vineri, 24 martie 2017

Martirii români din Balcani






Comunicat de presă


Martirii români din Balcani au fost comemorați la  biserica Sfântul Gheorghe din București




     La biserica Sfântul Gheorghe din București a avut loc joi, 23 martie 2017, un moment comemorativ dedicat Martirilor  Români din Balcani. Evenimentul a fost organizat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Societatea de Cultură Macedo-Română și Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni.

     Biserica Sfântul Gheorghe a fost aleasă drept loc de comemorare, întrucât aici se găsesc  Moaștele Sfinților Martiri Brâncoveni , cei care sunt ocrotitori ai românilor de pretutindeni. 

     Slujba Parastasului a fost oficiată de părintele consilier patriarhal, prof.univ.dr. Florin Șerbănescu, care a vorbit și despre unitatea de neam și de credință.

    Comemorarea Martirilor români uciși în Balcani a fost organizată pentru prima dată anul trecut la inițiativa Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.

    „Am considerat că este important să-i cinstim și să îi comemorăm pe eroii din Balcani. Am legat acest eveniment de data de 23 martie pentru că atunci Părintele Haralambie Balamace a fost martirizat la Corcea  alături de alți trei români/aromâni pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească. Comemorarea este însă pentru toți cei care s-au jertfit în Balcani de lungul istoriei și intenția noastră este ca acest eveniment să intre în conștiința românilor ca o pomenire și o prețuire în același timp, așa cum îi cinstim și pe cei care s-au jertifit în Războiul de Independență, cele două războaie mondiale sau pe eroii martiri ai Revoluției din '89”, a afirmat domnul Nicolae Brânzea, director general adjunct IEH. 

    „Devine o tradiție să ne întâlnim pentru a-i cinsti și pomeni pentru a nu-i uita pe cei care s-au jertfit pentru limbă , pentru neam , pentru unitatea românilor. Se vorbește despre cinste, corectitudine, verticalitate și lucrul acesta nu se poate rupe de sacrificiu. Pentru că dându-și viața în acest mod, au arătat că există lucruri mai prețioase decât viața proprie”, a spus domnul Vladimir Fârșirotul, vicepreședintele  Societatea de Cultură Macedo-Română.

    Părintele Haralambie Balamace a fost scos din sânul familiei în  noaptea de Paşti a anului 1914 înainte de a merge la slujbă,  în timp ce clopotele anunţau preaslăvita sărbătoare a creştinătăţii și omorât pentru faptul că slujea lui Hristos în limba română și se lupta pentru identitatea românească. Împreună cu Părintele Haralambie Balamace și-au găsit sfârșitul alți trei români/aromâni . 

    Aceștia fac parte dintr-o serie de circa 1000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, chiar și elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.




24 martie 2017
Departamentul de Comunicare
Institutul “Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni
Telefon   004 021 310 26 98
Fax         004 021 310 15 36














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu