescuți, cu aluat dulce și umplutură de ținut minte o viață. Înghit în sec.
Bunicile
astea ale noastre munceau ziua întreagă și nu-și luau niciodată liber de la
nimic, căci nu aveau încotro. Nici ani sabatici nu au avut, nici nu știu ele ce
sunt acești ani sabatici. Doar duminica le era sfântă și liberă. Atunci se
așezau pe prispă și își trăgeau sufletul, atunci le veneau rude în vizită,
atunci scoteau o carafă de vin rece, din beci, și puneau pe masă o plăcintă cu
brânză (fără stafide, căci se găseau rar și greu, nu erau pe toate drumurile,
ca acum). Nimeni nu strâmba din nas la zahărul pudrat deasupra plăcintei, și
toată lumea zicea „Sărut mâna, foarte bune!”.
„Să trăiți ani mulți”, așa ne răspundeau.
Bunicile
astea, multe dintre ele, nu și-au părăsit satul decât, poate, când au mers în
vizită la copii, la oraș, dacă aveau, sau în vizită la medic, tot la oraș, dacă
nu se putea rezolva la dispensar (și de obicei nu se putea).
Femeile
astea care ne-au luat cu ele pe dealuri, când mergeau la prășit și ne-au bătut
la cap mereu să punem mâna pe carte, să învățăm, să avem o școală, să fim
oameni la casele noastre, să nu ajungem la sapă.
Care ne
pupau (și, dacă avem noroc, pe unii dintre noi încă ne pupă) pe ambii obraji,
apăsat, uneori zgomotos, dar cu drag și cu dor. Și ne strângeau (și ne mai
strâng încă, pe unii) în brațe și uneori aveam impresia că nu vor să ne mai dea
drumul. „Vă iubește mamaia”, ne spuneau, iar noi, ca proștii, habar nu aveam să
răspundem cu un „Te iubesc, mamaie!”.
Bunicile
astea enervante, uneori, mai ales când ne puneau să adunăm gândacii roșii de pe
frunzele de cartofi din grădină. Și ne mai enervau și când ziceau să nu mâncăm
toate merele/ prunele/ perele/ caisele/ avramele/ piersicile înainte de
coacere. Bine, noi oricum nu le ascultam mereu, drept pentru care mâncam
toategorgoazele. Uneori, de cele mai multe ori, nu le mai spălam, că oricum le
ștergeam de tricou. Și ne mai enervau când ne chemau la masă fix când eram în
plin elan cu elasticul, rațele și vânătorii, nouă pietre, țară, țară, vrem
ostași, flori, fete și băieți, frunza, lapte gros și alte minuni.
Bunicile
astea ale noastre, care se purtau frumos cu animalele și le vorbeau, că doar și
ele sunt suflete, ne spuneau mereu, și de la care noi am învățat că, fără nicio
excepție, și animalele sunt un fel de oameni.
Care nu se
supărau niciodată că nu le sunam mai des.
Care tăiau
mămăliga cu ață albă. În semnul crucii, că așa apucaseră de la mamele lor.
Femeile
astea bune care, dacă făceau un blid de mâncare, nu-l țineau doar pentru ele,
ci împărțeau. Unde mănâncă o gură, mai mănâncă una, zicea mamaia, și mereu
gurile erau mai mult de două, dar tot mai rămânea.
Bunicile
astea care țineau post intermitent înainte de a se fi scris despre acest
concept. Țineau post miercurea și vinerea și nu numai fiindcă așa zicea preotul
în biserică, ci fiindcă și stomacul mai are nevoie de câte o pauză, când și
când, așa credeau. Mâncau mereu doar la masă și nu ronțăiau aproape niciodată
nimic între, așa că nu au avut nevoie niciodată de vreo cură de slăbire.
Bunicile
noastre care ne spuneau mereu, când ieșeam pe poartă, „aveți grijă acolo, la
București, să nu mă faceți de râs. Fiți oameni!”.
Bunicile
noastre care tăiau ceapa în palmă.
Nu că
n-aveau tocător din lemn, dar le era mai ușor așa, nu mai pierdeau vremea:
tăiau ceapa în podul palmei, deasupra castronului cu salată de roșii, în doi
timpi și trei mișcări, căci lumea era deja în jurul mesei mici, din lemn, și
aștepta cu furculițele pregătite.
Bunicile
astea ale noastre sunt unele dintre cele mai prețuite comori și, dacă ne-am
aduce aminte, din când în când, să ne întoarcem la ele și la lecțiile pe care
ni le-au dat, fără să ne scoată vreodată la tablă, tare bine ne-ar mai fi.
Bunicile
noastre care tăiau ceapa în palmă; de bunicile astea ne va fi mereu dor.
Sursa: Prof. Valentina Lupu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu