miercuri, 20 noiembrie 2019

Cecilia Vasilescu si Mihaela Săvuc - O CLIPᾸ ÎNTRE EFEMER ȘI NEMURIRE





O CLIPᾸ ÎNTRE EFEMER ȘI NEMURIRE

La Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor “Solidaritatea” Vaslui, a fost organizată o activitate dedicată unor personalități importante ȋn viața culturală și socială din județ și din țară.
Inițiativa a aparținut doamnei Valentina Lupu, președintele  C.A.R.P. “Solidaritatea” Vaslui, iar acțiunea s-a desfășurat ȋn dupa amiaza zilei de joi, 14 noiembrie 2019.
Sub titlul O CLIPᾸ ÎNTRE EFEMER ȘI NEMURIRE, ȋn sala de sedințe a instituției, ornată cu fotomontaje, realizate de Grijincu Olga, doamna Valentina Lupu, a prezentat audienței,  scurte rezumate ale vieții și activității celor care au fost Ana Sȋrbu, farmacistă ȋn Bȃrlad, Didona-Ileana Eminescu-Stanislav, profesoară de limba și literatura romȃnă la Liceul “Mihail Saulescu” Predeal și Traian Pascu, importantă personalitate implicată ȋn organizarea vieții membrilor C.A.R.P. “Solidaritatea” Vaslui de pe poziția de președinte a acestei societăți.
Bibliotecara Centrului “Mihai Eminescu” Bȃrlad, Geta Modiga, cunoscută personalitate a vieții cultural-artistice din Bȃrlad, a prezentat cu căldură și atentă documentare, viața, inițiativele și realizările de rezonanță națională privind creația plastică a unor mari artiști ai țării și ai actualilor plasticieni bȃrlădeni, activitate a celei care a fost Ana Sȋrbu, ȋn grija căreia au rămas ȋn ultimii ani  Galeriile de Artă “N.N. Tonitza” Bȃrlad. Ea a fost cea care s-a ȋngrijit de viața și sănătatea celui mai important susținător al culturii județene și ȋndeosebi a celei bȃrlădene, ca un adevărat Mecena al vremurilor moderne, doctor Constantin Teodorescu. Cu propriile sale forțe financiare și spirituale, el a făcut să apară pe firmamentul culturii această minunată  “Casa Roșie”, numită Centru “Mihai Eminescu”. Ana Sȋrbu i-a fost  - simultan – soție credincioasă, secretară, colaboratoare și cadru medical implicat ȋn ȋngrijirea sănătății lui, deteriorate ȋn ultimii ani.
Sub patronajul Anei Sȋrbu, cea care a preluat atribuțiile marelui dispărut, la Centrul “Mihai Eminescu” s-au susținut activități culturale de rezonanță națională și locală, ȋntre care cele omagiale și cele comemorative pentru Poetul Unic.

Despre Didona-Ileana Eminescu-Stanislav, domnul doctor Valeriu Lupu, a prezentat date și fapte inedite, ea fiind strănepoata Marelui Poet. Familia doctor Valeriu Lupu a avut strȃnse legături cu Didona-Ileana Eminescu-Stanislav ȋncă de pe vremea cȃnd era ȋn plină activitate didactică. Ea a purtat cu demnitate și mȃndrie povara numelui străbunicului ei,  fiind invitată de onoare la acțiuni de amploare, unde a rostit alocuțiuni de mare interes pentru oameni de specialitate, dar și pentru public, fiind o luptătoare ȋmpotriva dilematicilor și celor care lucrau pentru demolarea celui mai important pilon al culturii noastre.
Despre Traian Pascu, cel pomenit cu grijă ȋn fiecare an la C.A.R.P. “Solidaritatea” Vaslui, au rostit cuvinte de apreciere și de adȃnc respect pentru ideile și faptele lui ȋndrăznețe, doamna Valentina Lupu și domnul Valeriu Lupu.
De la el a pornit scȃnteia unei idei mărețe, cea de realizare a bustului marelui erou, general Ioan Rășcanu, aflat pe strada Mihail Kogălniceanu, realizat de sculptorul Gheoghe Alupoaei cu sprijinul primarului  municipiului Vaslui, ing. Vasile Pavăl.
În final, părintele Neculai Bădărau, a săvȃrșit slujba de pomenire creștinească pentru cele trei personalități despre care s-a făcut vorbire cu alese cuvinte de apreciere și de respect.
Dumnezeu să-i odihnească ȋn pace și să ne amintim de ei cu pioșenie!

                                                                                            Cecilia Vasilescu
                                                                                       Mihaela  Săvuc























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu