sâmbătă, 1 februarie 2025

CATALIN AFRASINEI - efigie pe umbra zeului

 



efigie pe umbra zeului

elisabetei

 

 

~*~

 

eu nu am  mai avut sărbătoare

din marxism-leninism

era cea mai urâtă zi cea mai sinistră

la orizont

nu se mai zărește  nicio revoluție

te caut în negura cețurilor

și mi se pare  că te zăresc

cum mi te apropii

și rupi umbra zeului în două

cărei patimi vei supraviețui

după ce totul a fost ori nici nu a început

și atunci  te apropii de mine

și totul se pierde ca și cum mersul pe sârmă

ar fi fost singura ipostază de a ieși din iluzie

să nu cazi să nu mori treci

peste privirea șleampătă din arenă

păsări domestice  dispar

în gerul aspru dintre anotimpuri

cu țipăt

strigătul tău  de-atunci când mă chemi

tu cea care faci  sărbătoare în univers

 

~*~

CATALIN AFRASINEI
















Biblioteca Judeteana Timis - O seară de joi minunată, sub semnul poeziei.

 



O seară de joi minunată, sub semnul poeziei.

 

Iată câteva fragmente din prezentarea pe care am făcut-o celor trei volume de poezie care mi-au fost puse la dispoziție de autoare (Oglinda timpului, Când au albit copacii, Flori de stea):

 

Întâlnirea membrilor cenaclului Respiro din această lună s-a desfășurat joi, 30 ianuarie, de la orele 17.00, la Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”. De această dată, protagonista evenimentului a fost scriitoarea Ana Ghiaur. După promițătorul debut poetic din anul 2014, cu volumul de poezie ”Oglinda timpului” (editura Eurostampa), scriitoarea a publicat cartea de proză ”Bunicii”, în 2017, apoi ”Flori de stea” (editura UZPR - 2020) și ”Când au albit copacii”, în 2024. Poeziile, premiate la diverse concursuri de creație literară, i-au apărut în antologii de texte sau alte publicații de profil. Despre tot acest parcurs literar, ne-au oferit analize, comentarii și evocări invitații serii: scriitoarea Alexandra Dogaru-Aldo, prof. Lucia Elena Popa,  prof. Monica M. Condan.

Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Viorica Bălteanu (președinta cenaclului), a fost marcat de o atmosferă caldă și a reunit prieteni, cititori de poezie și iubitori ai expresivității literare.

Seara s-a încheiat cu o intervenție a autoarei, care ne-a oferit un desăvârșit recital din volumele proprii de poezie.

 

 


LUMEA LICHIDĂ A ANEI GHIAUR

 

„Printre caii sălbatici ce sparg aburi de ploaie, / Pășind prin rouă şi iubire, arzi / Şi curg prin noi văzduhuri în şiroaie.”

(„Amintirea unui vis)

Privite în ansamblu, creațiile poetice cuprinse în cele trei volume zămislesc o lume lichidă, ușor postdiluviană, în care se întrețes nostalgia pentru raiul pierdut, inefabilul iubirii omenești fugitive, imposibil de eternizat, accente de revoltă socială, durerea nevindecată a vlăstarelor neamului său ucise de timpuriu în numele unor rațiuni absurde, măreția Creației divine reverberată de Natura îmbrăcată în veșmintele anotimpurilor...

Lumea poetei Ana Ghiaur este una heraclitiană, o demonstrație poetică a afirmației PANTA REI – totul este supus schimbării, stabilitatea este iluzorie, totul este într-un flux, într-o curgere. În poezia sa, totul este încă impregnat de apă, ca după potop, lumea se poate reconfigura conform viselor din oglinda timpului, întrucât apa are memorie, este purtătoare de informație, este leagănul vieții.

Răspunsul implacabil al oglinzii pentru cel care o întreabă este „Eu sunt tu însuți”. Dar oglinda Anei Ghiaur nu este acel „obiect definitor al civilizației, rigid și geometric” (Gaston Bachelard), ci o suprafață fluidă, în care obiectul reflectat este în continuă mișcare și devenire – regresie sau progresie pe axa timpului.

Privind în „Oglinda timpului”, în poezia care dă titlul volumului, poeta caută prezențele binefăcătoare din viața sa, dar nu mai regăsește niciuna, pentru că timpul macină implacabil tot ce întâlnește în cale. În ultima strofă, de o mare tensiune poetică, timpul însuși este anihilat, iar cea care caută și întreabă se întâlnește cu Eternitatea, cu Cel ce este „calea, adevărul și viața”, garant al perpetuului nou început și al șansei de mântuire.

„Într-un târziu,

A apărut în oglindă

Un copilaş.

Când m-a văzut,

A trecut prin ea

Şi oglinda s-a spart.

M-am aplecat să iau un ciob.

Am zărit atunci

Lucind in el,

O lacrimă.”











ALDO ALDO






Alexandra DOGARU - GÂNDUL ZILEI, 1 februarie 2025