marți, 18 octombrie 2022

IN MEMORIAM Mariana Nicolesco (1948 – 2022)

 




IN MEMORIAM Mariana Nicolesco (1948 – 2022)

https://www.youtube.com/watch?v=LAKP3mDMtdU

 

 

Povestea fascinantă de iubire dintre Mariana Nicolesco și soțul său. Pagina de ziar care i-a schimbat viața artistei

 

Mariana Nicolesco a trăit o poveste de iubire fascinantă cu soțul său, criticul de artă Radu Varia. O pagină de ziar i-a schimbat viața artistei. Partenerul său spunea că soprana era caracterizată de o vitalitate şi de un amuzament de nedescris.

 

Cum s-au cunoscut Mariana Nicolesco și soțul său

Primul dialog pe care Mariana Nicolesco l-a purtat cu soțul ei, Radu Varia, a fost la telefon, când se afla la New York, în Statele Unite ale Americii. Criticul de artă citise pagina din New York Times intitulată „Miss Nicolesco in Superb US Debut”, adică „Superbul debut american al Marianei Nicolesco”, motiv pentru care a apelat-o.

 

Radu Varia i-a spus atunci sopranei că s-ar fi bucurat să o vadă în Rigoletto, la Metropolitan Opera, unde cânta împreună cu marele tenor Carlo Bergonzi.

 

„Am găsit cu greu două bilete pe care i le-am oferit. Publicul asaltase loja mea după spectacol, dar Radu nu apărea la orizont. În sfârșit, când plecaseră mai toți, iată-l însoțit de o brunetă superbă, elegantă, tânără și încântătoare,

 

despre care aveam să aflu că venea dintr-una dintre cele mai ilustre și mai bogate familii americane. Îndrăgostită lulea de Radu, după cum se putea vedea fără efor”, povestea, la un moment dat, Mariana Nicolesco.

 

Mariana Nicolesco si sotul eiMariana Nicolesco si sotul ei

La recepția ce a avut loc după spectacol, la care Mariana Nicolesco i-a invitat pe amândoi, Radu Varia a venit singur. După ce le-ar fi făcut curte tuturor femeilor prezente, ar fi invitat-o pe soprană la un eveniment, a doua zi, de atunci începând povestea lor de dragoste.

 

 

Soțul Marianei Nicolesco, despre soprană

Radu Varia, în vârstă de 82 de ani, fiul Generalului Mihai Varia, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost întrebat, la un moment dat, cum „conviețuiesc” două personalități ca Mariana Nicolesco și el însuși. Cu această ocazie, criticul, care și-a susținut teza de Doctorat în Istoria Artei și Civilizației la École des Hautes Études din Paris, și-a descris soția.

 

„De minune. Dintotdeauna am iubit muzica şi mai ales vocea umană, cântul de înalt nivel. Iar Mariana, pe lângă darul genial pe care-l are, e de o vitalitate şi de un amuzament de nedescris. Şi nu are niciun fel de capricii ca acelea ce caracterizează falsele Dive”,

 

De asemenea, criticul de artă a spus că a fost privilegiat să asiste la toate imensele succese ale soției sale, printre care a amintit la Gran Teatre del Liceu din Barcelona, unde după ce cântase „La Traviata”, publicul se adunase în faţa teatrului, blocând vestitele şi vastele Ramblas, aclamând-o „nebuneşte”, la miezul nopții, la ieşirea ei din teatru.

 

„Și cum aș putea uita ce scria presa din New York?: Senzația stagiunii trecute a fost soprana Mariana Nicolesco. După premiera de aseară la Metropolitan Opera e limpede că senzația actualei stagiuni e tot Mariana Nicolesco”.

 

Iar la Scala din Milano, ovaţiile publicului, rechemările la rampă după sublima arie a Donnei Elvira, „Mi tradì” din „Don Giovanni” de Mozart au durat într-o seară mai mult decât cele treisprezece minute ale scenei propriu-zise! Şi asta spre încântarea lui Riccardo Muti, care, altfel, nu permitea o întrerupere de asemenea anvergură a firului dramatic”, a continuat Radu Varia.

 

Soțul Marianei Nicolesco, alte motive de admirație pentru soprană

Totodată, Radu Varia a spus atunci că își admira soția pentru forța ei de caracter, întrucât, când era pe culmile gloriei, Mariana Nicolesco s-a hotărât că este la fel de important să le acorde sprijin tinerilor, nu să se dedice doar propriei sale cariere.

 

„(Carieră care, n.r.) oricum, i-a adus mai mult decât ar fi putut visa vreodată: Primadonna Assoluta, Regina del Belcanto, soprana care a cântat cele mai multe premiere absolute din istoria Teatrului alla Scala!”, a adăugat Radu Varia.

 

Criticul de artă, despre ce nu tolera Mariana Nicolesco

Tot atunci, Radu Varia a dezvăluit ce nu tolera Mariana Nicolesco: treaba ce nu era dusă până la capăt sau nu era făcută bine. Criticul de artă a precizat că soția sa avea un „mare sens moral” și un „sentiment forte al datoriei”.

 

„Nu scapă nimeni până nu se ajunge în zonele perfecţiunii. Imens avantaj, de fapt, pentru numeroşii tineri care s-au format şi se formează în domeniul cântului sub îndrumarea ei, şi care ştiu astăzi că aproximativul nu există în artă.

 

Miile de mesaje pe care le-a primit din ţară şi din întreaga lume în perioada aceasta, a pandemiei, mesaje de recunoştinţă, de dragoste şi de speranţă, de nerăbdarea regăsirii la Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe care le-a creat, la Cursurile ei Master Classes, dau măsura valorii unice a contribuţiei sale la cultura naţională şi universală”, a mai spus criticul.

 

Radu Varia a adăugat atunci că soprana Mariana Nicolesco era pasionată și de lumea lui – cea a picturii și sculpturii, și că s-a bucurat de admirația și prietenia unor artişti precum Salvador Dali, Andy Warhol, Christo ori David Hockney, care i-a și făcut un portret. Criticul de artă a mai spus atunci că își tachina partenera mereu, iar pe ea părea să o încânte acest lucru. Amândoi au fost aleşi Membri ai Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris.

 

Sursa: ADRIAN MUNTEANU










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu