luni, 31 octombrie 2022

George POMUTZ Destinul românului care a cumpărat Alaska de la ruși pentru USA

 




George POMUTZ

Destinul românului care a cumpărat Alaska de la ruși pentru USA

(autor anonim)

 

George Pomutz s-a născut in 1818 la Brașov, în orașul Săcele de acum, într-o familie săracă. A reușit să ajungă general în armata americană și a fost cunoscut ca un negociator desăvârșit. A reușit să cumpere Alaska de la ruși cu doar 7,2 milioane de dolari.

Pe când era un mic copil a emigrat cu familia în Ungaria în căutarea unui trai mai bun. A făcut studiile primare și gimnaziale în Ungaria, dar părinții și-au dat seama că era o minte strălucită și au făcut eforturi financiare uriașe pentru a-l trimite la Academia Militară din Viena. Aici, George Pomutz şi-a descoperit vocația și a continuat studiile în Franța devenind procuror regal. Ulterior, și-a deschis un birou de avocatură și părea că viața lui avea să fie una liniștită.

În anul 1848, pe când avea 30 de ani, George Pomutz a luat o decizie care avea să-i influențeze viața definitiv. S-a alăturat revoluției maghiare conduse de Ludovic Kossuth și a ajuns căpitan în armata rebelilor maghiari.

Un an mai târziu însă, armata rebelilor maghiari a capitulat în fața armatelor imperiale austriece și ruse. Ca să nu fie condamnat la moarte a fugit în Italia și apoi în Germania.

La finele anului 1849, a reușit să emigreze în America, alături de mai mulți prieteni. A ajuns, inițial, la New York în 24 februarie 1850, dar a rămas aici numai câteva luni. Grupul de emigranți s-a stabilit în final în localitatea Keokuk din statul Iowa, unde au primit în stăpânire un loc sălbatic. Mica lor colonie a primit numele de „New Buda” și se afla la sud de localitatea Burlington.  Acest oraș era doar plănuit de către emigranți, el neexistând niciodată ca așezare urbană.

 

 

BOGAT ÎN VESTUL SĂLBATIC

 

La 15 martie 1855, George Pomutz a reușit să obțină cetățenia americană. A intuit încă de atunci că pământul este o mină de aur. A obținut sprijinul unui om bogat pe care l-a cunoscut în America și a început să cumpere terenuri. Începuse să trăiască în lux și la începutul războiului de secesiune, Pomutz putea fi considerat un om bogat: era proprietarul unor întinse suprafețe de pământ, avea o fermă, realiza venituri frumoase din concesionarea unor exploatări miniere și construise o șosea pentru o mai bună circulație în Vestul încă sălbatic.

Chiar dacă era bogat, și-a dorit foarte mult o carieră militară și în 1861 s-a înrolat în armata Statelor Unite ale Americii. A devenit ofițer și erou încă din viață remarcându-se în luptele de la Shilloh, Corinth, Vicksburg, Atlanta, Savannah. După încheierea războiului civil, George Pomutz a intrat în diplomație şi s-a întors la Keokuk.

Nu avea însă să aibă o viață liniștită deoarece a fost numit consul al Statelor Unite la Sankt Petersburg (Rusia). Așa că în 16 februarie 1866 a fost detașat în Rusia. Americanii l-au păstrat în funcție 12 ani și i-au recunoscut abilitățile diplomatice și mai ales cele de negociator. Era de neînlocuit mai ales că vorbea fluent opt limbi străine.

 

 

OMUL CARE CUMPĂRAT ALASKA

 

Pomutz a devenit eroul vremurilor în America, după ce a reușit să rezolve o problemă spinoasă care afecta relațiile dintre SUA și Rusia: disputa pe Alaska.

Pe atunci, aceasta era una dintre cele mai sărace gubernii rusești, iar administrația țaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Prețul mic i se datorează lui Pomutz, care a condus negocierile și a participat la încheierea și semnarea tratatului americano-rus. A fost ridicat la rangul de general. În anul 1878, mandatul diplomatic i s-a încheiat, dar George Pomutz a rămas în Rusia, unde a și murit în 1882.

Date despre moartea sa nu sunt prea multe și nici nu se știe cum și-a pierdut Pomutz averea. Se spune că a murit în mare sărăcie și că motivul pentru care a rămas în Rusia a fost dragostea pentru o femeie frumoasă care l-ar fi ruinat și l-a părăsit după ce i-a cheltuit averea.

 

 

RECUNOAŞTERE POST-MORTEM

 

În anul 1913, Congresul American a emis Decretul 775/1913, prin care a dispus ca rămășițele pământești ale lui George Pomutz să fie aduse și înmormântate în Cimitirul Național din Arlington.

La 9 iulie 1997, cu ocazia vizitei președintelui american Bill Clinton în România, acesta a evocat în discursul său personalitatea generalului american de origine română George Pomutz ca pe unul dintre cei care au făurit America de astăzi. La data de 14 august 2004, a fost dezvelită o statuie a generalului Pomutz în fața Catedralei Ortodoxe Române cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Cleveland (Ohio, SUA)

 

 „George Pomutz este mai puțin cunoscut românilor, dar este considerat unul dintre cei mai buni negociatori din istorie. Nu se enerva niciodată și își studia atent partenerii. Avea o intuiție extraordinară, fapt care l-a ajutat să se îmbogățească, dar să și avanseze rapid în cariera militară.

A fost un erou al americanilor, mai ales după ce a reușit să convingă Rusia să renunțe la Alaska pentru o sumă infimă, chiar și în acele vremuri când dolarul avea altă putere. Americanii nu au uitat ce a făcut pentru ei și, de aceea, au făcut demersurile pentru înhumarea trupului său la Arlington.

 

 

Sursa: MRC










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu