duminică, 5 februarie 2023

Al. Stănciulescu-Bârda - Scrisoare pastorală ...nr. 486(16 – 31 Ianuarie)

 



Scrisoare pastorală

Foaie periodică,  gratuită  a Parohiei Malovăţ-Mehedinţi

Anul XXIII(2023),  nr. 486(16 – 31 Ianuarie)

 

 

Dragii mei enoriași! La mulți ani!

Scrisoare către Eminescu(XIV)

Bădie Mihai,

Demult nu ți-am mai scris, deși m-am gândit foarte des la tine, mai ales când, ,,cu gene ostenite”, seara, stins-am ,,lumânarea”.  I-am spus lui Dumnezeu ce-am avut pe suflet și m-am așezat, așa, să cuget, pe marginea patului și gândul mi-a fugit la tine. Ai tu ceva, care mă trage din adâncuri de vreme și, de câte ori vreau să mă gândesc la ceva mai serios, plec de la Biblie, de la Sfinții Părinți sau de la scrierile matale.

Hei, bădie, tare s-a schimbat lumea! Și-n vremea matale erau filozofi, oameni de știință și de bine, escroci și hoțomani, sfinți și borfași, piscuri și prăpăstii, dar parcă se amestecau și  se completau reciproc, așa cum pe câmp se amestecă florile cu mărăcinii, munții cu văile. Astăzi cei buni sunt tot mai puțini, cei răi și corupți se cațără tot mai sus, spre vârful piramidelor sociale. Se zice că cei buni, cei integri, ar sta ascunși, în umbră, dar eu mă întreb dacă o asemenea specie chiar mai există. Poate pe vremea ta nu circulau atâtea știri, nu erau oamenii bombardați cu informații care mai de care mai ,,explozive” privind proporțiile furturilor și jafurilor, pe care le-au făcut unii sau alții sus-puși. Te luptai și tu cu mulți vântură-lume, cu atâția indivizi fără frică de Dumnezeu și fără respect de oameni, cu atâția bădărani și neciopliți,  dar parcă nu erau așa mulți ca astăzi. Să vezi tu acum, că e o adevărată concurență între țări privind gradul de corupție, proporția de furtișaguri, numărul de bande mafiote, care jefuiesc oamenii și țările, viețile și bogățiile. Erau și atunci indivizi care se îmbogățeau de pe urma războaielor, bolilor, nenorocirilor celor mulți, dar față de cei de azi erau niște puști! 

Mulțimea forma  acea Românie tainică, smerită, care-și ducea crucea de zi cu zi, trudind pe brazdă, sub arșița neostoită, ca să stoarcă pământului fiecare bob, fiecare picătură de viață. Mulțimea aceea umplea bisericile în duminici și sărbători, mulțimea aceea învârtea horele, cânta doinele, păstorea turmele, construia casele, țesea covoarele și opregele, cosea altițele. Mulțimea aceea dădea pământului frumusețe, căci holdele de grâu, de porumb, de orz și de ovăz, livezile de pomi și de vii, grădinile de zarzavaturi făceau să-ți râdă sufletul. Mulțimea aceea ieșea cu mic, cu mare la hotare la vreme de primejdii și apăra cu viața și cu sângele ei fiecare brazdă din trupul țării. Mulțimea aceea păstra vie speranța zilei de mâine, viitorului frumos al țării, al fiilor, nepoților și strănepoților ei.

Ehei, bădie, astăzi ,,România tainică”, adevărată, sănătoasă, aproape nu mai există. Rândurile mulțimii ei de astăzi sunt tot mai subțiri, tot mai rare, tot mai îmbătrânite, tot mai bolnave. Suntem tot mai puțini de la an la an și așteptăm să ne ia locul cine știe ce venetici din Asia sau din Africa. Flăcăii și tinerii noștri, bărbații neamului acestuia, trudesc pe cine știe unde pe la curțile străine și pe acolo vor să rămână. Pruncii lor nu au mai învățat românește, doar știu că părinții sau bunicii lor provin dintr-o țară numită…. România!

Hei, bădie, pe vremea ta erau satele pline de lume. Noaptea până târziu ședeau în grupuri pe la porți, ori făceau treabă pe la șezători, își spuneau unii altora bucuriile, necazurile, planurile de viitor. Tinerii ,,vrăjeau” codanele și le furau câte un sărut, copiii se jucau, și strigau, și  râdeau până după miezul nopții. Luna le lumina la toți, visătoare și ea și stăpână peste mări și țări. Vitele erau multe și de multe feluri. Cârduri-cârduri plecau dimineața la pășunat, ori se întorceau seara sătule acasă, boncănind, mugind, behăind. Era viață, bădie! Și era seară, și era dimineață, și era vară, și era iarnă, și era toamnă, și era primăvară.  Arșița verii nu ne speria, gerul iernii era binecuvântare, iar nămeții plapuma cu care Dumnezeu învelea pământul ca să nu-i fie frig! Toate erau după o rânduială de mii de ani statornicită.

S-a dus vremea aceea, bădie! Suntem singuri, tot mai singuri. Fiecare cu gândurile lui, cu necazurile sau cu bucuriile lui, fiecare cu telefonul lui, fiecare cu mașina lui, fiecare cu televizorul lui. Până și la masă când stăm, ne chiorâm la ecranul telefonului și uităm să observăm că a albit părul soțului/soției, că au crescut copiii sau nepoții, că ne tremură mâinile. Dacă n-ar fi câinii vagabonzi, satele ar fi pustii noaptea, ba chiar și ziua. Doar mașinile înghesuite pe la porți ne arată că acolo ar mai supraviețui cineva. Animale mai găsești câte una ici-colea. La mare căutare sunt mâțele și câinii, ca ,,animale de companie”. Ce știi tu! Câmpurile sunt goale și nelucrate, cu vădite semne de sălbăticire. Te mănâncă șerpii în câmp și nu are cine să te audă țipând. Cine mai are timp să privească cerul, să admire luna, să asculte povești sau poezii? Trebuie să știm, musai, cât a furat ăla sau ăla, cu cine s-a măritat aia, cu cine s-a certat ăstălalt, cât a luat la nuntă cutare ciocoflender, de ce a divorțat fufează, care din miniștrii are gălbează. Ne chiorâm până ne epuizăm ultima vlagă la scene ,,jucate” de ,,artiști” de trei parale, unde pornografia, superficialitatea și grotescul sunt la ele acasă. Neștiutorii de carte cu diplome grele și cu titluri academice ne sufocă!

Pe vremea ta, bădie, hoinăreau tinerii și  copiii prin codri, prin păduri adânci de veacuri. Culegeau fragi și mure, ciuperci și flori, beau apă la izvoare cristaline, ascultau păsările cu miile lor de triluri, furau inima  prințeselor,  ascultau boncănitul cerbilor veniți să se adape, se tolăneau pe iarba ca mătasea, respirau aerul curat al văzduhului. Oamenii erau din natură, trăiau în natură, iubeau natura, o înțelegeau și ea îi iubea pe ei.

E demult de atunci, bădie! Copii sunt tot mai puțini, tineri aproape deloc, iar codrii au fost tăiați bucată cu bucată și duși peste mări și țări de tot felul de șnapani și de golani. Cântecele păsărilor au pierit și ele încetul cu încetul, izvoarele au secat, pământul a luat-o razna. Am devenit dușmanii naturii. Ne luptăm cu ea și ea se luptă cu noi, fără să vedem că de fapt ne tăiem singuri craca de sub picioare!

Pe vremea ta, bădie, lumea era mai aproape de Dumnezeu și Dumnezeu mai aproape de ea. Fiecare era convins că toate sunt cu știința și cu puterea lui Dumnezeu, că nimic nu se petrece fără voia Lui. Și asta dădea seninătate omului, și siguranță, și încredere. Moartea nu mai era o nimicire a firii, ci doar o poartă de trecere în lumea tinereții fără bătrânețe și a vieții fără de moarte. Si omul vorbea cu Dumnezeu! Și omul era frate pentru om!

Astăzi lumea se închină la alți dumnezei: puterea, averea, plăcerea. Pentru aceștia sacrifică tot, pentru acești dumnezei străini omul devine lup pentru om, iar Dumnezeu cel adevărat un străin, un necunoscut, ba chiar, pentru unii, un adevărat dușman. Fiecare cântărește și prețuiește clipa, veșnicia nu-l interesează.  Noi cei de azi devenim robi propriilor noastre patimi, propriilor noastre ambiții. Uităm sau nu vrem să înțelegem că toate sunt deșertăciune și nimic, momeli cu care dracul ne pescuiește întru împărăția sa. Pornim războaie între oameni, între popoare, declanșăm boli cumplite în mod artificial,  provocăm dezastre naturale, rămân în urma noastră munți de cadavre, râuri de sânge și de lacrimi. Și astea toate pentru a câștiga câțiva mai mult pământ, mai multă putere, mai mulți bani, mai multe resurse naturale și umane. Pe toate le ținem minte, un singur lucru uităm: că suntem trecători, suntem muritori, că vom da răspuns de toate ale noastre la dreapta judecată. Vrem slava lumii cu orice preț. Parcă te aud pe tine punând diagnosticul: ,,Iar în lumea asta mare, noi copii ai lumii mici,/Facem pe pământul nostru muşunoaie de furnici;/Microscopice popoare, regi, oşteni şi învăţaţi/Ne succedem generaţii şi ne credem minunaţi;/Muşti de-o zi pe-o lume mică de se măsură cu cotul,/În acea nemărginire ne-nvârtim uitând cu totul/Cum că lumea asta-ntreagă e o clipă suspendată,/Că-ndărătu-i şi-nainte-i întuneric se arată/”

Care va fi urmarea pentru toată această zbatere necugetată? Tu ai zis: ,, Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi... orice-ai spune,/Peste toate o lopată de ţărână se depune./Mâna care-au dorit sceptrul universului şi gânduri/Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scânduri.../Or să vie pe-a ta urmă în convoi de-nmormântare,/Splendid ca o ironie cu priviri nepăsătoare.../Iar deasupra tuturora va vorbi vrun mititel,/Nu slăvindu-te pe tine..., lustruindu-se pe el/Sub a numelui tău umbră. Iată tot ce te aşteaptă!”

Ehe, bădie! Ce frumos gândeai tu la vremea ta; cât de ciudat gândește zăpăcita lume de azi!

Ți-oi mai scrie, bădie! Pe curând!

*

Cuvinte părintești. Continuăm să selectăm din scrierile Sfinților Părinți alte câteva referiri la Bine și înfăptuirea lui. Sunt foarte potrivite tocmai în această perioadă. Iată-le:

,,Fă binele şi din agonisita ta, pe care ţi-o dă Dumne­zeu, dă tuturor celor lipsiţi, fără gânduri ascunse şi fără a sta mult la îndoială, cui să dai şi cui să nu dai. Dă tuturor, căci Dumnezeu vrea să se dea tuturor din darurile Sale. Cei ce pri­mesc însă, vor da socoteală lui Dumnezeu pentru ce şi la ce au primit, căci cei ce primesc, fiindcă sunt în nevoie, nu vor fi traşi înaintea judecăţii, iar cei ce primesc cu făţărnicie vor fi judecaţi. Cel ce dă însă este nevinovat, căci cum a primit de la Domnul să-şi împlinească serviciul, l-a şi împlinit cu simpli­tate, fără a cerceta cu de-amănuntul, cui să dea sau cui să nu dea. Serviciul acesta împlinit cu simplitate a fost bine văzut de Dumnezeu. De aceea, cel ce slujeşte astfel cu simplitate va trăi pentru Dumnezeu”(HERMA);  ,,Să priveşti totdeauna înainte, gândindu-te pururea nu la răul pe care îl fac alţii, ci la binele pe care eşti dator să-l faci tu însuţi”(FER. IERONIM); ,,Începutul (principiul) a tot binele este raţiunea făp­tuitoare şi fapta raţională. De aceea, nici faptă fără raţiune nu este bună, nici raţiunea care deapănă fără faptă(…). Virtuosul are binele înlăuntrul inimii, iubitorul de slavă deşartă îl are în cugetare. Răul însă, sârguitorul îl are la suprafaţă; iar iubitorul de plăcere, în adânc(…). Primul bine este a nu greşi în nimic; al doilea a nu ascunde de ruşine greşeala ta, nici a te făli cu ea. Ci mai bine să te smereşti şi să te învinovăţeşti tu însuţi împreună cu cel ce te învinovăţeşte şi să primeşti cu bucurie certarea. Neîntâmplându-se aceasta, tot ce aduci lui Dumnezeu e fără valoare”(ILIE ECDICUL); ,,Când facem binele, noi îl cinstim pe Dumnezeu(…). Odată cu decorarea casei lui Dumnezeu, nu uitaţi pe fratele vostru sărac. Capii Bisericii, principii infideli, tiranii, tâl­harii pot să le răpească, dar binele pe care îl faceţi fratelui vostru flămând, călător, în zdrenţe, este păstrat într-un loc sigur(…). Nu fiţi îngrijoraţi, nu uitaţi binefacerile cu care aţi fost încărcaţi(…).  Oricât ne-am trudi, niciodată nu vom putea să ară­tăm atâta binefacere câtă avem nevoie din partea lui Dumne­zeu(….). Cel ce zămisleşte binele sau răul aproapelui, mai întâi el va gusta din ceea ce dă(…). Oricărui om aflat în împrejurări grele trebuie a-i face bine şi cu atât mai mult unui creştin... Cel ce face bine pri­etenului, nu-i face numai decât pentru Dumnezeu, pe când cel ce face bine unui necunoscut, cu adevărat îi face bine pentru Dumnezeu(…). Ce voiţi să vă facă vouă oamenii, aceasta să le fa­ceţi şi voi lor“ (Matei, 7, 12). Nu e nevoie, - spune Hristos -, de legi mai întortocheate, de multe vorbe sau de o învăţătură meşteşugită, voinţa ta să fie lege. Vrei să ţi se facă binele? Fă-l şi tu altuia. Vrei să ai parte de milă? Ai şi tu milă de aproapele. Vrei să fii lăudat? Laudă şi tu pe altul. Vrei să fii iubit? Iubeşte. Vrei să ai parte de întâietate? Dă loc mai întâi altuia să ajungă la ea. Tu să fii judecător, tu să fii legiuitor al vieţii tale. Şi ia­răşi: „Ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu face“. Prin aceasta de pe urmă ne îndeamnă a ne feri de păcat, prin porunca cea de mai înainte, să facem binele. „Ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu face!“ Nu-ţi place să fii batjocorit? Nu batjocori nici tu pe alţii. Nu-ţi place să fii pizmuit? Nu pizmui nici tu. Nu-ţi place să fii înşelat? Nu înşela nici tu. Şi, într-un cuvânt, în toate împrejură­rile, dacă ţinem minte aceste două zicale, nu vom avea nevoie de altă învăţătură. Căci cunoaşterea învăţăturii a sădit-o în firea noastră, însă făptuirea şi îndreptarea a încredinţat-o slobodei noastre voinţe(…).  Un bine care nu apare ca atare decât prin compara­ţie cu un rău, nu este întru totul un bine, în timp ce un bine su­perior a tot ceea ce toată lumea îl priveşte ca atare, merită în chip evident acest nume(…).  Să nu spunem: cutare este vicios şi nevrednic de nici un bine, cutare are o stare josnică, cutare este vrednic de dispreţ. Nu vă uitaţi la vrednicia celui sărac, ci numai la nevoile lui. Oricât de vrednic de dispreţ ar fi, Hristos vă va rezerva ace­eaşi răsplată, ca şi cum binele ar fi fost făcut Lui Însuşi(…).  Sunt oameni, care, dacă ne-au făcut vreun bine şi apoi i-am supărat cu ceva, cât de puţin, îndată ne scot ochii cu binele făcut, aşa că mulţi se blestemă, că au primit o asemenea binefacere”(SF. IOAN GURĂ DE AUR).


*

Unii și alții. Am găsit pe internet o frumoasă și profundă poezie semnată de Licuția Pântia, care ne  definește pe mulți dintre noi. Iat-o:


,,Unii vor iubire, alții vor putere,

Unii doar un umăr pentru-o mângâiere,

Unii casă mare şi maşină nouă,

Alții doar o umbră unde să nu-i plouă.

Unii să audă, alții să vorbească,

Unii doar o clipă cerul să privească,

Unii o moşie mare şi bogată,

Uni-ar vrea o mamă, alți-ar vrea un tată.

Unii haine scumpe şi pantofi mai mulți,

Alţii vor picioare şi-ar umbla desculți,

Unii vor un munte, alții vor o mare,

Unii doar să aibă cele necesare.

 

Unii vor avere, faimă, bogății,

Alții sănătate pentru-ai lor copii,

Unii vor să aibă propriul răsărit,

Alții doar să uite ceea ce-au iubit...

Pelerini prin lume între nu şi da,

Fiecare suflet are rana sa!

Nu tot cel ce râde este fericit,

Cum nici cel ce plânge totul a sfârşit!

Luptă pentru tine, uşurează-ți chinul,

Iar de nu se poate, să-ți accepți destinul;

Fii cu gânduri bune şi să crezi mereu:

Când nu vine nimeni, vine Dumnezeu!”


*

In memoriam: Cântărețul bisericesc Ion Bălan. La 9 februarie 1984 s-a stins din viață cântărețul bisericesc Ion Bălan din satul Colibași com. Malovăț jud. Mehedinți.

S-a născut la 16 septembrie 1884 în familia țăranilor Petre și Lica Bălan, ca cel dintâi dintre cei patru copii ai acestora. A urmat școala de cântăreți bisericești din Craiova, absolvindu-o în 1907. S-a reîntors în satul natal și a slujit în parohiile învecinate: Bobaița, Lazul și Valea Boierească(23 August), iar în ultima parte a activității s-a transferat în Parohia Colibași. S-a  căsătorit în 1912 cu Maria Bălan și au avut împreună cinci copii, dintre care doi au decedat la vârste fragede. După pensionare a continuat să slujească la biserica satului Colibași până în ultimele clipe de viață.

În întreaga sa activitate pusă în slujba Bisericii, Ion Bălan a fost un cântăreț model. Muzica bisericească a iubit-o cu patimă. Compozițiile lui Anton Pann și Ion Popescu-Pasăre au constituit întotdeauna momente de revelație pentru cântăreț și pentru ascultătorii săi. Respecta cu scrupulozitate rânduielile tipiconale, iar biserica îi era la fel de dragă ca propria casă.

În viața particulară Ion Bălan a fost un soț și un tată model, străduindu-se permanent să dea societății oameni demni, harnici și cinstiți. El însuși, alături de soția sa, a muncit din greu, făcându-și drum printre nevoi și necazuri, ducând o viață modestă, dar cinstită. Respectul consătenilor săi a constituit întotdeauna răsplata cea mai de seamă a strădaniilor sale.

Ion Bălan era o adevărată comoară de legende și tradiții istorice ale oamenilor și locurilor. Păstra cu venerație documente și acte vechi, dintre care unele au văzut lumina tiparului, iar altele le-a donat unor fonduri arhivistice.

Într-o zi a ținut neapărat să mă ducă la Valea Morilor, la capătul de nord al satului Colibași. Acolo m-a urcat pe pintenul de deal ce străjuiește izvoarele Pleșuvei și mi-a arătat ondulațiile pământului, care acopereau ruinele unei cetăți romane. Îmi povestea că pe vremea când el era copil și se ducea cu vitele pe acolo, era o gaură ,,fără fund” în vârful acelui pinten și copiii aruncau acolo cu pietre. Mai târziu am aflat din Oltenia romană a lui Dumitru Tudor, că acolo era un castru roman, construit ca să adăpostească garnizoana ce păzea drumul ce făcea legătura între Drobeta – Valea Jiului – Sarmisegetuza. Un alt castru asemănător era la Puținei. La castrele acestea se puteau odihni în siguranță călătorii, puteau schimba caii  depeșele, se putea servi masa etc.

Ion Bălan este primul dintre cei trei oameni pe care i-am cunoscut în viața mea, care au trăit câte o sută de ani! Neștearsă fie-i pomenirea! Dumnezeu să te ierte, taică Ioane!

*

Ajutoare și donații. În această perioadă, parohia noastră a primit câteva ajutoare și donații, astfel: Domnul Popescu M. Mihai din Malovăț: 4.000 lei(costul ușii de protecție din fier forjat de la biserica din Malovăț, material și manoperă); O familie, care nu vrea să i se știe numele: 1.200 lei(costul lemnelor donate familiei lui Orodan Claudiu);  Doamna Elisabeta Leferenz(Nȕrnberg-Germania): 486 lei; Domnul Pera Nicolae(Constanța), fiu al satului Malovăț: 300 lei; Domnul Popescu Dan(Tr. Severin), fiu al satului Bârda: 250 lei; Doamna Pârvuceanu Eugenia(Gârla Mare-MH): 220 lei; Domnul Rochian Tudor(Tr. Severin), fiu al satului Bârda: 150 lei; Domnul Dima Vasile din Malovăț: 135 lei; Domnul Ing. Mocănașu Oprea(Timișoara), Doamna Ionescu Floarea(Câmpina-PH), Domnul Plăcintă Costache(Tr. Severin), Familia Mureș(Tr. Severin), Doamna Filip Cornelia(Tr. Severin), Doamna Preda Emilia(Tr. Severin), Doamna Ing. Doina Teșilă(Tr. Severin), fiică a satului Malovăț, Domnul Pera Alexandru(Tr. Severin), fiu al satului Malovăț, Domnul Col. Pera Valeriu(Tr. Severin), fiu al satului Malovăț, Domnul Botea Constantin(Șimian-MH), fiu al satului Bârda: câte 100 lei;

Pentru contribuția de cult au mai achitat: Domnul Mema Petre din Bârda și Doamna Pera Aurica din Malovăț: câte 200 lei; Doamna Șonea Floarea din Bârda 100 lei, totalizând 115 lei; Domnul Tătucu Grigore din Malovăț 100 lei, totalizând 125 lei; Domnul Oprișan Sever din Malovăț: 100 lei;  

Dumnezeu să le răsplătească tuturor și să le împlinească rugăciunile!

În cursul lunii ianuarie am donat pâine credincioșilor participanți la slujbe, astfel: 1 Ian.(Malovăț): 190 pâini; 7 Ian.(Bârda): 130 pâini; 8 Ian.(Bârda): 75 pâini; 15 Ian. (Malovăț): 193 pâini; 22 Ian.(Bârda): 123 pâini; 29 Ian.(Malovăț): 185 pâini; 30 Ian. (Malovăț): 73 pâini. Așadar, în luna ianuarie s-au donat 969 pâini. Totodată, s-a vândut pâine la prețul de achiziție de 1,30 lei/buc., astfel: 1 Ian.(Malovăț): 110 pâini; 7 Ian. (Bârda): 10 pâini; 8 Ian..(Malovăț): 585 pâini; 15 Ian.(Malovăț): 507 pâini; 22 Ian.(Bârda): 727 pâini; 29 Ian.(Malovăț): 315 pâini; 30 Ian.(Malovăț): 127 pâini. Așadar, în luna ianuarie s-au vândut 2.385 pâini.

În ziua de 16 ianuarie am donat familiei lui Orodan Claudiu din Malovăț 2 metri cubi lemne. O familie din parohie, care nu vrea să i se știe numele, a donat banii necesari. Domnul Octavian, patronul firmei care a adus lemnele, aflând despre ce este vorba, a mai adăugat din partea dumnealui încă un metru cub de lemne, așa că până în primăvară sperăm ca familia respectivă să aibă suficiente.

*

În ziua de Joi, 23 Februarie vom efectua o vizită la Centrul de Psihiatrie de la Gura Văii. Vom duce 50 porții de mâncare(ciorbă de perișoare, sarmale cu mămăligă, ceafă la grătar cu piureu, cozonac, suc și apă minerală), 50 perechi șosete, 50 perechi chiloți și îmbrăcăminte pentru adulți. Rugăm pe enoriașii noștri să-și verifice garderobele și, dacă socotesc că anumite articole de îmbrăcăminte, fie de iarnă, fie de vară, sau lenjerie, nu le mai fac trebuință, să binevoiască să le doneze. Le colectăm la cele două biserici, urmând să le ducem la Gura Văii în ziua menționată. Cei internați la acel centru sunt oameni bolnavi psihic și își distrug foarte repede îmbrăcămintea. Le-am dus și anul trecut și le-a fost de mare folos. 

Orice donație în acest sens este binevenită.

Am terminat distribuirea volumului Folclor din Mehedinți. Fiecare familie din parohie care a vrut să vină la biserică și să ridice cartea a primit gratuit  câte un exemplar. Cei din afara parohiei, care au ajutat parohia noastră cu cel puțin 100 lei în perioada 1 Dec.  2021 – 30 Nov. 2022, au primit  prin poștă sau prin rude această carte. În total s-au donat astfel 280 exemplare. În ședința din 29 ianuarie, împreună cu Consiliul Parohial, am hotărât să oprim acțiunea de donare a acestei cărți.

Precizăm  că acest dar a fost posibil datorită donației, pe care a făcut-o Doamna Dr. Ionescu Mihaela-Aritina din Curtea de Argeș. Dumnezeu să-i răsplătească!

Sperăm că vom putea tipări sau achiziționa pentru Sf. Paști cartea Psaltirea, pe care s-o donăm tuturor familiilor din parohie care vor s-o ia, cât și credincioșilor din afara parohiei, care au ajutat parohia noastră cu cel puțin 100 lei, începând de la 1 Decembrie 2022.     

*

Plăți. În cursul lunii ianuarie am efectuat câteva plăți mai mari, astfel: 5.600 lei tipografiei pentru cărți; 3.705 lei brutăriei pentru cele   2.850 pâini donate și vândute în ianuarie(300 pâini achitate au fost reportate din 30 decembrie, iar 200 au rămas de achitat în februarie); 3.000 lei protoieriei pentru subvenții; 2.550 lei protoieriei pentru calendare; 1.700 lei manopera pentru ușa metalică de la biserica din Malovăț; 1.200 lei lemnele pentru familia lui Orodan Claudiu;  680 lei  impozit; 420 lei poștei pentru timbre; 330 lei poștei pentru colete; 150 lei protoieriei pentru reviste;  117 lei internetul și altele mai mici.

*

Publicații. În această perioadă, preotul Dvs.  a reușit să mai publice câteva materiale, astfel: In memoriam: Pr. Gheorghe Dumitrescu-Bistrița(I-II), în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 2 febr. 2023, ediție și on-line (https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); Europa, Europa….!, în ,,Obiectiv mehedințean”, Tr. Severin, an. XXV(2023), nr. 1163(19 ian.), p. 12; ,,Scrisoare pastorală” – 485, pe blogul Domnului Ben Todică, directorul postului de radio în limba română din Sydney(Australia), 21 ian. 2023(http://bentodica.blogspot.com); în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 25 ian. 2023, ediție și on-line(https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com); Rugă la-nceput de an, în ,,Observatorul”, Toronto (Canada), 21 ian. 2023, ediție și on-line(http://www.observatorul.com); Sexul îngerilor, în ,,Obiectiv mehedințean”, Tr. Severin, an. XXV(2023), nr. 1164(26 ian.), p. 12; In memoriam: Prof. Dr. Constantin Negreanu, în ,,Bibliotheca Septentrionalis”, Baia Mare, 27 ian. 2023, ediție și on-line (https://ebibliothecaseptentrionalis.wordpress.com);

Parohia noastră a republicat cărțile preotului Dvs. Bibliografia Revistei ,,Biserica Ortodoxă Română”(1874-2018)(3 volume) și Bibliografia Revistei ,,Mitropolia Olteniei”(1948-2014)(2 vol.), fiind solicitate de persoane particulare sau instituții.

Parohia noastră a publicat vol. I din seria Aleea cu statui(330 pag.), a preotului Dvs.

Materialele cuprinse în aceste volume sunt scrise de-a lungul anilor și, în majoritate, publicate în diferite volume și periodice. Am socotit că e păcat să rămână risipită atâta muncă, mai  ales că ea poate fi de mai mult folos sub această formă  cititorului de azi și dintotdeauna.

Fiecare capitol din seria acestor volume cuprinde un medalion, prin care încercăm să conturăm chipul/personalitatea unui om, fie că l-am cunoscut personal, fie că am studiat viața și faptele aceluia.

Cele mai multe portrete sunt ale unor oameni pe care i-am cunoscut direct: patriarhi, mitropoliți, episcopi, preoți, profesori universitari, simpli profesori și învățători, sfinți și păcătoși, poeți și scriitori, funcționari, prieteni, oameni de rând. Ideea realizării acestor volume mi-a dat-o Nicolae Iorga prin lucrarea sa Lumea prin care am trecut.  I-am dat denumirea de Aleea cu statui, socotind că viața însăși este un drum pentru fiecare dintre noi și de-a lungul acestui drum, vrând-nevrând, relaționezi cu oameni de tot felul, buni și răi, virtuoși ori păcătoși, vrednici sau delăsători. Unii m-au învățat ce trebuie să fac și cum să-mi organizez viața, timpul și activitatea ca să realizez ceva folositor societății, alții m-au învățat ce nu trebuie să fac în viață. Am urmărit mai mult faptele lor decât vorbele și teoria despre viață.

Un vechi proverb românesc spune: ,,Dacă vrei să-l cunoști pe cineva, pune-l într-o funcție mai înaltă și privește-l de jos în sus!” Rânduiala a fost ca de cele mai multe ori eu să fiu cel mai de jos și să privesc în sus la cei zugrăviți în paginile volumelor de față, așa încât am avut prilejul să observ aspecte deosebite, unele relatate aici pentru prima dată, care au pus într-o altă lumină, de cele mai multe ori mult mai obiectivă, oamenii și faptele lor. Nu am avut în obiectiv să critic pe cineva, să hulesc sau să laud fără rost; am descris doar felul cum s-au purtat cu mine, cum mi-au vorbit, cum s-au manifestat, cum i-am înțeles. Se poate întâmpla ca în unele cazuri aspectele pe care le scot la lumină din psihologia și mentalitatea, din comportamentul unor oameni să-i coboare de pe niște statui oficiale pe care fuseseră așezați. Am spus adevărul și nimic mai mult.

Sunt multe dezvăluiri din viața unor oameni, pozitive sau negative, care-i fac pe unii să urce pe socluri binemeritate, iar pe alții să-i doboare. Portretele zugrăvite în paginile de față ajută cititorul să înțeleagă că nu toți cei de pe socluri sunt statui de bronz sau de piatră, ci unii sunt scânduri vopsite sau, de ce nu, vălătuce de paie. Asta-i viața!

Materialul inclus în volumele de față zugrăvește nu numai personalități, oameni, ci și epoci mai apropiate sau mai îndepărtate. Sunt multe amănunte inedite de acest gen, care se pot constitui într-un document memorialistic inestimabil. Cei mai mulți figurează și cu fotografii color.

În volumul I sunt conturate portretele unor personalități precum: Nicolae ACHIMESCU, Ioan ALEXANDRU, Ștefan ALEXE, Bartolomeu ANANIA, Teoctist ARĂPAȘU, Calinic ARGATU, Tudor ARGHEZI, Constantin ARSENI, Teofana BASARAB, Dumitru BĂLAȘA, Alexandru BĂLĂNESCU, Gheorghe BĂRBULESCU-TISMANA, Vasile BORCA, Petru BUBURUZ, Gheorghe BULGĂR, George BUREȚEA, Marius BUZATU, Olga BUZATU, Alexie BUZERA, Dimitrie CANTEMIR, I. C. CHIȚIMIA, Șerban CIOCULESCU, Emilia COMIȘEL, Nicolae CORNEANU, Constantin CORNIȚESCU, Teodor COSTESCU, J. Y. COUSTEAU, Nifon CRIVEANU, Gheorghe CUNESCU, Al. I. CUZA, Nil DOROBANȚU, Corneliu DRAGALINA, Gh. DUMITRESCU-BISTRIȚA,  I. DURĂ, Alexandru ELIAN, Mihai EMINESCU, Dumitru FĂRCAȘU, Constantin GALERIU, Ilarie HINOVEANU, Ioan IONESCU, Nicolae IORGA și mulți alții.

Oameni, fapte, gânduri, întâmplări, portrete și modele de viață. Asta-i tot!

*

Ședință. Duminică, 29 ianuarie, Consiliul Parohial s-a întrunit în ședință de lucru. Cu acest prilej, preotul le-a prezentat membrilor consiliului gestiunea parohiei pe anul 2022, discutând fiecare capitol de venituri și cheltuieli în parte. Nu au fost obiecțiuni. Verificarea de fond urmează a fi efectuată de organele de control financiar ale episcopiei.

*

Zâmbete. ,,-Ionele, cum crezi tu că putem menține școala curată?” ,,- Stând acasă, doamnă învățătoare!,,Oare nu-ţi mai aminteşti,/Vorba din bătrâni lăsată?/Din beţie te trezeşti,/Din prostie niciodată”/(Păstorel Teodoreanu). ,,-Mamă, Ioana a născut un băiat!” ,,- Bravo, mamă! Să vă trăiască și să fie sănătos!” ,,-Dar știi, mamă, e o problemă!” ,,-Ce este, mamă?” ,,-Copilul e negru!” ,,- Aoleo! Și Ioana ce zice?” ,,- Zice că a curățit o tigaie când era gravidă și s-a murdărit de căneală pe mâini! De-acolo i s-ar trage!” ,,- Se poate, mamă, se poate! Și mie mi s-a-ntâmplat!” ,,- Cum, tot așa ți s-a-ntâmplat?” ,,- Eh, nu chiar! Dar, când erai mic ți-am dat să mănânci lapte de vacă și de aia ești tu bou!”

*

Excursii-pelerinaje. Joi, 23 martie, vom organiza o excursie – pelerinaj pe următorul traseu: Tr. Severin-Malovăț-Bârda-Motru-Tg. Jiu-Mănăstirea Vișina-Mănăstirea Lainici-Petroșani-Hațeg-Mănăstirea Prislop-Mormântul Părintelui Arsenie Boca-Sarmisagetuza-Caransebeș(catedrala)-Mănăstirea Teiș-Mănăstirea Piatra Scrisă-Orșova-Tr. Severin-Malovăț-Bârda. Costul: 60 lei/persoană.

*

Program. În cursul lunii Februarie avem următorul program de slujbe: 2 Feb.(slujbă la Bârda; pomeniri la Malovăț, la ora 12.30); 4 Febr.(Malovăț-Bârda); 5 Feb.(Bârda); 11 Febr.(Malovăț-Bârda); 12 Febr.(Malovăț); 18 Febr.(Malovăț-Bârda); 19 Febr. (Bârda); 25 Febr.(Malovăț-Bârda); 26 Febr. (Malovăț); 27 Febr.(Bârda, slujbă de seară); 28 Febr.(Malovăț, slujbă de seară). În restul  timpului, la orice oră din zi sau din noapte, preotul poate fi găsit la biserică, acasă, la telefon: 0724. 99. 80. 86, ori pe adresa de e-mail: stanciulescubarda@gmail.com. Sănătate, pace și bucurii! La mulți ani!

Pr. Al. Stănciulescu-Bârda









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu