miercuri, 15 februarie 2023

Adriana Vitan Balint - Nikola Tesla și cutremurele din Oltenia

 



Nikola Tesla și cutremurele din Oltenia

Adriana Vitan Balint, Jurnalist

15 Februarie 2023

 

Specialiștilor de la nușce institut de cutremologie le doresc să nu mai delireze public declarând că e ceva normal să se producă în Oltenia cutremure și că mereu au fost. Nu, bre, nu au fost, nici măcar de-alea de 4-5 grade, cum ziceți voi, nu mai vorbesc de ăsta ultimul de 5,7 grade pe scara Richter. Am avut și noi bunici care ne povesteau despre bunicii lor, care bunicii lor le povestiseră despre bunicii lor și tot așa, adică noi nu știm ce e in jurul nostru doar de când ne-am născut și atât. Și avem rude în toată Oltenia, lumea nu se reduce doar la orașul sau județul nostru, știm fiecare petec de pământ.

 

Cu oltenii ați dat de dracu', ca ăștia sunt greu de prostit. Nu veți reuși niciodată să le arătați pendulul și să îi faceți să spună ca voi. Hai, repede cu altă minciună, că asta cu „normalitatea” cutremurelor în Oltenia e prea răsuflată.

 

Când a fost cutremurul din Turcia, nu am crezut că e vorba despre vreo conspirație. Acolo e o falie tectonică imensă, sunt probleme mari la intervale regulate de timp.

 

Dar în Oltenia?

 

Prin 2011, când în România încă nu începuse isteria despre Tesla pe toate televizoarele de la noi, m-am apucat să fac articolul din wikipedia al lui Nikola Tesla, pentru că articolul în limba româna era extrem de vag și mi-am dat seama că noi în școală (am făcut mate-fizică) nu am vorbit decât la și alții despre el, cât să nu se insiste prea mult și să atragă atenția vreunui pasionat, în dezvoltarea teoriilor lui.

 

M-am documentat cam o lună, zi de zi, am tradus din toate articolele găsite, am luat cărți de la o bibliotecă din Spania, unde locuiam, am citit studii ale celor care au venit după el, am vorbit cu profesori de fizică și fizicieni din România ca să înțeleg mai bine anumite lucruri și să le pot explică în articolul din wikipedia pe înțelesul tuturor.

 

Printre multele și imensele lui descoperiri și invenții (pentru mine este cel mai mare inventator al lumii, din punctul de vedere al beneficiilor acestor invenții pentru omenire), era un oscilator care asta făcea, putea produce cutremure. Poliția chiar l-a evacuat din laboratorul unde își făcea cercetările pe vremea aia (era anul 1898), pentru că s-au plâns vecinii din zonă.

 

Acum, articolul de pe wikipedia e la fel de chel cum l-am găsit înainte de a-l completa, atât de minuțios cu toate datele, fotografiile, schițele.. Cineva a avut din nou grijă că nimeni să nu găsească ideile alea și să-i dea prin cap să le dezvolte.

 

Caietele lui din hotelul din New York în care a murit au fost luate de serviciile americane. Se știe că armata e cea care dezvoltă mai departe orice idee de invenție care ar putea servi pentru umanitate și folosește acea invenție ca armă. Asta nu este conspirație. E chiar știință. Și dacă în 1898 se puteau provoca cutremure pe o distanță de 100 de metri, din 1898 până azi, s-o fi dezvoltat invenția asta, nu? Și nu de civili.

 

Pe de altă parte, sunt studii care demonstrează că experimentele subterane cu arme nucleare pot provoca cutremure, dar nu produc pagube ca cele naturale. Pământul se zgâlțâie puternic și gata, totul se liniștește, nu e o tensiune care să ducă la replici ore întregi după. În Oltenia s-au tot închis mine în ultimul timp, știe cineva ce experimente se fac prin subteran, pe acolo?

 

Oricum, ceea ce se întâmplă cu aceste cutremure zilnice (!), aproape la aceeași oră, de intensitate mare dar de scurtă durată, într-o zona cunoscută ca nefiind activă seismic, e extrem de ciudat.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu