miercuri, 8 februarie 2023

ALIANTA FAMILIILOR - SFADA LA DAVOS

 



SFADA LA DAVOS

Februarie 9, 2023

 

 

Presa ne informează ca dl Macron s-a certat la Davos luna trecută cu senatorul Manchin, democrat din West Virginia. După cum era de așteptat, presa "regresistă" i-a dat dreptate lui Macron. [Link: https://www.politico.com/.../joe-manchin-davos-inflation...]

 

Mr. Macron l-a confruntat pe Mr. Manchin cu cuvintele "you're hurting my country / îmi vătămezi țara". Macron făcea aluzie la legislația masivă de 1,7 trilioane de dolari (de șase ori economia României!) adoptată de democrați anul trecut. Ea conține componente masive pentru reorientarea economiei americane spre una pro-climă. Toți cei 50 de senatori republicani s-au opus, iar democrații aveau nevoie de 50 de voturi pentru adoptarea legislației. Lipsea un vot: acela al democratului Manchin. Vice-președintele Harris a dat votul decisiv.

 

Pentru a fi convins să voteze pentru pachetul economic, Machin a impus condiții. Una dintre ele cerea ca majoritatea produselor reorientării economiei spre o direcție "climate friendly / pro-climă" să fie fabricate în SUA și nu importate.

 

Legislația democrată a deranjat Bruxellesul, și chiar în aceste zile Bruxellesul dezbate posibilitatea adoptării uni proiect similar în Uniunea Europeană.

 

Ce relevanță are această sfadă ori ceartă pentru România? Macron, imatur cum ni se pare că este, știe să-și deschidă gură să pledeze cauza Franței. Liderii noștri politici din Romania tac chitic, așteptând "mila" occidentalilor. Ne-au făcut de râs în 2022 privind Schengen și am rămas de căruță privind avantajele economice pe care le puteam sconta ca urmare a războiului din Ucraina. În contrast, Polonia este o putere economică și politică europeană în devenire. Tocmai pentru că liderii polonezi își deschid gura, iar președintele lor pledează cauza Poloniei.

 

Poziția Occidentului în relația cu est europenii (și de fapt restul lumii) este "everything for me and nothing for thee / totul în avantajul meu și nimic în avantajul tău". Doar la Beijing și Washington merge elita bruxelliană cu pălăria în mână. Pe când ai noștri își ridică pălăria când cei mai imaturi și aroganți lideri occidentali trec pe lângă ei.

 

Nu uitați: în 2024 trebuie să ne unim forțele să scoatem de la conducerea țării liderii timizi, ineficienți și ploconitori pe care îi avem astăzi. (Să nu uităm de asemenea: și plagiatori!) Dacă România își dorește succes economic și un loc real la masa europeană de la Bruxelles, România are nevoie de un Manchin. O personalitate fermă cu priorități clare, care știe să negocieze. Presa spune ca și Scholz e frustrat de influența mare a lui Manchin în relațiile economice transatlantice. Ceea ce nu e tocmai rău. Căci Germania este și a fost dintotdeauna cea care vine la negocieri cu atitudinea "everything for me and nothing for thee".

 

 

Olandezii – traficanți de sclavi. Time to pay up?

 

Ascunzișurile trecutului încep să iasă la iveală: olandezii s-au îmbogățit nu doar din munca lor, dar și din munca altora și, rușinos, din afaceri imorale, inclusiv comerțul cu sclavi. Da, Olanda care inca se opune intrarii Romaniei in Schengen.

 

Recent, Olanda a recunoscut în mod oficial că în trecut a participat și a finanțat comerțul internațional de sclavi și că a folosit sclavi pe plantațiile olandeze din Caraibe, Surinam și alte părți ale lumii. Olanda și-a cerut scuze, dar spune că nu va plăti despăgubiri pentru păcatele din trecut.

 

Belgia e și ea pe lista țărilor care în aceste zile feel the heat / simt presiunea fostelor colonii care trag la răspundere puterile coloniale pentru exploatarea resurselor lor și participarea la comerțul cu sclavi. Masacrele făptuite de belgieni în Congo în trecut încă înfiorează conștiința când citești detalii. Astăzi, Congo este o țară care literalmente poate înghiți într-o clipeală Belgia.

 

 

Disparitatea demografica între cele două țări este imensă: doar un belgian la 15 congolezi.

 

Apropo, să nu uităm nici atrocitățile comise de Germania în Namibia. Exterminarea în masă a hottentoților acum 115–120 de ani încă rezonează în conștiința populației din Namibia. Namibienii au adoptat credința luterană a germanilor, dar au cerut, în ani recenți, despăgubiri financiare / reparations. Un lucru care namibienilor creștini li se părea normal. Dar, așa cum ne așteptam, Germania continuă să spună nu. Mottoul Germaniei a rămas același: everything for me and nothing for thee / totul în avantajul meu și nimic în avantajul tău.

 

Nu doar că fostele colonii încearcă un dialog de reconciliere cu fostele puteri coloniale, dar resursele lor economice și demografice sunt de interes pentru sustenabilitatea economiilor occidentale.

 

Congo deține cantități uriașe de cobalt și litium (mult necesare pentru noua economie globală reorientată spre clima). Iar Portugalia, cu câteva secole în urma putred de bogată prin exploatarea Braziliei și Angolei, a devenit dependentă pentru sustenabilitatea ei economică de fostele ei colonii.

 

Revenim, însă, la Olanda. Olanda spune că nu va plăti o lețcaie pentru păcatele făptuite în trecut și din care a beneficiat economic în proporții imense. În primul rând comerțul cu sclavi.

 

Ceea ce aduce în prim plan viabilitate unei politici de compensare a fostelor colonii de către puterile occidentale. Personal nu cred că recompensele financiare sunt necesare ori justificate. Occidentul nu doar a luat, dar a și dat. În Mali de exemplu, drumurile naționale și căile ferate folosite azi sunt cele construite de francezi în perioada colonială. La fel și podurile peste Niger.

 

Dar ceva trebuie făcut pentru a reabilita relațiile între occidentali și fostele colonii. Am câteva sugestii.

 

În primul rând, aroganța și sarcasmul de pe fețele occidentalilor în relațiile cu restul lumii, inclusiv Europa de Est, trebuie să dispară. O atitudine umilă este recomandată.

 

În al doilea rând, neocolonialismul trebuie să înceteze. Occidentalii încă mai caută să dicteze miliardelor de ființe umane din fostele colonii să se redefinească valoric după chipul și asemănarea occidentalilor. Categoric nu!

 

În al treilea rând, viitorul demografic al lumii nu mai aparține occidentalilor, ci miliardelor de ființe umane din fostele colonii. Ar fi drept și recomandabil deci ca occidentalii să permită celor care "vor moșteni pământul" să-și traseze un viitor valoric compatibil cu tradițiile și valorile lor.

 

Și România are de învățat din asta. Românii nu sunt singurii iritați de aroganța și intransigența occidentalilor, așa cum am experimentat recent – și din nou – trecând prin episodul Schengen. Pe lângă noi sunt miliarde de alte cetățeni ai planetei care simt la fel. Nu suntem singuri. Deci, haideți să avem curaj!

 

 

ARTICOLUL 16 DIN DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI

 

Articolul 16 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului afirma: "Cu incepere de la implinirea virstei legale, barbatul si femeia, fara nici o restrictie in ce priveste rasa, nationalitatea sau religia, au dreptul de a se casatori si de a intemeia o familie. ... Familia constituie elementul natural si fundamental al societatii si are dreptul la ocrotire din partea societatii si a statului". Familia romana isi cere drepturile. Aceste drepturi le pledam, le-am pledat din 2006 incoace, si vom continua sa le pledam. Sunt cele mai pretioase dintre drepturi dar si cele mai abuzate azi. Pretuiti-le!

 

 

ALIANTA FAMILIILOR DIN ROMANIA

Str. Zmeica nr. 12, sector 4, Bucuresti

Tel. 0741.103.025 Fax 0318.153.082

www.alianta-familiilor.ro










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu