CAFEAUA
la ibric și filigeană.
Nimic nu se compară cu plăcerea de a bea o
cafea fierbinte și aromată, în intimitatea propriului cămin, nu-i așa? Dar asta nu se face dintotdeauna. Dacă aveți puțin timp și o cafea bună în
față, o să vă spun acum câteva dintre poveștile cafelei. Istoria nu consemnează
cu exactitate cine a fost primul român care a gustat această licoare magică și
parfumată. Legenda ne spune însă, că un
curtean de-al domnitorului Bogdan cel Orb, aflându-se în solie la Poarta
Otomană, a fost tratat de sultan cu o băutură aromată și fierbinte dar că, neștiind
cum să o bea, s-a opărit la limbă în timp ce sorbea din necunoscută
licoare. Sărmanul logofăt nu avea cum să
știe că, peste veacuri, această băutură nu va lipsi din nici o casă românească.
Cert este că în scurt timp, de la mesele domnitorilor români începe să fie nelipsită
cafeaua, o masă rafinată din acele vremuri nefiindi considerată completă dacă
nu se ofereau onoraților oaspeți ciubuce și cafele.
Prima cafenea (“cahvenea”) din București s-a deschis în anul 1667 și a
fost proprietatea unui fost ienicer - pe numele lui Kara Hamie – și se afla cam
pe locul unde este acum palatul Băncii Naționale. Încetul cu încetul cafeaua și
cafenelele au devenit o prezență comună în peisajul Capitalei. Bineînțeles,
cafenelele au devenit și “locuri de discuție,
agitație și opoziție împotriva stăpânirii". Acest lucru nu era pe placul
conducătorilor și ca urmare printr-un pitac de la 1782 “se poruncește cu toată
severitatea să nu se discute în cafenele în legătură cu domnia sau stăpânirea
turcească Bătrânul ibric.
Perioada de glorie a cafenelelor a fost în
cea de a doua jumătate a secolului al
XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea. În cafenelele vestite ale
vremii, asemeni celei deschise de polonezul românizat Fialkowski pe strada
Câmpineanu de azi, se întâlneau cele mai reprezentative figuri ale orașului:
actori, diplomați, profesori, artiști, scriitori sau juriști. “Fialkowski nu mai era o cafenea ci ajunsese
o adevărată instituție” nota Constantin Bacalbașa. Și tot el constata că “aci
atâția poeți tineri și scriitori, la cari începuse a le miji talentul și
mustățile, au sorbit șvarț-uri cu un pic de rom, capuținere și au scos pe nas
rotocoale de fum”.
Scriitori precum Caragiale, Macedonski sau
N. Filimon, actori vestiți printre care Grigore Ventura, C.I Nottara,
Petrache Liciu sau Ion Livescu.
"își făceau veacul” la Fialkowski. S-au deschis mai apoi la fel de
vestitele cafenele Capșa, Terasa Oteteleșanu, Rigler, Kubler, High Life, Cafe
de Paris și atâtea altele.
Cafeneaua Capşa a fost însă, de departe,
cea mai faimoasă. Înfiinţată de Grigore Capşa în anul 1891, Capșa a fost un
important spaţiu cultural şi politic al societăţii bucureştene. În prima
perioadă, până la Primul Război Mondial, aici obişnuiau să vină Alexandru
Ghica, Radu Văcărescu, Mişu Văcărescu
(Claymoor) și de asemenea scriitorii şi gazetarii politici George
Lahovary, Nae T. Orăşanu, Cincinat Pavelescu etc.
Cafeaua servită în aceste celebre cafenele
nu era doar o simplă cafea: se putea alege dintre diferitele variante ale
aromatei licori: șfarț, turcească, capuținer, mazagran sau vestitul
marghiloman. Pentru că sunt convins că v-am stârnit curiozitatea, o să vă spun
și câteva dintre rețete:
ȘFARȚ
- era cafeaua neagră (numele
provine din germanul "schwarz") mai subțire, fără caimac și fără
adaos de lapte, făcută după moda germană a vremii
CAPUȚINERUL - o cafea cu lapte, dar cu mai
multă cafea decât lapte
TURCEASCĂ -
cafea neagră, dar cu mult caimac (spumă groasă si aromată o deosebea de
șfarț).
Un proverb turcesc descrie cafeaua
turcească astfel: “Cafeaua trebuie să fie neagră ca iadul, tare ca moartea şi
dulce ca dragostea.”
Cafeaua turcească se bea încet, fiind
însoțită de un pahar cu apă sau cu lichior de mentă. În cafeaua turcească nu se
adaugă niciodată frişcă sau lapte.
MAZAGRAN
- băutură răcoritoare preparată
din cafea neagră foarte concentrată, în
care se introduceau bucățele de gheață.
MARGHILOMAN - având o întreagă istorie în
spate, această denumire care poate părea
unora ciudată, face referire a un tip de cafea considerat ca fiind o
specialitate românească, cu o aromă deosebită, datorată unei rețete pe măsură.
Cafeaua se fierbea în ibrice așezate pe
nisip încălzit cu cărbuni și se servea în cești foarte mici, fără toartă,
cunoscute sub numele de "filigeană". Rafinata şi celebra băutură,
veche de mai mult de o sută de ani, se prepara astfel: Se fierbeau la foc mic
70 ml. de coniac, 30 ml. de apă şi două linguriţe de zahăr. Când clocotea, se
adaugau trei linguriţe de cafea. Se lua ibricul de pe foc și se acoperea trei minute
"ca să se lase zaţul".
Sursa: ion andreita - De la: Ion
Turturica
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu