duminică, 3 octombrie 2021

spynews.ro - A murit Gheorghe Palcu!

 



A murit Gheorghe Palcu!

Interpretul de 79 de ani și-a dedicat viața folclorului

 

Gheorghe Palcu a murit la vârsta de 79 de ani. Interpretul de muzică populară, cunoscut pentru munca sa ca realizator la Radio Româna și TVR, și-a dedicat 33 de ani din viață folclorului, scrie spynews.ro

 

A murit interpretul Gheorghe Palcu! De-a lungul a mai multe decenii, artistul s-a ocupat de promovarea folclorului prin munca lui ca redactor și realizator la Televiziunea Română. Deocamdată, nu se cunoaște cauza morții.

 

Interpretul s-a născut pe 29 noiembrie 1942, în comuna Band din județul Mureș. A urmat Școala populară de Artă – Secțiile canto și mandolină, respectiv Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București – Secția pedaogie, dirijat, compoziție (1964-1969), potrivit EVZ.

 

Pasiunea lui pentru folclor a început încă din studenție. Pe atunci, Gheorghe Palcu realiza culegeri de folclor în Bucovina, Maramureș, Bihor, nordul Olteniei și în Câmpia Transilvană. Aceste culegeri cuprind piese din repertoriul tradițional de cântece și jocuri, dar și din repertoriul sărbătorilor de peste an.

 

În 1974, Palcu și-a început cariera la Televiziunea Română, unde a lucrat ca redactor și realizator la Departamentul Folclor, Redacția Muzicală. Emisiunile și înregistrările sale au fost foarte apreciate de public.

 

Din 2020, interpretul era membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe. Totodată, activitatea sa profesională i-a adus numeroase premii și diplome, inclusiv Ordinul ziariștilor de aur, clasa I al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

 

vineri, 1 octombrie 2021

vvvv.romaniaactualitati.ro

 

 

Gheorghe Palcu, realizator la Radio România și TVR, interpret de muzică populară, a incetat din viata marți , 28 septembrie 2021.

 

A lucrat ca realizator la Departamentul Folclor in cadrul Redactiei Muzicale in SRR. A lucrat si ca realizator la Radio Vacanta, apoi realizator in TVR.

 

Născut în comuna Band, Judeţul Mureş, la 29 noiembrie 1942, Gheorghe Palcu urmează Şcoala populară de Artă – Secţiile canto şi mandolină şi Conservatorul  „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – Secţia pedagogie-dirijat, compoziţie (1964-1969). Un an a fost profesor de muzică la Şcoala generală nr. 39 din Bucureşti, iar apoi, în perioada 1970-2006 (până la pensionare), a ocupat funcţiile de redactor şi realizator în Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune. La Radiodifuziune a realizat o varietate de cicluri de emisiuni. Deasemenea, la TVR a conceput si produs emisiuni originale foarte bine cotate in sondajele de audienţă.

 

A realizat culegeri de folclor în Bucovina, Maramureş, Bihor, nordul Olteniei, în Câmpia Transilvană, pe urmele lui Béla Bartók şi Constantin Brăiloiu.

 

Ca interpret, i s-au editat CD-urile “Săracă inimă bună”, “Peste Mureş, peste tău” (In memoriam Pavel Tornea), “Dor de ţară” , “The Best of” si  dublul CD de romanţe “Te-am regăsit într-o romanţă”.

În perioada 2015-2021 i-au apărut volumele de poezii “Şi muzica şi versul”, “Caut cuvântul”, “Semănături pe o foaie de hârtie”, “Odă poeziei” (2021). Selecţii din poeziile sale au fost publicate în Antologia lirică “Carmen” (2017) şi Antologiile “Condeieri de secol XXI – triumful timpului prin scris” (2020), “Scriitori români contemporani din întreaga lume” (2020) şi “Din dor de Eminescu” (2021), precum şi în revista “Cervantes” (2021).

 

Pentru activitatea sa profesională de excepţie i s-au decernat numeroase premii şi diplome. Din anul 2020 este membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe.

 

(RS)

Sursa: MELANIA RUSU CARAGIOIU







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu