sâmbătă, 2 octombrie 2021

VARIANTA ONLINE - ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNICONTEMPORANI DIN ÎNTREAGA LUME” STARPRESS CANADA , 2021

 
PREFAȚĂ

Scriitoarea Ligya Diaconescu, directorul revistei româno-canado-americane STARPRESS - este realizatoarea Antologiei bilingve, româno-engleze, 2021.

LIGYA DIACONESCU - este cunoscută în ţară şi în întreaga lume - “DOAMNA LIMBII ROMÂNE”, numită astfel de preşedintele Ligii Scriitorilor Români, Al. Florin Țene, dar şi “DOAMNA SUFLETULUI ROMÂNESC ” - cum a fost catalogată de istoricul GEORGE ROTARU.

 Jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, maestru Reiki, pictor amator. A câştigat în anul 2017 - Trofeul Ligii Scriitorilor Români - TROFEUL „LIMBA ROMÂNĂ”. În anul 2018 a obţinut - TABLETA DE AUR A LIMBII ROMÂNE – din partea Ligii Scriitorilor Români.

 - Este născută în Bicaz, Neamţ. Deşi plecată des din România, îi place să spună că este româncă şi locuieşte, când nu se află peste ocean, într-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, plin de cultură, dintr-o zonă preponderent turistică, zona Vâlcii.

Realizarile sale în domeniul cultural și puntea de legatură, create pentru scriitorii români de pretutindeni, întalnirile minunate organizate anual cu scriitorii români din întreaga lume de Ligya Diaconescu, sunt bine cunoscute și așteptate de scriitori ca o întalnire în familie, în marea familie STARPRESS, cu emotie, dor si drag. La acestea, se adaugă lansarile și prezentările antologiilor pe diverse teme ale Ligyei, dar și cele bilingve, până acum realizand ca antologii bilingve:

 - Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS 2011, ediţie - bilingvă – româna-engleză, reuşind să reunească scriitori români talentaţi din întreaga lume, colaboratori ai revistei internaţionale

- Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2012, volum bilingv, română-franceză, care, ca si primul s-a bucurat de un real succes. - Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2013, bilingvă, română-germană.

- Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2014, bilingvă, română-italiană.

 - Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2015, bilingvă, română-spaniolă.

- Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2016, bilingvă, română-greacă.

 - Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2017, bilingvă, română-rusă.

- Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS 2018, ediţie - bilingvă – română-engleză,

Ligya Diaconescu reușește astfel să facă cunoscute scrierile românesti chiar în întreaga lume.

Referindu-se la LIGYA DIACONESCU, președintele LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI – scriitorul Al. FLORIN ŢENE, cu care scriitoarea are o stransă legatură de colaborare și care este membră în Colectivul de conducere al Ligii Scriitorilor Români, acesta spune:

 “Încă din anul 2010, la solicitarea regretatului scriitor Corneliu Leu de a semnat petiția către Parlamentul României cu propunerea ca 31 august să fie ziua sărbătoririi Limbii Române, așa cum o făcea Republica Moldova din anul 1990, atât scriitoarea Ligya Diaconescu în numele revistei STARPRESS, dar și eu în numele Ligii Scriitorilor Români am semnat această solicitare. După aprobarea cererii noastre, în anul 2011, pe 31 august, neobosita poetă de pe melagurile unde istoria vorbește în hrisoavele mânăstirești din acordurile Doinei șoptite de râul Olt, cel care unește cu apele lui ,Transivania cu Muntenia, Ligya Diaconescu a organizat sărbătorirea Zilei Naționale a Limbii Române în Stațiunea Jupiter. Aici, poeți și prozatori de pe meridianele lumii, care scriu în dulcele grai al Mioriței, au participat la o frumoasă manifestare culturală, unde schimburile de idei și lecturădin operele celor prezenți, au legat noi prietenii, toate constituindu-se într-un imn dedicat Patriei Limbii Române. De atunci, Ligya Diaconescu a organizat în fiecare an astfel de manifestări literar-artistice, editând antologii care de-alungul anilor au devenit borne ale hotarului Istoriei Limbii și Literaturii Române.

Cititorul, parcurgând paginile acestei lucrări coordonate de o Doamnă a intelectualităţii vâlcene, are senzaţia că parcurge istoria şcolii românești, care în pagini încărcate de cultură şi înţelepciune, ca nişte “turnuri “ înalte ale Cetăţii, pun baza unei splendide construcţii, pe care o numesc civilizaţia Logosului.

Prezenta antologie cuprinde două secțiuni: Poezie și Proză, în care sunt înserate creații ale scriitorilor de pe meridianele lumii, ce se exprimă în Limba lui Eminescu.”

LIGYA DIACONESCU – A AVUT O MARE BUCURIE ȘI S-A SIMTIT ONORATĂ în acest an, 2020,fiind CÂȘTIGĂTOAREA TROFEULUI SPERANȚA / HOPE 2020 – NEW YORK, USA, PENTRU TALENTUL CU, CARE S-A IMPLICAT ÎN PROMOVAREA CULTURII ȘI IMAGINII ROMÂNIEI ÎN LUME!

Tot în anul 2020 LIGYA DIACONESCU a obținut DOUĂ TROFEE din AMERICA de NORD, de la Asociația AGORA LITERARĂ. - UNUL DIN PREMII (TROFEE )- Agora Romagna Latină, locul l i-a fost decernat pentru ANTOLOGIILE "REVISTEI INTERNAȚIONALAE STARPRESS", realizate de ea ȘI PROMOVAREA CULTURII ROMÂNEȘTI ÎN ÎNTREAGĂ LUME. - ALT PREMIU l ,însoțit de TROFEUL (Agora Romagna Latină) I-A FOST DECERNAT PENTRU CARTEA DE POEZII – “VIBRAȚII”!

Liga Scriitorilor Români premiază an de an cele mai bune produse editoriale care au văzut lumina tiparului în anul editorial precedent. În anul 2020, la decernarea Premiilor Ligii Scriitorilor din România (LSR) pentru cărțile apărute în anul editorial 2019, LIGYA DIACONESCU primește premiul pentru CARTEA DE POEZIE (din 57 de nominalizări) pentru volumul „Vibrații„ - STARPRESS, Ed. Olimpias, Galați.

Las cititorilor plăcerea de a savura minunatele creații românești și sunt convinsă că nu doar românii vor f încântați de acestea ci și vorbitorii de limbă engleză, de pe toate meridianele lumii.

Mary Smith, New York, USA

 

 

Sursa: MELANIA RUSU CARAGIOIU

CORESPONDENTA:


Stimata Dna Melania Rusu,

Poate ati aflat de la Mary ca sotul meu, Gheorghe Palcu, ne-a parasit pe 28 septembrie  dupa al doilea accident cerebral.

I-am scris un e-mail fiicei dnei Ligya Diaconescu, Andrada, sa-mi spuna ce se intampla cu ultima antologie realizata de dna Diaconescu in care figurau si cateva poezii ale sotului meu. Dupa moartea mamei sale, Andrada mi-a scris ca antologia se va realiza. De atunci n-am mai primit nicio veste de la ea. Aveti idee ce s-a intamplat cu acea antologie?  Puteti lua legatura cu Andrada? Ar fi pacat sa nu se fi tiparit antologia.

Toate bune,

Ana Maria Palcu

 

Mult Iubită Doamnă, Ana Maria Palcu, Mult Onorată Familie Muzicolog George Palcu,

Primiți , vă rog, cele mai sincere Condoleanțe din partea mea și a celor de aici care  deplâng faptul că Di. George Palcu ne-a părăsit lăsând un mare gol în importanta sa profesie de valorificare a tezaurului muzical românesc.

 Referitor la Antologie, cea apărută în Australia, menționez că  am primit-o, ca deobicei în două exemplare. Așa stând situația, dacă nu veți primi un exemplar de la Doctora Andrada, voi inmâna lui Mary un exemplar pentru Dumneavoastră.

Ulterior s-a alcătuit în Vâlcea o Antologie comemorativă cu materiale dedicate memoriei Ligyei Diaconescu. Am promisiuni de la Domnișoara Doctor Andrada că îmi va fi trimisă. Dacă primesc două exemplare voi da și lui Mary un exemplar,

 Sunt cutremurată de grava știre pe care mi-ați trimis-o. Mary cred că s-a îmbolnăvit  de durere fiindcă nu m-a mai sunat.

Dumnezeu să vă dea tăria necesară în asemenea momente, iar Iubitului profesor, artist George Palcu  rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl odihnească în cerul Său.

 Cu  multă compasiune și stimă,

 Melania Rusu Caragioiu
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu