marți, 4 octombrie 2022

Ioan Miclău-Gepianu - FRUMUSEȚEA FOLCLORULUI AUSTRALIAN

 



FRUMUSEȚEA FOLCLORULUI AUSTRALIAN

The beauty of Australian Folclore

 

Henry Lawson (1867-1922) -născut la Grenfell N.S.W la 17 Iunie.

 

***

”… Ca orice cultură specifică unui popor sau unui grup de popoare și cultura australiană își are specificul ei Henry Lawson, scriitorul și poetul clasic australian, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori și poeți australieni, ne-a lăsat scrieri în general al vieții de singurătate, din perioada coloniilor.

Uscăciunile, terenurile aride, nesfârșitele păduri neumblate, unde colonistul nou venit se zdrobea să supraviețuiască.




Cititorul mai puțin obișnuit cu stilul lui Henry Lawson, treptat va înțelege că de fapt, viața australienilor a fost dură în perioada începuturilor istoriei lor. Clima, flora și fauna acestui continent erau complet diferite de ale Europei. Prnzonierii englezi deportați aici după revoluția lui George Washington, au pus baza unei națiuni de care avea să se minuneze o lume, mai înspre zilele noastre.

Creșterea oilor și animalelor a fost principala ocupație a colonițtilor. Dar, viața de familie era aspră și plină de lipsuri. Singurătatea apăsa cel mai greu. Uneori alcoolismul era un refugiu, adunând toate negativismele lui, așa cum vom vedea în aceste scurte istorioare a lui Hentry Lawson. Previn cititorul meu, că acea aparent nesăbuită și de nonsens dialogare a eroilor lui Lawson nu e plictisitoare, ci dimpotrivă, denotă atașamentul omului simplu față de un animal, de câinele său, cu care vorbea ore în șir, dar care îi rămânea credincios și atunci când îl lovea cu piciorul. Desigur, când omul era sub influiența alcoolului, tocmai din motivele arătate mai sus, al singurătății, a lipsei de comunicare uneori.

Într-o povestire ”The Drover,s wife” (Nevasta conducătorului de animale), Henry Lawson ne zugrăvește tabloul unei familii de ciobani, când bărbatul se ducea cu turma și se reântorcea doar după 10-18 luni. Familia rămâne singură, pe o vale împădurită, într-o casă de bârne și cârpici de scândură, unde vântul, ploaia și șarpele veninos intră peste familia din casă, în dormitor și bucătărie, ziua și noaptea. În cazul acestei povestiri, familia era numeroasă, cu patru copii mici. Se stinsese și lampa, singurul ajutor era câinele. Fermierii australieni au și azi câini dresați special pentru reptile, câini ce au repeziciunea necesară a înșfăca și suprima un șarpe. Fie cât de veninos. Nopți la rând, pe întuneric, pândea deci, mama copiilor, ajutată de câinele lor, să nu se apropie șarpele de copiii ei.




Acesta e câinele meu, este o altă povestire despre folosul dar și îngrijirea pe care ciobanul o acorda câinelui său, de care nu vroia să se despartă nici intrat la spital. Trebuia doctorul să asigure internare și pentru câinele omului. Scrierile lui Hentry Lawson sunt uneori de-a dreptul comice. Spre exemplu: ”The Loaded Dog”  (Câinele încărcat), este o istorioară despre trei prieteni ce se duceau periodic la pescuit. Întotdeauna erau ghinioniști, prin faptul că nu gândeau bine. La o ieșire din asta, găsiră o baltă mică cu pește dar ei pregătiră un explosiv așa de puternic, de aruncară în aer și balta cu apă cu pești cu tot, nemaigăsind nimic din ce fusese înainte. Acum însă mergând la pescuit pe timp de iarnă, luară o grenadă, pe care, vroind să o arunce în baltă, le-o fură căinele, luând-o în gură. Ei o rupseră la fugă, iar câinele după ei cu grenata în gură. Întrară într-o cârciumă plină cu cheflii, dar căinele tot după ei, nevrând să lase grenata din gură nicidecum, deși ei încercară să-l păcălească oarecum. Repede se goli cârciuma, când se auzi despre ce e vorba. În sfârșit, alți câini pe stradă, și mulți la nunăr, alergară după cel cu explosivul, crezând că o avea ceva de ros. Acesta lasă grenada, ce explodă grozav între ceilalți cîini, rănindu-i, dar acesta, scăpă teafăr, fără nici o rană, se duse la picioarele stăpânilor săi, gudurându-se!

 

Bibliografie:

Henry Lawson – Complete Works 1885-1900 (A Camp-Fire Yarn) -Compiled and edited by Leonard Cronin, With an introduction by Brian Kierne, (A comemmorative limited edition of fîrst publication – 906 pages)

 

Ioan Miclău-Gepianu

Cringila – N.S.W























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu